2021. január 23., Rajmund, Zelma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Havazott a Szaharában, rég volt ilyen hideg arrafelé (videókkal)

A Szaharában ritka jelenségnek számít a havazás, de nem példa nélküli. A Szibéria felől lezúduló hideg, sarkvidéki eredetű levegőből az elmúlt napokban Afrikába és az Arab-félszigetre is jutott. A Szaharában hó lepte be a homokdűnéket, Szaúd-Arábia délnyugati részén pedig -3 fokig hűlt le a levegő, amire 50 éve nem volt példa.

Házi mozi 

Videó a fővárosi állatkert párduchölgyéről

Kisfilmen mutatja be a közönségnek a budapesti állatkert az intézménybe nemrég érkezett nőstény perzsa leopárdot, amely egyelőre új otthonával ismerkedik.

Zenesarok 

Bájos videoklip zengő torkú erdőlakókról

Az olasz bel canto stílus egyik alapművének részletéből, Vincenzo Bellini Norma című operájának egyik számából készült bájos animációs film.

Lencsevégen 

A varázslatos téli Hargita és a Bucsin-tető (képgaléria)

Mesebeli, elvarázsolt világot örökítettek meg a napokban Erdélyben, a hóval fedett Madarasi-Hargitán és a Bucsin-tetőn.

Képzőművészet 

Andy Goldsworthy: Jégbe fagyott költői pillanatok

Most, hogy a hó és a jég különleges játékaira újra rácsodálkozhatunk, érdemes felidézni a land art egyik legnagyobb mesterének téli alkotásait.

Zenesarok 

A Tóth Viktor Arura Trió új lemeze a természet üzenetét hordozza

Nyolcadik szerzői lemezét készítette el Tóth Viktor, a hazai dzsessz-színtér különleges alakja. A szaxofonos, zeneszerző Have No Fear című albumát a Tóth Viktor Arura Trió rögzítette, az élő anyag ihletője a természet volt.

Hét mérföld 

Sikerült télen megmászni a „vad hegyet” (videóval)

Nepáli serpák egy csoportjának először sikerült télen megmásznia a világ második legmagasabb hegyét, a 8611 méter magas K2-t. A tízfős csoport szombat délután ért fel a Kína és Pakisztán határán lévő hegycsúcsra, amelyről videót is készítettek.

Zenesarok 

Vivaldi, változásra hangolva

Az éghajlat átalakulásával lassan az évszakok állandóságába vetett hitünknek is búcsút mondhatunk. A változás vihara az olasz zeneszerző nagy klasszikusát is elérte. Az ötlet talán megosztó, de a figyelem felkeltésére mindenképpen alkalmas.

Képzőművészet 

Emily Carr: a természetrombolás egyik első krónikása

A kanadai festő és író az alaszkai erdőségek szerelmeseként az elsők között ismerte fel a természet kizsákmányolásának fenyegető drámáját.

Képzőművészet 

A világ legrégebbi barlangi állatfestményét találták meg Indonéziában

A vaddisznót ábrázoló festmény a régészek szerint 45 ezer évvel ezelőtt készülhetett.

Dizájntrendek 

Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé

A divat változik, az erdők maradnak: a fenntartható erdőgazdálkodás elterjedéséért küzdő PEFC látványos kisfilmmel propagálja a megújuló alapanyagok használatát és a természet szempontjait is figyelembe vevő ruhagyártást.

Könyvajánló 

(Örök)zöld gyerekkönyvek

„Környezetünk drasztikus változásai, az ember és a természet közötti összhang megbomlása joggal növelték meg az elmúlt években a kimondottan környezettudatos nevelést is célzó gyerekkönyvek szükségességét. Ha a magyar nyelvű kiadványokat nézzük, rendkívül gazdag és sokrétű választékkal találkozhatunk.”

dunszt.sk
Hét mérföld 

Szlovák–magyar együttműködés a Duna és az Ipoly menti élővilág bemutatására

Szakemberek közös programban dolgoznak a két folyó mentére egykor és ma jellemző élővilág bemutatásán. A munka része a Nógrád megyei ipolytarnóci ősmaradványok területének további feltárása és a szlovákiai Karva szolgáltatásainak fejlesztése.

Programajánló 

Emma csöndje – online premiert tart a Kolibri Színház

Gimesi Dóra darabját, amely 2019-ben első díjat nyert a Kolibri Színház kortárs magyar szerzők számára hirdetett meghívásos drámapályázatán, Greta Thunberg svéd aktivista élete ihlette. 

Házi mozi 

A növények „énekéből” csinált zenét ez a férfi (videókkal)

A kaliforniai Nico Georis két évet töltött a növényvilág nyelvének megfejtésével egy olyan technológia segítségével, amely a növények rezgéseit zenévé változtatja. Georis szerint a növényeknek rengeteg mondanivalójuk van nekünk, különösen most, amikor az emberek nem igazán tartják tiszteletben a természeti világot.

Programajánló 

Otthonról is körbenézhetünk az Aggteleki-cseppkőbarlangban

Bár a koronavírus-járvány miatt november óta zárva tartanak az Aggteleki Nemzeti Park látogatható barlangjai és turisztikai látványosságai, a modern technikának köszönhetően 360 fokos barlangi képek segítségével most távolról is megcsodálhatók a természet különleges alkotásai.

Házi mozi 

Misztikus fényoszlopok jelentek meg több helyen Magyarország felett (videókkal)

Fejér megyében az Időkép több felhasználója is lefotózta a különös jelenséget, és a honlap webkamerái a Balatonnál is feltűnt fényoszlopokat szintén megörökítették.

Könyvajánló 

Mi jöhet az összeomlás után?

Thore D. Hansen „A legtisztábbak” című regénye racionálisan átgondolt vízió a klímaváltozás következményeiről, az összeomlás szélén álló civilizációkról és a mesterséges intelligencia határairól. Egy regény, amely mesterien tükrözi a jelenünket a jövőben.

Csináld magad! 

A narancs nem csak egészséges, hangulatos is lehet

A hűvös téli hónapokban különösen népszerűek a vitaminban gazdag déligyümölcsök. Sajnos ezek héját gyakran kezelik vegyszeresen, azért a konyhában nem igazán hasznosíthatók. Azonban a hideg januári estéknek így is meghitt, meleg fényt kölcsönözhetsz a segítségükkel.

Könyvajánló 

A sci-fi, amelyből kiderül, hogyan akadályozhatnánk meg a klímaváltozást

Kim Stanley Robinson új – és állítólag utolsó – regényében megénekli, hogy mit kellene tennünk, hogyan kellene átalakítani gazdasági rendszerünket, milyen kapcsolókat kéne átkattintani az agyunkban, hogy esélyünk legyen kezelni a klímaváltozás hatásait, és túlélni a következő száz évet.

azonnali.hu