Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Mesterséges természetesség: Környezetkárosítás és természetvédelem Ázsiában

Földünk jövője szempontjából meghatározó lesz, hogy a legnépesebb kontinens, Ázsia országai meg tudják-e állítani saját környezetük pusztulását, fenn tudják-e tartani gyors fejlődésüket ökoszisztémájuk összeomlása nélkül.

Képzőművészet 

A természet nem csak tárgya lehet az alkotásnak

Catherine Chalmers sohasem dolgozik egyedül – egy hatalmas alkotóközösség tagjaként tekint magára. Igaz, kollégái nem az emberi fajból kerülnek ki.

Képzőművészet 

Művészi tájakon kalandozó tekintet

A tájképfestészet sok száz éves hagyományának hála akár a négy fal közé szorulva is adott a lehetőség, hogy a természet – sokszor csak egykor volt – szépségében gyönyörködhetünk.

Házi mozi 

Nem a koronavírus, hanem a klímaváltozás miatt aggódik Sir David Attenborough

A neves dokumentumfilmes-környezetvédőről nemrég az a hír járta, hogy koronavírus-fertőzésben elhunyt. Sir David Attenborough köszöni, jól van.

Házi mozi 

Hátborzongató videó Grönland erejéről

Manapság egyre kevesebb olyan érintetlen helyet találunk a nagyvilágban, ahol még testközelből lehet érezni a természet hihetetlen erejét. Grönland ilyen. Stefan Forster felvételei nagy érzékenységgel mutatják be számunkra a végtelen jég földjét, önkéntelenül is feltéve a kérdést: meddig maradhat még mindez így? 

Programajánló 

Naponta bemutat online egy-egy állatot a zárva tartó Schönbrunni Állatkert

Az intézmény március 11. óta nem látogatható, a bécsieknek azonban nem kell lemondaniuk az elefántok, zsiráfok és a többi állat látványáról: mindennap online bemutatnak egy-egy állatot a „Az állatoktól hozzád – Üdvözlet a Schönbrunni Állatkertből” elnevezésű akció keretében.

Zenesarok 

Idejük van a szorongásoldó harmóniáknak

Napjainkban természetes, hogy a koronavírus miatti aggodalom és gyász, vagy éppen a klímaváltozáshoz kapcsolódó félelmek úrrá lesznek rajtunk. Bármilyen veszélyforrásról legyen is szó, a megküzdéshez biztosan szükségünk lesz lelki egészségünk megőrzésére, ehhez pedig a zene az egyik legjobb eszközünk.

Dizájntrendek 

Az ananász a divat ásza

Ha a zöldszemléletmód zseniális stílusérzékkel társul, ananászlevélből is látványos táskák születhetnek.

Programajánló 

A természetből ellesett pillanatok online is kikapcsolnak

Kevés dolog képes annyira megnyugtatni és kikapcsolni a mindennapos – vagy éppen a korántsem mindennapos – feszültségektől menekülni vágyó embert, mint a kiszámítható vagy ellenkezőleg, meglepő elfoglaltságaikba merülő állatok látványa.

Házi mozi 

A természetfilmek fokozzák az emberek érdeklődését a bemutatott állatfajok iránt

A természetfilmek – mint a Sir David Attenborough nevéhez kötődő Bolygónk, a Föld 2. című televíziós minisorozat – hatására az emberek érdeklődőbbek lesznek a bemutatott fajok iránt – derült ki egy új tanulmányból, amely szerint ennek a fokozott érdeklődésnek a kiváltásához nincs szükség nyílt természetvédelmi üzenetre, csupán az érintett fajok „bőséges szerepeltetésére”.

Lencsevégen 

Lélegzetelállító fotók Madeira ősi erdejéről

Madeira jól ismert robusztus hegyekkel, vulkánokkal és sziklás vízpartokkal tarkított drámai tájairól. A szigetcsoport egyik legegyedibb kincse azonban egy ősi erdő: a Fanal fái közé lépve mintha különleges mesevilágba csöppennénk, legyen ottjártunkkor akár reggeli köd, akár délutáni napsütés. 

Házi mozi 

Mit köszönhetünk a koronavírusnak (videó)

Sokan gondolkodnak így a koronavírus-járvány hozadékairól. Angol nyelvű két és fél perces videó, magyar felirattal.

Házi mozi 

Milyen kihívásokkal néznek szembe a klímamodellek alkotói?

„Nem érthetjük meg az éghajlatváltozást részleteiben. Vagy a folyamat egészét érdemes vizsgálnunk, vagy semmit” – fejti ki Gavin Schmidt éghajlattudós TED-előadásában. A klímaváltozást olyan modellekkel tanulmányozza hát, amelyek a kis léptékű környezeti események végtelenül összetett kölcsönhatásait szemléltetik.

Hét mérföld 

Hová utazhatunk a járvány alatt?

Sokan próbálnak meg humorosan hozzáállni a járvány adta kényszerű bezárkózáshoz. Íme, egy külhoni felsorolás arról, hogy jelen helyzetünkben milyen utazásokra van lehetőségünk.

Könyvajánló 

E-könyv – Tenger a tengerben – A Sargasso-titok

Létezik egy olyan állat a Földön, amely meghódította az egész bolygót. Itt él velünk is, Magyarországon, a folyóinkban és tavainkban. Mégis, kizárólag egyetlen helyen szaporodik, valahol Florida közelében, a tenger mélyén. Hogyan lehetséges ez? 

Dizájntrendek 

Installációval üzentek a Világgazdasági Fórumnak

Tengeri moszatból készült installációval üzent a Világgazdasági Fórum résztvevőinek egy német képzőművész, aki úgy véli, az ökoszisztéma megóvására használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amellyel a bolygót tönkretettük.

Dizájntrendek 

Ismét kiderült: nem minden hulladék, ami annak látszik

Az élelmiszeriparban keletkező elképesztő mennyiségű melléktermék hasznosítására sorra születnek az elképesztőnél elképesztőbb ötletek. Most éppen a lazacbőrre került a sor.

Házi mozi 

Izgalmas ismeretterjesztő műsorokat tett mindenki számára elérhetővé az M3

Az országban kialakult helyzetet szeretné segíteni a közmédia azzal, hogy az elmúlt hatvan év legnépszerűbb műsoraiból készült válogatást tett közzé, szabadon elérhető formában, megszakítás nélkül. Az online tartalmak (klasszikus filmek és sorozatok, irodalmi és ismeretterjesztő műsorok) száma hétről hétre bővül.

Képzőművészet 

Felelősek vagyunk értük – Csodás festmények az emelkedő tengerszint veszélyeiről

A hiperrealista állatportréiról ismert Lisa Ericson Islands (Szigetek) című csodás képsorozata nagyfokú érzékenységgel hívja fel a figyelmet arra, hogy az állatvilágnak milyen veszélyekkel kell szembenéznie a klímaváltozás következtében, mennyire védtelenek az egyre emelkedő tengerszinttel szemben. 

Házi mozi 

Három világszínvonalú magyar természetfilm is hozzáférhetővé vált a neten (videók)

A koronavírus-helyzetre való tekintettel Mosonyi Szabolcs és Bagladi Erika három lenyűgöző természetfilmje is ingyenesen hozzáférhetővé vált a YouTube-on: a Vad Szigetköz – A szárazföldi Delta, a Vad Kunság – A Puszta rejtett élete, valamint a Tiltott zóna – Harctéren a vadvilág című alkotások.