2021. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Az emberiség nagy céljai egymást támogatva is teljesülhetnek

magyarnemzet.hu

A 2015-ös év több szempontból is meghatározó volt a fenntartható fejlődés tekintetében – ekkor adta ki Ferenc pápa a Laudato Si’ enciklikát, elfogadták a Fenntartható Fejlődési Célokat, és létrejött a párizsi megállapodás. Mindhárom dokumentum történelmi jelentőségű, de kérdés, hogy az utóbbi kettő a végrehajtás során hogyan fér meg egymás mellett – ezt vizsgálta tanulmányában Zlinszky János. A tanulmányt online formában május 13-án mutatták be, cikkünkből elérhető.

raketa.hu

Egyetlen fotont is képes érzékelni a forradalmi Lidar-rendszer

Az önvezetők jövőjét jelentheti az Argo AI nevű cég új megoldása, a Ford szerint ennek köszönhetően az autonóm járművek nagyobb sebességgel, nagyobb biztonságban és eddig elképzelhetetlen terepeken közlekedhetnek majd. Az Argo AI mögött a Ford Motor Co. mellé felsorakozott a Volkswagen-csoport is.

Mindenki mindenkiért

Több száz kiló húst ajánlottak fel rászorulóknak a böllérek

gondola.hu

A pandémia miatt elmaradt a Nemesgörzsönyi Böllérverseny és Fesztivál szervezői hátrányos helyzetű családoknak adományozták a versenyre szánt disznóhúst. A sertések feldolgozását a Pápai Hús Zrt. vállalta, az elkészült termékek az Ökumenikus Segélyszervezet által támogatott családokhoz jutottak el.

a vita tárgya

A felmelegedés nyomán az Északi-sark a globális versengés új színterévé kezd válni

telex.hu

Szergej Lavrov orosz külügyminiszter hétfőn óva intette a nyugati országokat attól, hogy követeléseket fogalmazzanak meg az Északi-sarkvidék területével kapcsolatban.

youtube.com

30 döbbenetes reklámfotós átverés gyorsétterembe csábításhoz

Mozzarella és tej helyett ragasztó, jégkockákat pótló műanyag kockák, vörös rúzstól pirosabb eper, tejszínhabot imitáló borotvahab, szappantól habosabb sör, hajlakktól fénylő bogyós gyümölcs, glükózsziruppal leöntött tészta, fogpiszkálóra és szivacsra erősített sült krumpli – néhány ügyes marketinges átverés...

Ismét új CAF gurult ki a sínekre

bkk.hu

A főváros legifjabb CAF-villamosa, a vadonatúj, 2253-as számú szerelvény a napokban teljesítette 500 kilométeres próbafutását az 1-es villamos vonalán. Ez az utolsó, Dunakeszin összeszerelt villamos, a következő flottatagok már közvetlenül külföldről érkeznek majd Budapestre, az elsők meg is jöttek. A flotta bővítése nem áll le, már a következő 3 CAF is megérkezett a spanyolországi Irunból. Tavaly 14 új CAF-villamost helyeztek forgalomba, az idei első negyedévben pedig 7 új szerelvény kezdhette meg munkáját – részletezte közleményében a BKK.

Energia 

Zsarolóvírus-járvány: pánikvásárlás és áremelkedés az energetikai szektorban

„Hiába mondják az illetékesek, hogy nincs szükség pánikvásárlásra, az amerikai autósok ugyanúgy nem hallgatnak rájuk, mint a járvány 2020-as kezdetekor azok a vásárlók, akik mázsaszámra vitték haza a vécépapírt” –  mit üzen a Colonial Pipeline-t érő támadás a kiberbűnözésről és az energiabiztonságról?

(Olajkút az Egyesült Államokban, fotó: MTI/EPA/Larry W. Smith.)

444.hu
Gazdaság 

Megtörtént az első ipari termelő vállalat zöldkötvény-kibocsátása Magyarországon

Hazánk vezető higiéniai papírtermékgyártója, a Vajda Papír Kft. a Magyar Nemzeti Bank Növekedési Kötvényprogramjában bocsátott ki 9,9 milliárd forint értékű kötvényt.

Gazdaság 

A közösségi média alááshatja a klímavédelemmel kapcsolatos elkötelezettséget?

A Stop Funding Heat kampánycsapat jelentése szerint veszélybe kerülhetnek a kitűzött klímacélok és a párbeszéd is, ha a jelenleg jellemző ütemben terjednek a klímaváltozás hatásait bagatellizáló, tudományellenes vélemények a Facebookon.

Hulladék 

Kötelezővé lehetne tenni az elektronikus hulladékok újrahasznosítását?

Egy jelentés szerint az Európai Unió tagállamai számára elő kellene írni az elektronikai cikkekből keletkező hulladék újrahasznosítását, a felvetés gyakorlati megvalósítása azonban számos nehézséggel járna.

Közlekedés 

Beleshetünk az M3-as metróvonal belvárosi szakaszának felújítására

Az alagútban számos munkafázist végeznek egyszerre, hét állomáson három különböző ütemben halad a korszerűsítés, és időnként rég elfeledettnek hitt relikviák is előkerülnek a bontás során, mint például egy több mint 40 éves plakát, amely a dohányzás egészségkárosító hatására hívja fel a figyelmet.

Konyha 

Pálmaolaj: mit válasszunk helyette?

Lassan már minden termékben találunk pálmaolajat az állati takarmányoktól kezdve az élelmiszereken át a kozmetikai cikkekig. Ha e cikk olvasásakor már túl vagy egy zuhanyzáson, esetleg a reggeliden is, akkor szinte biztos, hogy ma már használtál pálmaolajat.

greendex.hu
Programajánló 

Változatos nyárindító programkínálatot nyújtanak a nemzeti parkok

Romantikus csillagles, baráti kerekezés, kalandos vízitúra, orchideakeresés vagy madárhangverseny – ilyen változatos kínálattal várja az érdeklődőket Magyarország tíz nemzeti parkja. A nyár közeledtével biztonságos és megfizethető programok közül válogathatnak a látogatók – hívta fel a figyelmet az Agrárminisztérium.

Házi praktikák 

Mikroműanyag-szűrőt házilag is készíthetünk, de jobb, ha kerüljük a műszálas anyagokat

Nincs bizonyítékunk rá, hogy a műanyag valaha is teljesen lebomlana, de azt már biztosan tudjuk, hogy idővel aprózódik, ahogy a mesterséges polimerek széttöredeznek. És arra is számos kutatás felhívta a figyelmet, hogy az így keletkezett mikroműanyagok már a bolygónk teljes felszínén megtalálhatók.

Klímavédelem 

A sztratoszférára is hat a klímaváltozás

A nyolcvanas évek óta 400 méterrel csökkent a sztratoszféra magassága – mintegy egy százalékát már elvesztette –, de a kutatók csak most ismerték fel, hogy a folyamat kapcsolatban áll a klímaváltozással.

Mindenki Mindenkiért 

Oltóközpontban önkénteskedik Peller Károly

Az Operettszínház művésze, Peller Károly reméli, hogy hamarosan ismét színpadra léphet, de addig sem szeretne tétlenkedni. Ezért a háziorvosával konzultálva úgy döntött, önkéntes munkát vállal az egészségügyben. A kistarcsai oltóközpontban önkénteskedik, részt vesz a betegirányításban és az adminisztrációs feladatokban is – írja a blikk.hu.

Házi mozi 

Ember egy kutyáért, emberek egymásért (videó)

Nem véletlen, hogy sok tízmillióan nézték már meg ezt a pár évvel ezelőtt Kazahsztánban készült felvételt. Az látható rajta, ahogyan egy ember  kiment egy kutyát a megáradt folyóból, majd a többi ember élőláncot alkotva segíti fel őket a meredek parton.

Közlekedés 

Megérkezett a Tesla Magyarországra

Az első hivatalos magyar Tesla-képviselet egyelőre ideiglenes standdal, pop-up store-ral jelentkezett a MOM Park bevásárlóközpontban, de tervezik egy állandó budapesti autószalon és márkaszerviz beindítását is. A Tesla Hungary Kft. május 14-től aránylag kedvező áron kínálja az alapmodelleket.

Mindenki Mindenkiért 

A járvány megduplázta a mentők feladatait

A járvány éve alatt 42 millió kilométert utaztunk, azaz több mint százszor tettük meg a Föld–Hold-távolságot a betegeinkért – mondja G. Juhász Juditnak adott, a nool.hu-n olvasható interjújában Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója.

Járműipar 

Vízi közlekedés – Csak kicsit másképp, mint ahogy megszoktuk

A REGENT nevű bostoni startup még idén tesztelni kezdené, 2025-re pedig forgalomba helyezné Seaglider névre keresztelt elektromos meghajtású repülő vízi taxiját, amivel terveik szerint part menti városok kikötői között lehetne cirkálni. De mi is ez a szerkezet, az ekranoplán? A raketa.hu elárulja.

raketa.hu
Pályázatok 

Meghosszabbította országos fotópályázatát a Budakeszi Vadaspark

A Budakeszi Vadaspark fotópályázatán a résztvevők az ébredő erdő szépségét, különleges hangulatát és pillanatait mutathatják meg aszerint, ahogyan ők látják. A két kategóriában és négy témakörben elkészült fotókat május 30-ig lehet beküldeni – közölte az intézmény az MTI-vel.

Természet 

Triplázódnak Nagy-Britannia erdői

A szigetország meg akarja háromszorozni a faültetések arányát a következő három évben, hogy az éghajlatváltozás elleni küzdelem részeként ezzel is segítse a 2050-re kitűzött nettó zéró szén-dioxid-kibocsátási cél elérését.

Agrárium 

Betiltott méreggel készülnek rágcsálóirtásra Ausztráliában (videókkal)

A világ legerősebb egérmérgét vetné be a megállíthatatlannak tűnő invázió ellen Új-Dél-Wales ausztrál állam, amelynek kormánya 50 millió ausztrál dolláros (11,4 milliárd forintos) segélycsomagot jelentett be az agrárszektor és a lakosság támogatására.

Klímavédelem 

Online környezettudatos térkép segíti a tudatos életmód kialakítását Budapesten

A Funzine magazin Ökopest térképén a környezettudatos vásárlás, hulladékkezelés és tájékozódás szempontjából fontos intézmények mellett a főváros méhbarát területei is helyet kaptak.

Jövőműhely 

Fenntartható Hungaricum

A Kék Bolygó podcast legújabb adásában Áder János a környezeti fenntarthatóság iskolai oktatásáról beszélgetett Matolcsy Miklóssal, a Fenntarthatósági Témaheteket szervező PontVelem Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatójával.

Energia 

A perovszkit napelemek olcsók, hatékonyak és nem szeretik a napsütést

Ha a perovszkit ásványcsalád valamely tagja leválthatná a szilíciumot, az sokat tudna javítani a napelemek gazdaságosságán és hatékonyságán. Elméletben. A gyakorlatban azonban van egy kis bökkenő: a perovszkit napelemek tönkremennek a napsütéstől. A raketa.hu utánajárt, miért is van ez így.

raketa.hu
Közlekedés 

2026 után várhatóan olcsóbbak lesznek az elektromos autók, mint a hagyományos hajtásúak

Egy új elektromos autó ma nagyjából kétszer annyiba kerül, mint egy hasonló tudású, belső égésű motorral szerelt gépjármű, de ez a következő években nagyot fog változni – állítják friss tanulmányukban a kifejezetten az energiaátmenetre szakosodott elemző- és tanácsadócég, a Bloomberg NEF szakértői.