2021. december 2., Melinda, Vivien
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Komolyabban kéne vennünk a tengeri műanyagszállítás kockázatait

origo.hu

Kis méretű műanyag pelletek milliárdjai lebegnek a világ tengereiben, amelyek legalább akkora károkat okozhatnak, mint az olajszennyeződések. Amikor májusban az X-Press Pearl konténerhajó kigyulladt és elsüllyedt az Indiai-óceánban, mindenki attól rettegett, mekkora károkat okoz az élővilágban a hajó 350 tonnányi fűtőolaja. Ám a legnagyobb ártalommal nem a fűtőolaj, hanem a nyolcvanhét, lencseméretű műanyaggal teli konténer kiömlése járt.

villanyautosok.hu

Ambition 2030 – Lendületes elektrifikációba kezd a Nissan

Ambition 2030 – így hívják a Nissan frissen bejelentett 9 éves tervét. 2030-ig 2000 milliárd jent, azaz nagyjából 5700 milliárd forintot készül befektetni az autógyártó az elektromos és hibrid autóiba. 23 új modellben lesz villanymotor, ezek közül 15 készül majd teljesen elektromos meghajtással. A lendületes elektrifikáció előhírnökeiként 4 koncepcióautót is bemutatott a cég: a Nissan Chill-Out, Nissan Hang-Out, Nissan Max-Out és Nissan Surf-Out modellek tervváltozatait.

mindenki mindenkiért

Vendégül látták a kórházi dolgozókat

hiros.hu

Egy vállalkozó felajánlásának köszönhetően ingyenesen pihenhettek a Balatonon a Bács-Kiskun Megyei Oktatókórház Központi Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Osztályának munkatársai – írja a hiros.hu

előrehozott tilalom

Lyon fenntarthatósági megfontolásokból betiltja a vendéglátóhelyek teraszfűtését

euronews.com

A franciaországi település önkormányzata azt követően döntött az intézkedésről, hogy a francia nemzetgyűlés a klímavédelmi törvény részeként – a járványra tekintettel csak jövő áprilisi hatálybalépéssel – megszavazta a teraszok fűtésének leállítását.

MTI

25 madárfaj vadászhatóságát függesztették fel Romániában

Többek között olyan madarakét, mint a dolmányos varjú, a mezei pacsirta, a szarka, a szajkó, a szárcsa, a vízityúk, a nyári lúd, valamint több rigó- és gerlefajta.

A Zöld Pénzügyi Konferenciát idén a fenntarthatósági expó részeként rendezték meg

A Magyar Nemzeti Bank hagyományos, idén december 1-jén megrendezésre kerülő nemzetközi Zöld Pénzügyi Konferenciájának fókuszában a COP26 klímacsúcs pénzügyi rendszert érintő következményei és a klímaváltozáson túli további környezeti anomáliák álltak. A Planet Budapest 2021 Közép-Európa egyik legjelentősebb fenntarthatósági rendezvénye, amelyen a visegrádi négyek is a legmagasabb szinten képviseltetik magukat.

Hulladék 

Rendkívül népszerű a Hulladékvadász alkalmazás

Négy és fél éve alatt az egyik legsikeresebb magyar környezetvédelmi szervezetté vált a Jövő Öko-Nemzedéke (JÖN) Alapítvány: az illegális szemétlerakós alkalmazásukra érkező bejelentések tömegét fel sem tudják dolgozni.

Mezőgazdaság 

Az erdész, akinek szajkó az inasa

Dénes Károly erdész évszázados tabukat döntögető, sajátos és eredményes, természetszerű módszereket alkalmaz. A neves szakember a vaol.hu-nak is megmutatta birodalmát.

(Fotó: vaol.hu)

vaol.hu
Gazdaság 

Kazahsztánban is gondokat okoz a kriptovaluta

A Kínából átköltöztetett bányászgépek és az illegális bányászok miatt az összeomlás szélén táncol a közép-ázsiai ország áramellátása.

Járműipar 

A jelenlegi 1500-ról 7000-re növelik a Ionity gyorstöltőinek számát

A Ionity a BMW Group, a Daimler AG, a Ford Motor Company és a Volkswagen Group befektetésével jött létre, később a Hyundai Motor Group is csatlakozott. Most az alapítók mellett az amerikai Blackrock befektetési alap biztosítja azt a 700 millió eurót, amelyből a következő négy év fejlesztéseit szponzorálják.

Klímavédelem 

A Planet Budapest 2021 vasárnapig ingyenesen látogatható a Hungexpón

Több mint 180 kiállító csaknem 20 ezer négyzetméteren – a hét eleje óta zajlik Közép-Európa eddigi legnagyobb fenntarthatósági eseménye. Egy regisztrációt követően a főváros több pontjáról akár korszerű elektromos buszokkal is eljuthatunk a rendezvény helyszínére.

Építs okosan! 

Hozd (hideg)tető alá a környezettudatos otthonod!

A hidegtető lényege, hogy a napfény – így az UV-sugárzás – jelentős részét visszaveri, ezáltal csökkentve az épületnek átadott hőmennyiséget. Ezáltal nemcsak a klíma használata csökkenhet, de a városi hőszigetek kialakulásának esélye is – ráadásul az ilyen kialakítású tetőszerkezetek az időjárás viszontagságainak is jobban ellenállnak.

Tudatos vásárlás 

Az ételpazarlás megelőzése a körültekintő vásárlással kezdődik

Mindent szeretnél megtenni azért, hogy a kosaradba kerülő élelmiszer – vele együtt pedig a megtermelésére fordított energia, erőforrás és természetesen a ráköltött pénzed – a lehető legjobban hasznosuljon, és ne a kukádat hizlalja. Mire figyelj, amikor a húsos pultnál tanakodsz?

Természet 

Egy új együttműködésnek köszönhetően a gyermekvédelemben élők is elsajátíthatják a tudatos állattartás alapjait

A gyermekvédelmi szakellátásban élő gyerekek állatvédelmi szemléletformálását, valamint a felelős állattartással kapcsolatos ismeretei szélesítését célzó együttműködési megállapodást írt alá Ovádi Péter, az Agrárminisztérium Nemzeti Állatvédelmi Program megújításáért és végrehajtásáért felelős miniszteri biztosa; Czibik Norbert András, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság főigazgatója, valamint Sótonyi Péter, az Állatorvostudományi Egyetem rektora.

Gazdaság 

Az ismert processzorgyártó is kivenné a részét a klímavédelemből

Az amerikai Nvidia a klímaváltozás modellezésére alkalmas legnagyobb teljesítményű szuperszámítógép megépítését tervezi.

Képzőművészet 

Keltsük életre a falakat!

A Plymouthi Egyetem kutatói elsőként vizsgálták mérsékelt égövi, korábban készült épületek falának utólagos élő fallá alakításának hatásait. Eredményeik alapján a falak „benépesítése” jelentős hőveszteségtől kímélheti meg az épületet.

Energia 

Úton a korlátlan energiaforrás felé: új fúziós rekord született Dél-Koreában

Fél percig 100 millió Celsius-fokon működött a dél-koreai mesterséges nap, új fúziós rekord született. A Korea Superconducting Tokamak Advanced Research, azaz a KSTAR ezzel saját korábbi rekordját döntötte meg, tavaly decemberben ugyanis már 20 másodpercig sikerült ilyen magas ionhőmérsékleten tartani az áramló plazmát.

Víz 

Made in India – Avagy hogyan szennyezik a ruháink a vizeiket?

A Deutsche Welle riportere az indiai Tamil Nadu államban található Tiruppurba utazott, India textilfővárosába, hogy a saját szemével lássa, testközelből tapasztalja meg, milyen hatással van a nyugati konzumizmus az egykor békés település szent folyójának vizére és a folyó vizével táplált életre.

Klímavédelem 

Áder János: a globális cselekvés nemzetállami tettekkel válhat eredményessé

Az az évtizedek óta ismert mondás, hogy gondolkodj globálisan, cselekedj lokálisan, már kevés – húzta alá Áder János köztársasági elnök a Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón. A mondat szerinte jelenleg így hangzik helyesen: cselekedj globálisan, cselekedj lokálisan.

Víz 

A magyar vízügyi innovációk nemzetközi szinten is bizonyítanak

Magyar mérnöki bravúr segít kezelni az afrikai vízproblémákat. A Planet Budapest 2021 Fenntarthatósági Expó és Világtalálkozón a Pureco-csoport egy már elkészült és két, még folyamatban lévő ghánai szennyvíztisztítási beruházását maketten és VR-szemüvegen keresztül is megismerhetik a látogatók.

Házi praktikák 

Ne csak a fenyőfa legyen zöld karácsonykor

Korunk fogyasztói társadalmaiban az emberek már az egyszerű hétköznapokon is szörnyen pazarlóan bánnak az erőforrásokkal és a nyersanyagokkal, ezt a tendenciát pedig sajnos csak még inkább felerősíti a közelgő karácsony. A szeretet ünnepe ugyanis egyúttal a vásárlás, az ajándékozás és a nagy közös étkezések ünnepe is.

Mezőgazdaság 

Új megoldások a gombakomposzt újrahasznosítására

A magyarországi és európai tőzegbányák kimerülése, valamint a tőzeg bányászatának környezeti problémái miatt a kutatók évek óta keresik a gombatermesztés során használt, jó minőségű takaróanyag előállítására alkalmas lehetőségeket.

Gazdaság 

A körforgásos gazdaság elengedhetetlen a klímavállalások teljesítéséhez

A körforgásos gazdaság bevezetésével a hulladékkal kapcsolatos kihívások kezelésén túl 40%-kal csökkenne az üvegházhatású gázok globális kibocsátása is.  

Víz 

Minden csepp fontos – A sütőolajért is felelősséget érez a DRV Zrt.

Az elhasznált sütőolajat és -zsiradékot gyakran öntik az emberek a lefolyóba, ennek káros hatásai pedig főként a víziközműszektorban jelentkeznek. A közműcégek számára a vízbázis megóvása és a szennyvízcsatornába került szennyezők kiszűrése drága és időigényes feladat. A ráfordítást kellő lakossági tudatossággal csökkenteni lehetne.

Természet 

Sikeres Kambodzsa nemzeti hüllőjének fajmegmentő programja (videóval)

Egy súlyosan veszélyeztetett faj, a királyi teknős 51 fogságban kiköltött és felnevelt egyedét engedték szabadon a múlt héten Kambodzsában. A 31 nőstényt és 20 hímet mikrochippel és akusztikus jeladóval felszerelve helyezték ki a Sre Ambel folyóba, hogy a jövőben minden egyes példány életét nyomon követhessék. 

Zenesarok 

A növények zenéje zökkent ki a város zúgó monotóniájából

Könnyebben meghallanánk a természet hívó szavát, ha közvetlenül is találkoznánk a benne rejlő energiával? – tette fel a kérdést az E.ON. A válaszok megtalálása érdekében a vállalat Budapest forgalmas helyeire hozta el a növények zenéjét.

Klímavédelem 

A Planet Budapest 2021 a közös jövőért viselt felelősségről szól

A fenti címben foglaltakat hangsúlyozta Áder János a fenntarthatósági expó megnyitóján, amelyen a magyar köztársasági elnök mellett részt vett Andrzej Duda lengyel államfő is.