2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Zenesarok 

Arthur Honegger – Nyári pásztorjáték

A svájci származású francia zeneszerző, Arthur Honegger (1892–1955) 1920-ban komponált szimfonikus költeményét (Nyári pásztorjáték) a franciák nagy költője, Rimbaud szavai ihlették: „átöleltem a nyári hajnalt”.

Könyvajánló 

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát

Bemutatták Zóka Gyula A Balaton-felvidék című képes albumát kedden Zalaegerszegen a Göcseji Múzeumban. A kötet a Balaton-felvidék természeti kincseiről, épített örökségéről, növény- és állatvilágáról ad keresztmetszetet.

Dizájntrendek 

Farmer – újraálmodva

A Humusz Szövetség a Réthy Fashion szigetszentmiklósi újrahasznosítási központjában járt, hogy megnézzék, hogyan lesznek a régi ruhákból új termékek.

Pályázatok 

Gyermekrajz-, szépírói és kreatív pályázatot hirdet az FKF Nonprofit Zrt.

Gyermekrajz- és szépírói pályázatot, valamint idén először a középiskolásoknak szóló kreatív pályázatot hirdet a Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Nonprofit Zrt. 

Házi mozi 

Műanyag bolygó – rajzfilm

Ennek a 2011-es rövid rajzfilmnek a készítői arra hívják fel a figyelmet, hogy a műanyag mindenütt ott van és örökkévaló, megfolytja a bolygónkat és az itt élő állatokat. Mindennapi vásárlási szokásaink hatalmas hatással lehetnek a környezetünk szennyezettségére.

Programajánló 

Aszálytól az özönvízig – fókuszban a csapadék a Múzeumok Éjszakáján

Idén június 23-án, Szent Iván éjjelén, az év legrövidebb és legizgalmasabb éjszakáján az Országos Meteorológiai Szolgálat új programmal várja a meteorológia iránt érdeklődőket a Kitaibel Pál utcai főépületében és Pestszentlőrincen, a Marczell György Főobszervatóriumban is.

Lencsevégen 

A természetfotós, akinek a tenyeréből esznek az állatok

Steve Gray 3 éve kezdett vadon élő kisállatok –   madarak, rágcsálók – fotózásával foglalkozni. A 39 éves, labortechnikusként dolgozó férfi ekkor vette észre, milyen könnyen képes kapcsolatot teremteni a madarakkal: miközben kutyáját sétáltatta a közeli erdőben, madáreledellel barátkozott velük.

Csináld magad! 

Strandtáska pólóból!

A tavalyi, napszítta felsőrész az idei strandolásokra is elkísérhet: a naptejet, telefont és egy jó könyvet elrejtő, bohókás strandtáska készülhet belőle. 

Képzőművészet 

Meg is festették a kis európai jégkorszakot

Megdöbbentően pontosan ábrázolták a különböző időjárási helyzeteket a holland tájképfestők a 17. században: az ezt bemutató kiállítás a kölni Wallraf Richartz Múzeumban június 1-jétől látható.

Hét mérföld 

Hétvégi kirándulás a Hársas-tó körül

Kellemes vasárnapi kirándulás az Őrség és a Vendvidék szegletében: ez volt a Hársas-tó 20 teljesítménytúra. Érintetlen, ritkán járt tájak, pompás idő, könnyed tempó, átgondolt, kiválóan jelzett útvonal és igen tisztes ellátás. Élménybeszámoló és ajánló a turistamagazin.hu honlapról.

turistamagazin.hu
Dizájntrendek 

Vízen ringatózó ökoházikó – Az újrahasznosított anyagokból készült otthon energiaellátását napelemek biztosítják

Akinek fontosabb, hogy a vízre lásson, mint hogy kertje legyen, annak bátran ajánlható a WaterNest 100 (Vízi fészek 100) nevű bájos és ökologikus, úszó otthon. A családi fészket Giancarlo Zema tervezte, és az EcoFloLife nevű cég valósította meg többéves kutatómunka után.

Zenesarok 

Gigantikus erdei xilofon épült Japánban

Egy japán élménykertben csodás hangszer épült. A hatalmas xilofon fákkal és növényekkel keresztezett utat jár be, és fantasztikus dallamokkal kápráztatja el az odalátogatókat. A majdnem 45 méter hosszú zeneszerszámot a japán Daiszecuzan Nemzeti Park Hokkaidó Kert nevű szegletében lehet kipróbálni.

Képzőművészet 

Az űrből nézve a bolygónk egy fantasztikus műalkotás

A bolygónk áramlatai az űrből lepillantva egy festő palettájának színkavalkádjával érnek fel. A Föld tengeráramlatairól, ezekről a fantasztikus és különleges jelenségekről készített a NASA látványos videót. Az USA Nemzeti Éghajlati Adatközpontja pedig bolygónk széláramlatait bemutató festői képeket publikált.

Házi mozi 

Egyszer volt a Föld - Földünk víztartalékai

Albert Barillé „Egyszer volt, hol nem volt... a Föld” című ismeretterjesztő rajzfilmsorozatából ajánlunk egy újabb részletet. A 2009-ben bemutatott sorozat ezen epizódja a Föld víztartalékairól mesél közel 25 percben.

Programajánló 

WWF Nagy Ugrás – együtt a folyókért!

Európa-szerte fontos üzenetet közvetít a Nagy Ugrás: arra hívja fel a figyelmet, hogy milyen fontos az ember és a természet közötti harmónia újjáélesztése. A WWF Magyarország idén is felhívja a településeket és a közösségeket, hogy rendezzék meg a Nagy Ugrásukat, csobbanjanak együtt 2018. július 8-án délután 3 órakor!

Házi mozi 

Tiszavirágzás testközelből

Az egyik közösségi oldalon már több mint kétmillióan látták azt a felvételt, amelyben egy szerencsés pár testközelből vette fel azt, hogyan bújik ki a bábjából egy tiszavirág. Íme a 2 perces felvétel azoknak, akik eddig még nem látták.

Programajánló 

Múzeumok Éjszakája a Magyar Természettudományi Múzeumban

Kalandos délután kicsiknek és boszorkányos éjjel inkább nagyoknak. A múzeum látogatói a valóság és a mítosz határán egyensúlyozva küzdhetik magukat végig az természet és az okkult tudományok útvesztőjében, megszerezve azt a tudást, mellyel alkalmassá válnak az éjféli közös boszorkányidézésre... netán boszorkányégetésre.

Dizájntrendek 

A fenntartható magyar márka, amely berúgta az ecodivat ajtaját – A Touch Me Not Clothing

A divatiparban is létezik tudatosság és fenntarthatóság, ami már a gyártási folyamat legelejétől végigkíséri a termékeket. Ráadásul különösen jó hír, hogy Magyarországon is létezik egy urbánus és laza ruhamárka, amely néhány éve elkötelezte magát az ecodivat mellett, és napról napra népszerűbb:
ez a Touch Me Not Clothing.
(Fotó: Touch Me Not/facebook.com)

roadster.hu
Házi mozi 

Steve Cutts: Az ember

Korábban már bemutattuk a brit animátor és illusztrátor, Steve Cutts rajzfilmjeinek egyikét, amelyben szatirikus módon szembesít minket a fogyasztói társadalom mókuskerekében élő emberrel. A 2012-ben készült Az ember (Man) című rajzfilmjében azt mutatja be a maga őszinte és kíméletlen stílusában, honnan hová jutott az emberiség az ősidőktől napjainkig.

Lencsevégen 

„A nap képei” a The Telegraph-ból

A brit The Telegraph honlapján is nap mint nap új képek kerülnek fel „A nap képe” rovatba. Íme, egy csokorra való válogatás az elmúlt hetek legjobb természetfotóiból.