2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Zenesarok 

Meditatív dallamokban visszhangzik a növényekben lüktető élet

Citrom-, olaj- és mandulafák, kókuszok és kaktuszok „közreműködésében” született meg az az album, amellyel egy természetes alapanyagokat használó indiai kozmetikumgyártó kedveskedik a felelősen gondolkodó, zenekedvelő közönségnek.

Zenesarok 

Legyél te is a természet dallamainak komponistája!

A tücsök ciripelésétől a szarka csörgéséig számtalan hang vesz körül minket a természetben járva, amelyek bár eredetileg a társak figyelmeztetését, a ragadozók elriasztását vagy éppen a párkeresést szolgálják, de az emberi fül számára megnyugtató zenei élményt is jelenthetnek. Egy új weboldal segítségével bárki átélheti a természet hangjaival való kreatív játék és alkotás örömét.

Dizájntrendek 

Fűrészporból környezetbarát műanyag

Amerikai tudósok olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabad földben akár már két hét után darabokra esett, és három hónap múltán pedig teljesen elbomlott.

Pályázatok 

„Ember és természet” – Kárpát-medencei fotóverseny felső tagozatos és középiskolás diákok részére

A Gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál a nagy sikerrel lezajlott 2015–2020. évi pályázatok után ismét meghirdette az „Ember és Természet” témájú pályázatát a Kárpát-medence felső tagozatos és középiskolás magyar ajkú diákja számára, hogy fotókon keresztül mutassák be a természettel és annak védelmével kapcsolatos gondolataikat, észrevételeiket.

Képzőművészet 

A képzőművészetben is dívik az újrahasznosítás

A kortárs művészet már régen felfedezte magának a zero waste szemléletmódot: számos alkotó dolgozik itthon is szemétben talált tárgyakból vagy éppen ipari hulladékanyagokból.

Lencsevégen 

Gyönyörű geometriai formát alkotó növények (képgaléria)

Gyakran észre sem vesszük, hogy egy-egy virág vagy növény milyen szép, sokszor tökéletes formát alkot. Hogy erre mennyire érdemes odafigyelni, ez a szemkápráztató képsorozat is jól bizonyítja.

Programajánló 

Élőszobor-bajnokságot hirdetett a Trash Art

Az idén először megvalósuló versennyel – az élő szobrokkal, a szobrok történetével, az újrahasznosítható anyagokból készülő installációkkal – a szervezők új színt, újfajta értelmezést és hangulatot szeretnének adni a Trash Art Magyarország programnak.

Programajánló 

Világraszóló rövidfilmpályázat a környezetünk megóvásáért

A környezettudatos gondolkodás elősegítésére hirdettek rövidfilmpályázatot „Shoot4Earth – Forgass a Földért!” címmel. A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra áll rendelkezésükre a filmjük elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István Oscar-díjas filmrendező zsűrizi.

Lencsevégen 

A nap képe: Madárpihenő

Sokak tetszését elnyerte a közösségi médiában ez a nagyon kedves fotó, amelynek megosztója ezt a címet adta: Pihenő madár, miután sok virágnedűt ivott. (Teljes méretben a kép a cikkben látható.)

Dizájntrendek 

Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett

Maiamiban dizájnerbögrék hívják fel a figyelmet az emelkedő tengerszint következményeire.

Dizájntrendek 

Vízinövényekből zöld csomagolóanyag

A Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársai a Dunából rendszeresen kiemelt vízinövényekből állítottak elő környezetbarát csomagolóanyagot. Ötletüket Energy Globe Niederösterreich díjjal ismerték el.

Hét mérföld 

Elképesztő, hogy túlélték a papagájok az Andokon való átkelést

Az Andokon áthaladó lámakaravánokkal szállítottak egykor élő papagájokat az Atacama-sivatag oázisaiba, ahol nem csupán háziállatként tartották az egzotikus madarakat, hanem rendszeresen megkopasztották őket értékes tollaikért, haláluk után pedig gyakran mumifikálták őket.

Zenesarok 

Megelevenednek az áprilisi esőben fürdő kertek

Finom cseppek és zabolátlan zápor – Debussy Metszetek című sorozatának tavaszias hangulatú tétele egy francia kerten átvonuló, frissítő áprilisi eső hangulatát kelti életre.

Pályázatok 

Trash art 2021 – Magyarország vadjai

A Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál idén is meghirdette amatőr és profi művészeket megszólító alkotópályázatát.

Zenesarok 

A természet a világ legnagyobb koncertterme

A WWF Magyarország legújabb kisfilmje Bartók Béla 3. zongoraversenyének dallamaival hívja fel a figyelmet az erdők megóvásának fontosságára.

Házi mozi 

Filmkészítő maraton a környezettudatos gondolkodásért

A környezettudatos gondolkodás elősegítésére rövidfilmpályázatot hirdetnek Shoot4Earth – Forgass a Földért! címmel. A filmkészítő maraton résztvevőinek mindössze 24 óra áll rendelkezésre a filmjük elkészítésére. A beérkezett pályaműveket mások mellett Szabó István Oscar-díjas filmrendező zsűrizi.

Csináld magad! 

Mókás palántapacákok tojáshéjból

Húsvétkor a legtöbb háztartásban rengeteg tojás fogy, így bőven lesz alapanyagunk ehhez a kedves ötlethez, ami nemcsak a héjak hasznosítására ad alkalmat, de a kis zöld palánták, fűszerek vagy pozsgások látványával a tavaszt is véglegesen becsempészi az otthonunkba.

Csináld magad! 

Épül már a fecskefészek

Nemcsak cikázó repülésének bájával, de a kellemetlenkedő szúnyogok kordában tartásával is belopja magát az emberek szívébe. Meglévő fészkeik megóvása mellett saját darabok készítésével is elősegíthetjük a madarak szaporodását.

Csináld magad! 

A csomagolásból lehet az újabb meglepetés

A húsvétkor különösen népszerű, ajándékot rejtő csokitojások sárga kapszuláiból egyszerű hozzávalók segítségével jópofa kis keljfeljancsikat faraghattok.

Házi mozi 

Az Alfa című játékfilm ajánlója (videó)

A húsvéti ünnepekre ezúttal egy játékfilmet is ajánlunk. A 2018-ban bemutatott Alfa egy különleges, elképesztő látványvilágú, izgalmas történet, amely az ősember korába vezet, és ismerős történetet mesél el: egy kutya és egy ember barátságát.