2018. december 12., Gabriella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Házi mozi 

Viharos jövő 2050

„Lenyűgöző bolygón élünk. Világunk hatalmas: hegyek, tengerek, végtelen rónaságok. A csodák világa. A tudósok az 1980-as években kezdtek el aggódni az egyre erősödő felmelegedés miatt. 1996-ban már tudtuk: mi magunk változtatjuk meg a Föld éghajlatát, mi magunk fojtogatjuk bolygónkat.” E felvezetéssel kezdődik a Discovery Channel 2002-ben bemutatott dokumentumfilmje.

Csináld magad! 

Szaloncukor házilag

A házi szaloncukrot nem bonyolult előállítani, ráadásul jóval olcsóbb is, mint bolti társai. Sőt, ha te magad készíted, tudni fogod, mit tartalmaz, és személyre szabhatod az ízesítését, ráadásul jóval kevesebb hulladékot termelsz vele.

Lencsevégen 

Ünnepi és téli hangulat a cseh apuka termésekből készített figuráival

Sok olvasónknak megtetszett az a képgaléria, amelyben egy cseh édesapa termésekből készített, vicces műalkotásait mutattuk be. Bűbájos kis lényeit karácsonyi, szilveszteri és téli környezetbe is megalkotta. Részint újabb mókás percekért, az ünnepekre való ráhangolódásként válogattunk ezekből a fotókból, részint azért, hátha lesz, aki karácsonyiajándék-ötlethez kap ihletet általuk.

Pályázatok 

Trash Art Magyarország a víz jegyében

A Trash Art Magyarország művészeti program keretében az újszerű stílus, látásmód és eszközhasználat révén a látszólag értéktelen hulladékok minden évben művészeti alkotásként élednek újjá, meghökkentve és a figyelmet felkeltve, osztatlan sikert aratva az ország több helyszínén.

Hét mérföld 

2018 legkedveltebb úti céljai

Öt százalékkal nőhet az érkező utasok száma a világ országaiban, az utazások száma pedig ezzel elérheti az 1400 milliárdot 2018-ban. Idén Jeruzsálem lehet a leggyorsabban fejlődő úti cél 4,8 millió utazással. Ez egy év alatt 38 százalékos bővülés, amit a város relatív stabilitása mellett az erős marketingnek is köszönhet.

Csináld magad! 

A hulladékmentes ünnepi dekorációt ne a boltokban, a természetben keressük!

Nincs is jobb recept az ünnepi hangulathoz, mint egy kiadós kirándulás után összegyűlni az asztal mellett egy jó tea és egy közös barkácsolás erejéig. 

Házi mozi 

Steve Cutts: Boldogság

Steve Cutts fogyasztói társadalmat bíráló, kifigurázó rajzfilmjei mindig telibe találnak. A tavaly bemutatott Happiness (Boldogság) című négy perces animációs filmjének mondanivalója brutálisan őszinte és elgondolkodtató arról, hol és hogyan keresik oly sokan a boldogságot.

Csináld magad! 

Világbajnok ökoshopper könyvtáska karácsonyra fillérekből

A bevásárlótáska több, mint egy darab textil. Sokat mesél rólunk, a világhoz és nem utolsósorban a környezetünkhöz való viszonyunkról. Többféleképpen is nemet mondhatunk a bennünket ellepő műanyagokra: Pauline Holseeltől például megtanulhatjuk, hogy készíthetünk egyedi és stílusos könyvtáskát a plasztikzacskók helyett.  

Lencsevégen 

Százezer műanyag zacskóból készítették el a Holt-tenger térképét

Százezer műanyag zacskókból készítették el a Holt-tenger térképét Nepál fővárosában, Katmanduban.

Házi mozi 

Sarkvidéki Jurassic Park, avagy kísérlet a gyapjas mamut újrateremtésére

„Ami az ipari forradalomnak a gép volt, az nekünk a sejt: mindent meg fog változtatni” – hangzik el a Genesis 2.0 című svájci filmben, amelyet az Oscar-díjra jelölt Christian Frei rendezett, s január végén nálunk is látható lesz. A történet Szibériából indul, ahol az emberek úgy keresik a mamutleleteket, mint hajdanán az aranyat Amerikában. Hogy miért? Mert a világhírű molekuláris mérnök és géntudós, George Church ismét a világra akarja segíteni a gyapjas mamutot – egy Petri-csészében. Íme, a film beharangozója!

Házi mozi 

Jean Giono: Az ember, aki fákat ültetett

Egyik olvasónk hívta fel a figyelmet erre a félórás, csodálatos mondanivalójú animációs filmre. A történet a mindenkori paraszti élet apoteózisa. A természetbe simuló ember ősi küzdelme az élet fennmaradásáért. Egy pásztor, aki az embertől elidegenedett nagyváros terjeszkedése miatt elveszti mezejét és juhait, a pusztaságból erdőt varázsol maga köré. Célja, hogy megőrizze az életet, hogy hagyjon maga után valamit: gyönyörű, árnyat adó fát.

Lencsevégen 

Föld alatti csillagos égbolt

Az új-zélandi Waitomo-Glowworm-cseppkőbarlang a világon egyedülálló természeti jelenséget rejt magában: több ezer foszforeszkáló légylárva kékes fényének köszönhetően egy varázslatos, föld alatti csillagos égbolt tárul elénk.

Programajánló 

Táncban mondják el, hová tart az emberiség

Duda Éva társulata Utópia címmel készít új darabot, amelyben a jelen valóságával szembesít. A december 7-én és 8-án a Trafóban látható előadás a globális felmelegedés és a migráció, az emberi kapcsolatok és az elidegenedés témáját is érinti.

Pályázatok 

Az erdő dala – országos vers-, próza- és meseíró pályázat

A Debreceni Nagyerdőért Egyesület Országos vers-, próza- és meseíró pályázatot hirdet általános és középiskolások részére. Határon túli iskolások írásait is várják.

Házi mozi 

Ősi Attila: Dinoszauruszok Magyarországon – Egy 85 millió éves ökoszisztéma nyomában

15 évvel ezelőtt kerültek elő Magyarország első dinoszauruszmaradványai. A 85 millió éves dinoszauruszleletek mellett több mint 30 különböző gerinces csoportot ismertek fel (halak, kétéltűek, teknősök, gyíkok, krokodilok, pteroszauruszok, madarak) a régészek. A lelőhelyről előkerült csontanyag mérhetetlenül fontos a kréta ősállatföldrajzi kapcsolatok tisztázása céljából. Ősi Attila előadása.

Zenesarok 

Northern song – animációs klip az északi fény születéséről

Ászity Boglárka Indigó Northern Song című dalára készített animációt az északi fény születéséről. Az alkotást koncerttel és kiállítással egybekötve mutatják be december 6-án a Tinta Art Caféban.

Dizájntrendek 

Egy dizájnerlámpa a fenntarthatóság jegyében

A Gota nevű fenntartható lámpa praktikus dizájnnal, újrahasznosított alumíniumból készül.

Csináld magad! 

Karácsonyi díszek az újrahasznosítás jegyében

A tönkrement izzókat sose dobd a kommunális hulladékba! Leadhatod őket a barkács- és műszaki áruházakban, vagy egy csapásra megspórolva az új karácsonyfadíszek által okozott környezeti terhelést is, díszíthetik a karácsonyfádat.

Hét mérföld 

Nőtt a világ védett területeinek száma

Nyolc ország tizenöt természeti helyszínével növelte a világ védett és őrzött területeinek zöld listáját a Természetvédelmi Világszövetség (IUCN). A listára kerülők olyan területek, amelyek hatékony és méltányos eszközökkel történő irányítása pozitív hatással van a helyi közösségekre és a természetre.

Lencsevégen 

Aurora borealis

Az északi fényt (Aurora Borealis) Európában Skandinávia északi részén lehet megfigyelni november végétől január közepéig, amikor a Nap a látóhatár alatt marad, így a néhány órás nappali derengés után gyakran van esély arra, hogy feltűnjön ez a fényjelenség. Az MTI archívumából összeállított fotógalériába az elmúlt 15 év képeiből válogattunk, köztük olyanokat, amelyek Németországban és Magyarországon készültek.