2019. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Amiről a régi tájképek mesélnek

Egy több tízezer képet tartalmazó festménygyűjtemény nem csak a szépségre fogékony közönség vagy a művészettörténész érdeklődését keltheti fel, a természet- és különösen a klímakutatók számára is fontos adalékokkal szolgálhat.

Pályázatok 

Tanuld meg szeretni az erdőt – Pólótervező pályázat

A FAO az erdők nemzetközi napjára készülve pólótervező versenyt hirdetett az 5–19 éves korosztály számára.

Könyvajánló 

Alastair Fothergill – Keith Scholey: A mi bolygónk

A mi bolygónk című kötet – melyhez a természetvédelem kultikus alakja, Sir David Attenborough írt előszót – lenyűgöző fotókkal, rendkívül olvasmányosan mutatja be közös otthonunk, a Föld élővilágát, miközben azt is elmagyarázza, hogyan óvhatjuk meg környezetünket, és mit kell tennünk azért, hogy ezeket a csodákat a következő generációk is láthassák.

Hét mérföld 

Budapest környéki kirándulásokat inspiráló kisfilm készült

Madártávlatból fedezhetjük fel egy most készült kisfilmen Pest megye kevésbé ismert, ám szép természeti értékeit és izgalmas látnivalóit: úgy mint a ráckevei hajómalom, a kisoroszi szigetorr, a váci diadalív, a lórévi Zichy-kápolna, az ócsai tájvédelmi körzet, vagy a zsámbéki romtemplom.

Házi mozi 

Mi fán terem az erdő? 1–3. rész

„Mi fán terem az erdő?” címmel indított hatrészes sorozatot a Bükki Nemzeti Park a WWF Magyarország közreműködésével, amely a Natura 2000 területek védelmének fontosságára hívja fel a figyelmet. Érdemes pár percet áldozni ezekre az ismeretterjesztő videókra néhány alapvető tudnivalóért, például az erdőgazdálkodás vagy a folyamatos erdőborítás mibenlétéről.

Dizájntrendek 

Ég a gyertya, ég – természetes, nem csak szép

A gyertya meleg, pislákoló lángja az ünnepek, a születésnapok és a szürke téli esték megkerülhetetlen tartozéka. Ez hosszú évtizedekig egyet jelentett a kőolaj-feldolgozás melléktermékeként keletkező paraffin mérgező füstjével, de ennek nem kell így lennie.

Lencsevégen 

Az év vadvilágfotója – 2018 közönségdíjas képei

A londoni Természettudományi Múzeum Wildlife Photographer of The Year 2018 fotóversenyére több mint 95 országból érkezett 45 ezer fotó. A kiemelt 25 fotó közül a közönség is szavazhatott, és elismerésben részesült Máté Bence három afrikai vadkutyakölyökről készült képe is. Íme, a közönségdíjas fotók, és egy válogatás további érdekes pillanatokról a vadvilágból. 

Zenesarok 

Hol születnek a dallamok?

Ilyen munkahelyet még nem látott a világ: egy jazz-zenész megálmodta, norvég építészek pedig megvalósították.

Dizájntrendek 

Trendi a régiből lett új

Egyre szélesebb rétegeket hódít meg magának a fenntartható öltözködés divatja – már a luxuskategóriába tartozó márkák számára sem idegen az alapanyagok felelős megválasztásának és felhasználásának gondolata.

Dizájntrendek 

Kertültetésre hív a méhbarát divatkollekció

A Bobo Choses gyerekruhamárka új, tavaszi-nyári To Make a Garden kollekciójának középpontjában a méhek megmentése áll.

Programajánló 

Utazás a fogyasztás körül – Science Cafe a Szatyorban

A Science Café műfaja a tudományos eredmények és a mindennapok  tapasztalatainak találkozására biztosít teret. A közös két órában alkalmanként egy-egy téma tudományos újdonságait, érdekes kutatási eredményeit járhatják körül viszonylag kötetlen formában a Szatyorba látogatók.

Csináld magad! 

Mit teremtettek az alkotó energiák?

Mások jól sikerült alkotásai kiváló inspirációforrást jelenthetnek, ha ötleteket vadászunk meglévő alapanyagaink, eszközeink kihasználásához. Az idei Alkotó Energia pályázatra beérkezett művekből sem lesz nehéz ihletet meríteni.

Zenesarok 

Talált tárgyak a zenében – A felismeréstől a hangkeltésig

Manapság egy hangszer elsősorban az alapján képezi értékét, hogy anyagában mennyire nemes, időtálló, kialakításában mennyire esztétikus és precíz, típusában mennyire ritka. De mit nevezhetünk egyáltalán hangszernek? Bármit? Ki az, aki efelett dönt? Nehéz lenne avatottabb zenészt találni a fogós kérdések megválaszolására Rimóczi Istvánnál, a Bélaműhely zenekar egyik alapítójánál. (Kép: byronv2/visualhunt.com)

prae.hu
Programajánló 

A természet határai – meddig használhatjuk (ki)?

A Háló Közösségi és Kulturális Központ „Társadalmi ökoszisztémák – tudományos ismeretterjesztés közösségi térben” címmel előadássorozatot indít. 

Képzőművészet 

Az óceánok portréfestője

Danielle Eubank 20 éve járja a világ tengereit, hogy megörökítse különleges szépségüket, és felhívja a figyelmet a végtelen pusztításra, amit véghez viszünk bennük.

Hét mérföld 

Tündérkert a határ közelében (videó)

A Turista Magazin Szlovákiába szervezett túráinak jelentős részét főként a nagy kétezresek, leginkább a Tátra vidékére „hegyezik ki”. Ezúttal három remek, a határhoz közeli célpontot ajánlanak nekünk videós beszámolójukban: az 1009 méter magas Sitnót (Szitnya-hegy), a váráról híres Modry Kament (Kékkő) és a Nagykürtös felett magasodó Spani Laz tündérkert hangulatú fennsíkját.

Hét mérföld 

A húszmillió éves magyar hasadék rejtélyes világa

A Mátra sötét szikláinak szomszédságában egy egészen más világ bukkan ki az erdőből: kőleányok, sárkányok és a Morgó-gödör, ahol a tájat meghódító ember egyik méterről a másikra elveszhet a természet aranysárga mélyében. Mire pedig kitalál onnan, kicsit más szemmel néz majd a vidékre.

Házi mozi 

Videófelvételek az orosz településeket járó jegesmedvékről

Van, aki fél tőlük, van, aki nem, s van, aki eteti is az oroszországi Novaja Zemlja szigetcsoport településein tömegesen megjelent jegesmedvéket. Íme, néhány videófelvétel róluk!

Lencsevégen 

A hónap fekete-fehér és téli képei

A Turista Magazin minden hónapban meghirdeti természetfotóversenyét. A december-januári alkalommal a „Fekete-fehérben”, februárban pedig a „Téli tájkép” volt a megadott téma. Itt látható a két díjnyertes fotó.

Házi mozi 

A világ legnézettebb delfinmentése (videó)

Márciusban lesz hét éve annak, hogy felkerült a világhálóra az egyik legnézettebb, delfinmentésről készült videó – eddig több mint 36 millióan tekintették meg. Külön érdekessége a felvételnek, hogy elejétől fogva látni, ahogy a delfinraj a braziliai strand partja felé közeledik. Az is üdítően szokatlan a felvételen, hogy itt (leszámítva a felvételt készítő turistát) csak tettrekész embereket látni, nyomuk sincs a vészhelyzetet pusztán a mobiltelefonjukkal követőknek.