2020. február 16., Julianna, Lilla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Pályázatok 

Ebben a hónapban még szavazhat az Európai Év Fája magyar jelöltjére

Február 29-ig bárki szavazhat az Európai Év Fája verseny magyarországi jelöltjére, a kaposvári Szabadságfára – olvasható a somogyi megyeszékhely polgármesteri hivatalának az MTI-hez eljuttatott tájékoztató anyagában. A 90 éves kocsányos tölgy az Ökotárs Alapítvány tavaly ősszel zárult szavazásán az év fája lett Magyarországon. Az európai verseny minden évben 200 ezer embert tesz tudatosabbá a természettel kapcsolatban.

Programajánló 

Műanyag óceán filmvetítés és kerekasztal-beszélgetés

A JÖN Alapítvány rendezvénye azt járja körül, mit tehetünk környezetünk megóvásáért, tisztaságának helyreállításáért.

Képzőművészet 

Az atomhulladékról művészi köntösben

Emilija Skarnulyte vizuális művészetekkel foglalkozó fiatal filmest saját bevallása szerint „a jövő régészete” érdekli, vagyis a bolygónkon az emberiség ejtette sebek és jelek azok, amik foglalkoztatják.

Lencsevégen 

Veszekedő madarak (képsorozat)

Érdekes képsorozatot örökített meg a napokban az MTI fotósa, Kovács Attila arról, ahogy egy szajkó (balról) és egy közép fakopáncs (jobbról) torzsalkodik a Pomáz környéki erdőben.

Dizájntrendek 

Lassan a sztárvilágban is utat tör a környezettudatosság

A vörös szőnyeges felvonulás finoman szólva nem a fenntartható divat jegyében végrehajtott szertartás volt – legalábbis eddig. Hiszen nehéz lenne az „egy alkalom egy ruha” ökölszabályát környezetbarátnak nevezni. Bár a legtöbb híresség egyelőre kitart az egy alkalomra szóló darabok mellett, már bátor ellenpéldákkal is találkozhatunk.

Zenesarok 

Egyre többször gondolunk a tollas vándorokra

Még legalább egy hónap, míg újra útra kelnek hazánk felé kedves vándormadaraink. A több ezer kilométeres táv leküzdésének sürgető szükségszerűségét, a kitartást, a veszteségeket és az emberi szemet elkápráztató szépséget rabul ejtő zenével kísérve mutatta be a Vándormadarak című film.

Csináld magad! 

A kreatív újrahasznosítás nem lejárt lemez

Ellentétben a CD-romokkal, amik mára sokszor tönkrementek, vagy kihasználatlanul porosodnak egy fiók fenekén. Mivel nem igazán újrahasznosíthatók, gyakran a kommunális hulladékban kötnek ki. Pedig alakjuk, szilárdságuk és látványos felületük egyaránt kiváló alapanyaggá teszi őket.

Dizájntrendek 

A küldetéstudat fényes sikert hozhat

A fenntartható dizájnélmény megteremtése mellett a Lumoconcept küldetése, hogy megerősítsék a hazai kézműipari hagyományokat, és a piac más szereplőivel közösen alkothassanak.

Lencsevégen 

A nap képe: A felkelő Hold

Gyönyörű fotó készült a kékestetői tévétorony hátterében felkelő Holdról, Apc közeléből fotózva 2020. február 9-én.

Házi mozi 

NASA: Az északi-sarkvidéki jég olvadása 1984-2019 között (videó)

A sarkvidéki jégsapka minden nyáron megolvad, amit a tudósok „jégminimumnak” hívnak. Az itt látható animáció az északi-sarkvidéki tengeri jégmennyiség kiterjedését mutatja be műholdfelvételeknek köszönhetően, 1984-től 2019-ig. Tavaly a sarkvidéki tengeri jég területe 4,15 millió négyzetkilométer volt. Az animációban egyértelműen látszik a jég fogyatkozása.

Pályázatok 

Future City – programozóverseny

Elindult a nevezés az okosvárosok költséghatékony kialakításáról szóló programozói versenyre. 

Lencsevégen 

A földkerekség legdermesztőbb városai (képek és videók)

Íme, a világ leghidegebb helyei, Szibériától Norvégián és Alaszkán át az Antarktiszig.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni

Egy svájci márka, amely praktikus, mégis elegáns biciklistáskákkal teszi dizájnossá a tudatos közlekedők mindennapjait, új alapanyagával felforgathatja a fenntarthatatlan forrásokra támaszkodó iparágat.

Képzőművészet 

Művészi gerillaplakátokkal gyászolják az ausztrál élővilágot

Melbourne, Sydney és Brisbane külvárosi buszmegállóit olyan plakátok árasztották el, amelyek a kontinensen pusztító tűzvész miatt elpusztult több mint egymilliárd állatra és a kihalás szélére sodródott fajok helyzetére figyelmeztettek. 

Képzőművészet 

Már csak képek és szobrok – Trash art Magyarország 2020

A Trash Art Magyarország 2020-ban arra hívja fel a figyelmet, hogy mekkora az ember felelőssége a környezetünkben bekövetkezett változásokban, a fajok eltűnésében, az ökoszisztémák megváltozásában.

Könyvajánló 

Magyar siker a madaras könyvek világversenyén

A BTO (British Trust for Ornithology) és az általa kiadott havilap, a British Birds együtt immár több évtizede megválasztja az év legjobb madártani témájú könyvét. Tavaly 54 versenyző közül a kék vércse ökológiájáról és megőrzéséről  – a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) gondozásában készült – magyar, szlovák és angol nyelven is kiadott Kék könyv lett az első helyezett.

Zenesarok 

A fák alatt szárnyra kap az alkotói fantázia

A zenei kíváncsiság vezérelte Dés András ütőhangszeres művészt, amikor úgy döntött, einschließlich című lemezét egy bakonyi erdőben veszi fel. 

Könyvajánló 

Lucy Cooke: Meghökkentő állatvilág – Igazságok és félreértések állatsereglete

Az ember az idők során számos kísérletet tett arra, hogy megfejtse és értelmezze az állatok viselkedését, és ezek a kísérletek még több hihetetlennek tűnő magyarázathoz vezettek.

Házi mozi 

Félezer szarvas vonulása (videó)

Február elején készült felvétel egy mellékútról, amelyen több száz szarvas vonult át.

Képzőművészet 

Színpompás street art az újrahasznosítás jegyében

A Caracas közelében levő El Hatillo településen műanyag kupakokból kirakott falmozaik emlékezteti a járókelőket a hulladékban rejlő lehetőségre és – még inkább – a helyi élővilág szépségére.