2021. június 14., Vazul
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Elstartolt a II. Tisza-tavi PET Kupa

24.hu

Június 13-án, tizenegy csapat részvételével startolt el a folyótisztító és hulladékgyűjtő verseny mezőnye Tiszafüredről. A csapatok a pillepalackokból maguk által készített pethajóikkal Kisköréig eveznek a Tiszán június 15-ig, közben gyűjtve a folyón felgyülemlett hulladékot. A PET Kupa hagyományaihoz híven, a Tisza-tóból kigyűjtött és 14 különböző frakcióra szétválogatott hulladék nagyobb része – kb. 60%-a – újrahasznosul. A versenyt záró eredményhirdetés és díjátadó a Kiskörei Strandon, június 15-én kedden, 15 órakor kezdődik.

penzcentrum.hu

19 kamionnyi hulladéktól szabadultak meg a pilisi erdők

A Pilisi Parkerdő is bekapcsolódott a „Tisztítsuk meg az országot!” programba, aminek hála több mint 1600 köbméter hulladékot szállítottak el a Nagykovácsi, illetve a Budapest X. és XVII. kerületének térségében lévő erdőkből.

Mindenki mindenkiért

Helyi alapítvány segít a kiskőrösi mentősöknek

baon.hu

Több mint félezer támogató segíti a Kiskőrösi Mentő Alapítvány tevékenységét. Farkas Gyula, az alapítvány elnöke elmondta, hogy tavaly az alapítvány tevékenységében első helyre került a mentődolgozók és a betegek biztonsága, és minden olyan eszköz, felszerelés gyors beszerzése, ami ezt elősegítette.

munka, munka, munka

A környezetiparban tevékenykedőket segíti ez az új állásportál

ingreen.hu

A környezet egyre romló állapota miatt folyamatosan nő a kereslet a természet megóvásához és helyreállításához, a fenntarthatósági fordulat támogatásához szükséges tudással rendelkező szakemberek iránt.

MTI

Németországban is újrahonosították az Alpok legnagyobb madarát

Több mint 140 év után újra élnek szakállas saskeselyűk Németországban. Két fiatal nőstényt engedtek szabadon Bajorországban, a Berchtesgadeni Nemzeti Parkban múlt héten egy európai szintű újrahonosítási program keretében. A hosszabb távú tervek egészen Ázsiáig vezetnek.

Hulladékból adomány egyszerűen?

returpack.hu

A Returpack Kft. közösségi finanszírozási programjában nemcsak az alumínium italosdobozok, hanem a játszóterek és a parkok is megújulhatnak, de egyéb jó ügyeket is felkarolhatunk. A jó ügy támogatására szolgáló gyűjtés elkezdéséhez csak egy nagyjából 8x4 méteres, áramellátással rendelkező területet és egy kiskereskedelmi partnert kell találni a kezdeményezőnek, akivel a Returpack szerződhet. A vállalat biztosít egy alumíniumitalosdoboz-visszaváltó automatát 1–4 hétre, folyamatos online felügyeletet, illetve dekorációt és hírverést.

Házi praktikák 

Itthon nincs nagy gond, de például az Egyesült Királyság már 2050-re vízhiánnyal fog küzdeni

A teljes vízkészlet 97 százaléka a tengerekben, óceánokban, két százaléka pedig a jégsapkákban található. A maradék egy százalék az édesvíz, amin osztoznunk kell, és nemcsak a körülöttünk élőkkel, hanem a jövő embereivel is – a wmn.hu segít benne, hogyan csökkenthetjük az otthoni vízhasználatot.

(Hosszú expozíciós idővel készült felvétel a szilvásváradi Fátyol-vízesésről, fotó: MTI/Komka Péter.)

wmn.hu
Mezőgazdaság 

Sörhulladék és trágya keveréke lehet a tökéletes növényvédő szer?

A szántóföldeken használt rovarirtók nemcsak az elszaporodott kártevőket, de a bolygó ökoszisztémájának szempontjából nélkülözhetetlen rovarokat is pusztítják, ami nagy problémát jelent. Egy friss kutatás szerint két természetes alkotóelem keveréke megoldhatná a kérdést: csak sörmelléktermékeket és trágyát kell összekeverni hozzá.

Energia 

Fenntartható épületüzemeltetés az energiaéhség korában

„Energiaéhség lesz. De nem az egész piacon, hiszen egyre több naperőmű épül, hanem egy adott pillanatban, egy adott épületben” – mondta Novotny Dénes, az Alteo e-mobilitás üzletágvezetője az FM & Hybrid Office 2021 konferencia egy panelbeszélgetésén, ahol épületüzemeltetésről és e-mobilitásról is szó esett.

(A Duna Tower két irodatoronyháza, fotó: MTVA/Bizományosi/Róka László)

portfolio.hu
Hulladék 

A folyók és óceánok megtisztításával igyekszik csökkenteni hulladéklábnyomát a Coca-Cola

A The Coca-Cola Company első globális partnerként csatlakozott a természetes vizek tisztaságát óvó nonprofit szervezet, a The Ocean Cleanup folyóvízprogramjához.

Egészség 

Sikeres a yogyakartai terepkísérlet

Hetvenhét százalékkal csökkent a dengue-lázas esetek száma egy Indonéziában folytatott vizsgálatban, amely során a kutatók baktériummal fertőzték meg a vírust terjesztő szúnyogokat.

Víz 

Máris műanyag pellet borítja a partokat, de számítani kell további veszélyes anyagok vízbe jutására is

Srí Lanka igyekszik csökkenteni annak esélyét, hogy tovább súlyosbodjon a helyzet, de még sosem kellett az X-Press Pearl teherhajó kigyulladásához és elsüllyedéséhez mérhető környezeti katasztrófával megküzdenie a szigetországnak, melynek kormányát most beperelte egy környezetvédelmi szervezet.

Mezőgazdaság 

Egyre jobban teljesít a magyar biogazdálkodás

Európai ökogazdálkodási szakemberek előadásaival, világszerte 90 országból, 5000 résztvevővel zajlott az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézetek első közös konferenciája, a FiBL Nyílt Nap. A konferencia sikere ismét megmutatta, hogy az ökológiai mezőgazdasági célokért létrejött európai kutatóintézeti hálózat jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a fordulat a fenntarthatóság felé megtörténhessen.

agroinform.hu
Közlekedés 

Nyáron kezdődik az elektromos Mégane közúti tesztelése

Május elején mutatta meg a Renault a legelső teaserfotókat a Mégane E-Tech Electric elektromos modellről, majd további információkat is csepegtetett a gyártó. Új közleményükben már csak az álcafóliázás takarja a vadiúj autót, és a sorozatgyártás előtt még néhány műszaki adatra is fény derült.

Egészség 

Mint a vérebek, úgy szagolják ki a méhek a koronavírus-fertőzést

Nemcsak a beporzást segítik a méhek, hanem természetes keresőként is használhatók. Egy új kutatás azt tárta fel, hogy a koronavírus-fertőzés gyors kiszűrésére is alkalmasak.

Közlekedés 

Megújul a H5-ös HÉV és a szentendrei végállomás

Vitályos Eszter, az Emberi Erőforrások Minisztériumának európai uniós fejlesztéspolitikáért felelős államtitkára és Vitézy Dávid, a Budapest Fejlesztési Központ vezérigazgatója 2021. június 9-én sajtótájékoztatót tartott Szentendrén, hogy bemutassák a várható közlekedési és környezeti fejlesztéseket.

Hulladék 

Maszkok hatalmas tömegei szennyezik az óceánokat

A koronavírus-járvány sok esetben pozitív hatással volt a környezetre, azonban ez az óceánokról nem mondható el. A maszkok és kesztyűk használatának drasztikus növekedése, valamint az újrahasznosítási programok csökkenése veszélyezteti a tengereket, óceánokat.

Víz 

Az ENSZ üzenete az óceánok világnapján: eljött a cselekvés ideje

Miniszteri konferenciát rendeztek Lisszabonban a világnap alkalmából, melyen Ricardo Serrão Santos, Portugália tengerügyi minisztere paradigmaváltó technikai megoldások mellett a politikai döntésekhez szükséges társadalmi felhatalmazásról és a társadalom felvilágosításának szükségességéről beszélt.

Közlekedés 

Ezer környezetkímélő kocsival lett több a hazai utakon idén májusban

Ezerrel nőtt a zöld rendszámos autók száma, pedig az állami támogatás által kiváltott villanyautóláz még csak most veszi majd kezdetét. A Villanyautosok.hu a Belügyminisztérium nyilvántartása alapján felrajzolta, hogyan alakult a környezetkímélő autóállomány Magyarországon az utóbbi bő két évben.

Mindenki Mindenkiért 

50 milliós adomány a P&G-től

2021-ben is folytatta a Covid–19 járvány okozta helyzet enyhítése érdekében tett adományozási programját a Procter&Gamble: eddig közel 50 millió forint értékben segítette a helyi szervezetek és közösségek munkáját Magyarországon – írja a csaladilap.hu.

Házi mozi 

Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm)

Koszta Marcell idén megjelent alkotása hazánk természeti értékeit, kevésbé közismert történeteit, a természet és az ember kapcsolatát, együttélését mutatja be közel egy órában. 

Hét mérföld 

Megújult a népszerű mecseki kulcsosház

Teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár-kulcsosház, és új vizesblokkal bővült a Zobáki Nomád Tábor a Kelet-Mecsekben.

Gazdaság 

Már a videójátékok világába is beszivárog a környezettudatosság

A Free Lives fejlesztői legújabb alkotásukban a városmenedzselő játékokból merítenek, de visznek bele egy kis üdítő csavart.

Klímavédelem 

Népszerűsítsd te is az európai zöldmegállapodást

Az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete június elején, az Európai Zöld Héten plakátkampányt indított az európai zöld megállapodásról hat városban: Budapesten, Debrecenben, Pécsett, Szegeden, Miskolcon és Győrött, a járműveken és közterületeken. Kampányukban a klímavédelem mellett elkötelezett polgárokra is számítanak.

Klímavédelem 

A járvány kevésbé élhetővé tette Európa városait

Az új-zélandi Auckland lett a világ legélhetőbb városa a The Economist brit hetilap testvércége, az Economist Intelligence Unit (EIU) szerint. A koronavírus-járvány alaposan átírta a pár évvel ezelőtti eredményeket.

Mindenki Mindenkiért 

Lélegeztetőgép a mosonmagyaróvári mentőknek

A Szent Kristóf Mosonmagyaróvár és Kistérsége Közhasznú Mentőalapítvány az elmúlt években több millió forint értékben adott át mentés- és biztonságtechnikai eszközöket a helyi mentőállomásnak, nemrég egy közel 4 millió forint értékű, modern lélegeztetőgépet – írja a mosonvarmegye.net.

Képzőművészet 

A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői

Színes programokkínálattal készül a MANK a Múzeumok éjszakájára, a szervezők többek között művészeti foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel és filmvetítéssel várják az érdeklődőket június 26-án Szentendrén.