Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Ralovich Béla 

Egy orvos gondolatai az evolúcióról és az emberiség Földünkre gyakorolt hatásáról

Ahhoz, hogy a 4.55 milliárd éves Földünk életével és állapotával foglalkozni tudjunk áttekintettük a vele kapcsolatos tényeket és adatokat. Megállapítottuk, hogy Glóbuszunk a végtelen Mindenség folyamatos anyag- és energia- áramlásának egy porszemnyi része, melynek az eddigi élete két nagy periódusra és azokon belül különböző időszakokra osztható. 

Vizi E. Szilveszter 

A Biblia és az ember környezete

Az Oxford Nagyszótár szerkesztősége 2018. év szavának a „toxic” [toxikus] szót választotta. A döntést azzal indokolták, hogy ennek a szónak nagyon sokféle jelentése van és egyre gyakrabban használjuk. Az ember nemcsak a saját maga által előállított vegyületekkel vagy tevékenységével mérgezi környezetét, de a hétköznapi és a politikai közélet szóhasználatában is egyre gyakrabban jelennek meg olyan kifejezések, amelyek szellemi környezetszennyezést okoznak, rontják az egyén és a társadalom közérzetét.

Prof. Dr. Biacs Péter és Prof. Dr. Molnár Pál 

A fenntarthatóság kihívásai és lehetőségei

30 évvel ezelőtt az Egyesült Nemzetek Szövetsége (ENSZ) Környezet és Fejlődés Bizottsága 1987. évi „Közös jövőnk” tanulmányában, amely mérföldkőnek tekinthető a környezetvédelem történetében nagy hangsúlyt kapott, hogy mennyire fontos környezetünk megóvása ahhoz, hogy a fejlődést hosszú távon fenntarthassuk. A fenntartható fejlődés azt jelentette, hogy olyan módon kell a jelen szükségleteit kielégíteni, hogy az ne veszélyeztesse a jövendő nemzedékeket saját igényeik kielégítésében. A következő időszak legnagyobb kihívásának tekintették azt, hogy a piaci erők a környezet minőségét védve és állandóan javítva működjenek. Ehhez elengedhetetlennek tartották a valódi teljesítményeken alapuló értékelést, a gazdasági eszköztár mértéktartó használatát és az ezzel összhangban lévő szabályozást.

Martonyi János 

Jobb lett a világ

Talán húsvétkor kisebb felzúdulás fogadja ezt az állítást. Pedig a világ valóban jobb lett, nemcsak az utóbbi kétezer esztendőre, hanem az elmúlt évtizedekre visszatekintve. Ezt támasztja alá a gazdasági, jóléti és szegénységi, egészségügyi, oktatási, műveltségi adatok hosszú sora. Az egy főre eső reál-GDP az elmúlt évtizedekben a többszörösére nőtt, globálisan és a legszegényebb országokban egyaránt.