2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Péntek Csaba: A hamburgered ára

Mindannyian szeretnénk egészségesebb, békésebb és fenntarthatóbb világban élni. Ehhez különféle módszereket keresünk, holott az egyik legegyszerűbb megoldás a tányérunkon van. 

Hét mérföld 

A zavarba ejtő 4000 éves szikla

A szaúd-arábiai Tayma oázisban létezik egy nagyjából négyezer éves geológiai rejtély. A különleges kőformáció kettévágódott, méghozzá úgy, mintha csak egyenesen húzott lézercsíkkal szelték volna két részre.

Programajánló 

Júliusban a Várkert Bazárban várja a látogatókat a leghíresebb magyar dizájnvásár

A WAMP, vagyis Vasárnapi Művész Piac egy dizájnvásár, ahol magyar tervezők mutatkoznak be saját tervezésű, kis szériás termékeikkel, legyen az ruha, ékszer, kiegészítő, fotó vagy akár gasztronómiai finomság. Egyúttal egy olyan közösségi hely, ahol találkozhat egymással alkotó, vásárló, kreatív szakember és érdeklődő laikus. 

Hét mérföld 

Mi fán terem az egzóta? – Forrasztókői egzótakert

Egy kis eldugott, gyönyörű arborétum (?), botanikus kert (?) vagy valami hasonló az a remek kirándulóhely, ahol biztosan nem találkozik az ember turisták tömegeivel. Ez a Forrasztókői egzótakert, ami nagyon közel van a bakonyi Gyilkos-tóhoz, azaz a Hubertlaki-tóhoz. Ha már oda besétáltatok, menjetek egy kicsit tovább, és csodás helyre juttok.

(Fotó: Kiránduló Kata)

kirandulo.reblog.hu
Zenesarok 

Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet

Az amerikai Lake Street Dive együttes 2010-es, Making Do című száma a könnyed dallamot meghazudtolva könyörtelenül sorolja a klímaválság szemtanúiként elénk tolakodó aggasztó jeleket, és szembesít a cselekvés halogatásának következményeivel.

Képzőművészet 

Szemétbe öltöztek a kongói művészek, hogy megtörjék a túlfogyasztás átkát

Bár a Kongói Demokratikus Köztársaság fővárosában nincs ipara, mégis a túlfogyasztás áldozata lett. A főváros, Kinhasa utcái mára ki se látszanak a szemétből. A helyi művészek különleges eszközt választottak a probléma súlyának érzékeltetésére.

Házi mozi 

A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 3/3. (videók)

A gödöllői nemzetközi természetfilm-fesztiválon hat különdíjat is kiosztottak. Az itt látható alkotások lettek a nyertesek.

Csináld magad! 

Íme egy saját készítésű kiegészítő a hangulatos nyáresti beszélgetésekhez

Ha saját kezűleg készítünk illatgyertyát, nemcsak az összetevőket tudjuk ellenőrizni, de akár saját illatot is választhatunk. A készítéskor használhatunk méhviaszt, ami már eleve illatos, de az otthonunkban felhalmozódott gyertyacsonkok újrahasznosításával is hangulatos fényt varázsolhatunk a kertünkbe.

Házi mozi 

A gödöllői természetfilm-fesztivál díjazott filmjei 2/3. (videók)

A gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Filmszemlén három kategóriában lehetett indulni. Íme, kategóriánként az első három helyezett film előzetese.

Lencsevégen 

A nap képe: A Nap ölelése

Pár éve járta be a világot Colleen Pinski A Nap ölelése című fotója. A képen az látható, ahogy a gyűrűs napfogyatkozást szemléli egy fiatalember Új-Mexikóban, 2012. május 20-án. Az amerikai fotósnő egyedi stílusú képei „moziszerű” megközelítéssel készülnek – érdemes megtekinteni a honlapján látható fotótárát. 

Dizájntrendek 

A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart

Két barát, a japán Kazuhide Sekiyama és Junichi Sugahara, a Spiber alapítói a pókselyemmel molekulárisan azonos anyagot hoztak létre.

Csináld magad! 

Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag

Ha nagy tételben szerzed be a hozzávalókat, nemcsak a pénztárcádat kímélheted, de az edényeid kevesebb csomagolási hulladék felhasználásával ugyanolyan tiszták lehetnek.

Dizájntrendek 

Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést

Az Ellen MacArthur Foundation által létrehozott weboldal gyakorlati példákkal, eszközökkel és forrásokkal támogatja a körforgásos tervezési gondolkodásmód terjedését.

Házi mozi 

Azt hitték, mást látnak, de az űrszemét izzott Dél-Afrika felett (videók)

A Progress MS–20 ISS-utánpótlási küldetéshez használt orosz SL–4 rakéta június 3-án indult útjára, a felső fokozata június 5-én tért vissza a légkörbe. A dél-afrikai Johannesburg felett ívelt át az esti égbolton, az izzás több mint 2 percig tartott. Az Időkép rátalált olyan videókra, amelyeket a lakosok készítettek az űrszemét elégéséről.

Házi mozi 

Semmilyen veszélyt nem jelentett a Föld előtt elhaladó aszteroida (videóval)

Egy olyan planetoida közelítette meg a Földet múlt pénteken, amelyet a NASA „potenciálisan veszélyesnek” minősített. Videón is látni, hogyan száguldott el előttünk/mellettünk a csaknem kétezer méter széles kisbolygó. (A képen középen van.)

Házi mozi 

Anjana, a tigriskölyköket nevelő híres csimpánz (videók)

Még ma is sokan emlegetik Anjanát, azt a csimpánzt, aki a dél-karolinai Myrtle Beach-i Tigers intézetben hivatásos nevelőanyjává vált több helyi állatnak – párduc-, oroszlán- és orangutánkölyköknek, valamint fehértigris-ikreknek.

Hét mérföld 

A Föld legkülönlegesebb gejzíre (képgaléria)

A színes, geotermikus Fly-gejzír az amerikai Nevada államban található. Nem a természet alkotta, hanem kútfúrás közben keletkezett 1916-ban, amikor egy geotermikus vízkamrát találtak. A kút évtizedekig működött, majd a 60-as években a falát termálvíz törte át, és a Fly-gejzír életre kelt. A vízben oldott ásványi anyagok az évek során lerakódtak a peremére, és egy kisebb hegyet hoztak létre. 

Hét mérföld 

Az erdők királyai

​Míg az emberek esetében leginkább a fiatalokat találjuk szépnek, szemrevalónak, kívánatosnak, addig a fák esetében ez pont fordítva van, ugyanis minél idősebb, mondhatni minél vénebb egy fa, annál inkább gyönyörűségesnek találjuk. Az erdőt járván mindenki a rengeteg legidősebb fájához kíván elzarándokolni, ami teljességgel érthető is, lévén, hogy ott ő a király.

(Fotó: flickr.com)

szepvilagunk.weebly.com
Hét mérföld 

Sok rómainak elege van a rollerekből és a szemétből

A Róma történelmi belvárosában élő művészek, tanárok, környezetvédők, a kulturális ágazat dolgozói arra kérték az UNESCO-t, hogy hívja fel a városvezetés figyelmét – többek között – a világörökségi listán szereplő várost elborító szemétre, az utcákat elárasztó rollerekre.

Lencsevégen 

A nap képe: Az én kajám a te kajád

Az Időkép egy olvasója csípte el fényképezőgépével azt a pillanatot, amikor egy gyurgyalagpár egy szitakötőn osztozkodott.