2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Programajánló 

Újra Zöld Kalandozásokra hív a Humusz

Ugyan a Covid–19 továbbra is az életünk része, de muszáj már most elgondolkoznunk: Mit üzen számunkra az elmúlt 1,5 év, és van-e „zöld” jövőnk? – teszi fel a kérdést a Humusz Szövetség. A lehetséges válaszokat a téma szakértőit felvonultató előadássorozat alkalmain ismerhetjük meg.

Dizájntrendek 

Fából vas... kés?!

A fa lenne az utolsó anyag, amire gondolnánk, ha vágószerszámok készítéséről van szó. Kutatók azonban most egy új módszert alkalmaztak, amely a fát elég éles késekké tudja átalakítani ahhoz, hogy akár húsok szeletelésére is alkalmas legyen.

Dizájntrendek 

A sportruházat is lehet etikus és fenntartható

Ezt bizonyítja a FANNA polewear nevű magyar márka is, amely etikus úton előállított vegán, sportoláshoz és egyéb szabadidős programokhoz alkalmas ruhákat kínál.

Házi mozi 

Külföldön már elismerték, itthon is jön a Vadlovak – Hortobágyi mese (filmelőzetessel)

November elején mozikba kerül Török Zoltán új, grandiózus természetfilmje, amelyben Cseppke, a vadlócsikó felnövését kísérhetjük végig a hortobágyi vadlórezervátumában, Pentezugban. A legfejlettebb technikákkal, több mint két évig forgatott Vadlovak – Hortobágyi mese máris számos nemzetközi filmfesztiválon megmérettetett, és elismerésben részesült.

Pályázatok 

Újrahasznosított karácsonyi díszek készítésére buzdít a Játéksziget

Kávékapszulából, papírgurigából, műanyaghulladékból vagy akár szép formájú üvegből is készülhetnek karácsonyfadíszek az óvodákban az országos pályázatra.

Programajánló 

Sétaműhely a Bartókon és környékén

A nagyközönség már regisztrálhat arra az új vezetett sétára, amely Budapest egyik legdinamikusabban fejlődő városnegyedét feltérképezve mutatja be a fenntartható fejlődés sokrétűségét. A változatos állomásokból álló városi sétaprogramot a Ringier Axel Springer Magyarország felkérésére állította össze a Sétaműhely szakmai csapata.

Hét mérföld 

A tájpolitikák fontosságára hívja fel a figyelmet a táj nemzetközi napja

Rendszerszintű gondolkodásra és összehangolt munkára van szükség a tájjal kapcsolatos intézkedéseknél, hiszen közös felelősségünk, hogy az emberi tevékenység által előidézett tájváltozások kedvező hatással legyenek a társadalomra.

Dizájntrendek 

Dizájnerkollekcióban kapnak második életet a Levi's farmerek

A fenntartható divat jegyében közös kollekciót mutatott be a Kata Szegedi és a Levi’s.

Zenesarok 

Elindult a klímavédelemre mozgósító nemzetközi koncertsorozat

A 40 országban megvalósuló Climate Live 2021 célja, hogy felhívja a figyelmet a glasgow-i klímakonferenciára, és nyomást gyakoroljon a tárgyalásokon részt vevő döntéshozókra. 

Lencsevégen 

Itt van az ősz, itt van újra... (képgaléria)

A Vénasszonyok nyara után már benne járunk az őszben, az évszak összes természeti szépségével. Íme néhány az MTI fotósainak szebbnél szebb pillanatképeiből.

Házi mozi 

Élet a jövőben 1. – Hobbitház (videó)

Az Élet a jövőben sorozat a fenntartható közösségeket és ökofalvakat mutatja be a világ minden tájáról. Az ingyenes online sorozat már több mint 60 rövidfilmnél és több dokumentumfilmnél tart. Ez az alig ötperces rész egy felépített hobbitházat mutat be.

Hét mérföld 

Ezerlépcsős kilátóélmény a Zemplénben

Szokták mondani, hogy fentről minden más. Ez a János vára-kilátó esetében fokozottan igaz, hiszen innen egy merőben eltérő perspektívát kapunk a Zemplén északkeleti területeinek megismeréséhez.

(Fotó: turistamagazin.hu/Lánczi Péter)

turistamagazin.hu
Programajánló 

Októberben különösen ideje van a javítgatásnak

A javítás nemzetközi napja egy környezettudatossági világnap, amelyet minden évben október harmadik szombatján tartanak világszerte.

Házi mozi 

Biomimikri, avagy van mit tanulnunk bolygónk zseniális élőlényeitől (videó)

„A biomimikri égisze alatt az emberek kezdenek emlékezni, hogy az élőlények, más élőlények, a természet többi része pontosan olyan dolgokat tesz, amire nekünk is szükségünk lenne, és olyan méltósággal teszik mindezt, ami lehetővé teszik számukra az évmilliárdos létezést.” E gondolatok is elhangzottak Janine Benyus e rövid TED-előadásában, még 2009-ben. Érdemes meghallgatni!

Zenesarok 

Ipari hulladékból előcsalogatott zenei hangok tették ünnepélyessé a fehér bot napját Esztergomban

Az egyedi hangkeltő eszközökkel előadott különleges performance-ban részt vevő gyerekek a vakok és gyengénlátók világnapjára hívták fel a figyelmet.

Dizájntrendek 

Egy napra a fenntartható divat fellegvárává vált a Bálna

Október 11–17. között rendezték a Budapest Central European Fashion Week programsorozatot. Október 17-én, a divathét záró délelőttjén a V4-es alkotóké, a fiatal tehetségeké és a környezettudatos tervezőké volt a főszerep.
(Fotó: Kerényi Virág kollekciójának bemutatója. MTI/Balogh Zoltán)

index.hu
Programajánló 

Vesd be magad, majd a rajzlapod színpompás zöldségekkel!

Az Iskolakertekért Alapítvány pályázata óvoda- vagy iskolakertet működtető közösségek számára.

Képzőművészet 

A tengerfenék makraméba öltött szépsége

Erik Speer búvároktatóként szeretett bele a korallok világába, egy baleset után azonban új életet kezdett, így most textilművészként igyekszik minél többeknek megidézni a víz alatt rejtőző világ izgalmas szín- és formagazdagságát.

Zenesarok 

A Coldplay környezetbarát világturnét tervez jövőre

Az együttes vállalta, hogy 2022-es világturnéja 50 százalékkal alacsonyabb szén-dioxid-kibocsátással jár majd, mint a 2016-os turnéja.

Lencsevégen 

Szokatlan formájú fák (képgaléria)

Különleges formájú és életkorú fákat örökítettek meg az itt látható fotókon a világ több tájáról.