2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

A jövő egyik ígéretes anyaga a parafa

Fabio Molinas tradicionális olasz parafafeldolgozó család sarjaként a hagyományos alapanyagban látja a lehetőséget a 3D-nyomtatás anyagtakarékos, ám jelenleg főként műanyaggal működő technológiájának további zöldítésére.

Programajánló 

2021-ben is töltsünk egy hetet a csillagok alatt

Az Egy hét a csillagok alatt kezdeményezés és programsorozat célja, hogy minél többen élhessék át a csillagászati megfigyelések élményét. Idén augusztus 7. és 15. között már 40 helyszínen várják az éjszakai égbolt szépségeiben elmerülni vágyókat.

Házi mozi 

Vad Indonézia 2. rész – Szörnyek szigetei (természetfilm-sorozat)

Borneó a Föld harmadik legnagyobb szigete, s méretben Szumátra se marad el sokkal mögötte. Sokáig Ázsia részét képezték, s csak 12 ezer évvel ezelőtt, az utolsó jégkorszak végén váltak szigetté a tengerszint megemelkedése miatt. A rajtuk élő állatok akkor csapdába estek, s az idő múlásával saját fejlődési utat kezdtek járni, napjainkra a szörnyek szigeteivé téve Borneót és Szumátrát...

Hét mérföld 

Íme, a négy új természeti Világörökség-helyszín (képekkel)

Hét újabb – négy természeti és három kulturális – helyszínt vett fel a világörökségi listára az UNESCO világörökségi bizottsága.

Házi mozi 

Csodák szigete, Madagaszkár (természetfilm)

Látogasson el a filmben Madagaszkárra, arra a különös szigetre, ahol a gyűrűsfarkú makitól a kaméleonokig és a fosszától a legbizarrabb rovarokig olyan állatok élnek, melyekkel sehol másutt nem találkozni a világon.

Lencsevégen 

A világ leghosszabb lombkoronaösvénye (képgaléria)

A svájci Laaxban július 11-én nyílt meg a világ leghosszabb, 1,56 kilométer hosszú lombkoronaösvénye.

Könyvajánló 

Húsbavágó kérdések – mit eszik egy flexitáriánus?

A Flexiteriánus étrend című kötet segítségével könnyedén térhetünk át a döntően növényi alapú étrendre, a húsfélék és tejtermékek teljes kizárása nélkül.

Házi mozi 

Vad Indonézia 1. rész – Pápua elveszett világai (természetfilm-sorozat)

Indonézia keleti határvidékén egy ősi, elveszett birodalom partjait mossa az óceán. Új-Guinea élővilága minden szempontból különleges: rendkívül sokszínű, mert a trópusi esőerdőtől a magashegyi legelőkig számtalan élőhelytípus van itt. És kifejezetten bizarr, mert a sziget állat- és növényfajai elszigeteltségük miatt hosszú ideje önálló utat járnak.

Dizájntrendek 

A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében

A Secondland upcycled ruhákat kínál, amelyek hangulatára a direkt üzenetek helyett a romantikus nosztalgia jellemző. A márkát Vecsei Kinga Réta álmodta meg, de az organikusan növekvő, egyre népszerűbb projektet ma már együtt viszi a dizájnmenedzser és kiegészítőtervező Tasnádi Katival.

Képzőművészet 

Aj Vej-vej Portóban kiállított óriási vasfája hívja fel a figyelmet az erdők pusztulására

A kínai művész egy óriási, 32 méter magas, vasból készült trópusi fát állított ki csütörtökön Portóban, hogy felhívja a figyelmet az erdőpusztulás súlyos következményeire.

Hét mérföld 

Utazók a fenntarthatóbb turizmusért

A koronavírus-járvány enyhülésével párhuzamosan ismét felélénkült az emberek utazási kedve, azonban egyre többen igyekeznek a fenntarthatósági szempontokat is figyelembe venni kalandozásaik során.

Dizájntrendek 

Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék

A Milánói Design Héten mutatkozott be a Moseanic lámpa, amely egy tengeri műanyaghulladék felhasználásával készülő, magyar fejlesztésű innováció. Előállítása európai együttműködéssel történhet, amihez napi több mint 450 kilogramm műanyagszemetet gyűjtenek össze Horvátország partjairól.

Házi mozi 

Csodás előzetes készült a hortobágyi vadlovakról szóló új filmhez

Török Zoltán természetfilmest nem kell bemutatni a magyar táj szerelmeseinek. A Vad Magyarország alkotója idén új filmmel érkezik, a Vadlovak – Hortobágyi mese című alkotás úgy mutatja be a vadlovak és a hortobágyi puszta izgalmas világát, ahogyan kevesen ismerik.

Programajánló 

Lótusznapokon várják a látogatókat a szegedi egyetemi füvészkertben

Közép-Európa legnagyobb virágzó indiailótusz-állománya (Nelumbo nucifera) mellett a Távol-Kelet íz-, illat- és dallamvilágát bemutató programok, tánc-, jóga- és harcművészeti bemutatók várják a látogatókat a hétvégén a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében.

Zenesarok 

A természet- és zenerajongókat idén is várja a természet operaháza

Aki idén természetközeli kulturális szórakozásra vágyik, annak a Tisza-tavi Fesztiválon a helye. A háromnapos komolyzenei rendezvénysorozat alatt biciklizés és raftingbemutató mellett élvezhetjük a fellépők különleges hangját.

Hét mérföld 

Virágzanak a lótuszok Vácrátóton

Nem kell Ázsiáig utaznia annak, aki virágzó lótuszokban szeretne gyönyörködni: a vácrátóti Nemzeti Botanikus Kertben siker koronázta az évek óta tartó próbálkozásokat, és most valóságos lótuszerdő várja a látogatókat – írja a 24.hu.

Programajánló 

Késő esti programokkal várja a látogatókat a Szegedi Vadaspark

A vadasparkba látogatók India élővilágával ismerkedhetnek, és ízelítőt kapnak a klasszikus dél-indiai táncokból is.

Lencsevégen 

Fotókon a sok pelyhes flamingóbébi a budapesti állatkertben

A Fővárosi Állat- és Növénykert rózsásflamingó-kolóniája Európa egyik legjobban szaporodó flamingócsapata. Évről évre 15-20 fióka kel ki és nő fel a kolóniában, amely jelenleg több mint 150 rózsás flamingóból áll. Ezek a madarak kecses alkatukkal az állatkert talán leginkább lenyűgöző szépségei.

Képzőművészet 

A környezettudatosság jegyében hív alkotásra a MANK a Művészetek Völgyében

A MANK ArtPorta mottója, ALKOSS ÚJRA – ÚJRA ALKOSS, egyrészt az újranyitás utáni szabadság érzését és alkotás utáni vágyat szimbolizálja, másrészt megjeleníti a MANK számára kiemelten fontos üzenetet: a klímavédelmet és a környezettudatosságot.

Dizájntrendek 

A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók

Június elején mutatta be bioacetátból készült fenntartható szemüvegkeret- és napszemüveg-kollekcióját a DbyD. A márka a mennyiségi fogyasztás helyett a minőségre és a tartósságra helyezi a hangsúlyt.