2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Házi mozi 

Az Andok vad arcai

Hatvanmillió évvel ezelőtt a természet félelmetes erői létrehozták bolygónk leghosszabb hegyláncát, az Andokot. A természet teljes változatosságában jelenik itt meg. A hatalmas Andok árnyékában páratlan természeti paradicsom született. Furcsa, és mégis lenyűgözően gyönyörű világ. Bármilyen változatos is legyen a táj, a hegylánc hatása érvényesül mindenütt. Itt minden élőlény élőhelyre talál.

Csináld magad! 

Mi mindenre jó az a pici fül!

Az alumínium italos dobozok kiválóan újrahasznosíthatók, de a letörött nyitófülek még nagyobb megtiszteltetésben részesülhetnek: dizájnos lakberendezési tárgy, ékszer vagy akár jelmez is készülhet belőlük.

Programajánló 

Az ember okozta klímaváltozásra fókuszál egy új debreceni tárlat

A sziklától a kőbaltáig, az erdőtől a sivatagig: a Déri Múzeum új időszaki kiállítása négy múzeumi szervezet együttműködésével valósul meg.

Hét mérföld 

Helyszínek, ahol gondot okoz a sok turista

A BBC összeállításában öt olyan helyszínt mutat be, ahol a turisták tömegét nem nézi jó szemmel a lakosság. Egyes helyeken kénytelenek voltak kényszerszünetet tartani, máshol az árakat emelték meg a terület védelme érdekében.

Dizájntrendek 

Régi játékokból készült gyerekbútorok vezetik be a gyerekeket a körkörös gazdaságba

Az antwerpeni Ecobirdy vállalkozás célja, hogy a gyerekeket is megismertesse az újrahasznosítás és a körkörös gazdaság fogalmaival – ennek a jegyében született meg legújabb, feleslegessé vált műanyag játékokat feldolgozó kollekciójuk is.

Programajánló 

Éjszakai csillagnéző túrák a Zselici csillagparkban

A szemléletformálást és az ismeretterjesztést szolgálják a Zselici Csillagparkba indított éjszakai túrák, melyeken csillagász közreműködésével ismerkedhetünk meg az éjszakai égbolt látványával. A séta közben sok hasznos ismeretet tudhatunk meg a fényszennyezés káros hatásairól is, és arról, hogy mit tehetünk a csökkentéséért.

Lencsevégen 

Íme a bizonyíték, hogy a természet néha egészen csodás dolgokra képes

Jany Ylinampa hobbija a természetfotózás, és mivel az ezer tó országában éldegél, kézenfekvő, hogy a különleges naplementék és a sarki fény mellett a finn paradicsom vízi s szigetvilágát is megörökíti olykor-olykor.

Programajánló 

Kártevők ellen ökologikus módon – előadás a bio-növényvédelemről

A Közösségi kertek szervezésében megrendezésre kerülő előadáson betekintést nyerhetünk a bio-növényvédelem titkaiba. Megtudhatjuk, hogy milyen társnövényekkel csökkenthetjük a kártevők számát, milyen bioleveket érdemes készíteni, és hogy milyen előnyökkel jár az ökologikus növényvédelem.

Programajánló 

A Zero Waste nagykövete Budapestre jön

Végre magyar fordításban is olvasható a hulladékcsökkentés ikonikus alakja, Bea Johnson világszerte népszerű könyve, a Zero Waste otthon. Ráadásul maga a szerző is Magyarországra látogat a közeljövőben: május 4-én 18 órától tart dedikálással egybekötött könyvbemutatót a VII. kerületi Libri Könyvpalotában.  

Házi mozi 

Titokzatos Japán

Ha Japánról hallunk, hajlamosak vagyunk egy szupermodern, futurisztikus társadalomra gondolni, mely napjait a természettől hermetikusan elzárva, felhőkarcolók árnyékában, neonfényben tengeti. Ám néhány lépésnyire a zsúfolt nagyvárosok határától, egy egészen másmilyen kép tárul elénk: egy 6852 szigetből álló, lenyűgözően sokszínű vulkáni tájé, amelyben ezernyi lenyűgöző faj megtalálható.

Dizájntrendek 

„Nehéz feldolgoznom, hogy valami szemét”

Burai Péter, a Reborn márka alapítója a roncstelepre került autók biztonsági öveiből készít táskákat, pénztárcákat. Fő motivációja nem a környezettudatosság, sokkal inkább az, hogy használhatatlan dolgokból értéket teremtsen mások számára.

Hét mérföld 

Csodákat láthat, aki most a Pilisi Parkerdőben sétál - képgaléria

A hosszú tél után hirtelen berobbant tavaszi időben virágszőnyeg borítja a Pilisi Parkerdőt. Az úgynevezett „tavaszi aszpektus” növényeinek életstratégiája a lombfakadás előtti gyors virágzás, így csak rövid ideig gyönyörködhetünk szépségükben. De milyen virágokkal is találkozhatunk, ha kirándulni indulunk a tavaszi erdőben?

origo.hu
Dizájntrendek 

A ceruza, amelyik nemcsak a papíron, de a kertben is nyomot hagy

Évente körülbelül 15 milliárd ceruzacsonkot dobunk ki, pedig sokkal kreatívabb és környezetbarát vége is lehetne egy ceruzának. Ezt a piaci rést fedezte fel a dán Michael Stausholm, és alapította meg a Sprout World nevű startup céget. Az általuk készített és forgalmazott ceruzák nem is akárhogyan újrahasznosíthatók.

Házi mozi 

Románia vadvilága – A medvék, farkasok és pelikánok földje

Kevés hely akad Európában, ahol az ember ilyen harmóniában él a természettel. Romániában azonban mintha megállt volna az idő. Jóllehet ez fárasztó munkát jelent az embereknek, mert ma is az ősi, hagyományos módszerekkel dolgoznak, a természet azonban megőrizhette hamisítatlan, vad szépségét. A mediterrán klímától a Duna-delta vadregényes vidéken keresztül a Kárpátok havas csúcsáig. A barna medvék, farkasok, pelikánok és parti fecskék mellett számtalan más vad- és háziállat éli itt évszázadok óta megszokott mindennapjait.

Zenesarok 

A madarak zenéje

Létezik zene az emberi világon kívül? Ha a zenét kifejező szimbólumot akarunk keresni, a legtöbbeknek valószínűleg azonnal a madarak éneke jut eszébe. A jelenséget leíró szavak: „madárdal”, „énekesmadár” is erre utalnak, ahogyan a köznyelvben az énekes kedvű emberre használt „pacsirta” szó is. A szép hangú énekesre is madárnevekkel szokás hivatkozni, gondoljunk csak a „nemzet csalogánya” titulussal illetett Blaha Lujzára.

Lencsevégen 

Köd a felvidéki Ajnácskőnél

Az MTI fotósa, Komka Péter gyönyörű fotósorozata a felvidéki Ajnácskő felett, a Tilics csúcsáról készült április 11-én, ahol a tavaszi virágok sorában már a fürtös gyöngyike is kinyílt.

Hét mérföld 

Tavaszi zsongás a Jegenye-völgyben

A Solymár közelében lévő Paprikás-patak völgye ideális túracélpont egy családi kirándulásra. Könnyen bejárható, még babakocsival is, és fő vonzerejét a viszonylag kis távolságon belül fellelhető izgalmas látnivalók adják. Találunk itt csörgedező patakot, két vízesést, megmászható dolomitsziklákat, forrást, piknikezésre alkalmas rétet, várromot és kilátópontot. Kell ennél több? 

turistamagazin.hu
Programajánló 

A régi Duna nyomában – április 14.

Április 14-én, szombaton a Gemenc északi részén, az egykori Duna medre és az élő Duna mentén vezet a kirándulás, ahol nemcsak az ezerarcú folyó partján élvezhetik a tavaszi napsütést a kirándulók, de megismerkedhetnek a táj élővilágával is: még vízimadarakat is megfigyelhetnek.

Dizájntrendek 

Los Angelesben a hőség leküzdésére fehérre mázolják az utcákat

Los Angeles városában nyaranta ún. „hőszigetek” alakulnak ki. Minden tiszta beton, a forrón szikrázó napot sokkal melegebbnek érzik a városiak, gyakran egészen elviselhetetlen a hőség. A helyzet orvoslására kidolgozott megoldás az angyalok városának semmiképp sem átlagos utcaképéhez is ad egy újabb csavart.

Képzőművészet 

A műanyag kettős arcával a kurátorok is megküzdenek

Sokszor hallottuk, hogy a műanyag évszázadok alatt sem bomlik el, ezért hajlamosak voltunk tartós, időtálló anyagként gondolni rá. Talán így voltak ezzel azok a művészek is, akik az 1960-as évek óta érzéseik, gondolataik formába öntésére a szerves polimereket választották. Napjainkban, amikor egyre több kutatás szembesít minket a ténnyel, hogy szétforgácsolódott műanyagok mikroméretű darabjainak millió vesznek körül bennünket, már sejthetjük: ez talán nem volt részükről a legszerencsésebb ötlet.