2020. január 17., Antal, Antónia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Hét mérföld 

A tengerből vesznek el területet Monaco terjeszkedéséért (videóval)

Hat hektárral megnövelik a Monacói Hercegség területét egy ingatlanfejlesztési projekt keretében: a Földközi-tengerből csapolnak le területet, hogy 60 ezer négyzetméternyi luxuslakást, 3 ezer négyzetméternyi kereskedelmi egységet, és privát kikötőt építsenek pompás tengeri kilátással.

Lencsevégen 

Kezd utat verni az élet a bozóttűzben leégett ausztrál erdőkben (képgaléria)

A sárkányfenyők (Wollemia nobilis) túlélték a dinoszauruszokat, de félő volt, hogy az Ausztrália-szerte pusztító bozóttüzek végzetesek lehetnek számukra. A tűzoltók áldozatos munkájának hála, sikerült megmenti a fajt, azokban az erdőkben, ahol már nem ég a bozóttűz, kezd újra utat törni az élet. Képgaléria.

Képzőművészet 

Képzőművészeti installáció mutatja a légszennyezés mértékét Londonban

A Covent Garden piazzáján felállított hatalmas léggömbök megváltoztatják a színűket attól függően, hogy mennyi nitrogén-dioxid-koncentrációt mértek a levegőben szerte Londonban.

Lencsevégen 

A hegyi sivatagot is elérte a havazás (videóval)

Korábban Libanon kapcsán számolt be az idokep.hu a Közel-Keleten történt havazásról, pénteken azonban Szaúd-Arábia északnyugati tájait is fehérre festette a szokatlan időjárás. A mindössze 760 méteres tengerszint feletti magassággal rendelkező Tabuk városának környékéről intenzív havazást jelentettek a napokban. A télies meglepetésről nem mindennapi felvételek születtek.

Könyvajánló 

Monika Biermaier – Ilse Wrbka-Fuchsig: Komposztáljunk!

Miért? Mert egy különleges folyamat elindítói lehetünk. A szemünk előtt válik ugyanis a konyhai szerves hulladékból, a zöldségfélék, virágok szárából, a fűnyiradékból, a lehullott falevelekből, a levágott, összeaprított gallyakból élő, humuszban gazdag talaj.

Képzőművészet 

Az aranyló hegek esztétikája

Kevés környezettudatosabb lépés van, mint egy tönkrement tárgy megjavítása. Ilyenkor általában arra törekszünk, hogy a korábbi látványt és funkciót tökéletesen helyreállítsuk. Pedig néha az kecsegtet a legszebb eredménnyel, ha ez nem sikerül.

Pályázatok 

Képzőművészeti pályázat a fenyegető kihalási hullám jegyében

A kortárs alkotókat és kutatókat összefogó, a művészet és az ökológia határterületén működő COAL idén is meghirdeti nemzetközi képzőművészeti pályázatát.

Zenesarok 

Jégzenei fesztivált rendeznek Észak-Olaszország egy gleccserén

Az első esemény sikere után idén másodszor megrendezett Ice Music Festival január első hetétől március végéig tart a jégszínházban, ahol jégből készített hangszereken játszanak neves zenészek klasszikus darabokat, dzsessz-, pop- és népzenét.

Lencsevégen 

Már látogathatók a mhorr gazella gidák a budapesti állatkertben (képgaléria)

Tavaly ősszel két mhorr gazella (Gazella dama mhorr) született a Fővárosi Állat- és Növénykertben két különböző anyától. A mhorr gazellákat eredeti élőhelyükön, Északnyugat-Afrikában az 1960-as, 1970-es években figyelték meg, ám azóta egyet sem láttak, eltekintve azoktól az állatkerti születésű egyedektől, amelyeket az elmúlt öt évben engedtek szabadon Nyugat-Szaharában egy visszatelepítési program részeként.

Pályázatok 

Ingyenes startupképzés indul a fenntarthatóságért tevékenykedő vállalkozóknak

Az Európai Innovációs és Technológiai Intézet (EIT) támogatásával működő Innoenergy magyar központja díjmentes, angol nyelvű felkészítőt indít startuppereknek, hogy sikeres vállalkozókká váljanak.

Zenesarok 

Tisztelegjünk a bálnák szépsége előtt

2019 egyik örömteli híre volt, hogy hosszú évtizedes erőfeszítéseknek hála, a hosszúszárnyú bálnák populációja helyreállt. A hatalmas emlősöknek nem csak a látványa, az éneke is magával ragadó.

Dizájntrendek 

Lehet az egyszer használatos környezetbarát?

Egy észt bolthálózat, az R-Kiosk Európában az elsők között kínál olyan egyszer használatos elviteles poharakat, amelyek fedője is teljesen megújuló nyersanyagból készül.

Dizájntrendek 

Japánban nem csak a cseresznyefa, a fenntartható dizájn is virágzik

A divatipar nem csak az alapanyagok termesztése vagy gyártása, a szállítás és a töméntelen felesleges ruhából képződő szeméthegyek révén árt a környezetnek – a ruhákon oly elbűvölően mutató színeknek is megvan az árnyoldaluk.

Csináld magad! 

Magvas gondolatok a vitaminpótlás és az újrahasznosítás jegyében

Nem csak a salátákat és a megszokott vajas kenyeret dobja fel egy marék csíra, a zöldre szomjazó tekintetnek is felüdülés a zöld hajtások látványa. Elő a befőttes üvegekkel! 

Dizájntrendek 

Lassan javul a divatipar rossz renoméja

A témában felszólaló kutatók, az egyre tudatosabb vásárlók, a borzalmas ruhagyári balesetek, a fenntarthatóbb divatért kampányolók hangja lassan a divat világát is ráébreszti a társadalom- és környezetkárosító gyakorlatának tarthatatlanságára.

Képzőművészet 

A természet kimerevített szépsége

Az időjárás elemeit és az élővilág nyomait munkába fogó művészek télen sem zárják fűtött szobák falai közé a képzeletüket.

Zenesarok 

Köszöntsük fagyos futamokkal a későn jött zimankót

A csikorgó fagy, a rianó jég riadalma, a vonuló jégtáblák vonulása – vagy éppen a hiányuk – számtalan művészt ihletett meg. Mi most két művet idézünk meg.

Házi mozi 

A legfrissebb űrfelvételek az ausztráliai bozóttüzekről (videó)

Ez a videó a Himawari 8 műhold által Ausztráliáról rögzített képek felhasználásával készült a 2019. december 25-től 2020. január 2-ig tartó időszakról.

Házi mozi 

A krokodilok földje (természetfilm)

A bordás krokodil igazi túlélő. A faj nem csak a tengernél honos, jól érzi magát a zavaros sós mocsárban és a kristálytiszta édes vízben egyaránt. A rendszeres tüzek és árvizek állandó kihívást jelentenek az élővilágnak, de a bordás krokodil állja a nehézségeket. Észak-Ausztráliát úgy is hívják: a krokodilok földje.

Képzőművészet 

Egy melegedő jövő emlékezete

Egy figyelemfelkeltő művészeti projekt részeként sajátos emléktáblák tűnnek fel az amerikai New Hampshire állam városaiban. Nem a múlt híres személyiségeinek vagy meghatározó évfordulóknak állítanak emléket: a fiktív megemlékezők a 22. század távolából néznek vissza a klímaváltozáshoz kapcsolódó tragikus vagy éppen örömteli eseményekre.