2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre

MTI

A kanadai kormány betiltja a műanyag zacskók és polisztirol edények importját és gyártását ez év végétől, az exportjukat pedig 2025 végétől. A zacskókon és a szállítóedényeken kívül a tilalom a műanyag szívószálakra, táskákra, evőeszközökre, keverőpálcákra, valamint a dobozok és palackok hatos csomagolásához használt gyűrűkre is vonatkozik. A szövetségi kormány a betiltást lehetővé tévő kanadai környezetvédelmi törvény értelmében tavaly mérgezőnek minősítette a felsorolt műanyagokat.

MTI

Több mint 1500 zsák szemét gyűjt össze a III. Tisza-tavi PET Kupán

Rekord mennyiségű, 1549 zsák szeméttől mentesítették Tiszafüred és Tiszanána-Dinnyéshát közötti szakaszán a Tisza-tavat.

ember tervez

Űrbéli buborékfelhőt vetnének be a felmelegedés ellen az MIT tudósai

raketa.hu

Elég lenne a napfény töredékét visszaverni ahhoz, hogy az emberiség által okozott globális felmelegedés teljes mértékben visszafordítható legyen?

tudatos ételválasztás

Péntek Csaba: A hamburgered ára

lira.hu

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van.

femina.hu

A zavarba ejtő 4000 éves szikla

A szaúd-arábiai Tayma oázisban létezik egy nagyjából négyezer éves geológiai rejtély. A különleges kőformáció kettévágódott, méghozzá úgy, mintha csak egyenesen húzott lézercsíkkal szelték volna két részre.

Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár

wamp.hu

A WAMP, vagyis Vasárnapi Művész Piac egy dizájnvásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Egyúttal olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, kreatív szakember és érdeklődő laikus. Július 10-én a Várkert Bazár neoreneszánsz kertjében várják a fenntartható, magyar dizájn szerelmeseit egyedi tervezésű ruhákkal, táskákkal...

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 19. rész – Vadvirág teaház (videó)

Hogyan adjunk perspektívát a halódó vidéki közösségeknek? A Fiatalok a Magyar Vidékért Alapítvány két alapvető célja, hogy a városban született fiataloknak lehetőséget kínáljon olyan alkotó életet élni, amilyet szeretnének; másrészt a vidéki fiataloknak szeretné bebizonyítani, hogy nem feltétlenül kell a városba költözni ahhoz, hogy boldoguljanak.

Klímavédelem 

Nem sikerült megállapodni a rászoruló országok kártérítéséről

A hosszas tárgyalások ellenére a németországi, Bonnban rendezett találkozón sem tudtak megegyezni a tárgyaló felek arról, miként és mekkora összeg illeti meg a fejlődő országokat, amelyek amiatt követelnek kártérítést, mert szerintük sokkal jobban megszenvedik a klímaváltozás következményeit, mint mások.

Klímavédelem 

Hazánk 2024-re teljesítheti a 2030-ra kitűzött klímacélokat

Magyarország a vállaltnál lényegesen gyorsabban halad az energia- és klímapolitikai célkitűzések teljesítésében – mondta Palkovics László technológiai és ipari miniszter a Megújuló Energiák Nemzeti Laboratórium (MENL) megalakulása alkalmából a Pécsi Tudományegyetemen (PTE) rendezett projektnyitó eseményen.

Természet 

Az elvadult macskák miatt sodródott a kihalás szélére egy erszényesfaj

Az Adelaide-i Egyetem tudósainak megjelent munkája először bizonyította, hogy az ember által a kontinensre behurcolt és elvadult macskák pusztítják a dél-ausztráliai Kenguru-sziget egérméretű, húsevő erszényeseit.

Közlekedés 

A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva

2021. június 16-án teljesen lezárták a felújításra váró Lánchidat és annak közvetlen környékét a forgalom elől. A lezárás évfordulója alkalmából a Budapesti Közlekedési Központ time-lapse videón mutatta meg, milyen változások történtek a nemzeti összetartozás jelképének számító átkelőn a felújítás első évében.

Klímavédelem 

A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet

Egy friss kutatás szerint a légkör felsőbb rétegeiben mérhető 1,5 Celsius-fokos hőmérséklet-emelkedés már befolyásolhatja a Föld hőmérséklet-viszonyait is.

Víz 

Jó hírek a természetes vizek szerelmeseinek

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közlése szerint a hazai szabadvízi fürdőhelyek legnagyobb része kiváló, illetve jó besorolást kapott. A Balaton, a Velencei-tó és a Tisza-tó természetes szabadvízi strandjainak zöme továbbra is kiváló besorolású.

Víz 

Olvad a jég, költözik az Everest alaptábora

A Khumbu-gleccser, akárcsak a Himalája sok más jégfolyama, a globális felmelegedés miatt gyorsan olvad és vékonyodik – állapították meg a Leedsi Egyetem tudósai egy 2018-as tanulmány szerint. A gleccser olvadása miatt Nepál költöztetni kényszerül a világ legmagasabb hegycsúcsa, az Everest alaptáborát.

Járműipar 

Megtette első próbaútját Kína első nagy méretű teherszállító drónja

Június 18-án, szombaton sikeresen teljesítette első próbarepülését az első Kínában fejlesztett és épített, pilóta nélkül repülő teherszállító drón – a TP500-as az ország első olyan nagy méretű teherszállító drónja, amely megfelel a kínai polgári repülési rendeletben foglalt szabályoknak.

Energia 

Hatalmas lépés Dániának, nagy lépés az Európai Uniónak

Dánia mesterséges sziget építését tervezi, hogy azon szélenergiát termelhessen. A jelenlegi dán tengeri megújuló energiaforrások termelésének mintegy kétszeresét, majd később akár háromszorosát tudnák az új szigeten megtermelni, ezzel egész Dánia éves energiafogyasztásának a másfélszerese biztosított lenne.

Hét mérföld 

Mi fán terem az egzóta? – Forrasztókői egzótakert

Egy kis eldugott, gyönyörű arborétum (?), botanikus kert (?) vagy valami hasonló az a remek kirándulóhely, ahol biztosan nem találkozik az ember turisták tömegeivel. Ez a Forrasztókői egzótakert, ami nagyon közel van a bakonyi Gyilkos-tóhoz, azaz a Hubertlaki-tóhoz. Ha már oda besétáltatok, menjetek egy kicsit tovább, és csodás helyre juttok.

(Fotó: Kiránduló Kata)

kirandulo.reblog.hu
Agrárium 

A siker titka vidéken, 17. rész - Matyódesing (videó)

A húszrészes sorozat egy-egy inspiráló vidéki közösséget, vállalkozást és az azokat működtető embereket mutatja be. Ezúttal azt, hogyan lehet az északkelet-magyarországi Tar nevű pici faluban újragondolni a hagyományőrzést, és a modern korban is eladhatóvá tenni a tradicionális hímzést.

Víz 

A közelmúlt legsúlyosabb monszunja Bangladesben és Indiában

Bangladesben legalább 25 ember halt meg villámcsapás vagy földcsuszamlás miatt a múlt hétvégén, emellett több millióan maradtak hajlék nélkül. Indiában, Asszám államban legalább 17 ember vesztette életét a júniusi árvízhullámban – közölték a helyi hatóságok június 19-én, vasárnap.

Mezőgazdaság 

A siker titka vidéken, 18. rész – Dunaszigeti zöldségközösség (videó)

Hogyan alapozzunk közösségeket élelmiszer-termelésre? Megtudhatjuk a sorozat ezen részéből, amely a szigetközi dunaszigeti zöldségközösséget mutatja be.

Zenesarok 

Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet

Az amerikai Lake Street Dive együttes 2010-es, Making Do című száma a könnyed dallamot meghazudtolva könyörtelenül sorolja a klímaválság szemtanúiként elénk tolakodó aggasztó jeleket, és szembesít a cselekvés halogatásának következményeivel.

Oktatás 

A Tanács ajánlást fogadott el a zöldátállást szolgáló tanulás ösztönzéséről

A miniszterek szeretnék, ha a tagállamok a zöldátállást és a fenntartható fejlődést szolgáló tanulással kapcsolatos szakpolitikák és programok támogatásával biztosítsák, hogy a tanulók életkortól függetlenül megszerezzék a fenntarthatóbb életmódhoz szükséges ismereteket, elsajátítsák a változó munkaerőpiacon szükséges készségeket, és lépéseket tegyenek a fenntartható jövő megteremtéséért.

Jövőműhely 

Kék Bolygó Podcast: Pálferi a szellemi fenntarthatóságról (2. rész)

Kütyü vagy okoseszköz? Tudatosan használjuk, vagy függünk tőle? Személyre szabjuk, vagy személytelenre szabnak bennünket általa? Ezernyi a kérdés a 21. század információs mókuskerekében… Áder János Pál Feri atyával igyekszik megfejteni a szellemi környezetszennyezés hátterét.

Klímavédelem 

Az amerikai elnök szerint a jelentősebb gazdaságoknak gyorsítaniuk kell az éghajlatváltozás elleni erőfeszítéseket

Joe Biden felszólította Kínát és más, „jelentős gazdasággal rendelkező” országokat, hogy duplázzák meg a káros éghajlatváltozás ellen tett erőfeszítéseiket, és javítsák az energiaellátás biztonságát. Hangsúlyozta: az Ukrajna elleni orosz háború nyomán tovább élesedett a klímavédelem terén is a sürgős fellépés szükségessége.

Természet 

A szélturbinák pusztító hatása messzebbre ér, mint gondolták

A szélturbináknak jelentős szerep jut, ha megújuló energiákról beszélünk. Azonban nem csak pozitív hatásuk van: számtalan repülő élőlény leli halálát a forgó lapátok közt, és habár leglátványosabban a madarakat érinti, a rovarfogyasztó – és így ingyen kártevő-mentesítő szolgáltatást végző – denevérek közül ugyancsak sok pusztul el.

(Fotó: Wikimedia Commons)

magyarmezogazdasag.hu
Képzőművészet 

Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát

Bár a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában nincs ipara, mégis a túlfogyasztás áldozata lett. A főváros, Kinhasa utcái mára ki se látszanak a szemétből. A helyi művészek különleges eszközt választottak a probléma súlyának érzékeltetésére.

Természet 

Jég nélkül is megélő, több száz jegesmedvét találtak Grönlandon

Grönland délkeleti részén kutatók egy korábban nem ismert jegesmedve-populációra bukkantak, amelynek nincs szüksége tengerjégre a fennmaradáshoz. A más populációktól genetikailag is eltérő ragadozók a gleccserek édesvízből álló jégdarabjain vadásznak zsákmányra.