2021. december 9., Natália
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Műanyag élőhellyé változott a Csendes-óceánon úszó szemétsziget

MTI

Tudósok felfedezték, hogy tengeri állatok élnek az óceánban összegyűlt hulladékhalmon: egy részük partvidéki fajokhoz tartozik, amelyek megszokott élőhelyüktől mérföldekre élnek, Kalifornia és Hawaii között félúton. Növényeket és állatokat, köztük tengeri rózsákat, apró rovarokat, puhatestűeket és rákokat találtak a Kalifornia partjaitól mintegy 2000 kilométerre úszó Nagy Csendes-óceáni Szemétfolt (GPGP) 90 százalékán – írja a BBC hírportálja.

sciencealert.com

A szokásosnál nagyobb aszteroida repül el a Föld mellett

Egy, a nagyobb méretű földközeli kisbolygók közé tartozó égitest közelíti meg a Földet december 11-én, szombaton. A szenzációt keltő bulvárhírek ellenére a 4660 Nereus szép, biztonságos, 3,93 millió kilométeres távolságban fog elsuhanni, ami valamivel több mint tízszerese a Föld és a Hold közötti távolságnak.

mindenki mindenkiért

Ligetet hozott létre a beteg gyerekek kívánságait teljesítő Csodalámpa

csodalampa.hu

Csodalámpa Csemete Liget a Boldog Gyerekekért – így nevezték el jelképesen azt a közösségi összefogással létrejött kis ligetet, amelyhez a program támogatója, a Liferay Hungary, valamint az Életfa Környezetvédő Szövetség ajánlott fel több ezer facsemetét.

mezőgazdaság, táplálkozás

MarcARC Dufumiera: A termőföldtől a tányérig

corvinakiado.hu

Vannak-e növényirtószer-maradványok az általunk fogyasztott gyümölcsökben és zöldségekben? Okozhatnak-e ezek rákot? Egészségesebb-e a bioélelmiszer? Lehet-e vele táplálni az emberiséget? A kérdések, amelyek tegnap még csak a szakembereket foglalkoztatták, ma már a fogyasztókat is nyugtalanítják.

MTI

A kis lilik és a vörösnyakú lúd is veszélyeztetett a vadlúdvadászat miatt

Két világszerte veszélyeztetett faj, a vörösnyakú lúd és a kis lilik több mint 600 példányát veszélyeztette az új vadlúdvadászati szezon a Hortobágyon novemberben.

12 projekt, amelyektől fenntarthatóbb és okosabb lehet Budapest

24.hu

December 1-jén tartotta első gyűlését a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány (BVK) által életre hívott Smart Budapest Közösség, melynek célja, hogy a városinnovációért felelős fővárosi döntéshozókat összekapcsolja a budapesti vállalkozói szféra azon szereplőivel, akik hatékonyan segíthetik a városvezetés Smart City Stratégiájának megvalósítását. Ők érvényesen és eredményesen pályáztak a Smart Budapest Ötletversenyre.

Zöld mobilitás 

Töretlen a budapesti kerékpáros forgalom növekedése

A Budapesti Közlekedési Központ öt darab, nyilvános adatokat szolgáltató, kerékpáros forgalmat mérő készüléke szerint mintegy 8 ezerrel több biciklista haladt át a mérőpontokon idén novemberben, mint tavaly ugyanebben a hónapban. Tovább nőtt tehát a fővárosban közlekedők biciklizős kedve.

Zöld mobilitás 

A közösségi közlekedők egészségesebbek és vékonyabbak, mint az autózók

Egy Cambridge-ben végzett kutatás szerint a test energiafelhasználása közösségi közlekedés közben ugyan alacsonyabb, mint gyaloglás vagy kerékpározás, de sokkal magasabb, mint autózás közben. Akinek ez nem elég, az rengeteg további érvet találhat a közösségi közlekedés mellett a Levegő Munkacsoport blogján.

(A kép illusztráció. Fotó: BKK)

levegomunkacsoport.blog.hu
Természet 

Még egy évig pályázathatnak a települések erdőtelepítésre

2022. december 31-ig meghosszabbították a pályázatok beadási határidejét, így a Vidékfejlesztési Programban még egy évig pályázhatnak a települések erdőtelepítési támogatásra.

Gazdaság 

Az MKB lett az év hazai zöld bankja

A Magyar Bankholding-csoport tagja, az MKB Bank kapta az MNB 2021-es Zöld Bank Díját.

Víz 

Több lesz az eső az Északi-sarkon, mint a hó

Egy friss, a kanadai University of Manitoba (UM) vezetésével, valamint az amerikai National Snow and Ice Data Center (NSIDC) és más intézetek tudósainak részvételével írt tanulmány szerint az Északi-sarkvidéken több lesz az eső, mint a hó. Az újdonság az, hogy az átmenet évtizedekkel korábban fog végbemenni, mint eddig hittük.

Ökokalkulátor 

Energetikai felújításban segít a RenoPont

A RenoPont névre keresztelt nonprofit szolgáltatást létrehozó szakmai és civil szervezetek azoknak szeretnének segíteni, akik otthonuk energetikai korszerűsítését fontolgatják. A honlapjukon minden szükséges műszaki, jogi és pénzügyi tudnivaló megtalálható, de ingyenes személyes tanácsadás is igénybe vehető.

Víz 

Még mindig a víz az úr Brit Columbiában

Kanada Brit Columbia nevű tartományában nyáron extrém hőhullámok szedték áldozataikat, az idei tél is rekordmeleggel, 22,5 Celsius-fokkal köszöntött be, miközben a települések még mindig a november közepi özönvízszerű esőzések következményeit nyögik, amelyek miatt 14 napig tartó rendkívüli állapotot is elrendeltek.

Hulladék 

A szemétben landoló élelmiszer a klímával kapcsolatos kilátásainkat is rontja

Az Egyesült Államok Környezetvédelmi Ügynökségének (EPA) friss jelentése szerint az országban megtermelt élelmiszer több mint harmada kerül a szemétbe. Ez önmagában jelentős, a gyártáshoz kapcsolódó – és ilyenformán feleslegessé váló – szén-dioxid-kibocsátást jelent – de a szeméttelepeken rothadó élelmiszer ráadásul a metánkibocsátást is megdobja.

Klímavédelem 

A klímaváltozás miatt is sokan szorulnak segélyre a világban

A világon minden 29 emberből egy humanitárius segélyre szorul, a szenvedők száma rohamosan nő a klímaváltozás, a koronavírus-járvány és a fegyveres konfliktusok miatt, a pénzszűkében lévő segélyszervezetek pedig alig képesek lépést tartani ezzel a növekedéssel – állapította meg az ENSZ egy csütörtökön kiadott jelentésében.

Természet 

Vigyázzunk, hogyan etetjük télen a madarakat!

A 132. országos énekesmadár-etetési szezon kezdetére hívja fel a figyelmet a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME), amely arra is emlékezteti a lakosságot, hogy a vízimadarakat nem szabad etetni, mert ez tömeges pusztulásukat okozhatja.

Zöld mobilitás 

Megnyílt a gyalogosátjáró a Széll Kálmán téren a Városmajor irányába

Jó hír kisgyermekkel közlekedőknek, időseknek, biciklistáknak, járókelőknek, kerekesszékeseknek, kutyasétáltatóknak vagy rollerezőknek: december 2-án, csütörtökön átadták a Széll Kálmán téren, a Várfok utca és a Sándy Gyula köz találkozásánál épült, pontosabban részben a felszín alatt kialakított gyalogosátjárót.

Klímavédelem 

Kék Bolygó Podcast: Planet 2021 – Gyorsmérleg

Véget ért Közép-Európa legnagyobb fenntarthatósággal foglalkozó expója és világtalálkozója. Egy héten át Budapestre figyelt a Föld jövőjéért aggódó világ. Áder János podcastjának legfrissebb adásában a Planet Budapest 2021 eredményeit értékelte.

Gazdaság 

A befektetésekben is érvényre kel jutniuk a hosszú távú megfontolásoknak

A pénzügyi intézmények szerepét erősíteni kell a klímaátmenet pénzügyi finanszírozhatósága érdekében – hívta fel a figyelmet jegyzetében Hidi János, a Cambridge Econometrics fenntartható befektetések vezetője.

Gazdaság 

A konténereket reformálja meg egy innovatív magyar vállalkozás

A globális konténerhiányra nyújt érdemi megoldást a száz százalékban magyar tulajdonú Continest Technologies Zrt. fejlesztése: a székesfehérvári gyár összecsukható konténerei a fenntarthatósági expón is bemutatkoztak. 

Egészség 

Az intelligens csontok elgörbülnek, hogy megóvjanak bennünket a véletlen törésektől

A koronavírus-járvány komoly veszélyt jelent idősebb hozzátartozóinkra, de az ő életükben vannak olyan „hagyományosabb” veszélyforrások is, melyek fenyegetik az egészségüket. Ilyen például a csontritkulás és a belőle fakadó törések. Jó hír, hogy ezen a téren nagy előrelépés történt a gyógyításban. 

(Fotó: Professor Dave Explains/youtube.com)

raketa.hu
Építs okosan! 

Elment a férfi, aki építési hulladékból emelt katedrálist

96 éves korában elhunyt Justo Gallego Martínez, akit 60 éve készülő „újrahasznosított” katedrálisa tett híressé.

Programajánló 

Mikulás-programokkal várja a családokat az Állatkert

Mikulás-programokkal várta a családokat az Állatkert december 5-én (vasárnap), az adventi időszakban pedig a városligeti intézmény újabb és újabb lakóival ismerkedhet meg a nagyközönség mindennap az állatkerti adventi kalendárium közönségprogramjain – olvasható a Fővárosi Állat- és Növénykert pénteken az MTI-hez eljuttatott közleményében.

Klímavédelem 

Az átlagosnál melegebb hőmérsékletek várnak ránk a következő hónapokban

A Meteorológiai Világszervezet (WMO) szerint a La Niña jelenség, amely ideiglenesen lehűti a Csendes-óceán középső és keleti térségének a vizét, újra megjelent, és várhatóan 2022 első negyedévéig észlelhető lesz. „A jelenség hatással van a hőmérsékletekre, a csapadék mennyiségére, de szokásos hűtő hatása ellenére valószínűleg számos térségben magasabb hőmérsékleteket eredményez” – közölte a WMO.

Gyerekszoba 

Rejtvényfüzet kicsiknek és nagyoknak a természetről

Pontról pontra, útvonalkereső, szókirakó, logikai játék, különbségkereső – ilyen feladványokat tartalmaz az a kinyomtatható rejtvényfüzet, amelyet érdemes iskolás korú gyermekeink elé tenni, sőt, még a felnőtteknek is érdekes fejtörő lehet.

Gazdaság 

Utalvánnyal ösztönöz a telefonok újrahasznosítására egy francia áruházlánc

Világszerte rengeteg kihasználatlan vagy tönkrement elektronikai cikk porosodik a fiókok mélyén, bennük rengeteg ritkafémmel. Pedig ezek újrahasznosításával temérdek, a bányászattal együtt járó környezeti kártétel és emberi szenvedés is elkerülhető lenne.  

Mezőgazdaság 

Egy csepp se menjen kárba

A szentesi Bakó család paprikatermesztéssel írta be a nevét a hazai kertészet történetébe. A gondolat, hogy a felhasznált termálvizet vétek további hasznosítás nélkül elengedni, főiskolás kora óta foglalkoztatta Bakó Dánielt. Haltelepet létesítettek, de itt sem álltak meg: a zagyot fűzfaültetvény hasznosítja. Az innovatív ötletekért díjat kapott az idei OMÉK-on.

(Fotó: magyarmezogazdasag.hu/Králik Emese)

magyarmezogazdasag.hu