2019. július 17., Elek, Endre
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Ők komolyan veszik a dolgok körforgását

A deer.wood csapata fából készíti izgalmas tárgyait, a bevétel egy részét pedig facsemeték ültetésébe forgatja vissza.

Házi mozi 

Leonardo DiCaprio új dokumentumfilmjében megmutatja a hadsereget, amely megmentheti a Földet (videóval)

„Fordulóponthoz érkeztünk. Vagy hagyjuk, hogy megfulladjunk, elégjünk, éhen haljunk a klímaváltozás következtében, vagy együtt újításokat hozhatunk” – hangzik el a Forrongó jég című filmben, amelynek Leonardo DiCaprio a producere és narrátora.

Zenesarok 

Nyári estékre...

„A címe csak annyit jelent, hogy valamikor nyári estéken fogant meg, aratásos búzatáblák között, az Adria fodrozódása mellett. Meghagytam emléknek” – írja Kodály „Nyári este” című, ifjúkorában készített, majd tudása teljében átdolgozott lírai költeményéről.

Képzőművészet 

Keveslik a 3 százalékot

Pénteken 78 brit művész, köztük olyan kortárs nagyságok, mint Antony Gormley, Anish Kapoor és Sarah Lucas követelte, hogy a National Portrait Gallery szakítsa meg a kapcsolatát a BP-vel az olajcég klímakatasztrófában játszott szerepe miatt.

Dizájntrendek 

Divatos lépések a körforgásos gazdaság felé

Fenntarthatóvá tenné a cipőipart egy új vállalkozás. A cég újrahasznosított műanyagból készíti kifejezetten jóvágású termékeit.

Programajánló 

Szünidei állatmustra

A Körösvölgyi Látogatóközpont és Állatpark egyes állatfajainak félórás ismertetése minden vasárnap.

Dizájntrendek 

A fenntarthatóság az új trend a divatban

A fenntarthatóság mára a legtöbbször használt szavak egyikévé vált a környezetvédelemben. Lényege, hogy csakis olyan alapanyagokhoz nyúljunk, melyeknek előállítása nem jár több károkozással a természet számára, mint amennyit nyerünk rajtuk.

Programajánló 

Geotúrák, geoséták és természetismereti túrák a Művészetek Völgyében

A Művészetek Völgye Fesztiválon a fesztivál településeit is magában foglaló Bakony–Balaton UNESCO Geopark sokszínű földtani, kultúrtörténeti és élő természeti öröksége 2019-ben is geotúrákkal, geosétával, természetismereti túrákkal, kőzetekkel, őskövületekkel, kézműves (geo)foglalkozásokkal, geomesékkel, kősztorikkal és geototóval mutatkozik be.

Dizájntrendek 

Elmarad a divathét Stockholmban

A Svéd Divattanács bejelentette, a fenntartható jövő érdekében többé nem ad otthont a Stockholm Divathétnek, amit félévente rendeznek meg. Ezzel a lépéssel szeretnék kimozdítani a divatipart a hagyományos keretek közül, mindezt egy hónappal a 2020-as tavaszi/nyári kollekciót bemutató esemény megrendezése előtt.

Zenesarok 

Roussel: A pók tivornyája

A pók tivornyája című táncjátékot Roussel 1912-ben írta Fabre Tanulmányok a rovarok életéről című írása nyomán.

Csináld magad! 

Szütyő, szatyor, cekker, batyu...

Lassan már nem csak divat és extra figyelem kérdése, elvárássá válik, hogy a boltokból legalább a műanyag bevásárlószatyrot ne vigyük haza. De ez nem jelenti, hogy újabb tárolók beszerzésére kell adni a fejünket, egy kis átalakítással szinte bármilyen használaton kívüli ruhadarab táskává avanzsálhat.

Házi mozi 

Városon kívüli találkozások (videó)

Janovics Zoltán vicces és érdekes dokumentumfilmje arról szól, mennyi esélye van a boldogulásra egy városi fiatalnak, ha úgy dönt, elmegy vidékre szerencsét próbálni, és gazdálkodó lesz. A film főszereplője Nagy István, a Banya Tanya gazdája.

Hét mérföld 

Egy gyönyörű geológiai csoda: Arizona hullámzó sziklái

Az Arizona és Utah állam határán fekvő Paria kanyonban a világon egyedülálló geológiai formáció látható. A kanyon hatalmas, hullámzó sziklái olyan látványt nyújtanak, mintha egy viharos tenger kövült volna meg.

Dizájntrendek 

Buszra és beporzókra várva

A holland Utrecht városában a buszmegállók tetején virágos rét fogadja a buszra várókat és remélhetőleg a méhek és dongók egyre népesebb táborát is.

Képzőművészet 

Egy világjáró hulladékhadsereg különleges missziója

A mindent elárasztó szemét láttán felébredő aggodalom már az ezredforduló előtt is cselekvésre sarkallta a világ folyását érzékenyen figyelő alkotókat.

Könyvajánló 

Útmutatók a környezettudatos élethez

A környezettudatos életmódváltás nem is olyan egyszerű feladat, főleg úgy, hogy újra és újra ellentmondásos információk érik az embert – de aki jó helyen keresgél, hasznos tippekkel és biztos receptekkel vághat neki a megújulásnak.

Házi mozi 

Hogyan működik a tűzhányó?

A világon több mint 50 vulkán tör ki minden évben. A legnagyobb kitörések a klimatikus viszonyokat is évekre megváltoztatják. A vulkánok belső működése az emberiség történelme során mégis rejtély maradt. De akadt egy tudóscsoport, amely ezen próbál változtatni. Küldetésük, hogy felfedjék, mi történik a tűzhányók belsejében.

Dizájntrendek 

Magvas gondolatok az újrahasznosítás körül

Hogyan oldhatnánk meg a kényes áruk, különösen az élelmiszerek biztonságos szállítását anélkül, hogy szép lassan az egész bolygót becsomagolnánk – ez az a kérdés, amire egyre több tervező próbál válaszokat keresni, köztük George Bosnas görög dizájner is.

Lencsevégen 

A Stromboli vulkán kitörése képekben

Képriport a szicíliai Stromboli tűzhányó július 3-i kitöréséről és az utána következő napról. A kitörés következtében egy ember életét vesztette, egy megsérült, a turistákat kiköltöztették a szigetről.

Programajánló 

Esti séta az állatkertben

Az állatkertben a zárás után sem áll meg az élet. De vajon mit csinálnak éjszaka az állatok? Ha kíváncsi vagy rá, akkor itt a remek alkalom, hiszen most nemcsak az esti hangulatba kóstolhatsz bele, de a kulisszák mögé is bekukucskálhatsz.