2020. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat

A járvány nyomán kialakult helyzet jelentős hatással lesz az ellátási láncok szervezésére: „a régiós divatipari folyamatokban a Távol-Kelet háttérbe szorul, mivel a szereplők leginkább arra törekednek majd, hogy folyamataikat hazájukban vagy a szomszédos országokban tartsák” – Mondta el a Magyar Hírlapnak Bata-Jakab Zsófia, a Magyar Divat & Design Ügynökség vezetője.

Házi mozi 

Darvak egy napja pusztai itatónál (természetfilm)

Az őszi vonulás során évről évre 80–100 000 daru pihen meg a Hortobágy pusztáin. A madarak hajnalban húznak ki a tavi éjszakázóhelyekről a környező gyepekre, tarlókra, majd naplementekor vissza. Orbán Zoltán kommentár nélküli, léleksimogató természetfilmet készített arról, mivel töltik az idejüket napközben a darvak.

Könyvajánló 

Georgina Wilson-Powell: Zöld könyv

Hová kell dobni a tejesdobozt? Lehet környezetbarát a mosogatógép? Zöldmegoldás kádban fürdeni, vagy mindig csak zuhanyozni érdemes, ha igazán akarunk figyelni a környezetünkre?

Dizájntrendek 

A látványossá tett légszennyezés többeket bírhat cselekvésre

Huacsen Hszin kínai dizájner saját levegőmonitorozó eszközt és a szennyezés mértékét látványosan megmutató installációt késztetett, hogy felhívja a figyelmet a hazájában (is) változatlanul komoly egészségügyi veszélyt jelentő problémára.

Képzőművészet 

Akit megihlettek a fogyasztói kultúra szomorúan színpompás hordalékai

Alejandro Durán mexikói származású művész különleges projektje 2010-ben vette kezdetét, amikor hazájában a Sian Ka’an Bioszféra-rezervátumot felkeresve szembesült az eldugott partokat beborító szemét látványával.

Programajánló 

Novemberben Tatára várnak a vadludak

Vadlúdfigyelő programokat szerveznek november közepétől Tatán: november 14-től december 20-ig hétvégenként szakértők mutatják be a Tatára érkező északi vadludak napi mozgalmát, november 28-án pedig limitált létszámú szakvezetéses túrákat is tartanak.

Lencsevégen 

Az indonéz törzs, ahol mindenkinek kék a szeme (képgaléria)

Önmagában már az is ritkaságnak számít, ha Indonéziában valaki nem barna szemű. Az ázsiai ország lakosai nagy részének a szeme és a haja is sötét árnyalatú. Egy bennszülött törzs összes tagja azonban – egy genetikai rendellenesség miatt – kék szemű. Sőt olyanok is vannak közöttük, akiknek az egyik szeme kék, a másik sötét.

Könyvajánló 

Látogassatok el a fák különleges világába!

Hogy lesznek a szél szárnyán utazó parányi magból ezeréves matuzsálemek? Kik laknak, rejtőzködnek vagy éppen lakmároznak a fákon? Mire használja őket az ember és miért fontos vigyáznunk rájuk?

Pályázatok 

Neked ki az „ételhősöd”? – Rajzverseny az élelmezési világnap alkalmából

Az ENSZ élelmezésügyi és mezőgazdasági szervezete rajzpályázatot hirdetett gyerekeknek és fiataloknak az élelmezési világnap alkalmából.

Zenesarok 

Megjelent a brit madárvilág hattyúdala

Az elmúlt hónapokban a madarak talán nem énekeltek többet, de több időnk volt észrevenni őket. Így volt ezzel Cosmo Sheldrake londoni dalszerző, zenész, énekes is, aki Nagy-Britannia veszélyeztetett madarait szólaltatja meg legújabb albumán.

Könyvajánló 

Frekot Erika: A cinkepár új odúja... és más mesék

Szeretnél belesni a hazai erdők életébe? Ismerd meg Masnit, a foltos szalamandrát, aki éppen most válik anyukává, és a türelmetlen vadkörtefát, amely alig bírja kivárni, hogy végre az ő ágain is madarak fészkeljenek. Kísérd el a cinkepárt, hogy megtalálják új odújukat, és fedezd fel, milyen hasznos lehet az erdő mélyén kidőlt fa.

Lencsevégen 

Íme az év természetfotója 2020-ban!

Szergej Gorskov orosz fotós egy fát átölelő nőstény szibériai tigrisről az Orosz Távol-Keleten készült felvétele nyerte el idén a londoni Természettudományi Múzeum Az év természetfotósa pályázatának fődíját.

Programajánló 

A Duna Múzeum Vízeum című kiállítása kiérdemelte az Év kiállítása címet

A  Vízeum a víz és az ember sokoldalú kapcsolatáról a felnőtt és a gyermek látogatók számára egyaránt élményszerű áttekintést nyújt.

Házi mozi 

TED: Jó-e minden a környezetnek, amit érte teszünk? (videó)

A környezet- és klímavédelem rendkívül komplex válaszokat kíván egy végtelenül komplex problémára. Ha vizsgálataink során a rendszerhatárokat változtatjuk, akkor akár teljesen ellentmondó eredményekre is juthatunk. Dr. Hanula Barna előadásának célja, hogy népszerű környezetvédelmi megoldásokat a szokásosnál tágabb körülmények között vizsgáljon, és így segítséget adjon a valójában helyes lépések kiválasztására.

Pályázatok 

Magyarázd el érthetően, mi történik körülöttünk a klímaváltozás következményeként!

A TEDxDanubia és az E.ON videópályázatot hirdetett.

Pályázatok 

Last Words – pályázat általános iskolás és középiskolás diákoknak

„Segíts felhívni a figyelmet a Földünket veszélyeztető megannyi probléma egyikére: az emberi tevékenység által veszélybe kerülő élőlények pusztulására, a biodiverzitás csökkenésére. Mutasd meg bármilyen kreatív technikával, hogy te meghallod a veszélybe kerülő élőlények utolsó szavait, segélykiáltását, suttogó kérését vagy néma testbeszédét!”

csupazold.hu
Lencsevégen 

A nap képe: Az élet egy szelete – Egy szeder életciklusa

Ősz van, lassan búcsúzik a természet. Íme egy kép, amelynek „Az élet szelete – Egy szeder életciklusa” címet adták, s terjed a közösségi oldalakon. A teljes fotó a cikkben látható.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat adu ásza az alga

A fenntartható működésre való törekvés, a környezettudatos alapanyagok keresése egyre több dizájner figyelmét fordítja a tengerek felé.

Programajánló 

TEDxDanubia Countdown – A visszaszámlálás elkezdődött

Október 15-én ingyenes online eseményre várja az érdeklődőket a TEDxDanubia, amelynek a célja a klímaváltozás elleni azonnali cselekvés ösztönzése.

Pályázatok 

Országos rajzpályázatot indít a Debreceni Állatkert

A beérkezett alkotások közül a szakmai zsűri közreműködésével kiválasztott első három helyezett, továbbá az intézmény közösségi oldalán megszavazott közönségdíjas alkotás részesül majd a csoportos állatkerti látogatást, valamint vidámparki kalandokat jelentő díjazásban.