2019. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Lencsevégen 

Éltető erőforrás a víz – Öt vidéki városban startol a Nemzeti Fotótár kiállítás (videóval)

A Nemzeti fotótár egyedülálló gyűjteményében mintegy 13 millió negatív van, az első fotó az 1890-es évek elején született. A kor és a helyszínek változóak, de egy valami állandó: a víz mint életszükséglet, erő és örömforrás. Október 31-ig Debrecenben, Győrben, Miskolcon, Pécsett és Zalaegerszegen tekinthető meg a fotótár tematikus, vízzel kapcsolatos kiállítása.

Programajánló 

Halloween Esti séta az Állatkertben

Tatu, kígyó, denevér – a Halloween Esti séta sztárjai az Állatkertben. Meg mindenféle más, izgalmas állat, akiket olyan közelről láthatsz, mint egy hétköznapi látogatás során soha.

Lencsevégen 

Északnyugat felé sodródik a leszakadt gigászi jégtömb (képgaléria)

Kilencven fokkal elfordult és északnyugati irányba sodródik az antarktiszi Amery parti jégmezőről nemrég levált gigászi jégtömb, amelyről az Európai Űrügynökség (ESA) Sentinel-2 műholdja készített űrfotót a múlt héten. Képsorozat a jéghegy mozgásáról.

Dizájntrendek 

Ha a szívószálról lemondani nem akaródzik, válassza műanyag helyett a makarónit!

A tészta szerelmesei a környezetvédelemben is kedvenc ételüket hívják segítségül: olasz bárokban csőtésztát használnak a műanyag szívószál kiváltására.

Képzőművészet 

Az áradó víz művészi hozadéka...

Újra bebizonyosodott, hogy ha értő kezek folytatják a folyó formáló munkáját, igazi kinccsé válik a partra sodródó uszadékfa.

Pályázatok 

Nyerj ötven fát az egyetemednek!

„Szavazz és nyerj az egyetemednek 50 db zöldellő fát!” – ezzel a felhívással hirdetett nyereményjátékot október 17-ig a Diákhitel Központ.

Programajánló 

Föld reset – újra zöld kalandozások a Humusszal

2019 őszén indul a Zöld Kalandozások legújabb évada a Humusz Házban. A szerda esti előadás- és beszélgetéssorozathoz ezúttal legnagyobb közös problémánk, az éghajlati válság megoldása szolgál vezérfonalként.

Házi mozi 

A természetfilm magyar találmány? (dokumentumfilm)

Az 52 perces dokumentumfilm egy különleges időutazás, mely során a hazai természetfilmezés néhány meghatározó alkotójának segítségével arra kapunk választ, miként ötvöződik a magyar természetfilm múltja és jelene, létezik-e még mindaz a „magyaros” eredetiség, ötletesség és találékonyság, amely mindig is jellemezte a magyar természetfilmek alkotóit.

Zenesarok 

Szemétből építkező szólamok

Nehéz elképzelni hatásosabb módot arra, hogy egy ügy mellett szóljunk, mint ha a probléma forrását tesszük eszközünkké, és azzal adunk hangot a változás szükségességének.

Lencsevégen 

Vízeum: új állandó tárlat az esztergomi Duna Múzeumban (képgaléria)

Az esztergomi Duna Múzeum újonnan nyílt Vízeum című állandó kiállítása a legfrissebb kutatási eredmények alapján, közérthetően mutatja be a víz és a vízgazdálkodás világát. Íme, egy kedvcsináló képgaléria a tárlatról.

Csináld magad! 

Így készíthetsz gyönyörű dekorációt az őszi falevelekből

Az őszi falevelek mindig szemet és szívet gyönyörködtető látvánnyal ajándékoznak meg minket. A színpompát azonban nemcsak odakint, hanem akár az otthonunkban is tovább csodálhatjuk. A femina.hu ezúttal azt mutatja meg, hogyan készíthetünk kreatív dekorációkat a lehullott levelekből.

femina.hu
Programajánló 

Országos rendezvénysorozat a táj nemzetközi napja alkalmából

Az Európa Tanács kezdeményezésére az Európai Táj Egyezmény megnyitásának napját 2017-től Európa-szerte a táj nemzetközi napjaként ünneplik. Október 20-án Magyarországon is változatos programok hívják fel a figyelmet a magyar táj értékeire és védelmének fontosságára.

Házi mozi 

Az élet folyói – Lenyűgözően szép film Európa Amazonasáról

Az élet folyói címmel nemzetközi összefogással készült el az Európa Amazonasának nevezett Mura–Dráva–Duna Bioszféra Rezervátum életét bemutató természetfilm. A Bárány László csodálatos felvételeivel színesített alkotás a helyi lakosság és a természeti környezet értékeinek megőrzését, megismertetését hivatott szolgálni.

Képzőművészet 

Művészettel a műanyag ellen

Sokféle alkotást láthattunk már, amely a műanyagszennyezésre és a probléma következményeire igyekszik felhívni a szemlélő figyelmét. A művek sorát már egy magyar tetováló és illusztrátor, Mezei Diána képe is gazdagítja.

Dizájntrendek 

A szőrme szerelmesei is kaptak egy esélyt a fenntarthatóságra

A héten mutatta be Stella McCartney – a fenntartható divatipar egyik úttörője – a világ első bioműszőrméjét.

Dizájntrendek 

Hogy ne tűzveszély, hanem szépség forrása legyen a tűlevél

Gaurav MK Wali indiai dizájnert nem csak a fenntarthatóság és a környezet szempontjai vezették, mikor szívmelengető színű tárgyaihoz alapanyagot választott – a lakóhelyét folyamatosan fenyegető természeti katasztrófa elhárítására keresett megoldásokat.

Képzőművészet 

Sorsok, arcok, kontrasztok

A klímamenekültekről szóló híradásokban  monumentális számsorok és apokaliptikus tájképek váltakoznak, elfedve a probléma valódi arcát: az eltorzult emberi sorokat.

Hét mérföld 

Öt országon átívelő bioszféra-rezervátum lehet Európa Amazonasa

Szlovénia, Ausztria, Magyarország, Horvátország és Szerbia közösen nyújtotta be jelölését az UNESCO Világörökségi Központnak az öt országra kiterjedő Mura–Dráva–Duna Határokon Átnyúló Bioszféra Rezervátum (MDD TBR) létrehozására. 

Dizájntrendek 

Van, akinek a törött cserép tényleg szerencsét hoz

A brit kerámiaipar fellegvárától alig egyórányira székelő liverpooli dizájnercsapat 100 százalékban hulladékból – üveg-, kő- és kerámiatörmelékből – készülő edénykollekcióval rukkolt elő.

Lencsevégen 

Egy fa felhívása

„Vendég vagy a természetben. Viselkedj!” Az egyik közösségi oldalon terjedő fénykép teljes méretben a cikkben látható.