2020. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Képzőművészet 

Látványos szembesítés a természet törékenységével

Egymásra rakott bögrék, amelyek éppen leesnek a földre – Leon Keer holland street art művész 3D-s falfestményén elevenedik meg ez a kép egy helsingborgi épület falán.

Könyvajánló 

Szabó Adrienn: Magyar superfood

A superfood kifejezés sokak számára egyet jelent az egészséggel, hiszen olyan alapanyagot jelöl, amelyet valamely értékes tulajdonsága kiemel társai közül. Különösen népszerű a goji bogyó, az avokádó vagy éppen a lazac, ám a vargányáról vagy akár a sárgarépáról, padlizsánról már kevesen tudják, hogy igazi szuperélelmiszerek – ráadásul itthon is megteremnek!

Dizájntrendek 

Az elmúlás is lehet fenntarthatóbb

Hollandiában tartották a világ első olyan temetését, ahol a hagyományos fakoporsó helyett gombafonaltelepekből, azaz micéliumból készült koporsóban helyezték sírba az elhunytat.

Könyvajánló 

Csányi Vilmos: A globális elme – Elmélkedések a világról

Miben hasonlít a kutya az ősemberhez? Mit jelent valódi közösségben élni, és mit csupán szervezetben? Mi az egyén szerepe, és mik a lehetőségei a társadalomban? Merre tart az evolúció? Csányi Vilmos válogatott írásai egyebek mellett ezekre a kérdésekre keresik a választ.

Csináld magad! 

Egy rendhagyó ötlet a kert és a papírok szerelmeseinek

A levágott füvet nem csak tápláló humusz vagy a nemkívánatos növényeket távol tartó mulcs formájában hasznosíthatod. Ha szívesen pepecselsz, akár saját, finom zöld színben játszó papírt is készíthetsz belőle, ami izgalmas dekorációk és csomagolóanyagok kiindulópontja lehet. Mutatjuk, hogyan!

Programajánló 

Az idei Brain Bar kiemelt témája a Föld megóvása

A jövőfesztivál keretében több hazai és nemzetközileg ismert előadó osztja meg nézeteit. Az online követhető előadások során szó esik a húsevés hatásairól, az energiafelhasználásról és a városok zöldítéséről is. 

Pályázatok 

Innovációs versenyt hirdet egyetemistáknak az ExxonMobil

Energiafelhasználási és klímavédelmi innovációs versenyt hirdet egyetemistáknak az ExxonMobil magyarországi lenyvállalata.

Dizájntrendek 

A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását

Az első tesztek szerint a gomba költséghatékony, fenntartható, társadalmi és környezetvédelmi szempontokból egyaránt elfogadható alternatíva, vagyis méltó versenytársa lehet az állati és a műanyagalapú műbőrnek.

Könyvajánló 

Mike Berners-Lee: Nincs B bolygó – Kézikönyv a sorsdöntő évekhez

A világ élelmezése, klímaváltozás, a biodiverzitás csökkenése, antibiotikumrezisztencia, mindent elárasztó műanyagok – az emberiség előtt álló problémák és akadályok sora szinte végtelennek tűnik. Melyek a legégetőbb problémáink, és melyeket kezeljük legelőször?

Zenesarok 

Az erdőjáró apró örömei

Olykor mintha egy dióval szökdelő mókus cikázna előttünk, majd belefeledkezünk a vadrózsa tünékeny szépségébe, vagy egy mohába burkolózó patak csobogását hallgatjuk – Edward McDowell Erdei Vázlatok című műve a 19. századi Amerika erdeibe kalauzolja a hallgatót.

Házi mozi 

Île de Rhinau – Őserdő a Rajna mentén (természetfilm)

Egy ártéri erdő Németországban, melyet a víz formál. Titokzatos világ, tele különös lényekkel. Gombák növekednek és felrobbannak. Csillogó folyadékcseppek, melyek biztos halált jelentenek a rovaroknak. Punkok is élnek itt, repülő ékszerek pedig halakat fognak. Valóságos paradicsom a falánk hernyók és különc bogarak számára. Varázslatos táj a felszín fölött és alatt.

Csináld magad! 

Egy csipetnyi csipkével is sokra mehetsz

A légies kis indák, finom virágok nemcsak a ruhákon mutatnak jól, de ékszerként is megállják a helyüket – így egy centiméternek sem kell kárba vesznie.

Lencsevégen 

National Geographic: A nap képei (képgaléria)

A természetképek kedvelőinek érdemes figyelni a National Geographic magyarországi oldalát is, ahová mindennap felkerül egy, az olvasók által beküldött, válogatott, gyönyörű természetkép. Íme néhány az utóbbi idők terméséből.

Házi mozi 

Ragadozók titkos élete – Tengerek mélyén (természetfilm)

Bár a tenger gyakran hívogatónak látszik, a felszíne alatt csaták dúlnak. A tengerben mindennél nagyobbak a nehézségek. Némelyik óceáni vadásznak olyan ravasz és különös fegyverei vagy taktikái vannak, amelyek józan ésszel alig hihetők. Szörnyetegeknek és apróságoknak egyaránt van titkos életük.

Képzőművészet 

Dicséretes allűrből hatalmas üzletté válhat a csomagolásmentes kereskedelem

Az elmúlt 10 évben a csomagolásmentes üzletek ágazata nagyon erős növekedést mutat a boltok és a munkahelyek számát, valamint a teljes forgalom növekedését tekintve – derül ki a Zero Waste Europe hálózat vezetésével tíz országban készített iparági felmérésből.

Programajánló 

A természetfilmek varázsa újra Gödöllőre vonzza a tekinteteket

Idén immár hatodik éve várja a természet szépsége és értéke iránt fogékony közönséget Gödöllőn a Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál, hogy a kamera, a fényképezőgép vagy éppen a képzőművészet eszközeivel tudósító alkotóktól bepillantást nyerjenek a természet kulisszái mögé, és képet kaphassanak az élővilág megóvásáért folytatott küzdelem aktuális állásáról.

Képzőművészet 

Grandiózus bronzgorilla figyelmeztet az emberszabásúakat szorongató veszélyekre

Egy négy és fél tonnás ezüsthátú gorilla érkezett Ausztráliából New Yorkba, hogy a városlakókat a kihalás szélén álló hegyi gorillák helyzetére figyelmeztesse.

Programajánló 

Még lehet regisztrálni a Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál programjaira!

Filmvetítések, fotó- és szoborkiállítás, családi programok és szakmai előadások várják a szeptember 11. és 13. között Gödöllőre látogatókat. A járványügyi helyzet miatt a nézők létszámát 500 főben korlátozták, regisztrálni a rendezvény honlapján lehet.

Dizájntrendek 

Csipkés csempékbe kapaszkodva újulhat meg a viharvert hongkongi korallvilág

2018-ban hatalmas tájfun csapott le Hongkongra, ami a rendkívül fajgazdag Hoi Ha Van védett tengeri területen élő korallok között is hatalmas pusztítás végzett: hatvan fajból mindössze egy pár vészelte át a katasztrófát, a zátonyok 80 százaléka megsemmisült. Külső segítség nélkül csak hosszú évtizedek alatt épülne újra a fontos tengeri élőhely. 

Zenesarok 

Őszi pompába boruló lombokra várva

Az Őszi kertek című darab komponistája, Einojuhani Rautavaara ahogy a növények, úgy a dallamok gondozásában is a természetes fejlődés szemlélődő támogatásának a híve volt, művei az angolkertek burjánzó szabadságának szellemében születtek.