2022. január 19., Márió, Sára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

Awaken – Barangolás a Föld körül (filmelőzetes)

Egyedülálló filmélmény gyönyörű kultúrákról készült magával ragadó képekkel és inspiráló üzenettel az emberiség technológiához és természethez való viszonyáról. A több mint 30 országban 5 éven át forgatott film úttörő szerepet tölt be a legmodernebb, víz alatti és légi filmes technikák terén, egyúttal új perspektívát nyújt a világ szemléléséhez.

Dizájntrendek 

Hiába fenntartható egy ruhadarab, ha nem kívánatos

Ez Katharine Hamnett ars poeticája, aki a fenntartható divat egyik első prófétájaként a 80-as évek óta igyekszik összhangba hozni a textilgyártók működését és a fogyasztók igényeit a természet törékeny egyensúlyával. 

Lencsevégen 

Tél Fonyódnál (képgaléria)

Az elmúlt napok mínuszainak köszönhetően Fonyódnál is fagyott a part mentén. Varga György, az MTI fotósa szép téli balatoni pillanatokat rögzített.

Pályázatok 

Ha drámai kérdésekről van szó, a színház eszközei segíthetik a megértést

Nevelő célzatú, úgynevezett TIE- (Theatre in Education) előadás kerül színre a Pesti Magyar Színházban: a Szárazság című darab a klímaváltozás problémáját járja körül.

Képzőművészet 

Művészi kertek a méhek örömére

Egy különleges kezdeményezés indult útnak Nagy-Britanniában: az informatika, a művészet és a tudomány összefogásában létrejött projekt keretében a beporzók ízlésének kedvező, látványos és egyedi kertek jöhetnek létre. 

Hét mérföld 

Utazások a földgolyón – A Karib-tenger térség (videó)

A Karib-tenger a Föld egyik legnagyobb sós vízű tengere. Legmélyebb pontja a Kajmán-árok (-7686 m) a Kajmán-szigetek és Jamaica között. Délről Venezuela, Kolumbia és Panama, nyugatról Costa Rica, Nicaragua, Honduras, Guatemala, Belize és Mexikó Yucatán-félszigete, északról a Nagy-Antillák (Kuba, Hispaniola, Jamaica és Puerto Rico), keletről pedig a Kis-Antillák szigetei határolják.

Hét mérföld 

Belevaló vonatok – Oroszország jégvonatai (videó)

Zay Harding „Belevaló vonatok” sorozatának ezen epizódja a világ legészakibb járatán viszi el a nézőket a téli Oroszország leghidegebb, szibériai részeire, ahol akár mínusz 50 fok is lehet. Több napos és több átszállásos út, szénnel fűtött vagonok, hóvihar, nomádok, fagyos puszta, rénszarvasok, kemény orosz emberek – egészen a végállomásig, a Bovanenkovónál lévő gázmezőkig.

Könyvajánló 

Amit eszel, az leszel. De tudjuk-e vajon, hogy mit eszünk?

Tudjuk-e, hogy étkezéseink milyen hatással vannak más élőlényekre a testünkön belül és azon kívül? Hogyan ismerhetjük fel saját szervezetünk valódi igényeit, és hozhatjuk azokat szinkronba a bioszféra eltartóképességével? Bertényi Gábor és Nemes Nóra Az elég jó konyha című kötetben ezeket a megkerülhetetlen kérdéseket járja körül.

Képzőművészet 

2021 végén a zeneipar szereplői összefogtak a fülbemászó dallamok karbonlábnyomának csökkentése érdekében

A Zenei Klímaegyezményt (Music Climate Pact) a legnagyobb kiadók, mint a Sony, az Universal vagy a Warner, és független piaci szereplők írták alá, vállalást téve a nettó zéró kibocsátás 2050-re történő elérésére.

Képzőművészet 

Jakob Kudsk Steensen, a romolhatatlan ökoszisztémák monitorra álmodója

A csak „digitális kertészként” emlegetett dán művész elbűvölő kiterjesztettvalóság-installációi a természet elvarázsolt szimulációiba repítik a szemlélőt.

Pályázatok 

A legkreatívabb osztályt keresi a Kamaszfesztivál

A 2022-es tanév végén ismét megrendezik az Országos Osztálykirándulás – Kamaszfesztivált. A felső tagozatos és a középiskolás diákok országos méretű fesztiválja a tanév végi tanulmányi kirándulások gyűjtőprogramja. A rendezők által meghirdetett Tik-Tak pályázaton a „Magyarország Legkreatívabb Osztálya” címet elnyerő osztály négynapos belépőjegyet kap ajándékba.

Házi mozi 

Nagy lett a nézettsége a bölcs juhászról készült dokumentumfilmnek (videókkal)

Váratlan és nagy sikert ért el Molnár Zsolt etnoökológus „Egy délután a legelőn Sáfián László juhásszal” című háromórás dokumentumfilmje. A nézőket teljesen lenyűgözték a gyönyörű felvételek, a juhász bölcsessége, ősi tudása, természet iránti tisztelete, az életről vallott mondanivalója. Utóbb Friderikusz Sándor is meghívta őt egyik műsorába. Sokan tanultak a beszélgetésből. Íme, a két videó.

Házi mozi 

Antarktisz – Egy év a jégen (többszörösen díjnyertes dokumentumfilm)

Milyen lehet egy évig a Déli-sarkon élni, elzárva a világ többi részétől, a hihetetlenül hideg sarki télben, teljes sötétségben hónapokon keresztül? Anthony Powell, elismert természetfilm-operatőr 15 éven át gyűjtögette az Antarktiszon készített felvételeit. A lenyűgöző alkotásból megismerhetjük a kutatóállomáson dolgozók mindennapi életét és a kontinens ritkán látható, szépséges oldalát is.

Zenesarok 

A zenész, akinek volt füle a természetben zajló hangversenyhez

Az amerikai Bernard Krause hegedűművészként csodálkozott rá a természetes tájak akusztikus sokszínűségére és szépségére, és ismerte fel fenyegető elcsendesedésüket.

Dizájntrendek 

Versenyfutás a tudatos vásárlókért – már cukornádból is készülnek sportcipők

A fogyasztók szemöldökráncolását látva a divatvilág egyre több szereplője igyekszik (legalább látszólag) megoldást találni a vegyszer- és energiaigényes gyártási folyamatok és a hulladéklerakókat elözönlő, évszázadok alatt lebomló ruhahegyek elkerülésére. A Zen Running Club nevű futócipőmárka a kezdetektől a fenntartható és átlátható működésre szavaz.

Dizájntrendek 

A kávészsákok alapanyaga adhat új lökést a fenntartható bútoriparnak

A Kolumbiából a világ legkülönbözőbb szegleteibe exportált növényi rostokban rejlő lehetőséget az Eindhoveni Dizájnakadémia diplomás hallgatója, Rosana Escobar szerint még messze nem aknázta ki az emberiség.

Lencsevégen 

A Magas-Tátra Salgótarján felől (képgaléria)

A tiszta időben nagyon szépen, jól kivehetően lehetett látni a napokban a Magas-Tátrát a somoskői vár mögött, Salgótarján közeléből fotózva.

Zenesarok 

Egy természetpunkalbum

Alynda Segarra nem csak inspirációt és élni akarást tanult a hurrikánjárta környéken elterülő otthona fölé magasodó fáktól – a Hurray for the Riff Raff művésznéven alkotó amerikai énekes-dalszerző legújabb albumán együttműködőként is megjelennek.

Házi mozi 

300 nap egy lakatlan szigeten (dokumentumfilm)

Xavier Rosset 2008 szeptemberében elhagyta Svájcot és a kényelmes életet, hogy 10 hónapot töltsön egyedül a csendes-óceáni Tonga-szigeteken. Magával vitt egy machetét és a svájci bicskáját. Volt nála elsősegély-felszerelés, műholdas telefon és napelem, hogy tölteni tudja a kameráját. Ez volt az álma. De még egyszer nem csinálná végig.

Képzőművészet 

Veszélyeztetett madarak népesítik be a falakat Angliában

Az ATM néven alkotó graffitiművész célja, hogy visszahozza a természetet a városokba, és felhívja a figyelmet a biológiai sokféleség ijesztő mértékű visszaszorulására.