2020. július 7., Apollónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Könyvajánló 

Angus Forbes: Bolygónk globális hatósága – Hogyan védhetjük meg a bioszférát?

Tényekkel, adatokkal és változatos statisztikákkal átitatott, szemléletes könyvében Forbes lebilincselő érvelést kínál a bolygó megmentésére, különös tekintettel az adóztatás és az egyéb gazdaságszabályozási lépések nyújtotta lehetőségekre.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni

Egy barcelonai székhelyű startup, az Indianes fenntartható és lebomló cipőkollekciója mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készül.

Házi mozi 

Lélegzetelállító videó a Nap egy évtizedéről

A NASA napfigyelő műholdja, a Solar Dynamics Observatory (SDO) több mint tíz éve fürkészi folyamatosan a Naprendszer központi csillagját. A NASA most egy csaknem egyórás timelapse-videót tett közzé a Nap elmúlt egy évtizedéről.

Dizájntrendek 

Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak

Susana Godinho dizájner számára hosszú szakmai pályafutással a háta mögött természetes, hogy a textilgyártás során keletkező hulladékból szépséges szőnyegeket álmodhat. Friss kollekciójába egy ilyen területen meglepő, megújuló anyag használatával visz fenntartható csavart.

Képzőművészet 

A természet alkotásainak törékeny szépsége is lehet kézzelfogható

Lucy and Jorge Orta Amazónia-kollekciójának finom porcelántárgyai egyszerre ragadják meg az őskor és a jelen élővilágának csodálatos alakjait és formáit.

Könyvajánló 

Darwin és az ízeltlábúak lenyűgöző világa

Darwin bolygónk egzotikus helyeinek sokaságát érintő utazásai a 21. század túlhajszolt életvitelű, sodró információáradatban nevelkedett emberének kíváncsiságát is felkelthetik, hiszen egy életre szóló kalandexpedíció lehetőségével, az élményszerű megismerés egy új dimenziójával kecsegtetnek.

Pályázatok 

Meghosszabbították a Virágos balkonok, virágos kertek verseny nevezési határidejét

Sokan jelezték a szervezőknek, hogy a szeszélyes időjárás miatt az idén bizonyos fajták később indultak virágzásnak, és július közepére érik csak el teljes pompájukat, ezért kitolták a nevezési határidőt.

Csináld magad! 

Cipő, csésze, gumikacsa – mit mivel ragasszak meg?

Ha ragaszkodsz a tárgyaidban testet öltött nyersanyagok és energia minél alaposabb kihasználásához, érdemes ellesned azokat a fortélyokat, amelyekkel szükség esetén megreparálhatod őket.

Zenesarok 

Dübörgő ütemek vagy perzselő föld, egyre megy – kapkodjuk a lábunkat

Bár a ranglistákat ostromló, pörgős talpalávalók tették ismertté a nevét, Pitbull ritmusos rappszövegei a komoly témák felé tett kitérőkben sem szűkölködnek.

Könyvajánló 

Európa madarai – Több mint 3000 színes rajz

A Collins képes madárhatározó részletesen bemutatja az Európában, Észak-Afrikában és a Közel-Keleten honos madárfajokat és a régióban felbukkanó kóborlókat. A határozást minden részletre kiterjedő, rendkívül magas színvonalú ábraanyag segíti. 

Csináld magad! 

Hasznosítsd újra a kiürült üvegeket!

Egy kiürült ablaktisztító spricnijét és egy ásványvizes vagy szörpös üveget összeházasítva stílusos tárolóra tehetsz szert a kedvenc házi készítésű tisztítószereid számára.

anapfenyillata.cafeblog.hu
Lencsevégen 

Lenyűgöző fotók a BigPicture nemzetközi természetfotós verseny győzteseitől

A Kaliforniai Tudományos Akadémia (Calacademy) 2014-ben hirdette meg először nemzetközi természetfotós versenyét BigPicture: Natural World Photography Competition néven. Azóta a műfaj legjelesebbjei jelentkeznek évről évre az idén 12 ezer dolláros összdíjazású versenyre. A BigPicture neves profikból álló zsűrije az ötezer dolláros nagydíj mellett további hét kategóriában hirdet győzteseket.

qubit.hu
Házi mozi 

Csütörtökön kerül a mozikba a Vad erdők, vad bércek című díjnyertes természetfilm (videóval)

Ahol a vadregényes erdők és az Alföld síkja találkozik, különleges lények között egy fantom él titokban. Egy hiúz nyomai után kutatva az észak-magyarországi erdőségek változatos növény- és állatvilágát mutatja be Mosonyi Szabolcs operatőr és Bagladi Erika forgatókönyvíró-producer Vad erdők, vad bércek – A fantom nyomában című díjnyertes természetfilmje, amelynek kibővített változata július 2-án kerül a mozikba.

Dizájntrendek 

Gyapjúból is készülhet környezetbarát csomagolóanyag

Az idén hatodik alkalommal megrendezett EIT InnoEnergy PowerUp! verseny nemzetközi döntője az észt Woola győzelmével zárult, amely habszivacs, illetve más műanyagok helyett hőálló, ütésálló, komposztálható és nem utolsósorban környezetbarát báránygyapjú-maradékokból gyárt csomagolóanyagokat.

Képzőművészet 

Egy kedves mókus grandiózus léptékben is bájos látvány

Takerone, a fotorealisztikus graffitik mestere most egy magyar telep silótornyait emelte új dimenzióba.

Csináld magad! 

Hozd újra formába a törött kozmetikumokat!

A kézügyességed nem csak a hulladékok vagy rendhagyó alapanyagok kreatív újrahasznosításánál jöhet kapóra. Egy kis javítással új esélyt adhatsz például a törött szemhéjpúdereknek vagy rúzsnak is. Így jobban hasznosul a termék előállítására fordított energia, és a hulladékod mennyiségét is csökkentheted.

Programajánló 

A levendula és a rózsa a főszereplő a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében

Levendula és Rózsa Napokat tartanak szombaton és vasárnap a Szegedi Tudományegyetem füvészkertjében. 

Hét mérföld 

Sokakat csábít az Alföldre a tanyasi élet természetközeli nyugalma

Hajnali kakaskukorékolás, tyúkok kárálása, kutyaugatás, tehénbőgés – ezek a zajok ébresztik a tanyán az embert a hófehér falú, nádfedeles vályogházban, amely belül télen meleg, nyáron hűvös. A tanyasi élet természetközeli nyugalma sokak számára vonzó kikapcsolódás, sőt egyre többeknek ideális életforma is.

Programajánló 

Szeptemberben rendezik meg a Fuss, Forest! terepfutó versenyt a Budakeszi Vadasparkban

A járványügyi helyzet miatt áprilisban elhalasztott verseny egyszerre jótékonysági és családi futás, amelyen a néhány száz méterestől a félmaratonig hat táv közül választhatnak az indulók. 

Pályázatok 

Induló környezetvédelmi vállalkozásokat támogat a Kék Bolygó Alapítvány

Újszerű megoldásokat várnak a fenntartható fejlődés kialakításához. A program ingyenes online workshopot és bemutatkozási lehetőséget biztosít, július 7-ig lehet jelentkezni egy bemutatkozó videóanyaggal.