2021. június 20., Rafael
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Pályázatok 

Felelősségteljes és felszabadító képkészítésre hívja a pályázókat az ARC

Az évente megrendezésre kerülő ARC közérzeti pályázat és kiállítás már 2000 óta a kreativitás szabadságáról szól.

Házi mozi 

A Tisza nevében – Megdöbbentő film a folyó menti hulladékhegyekről (dokumentumfilm)

A Tiszát érintő műanyagszennyezés pusztítja a folyó élővilágát, és elcsúfítja partjait. Viktor Bucsinszky és Franz Béla kárpátaljai környezetvédők néhány éve nyitottak egy hulladékkezelő udvart. A filmben a rendező elviszi magával a nézőt Kárpátaljára, majd a Duna-deltáig és a Fekete-tengerig, s mesél arról, hogy missziójuk során milyen nehézségekbe ütköznek.

Könyvajánló 

Egy terjedelmes kalauz az apró hangyák izgalmas és hatalmas birodalmába

Susanne Foitzik és Olaf Fritsche Hangyák című könyve szórakoztatóan, közérthetően, de tudományos igényességgel kalauzol végig a hangyák világán: jól szervezett birodalmakon, amelyek mellett naponta haladunk el anélkül, hogy igazán belegondolnánk létezésük mikéntjébe.

Programajánló 

Levendulás-templomos geotúra Dörgicsén

Aki szereti a lankákba simuló kora középkori templomokat, kíváncsi különleges bányák különleges mészkőfejtési technikáira, aki szeretné látni a nyugati országrész legszebb karrmezőjét, akinek meglódítja a fantáziáját, hogy mi az ördög lehet az az ördögszántás!? – annak ott a helye a Balaton-felvidéki Nemzeti Park következő geotúráján.

Házi mozi 

RSD – A marasztalt folyó, 1–2. rész (természetfilm)

Március 28-án online premier keretében jelent meg nagy sikerrel Szendőfi Balázsnak a Ráckevei-Duna élővilágáról készült, RSD – A marasztalt folyó című lenyűgöző természetfilmjének első része. A Ráckevei Dunaági Horgász Szövetség megbízásából készül film második részének bemutatója április 4-én volt, szintén nagy közönségsikert aratva.

Pályázatok 

Ingyenes startup-dizájntáborra pályázhatnak a középiskolások

A Kék Bolygó Alapítvány és a Hello Wood Junior 15–18 év közötti fiatalok jelentkezését várja a Hello Planet Startup Designtáborba, amelyen ingyenesen vehet részt 80 szerencsés középiskolás.

Képzőművészet 

Hatalmas falfestmény figyelmeztet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden

Egy fűtőmű falát díszítő, virágos rétet ábrázoló, ötszáz négyzetméteres falfestménnyel hívják föl a figyelmet a beporzó rovarok fontosságára Szegeden. A Mondolo Egyesület és a Szegedi Távfűtő Kft. Városmetamorfózis elnevezésű kezdeményezésének részeként méhlegelőket és méhecskehoteleket is kialakítottak a városban.

Könyvajánló 

Gera Pál: Füttyöstől Duzzogóig – Hazai kisragadozók megmentése

Kedves és szeretnivaló, tanulságos és elgondolkodtató, de mindenekelőtt elképesztően izgalmas állatmentésekről olvashatunk ebben a könyvben.

Lencsevégen 

Képek a napfogyatkozásról (képgaléria és videó)

A június 10-i gyűrűs napfogyatkozás részben látható volt Európából és az Egyesült Államokból, a maga teljességében pedig Kanada északi részéről, Grönlandról, majd Szibériából és a Távol-Keletről látszott.

Házi mozi 

Túl a láthatáron – Magyar földön, magyar ég alatt... 2021 (természetfilm)

Koszta Marcell idén megjelent alkotása hazánk természeti értékeit, kevésbé közismert történeteit, a természet és az ember kapcsolatát, együttélését mutatja be közel egy órában. 

Hét mérföld 

Megújult a népszerű mecseki kulcsosház

Teljesen megújult a Dél-dunántúli Kéktúra útvonalán fekvő, ikonikus turistaház, a Gyopár-kulcsosház, és új vizesblokkal bővült a Zobáki Nomád Tábor a Kelet-Mecsekben.

Képzőművészet 

A fenntartható és kreatív jövőről is gondolkodhatnak a MANK Múzeumok éjszakájára szervezett programkavalkádjának résztvevői

Színes programokkínálattal készül a MANK a Múzeumok éjszakájára, a szervezők többek között művészeti foglalkozásokkal, tárlatvezetéssel és filmvetítéssel várják az érdeklődőket június 26-án Szentendrén.

Képzőművészet 

Tájképből tanúságtétel és mementó

A 19. század nagy tájképfestőinek alkotásai egészen különleges jelentőségre tesznek szert az emberi felelőtlenség és klímaváltozás ecsetje nyomán átalakuló gleccserek, hegységek és esőerdők korában.

Hét mérföld 

Szardíniáról hazatérő turistákat büntetnek (videóval)

Turisták tucatjait büntették meg Szardínián, mert homokkal, szikladarabokkal vagy kagylókkal a poggyászukban próbáltak meg hazatérni nyaralásukból a páratlan strandjairól híres szigetről.

Programajánló 

Különleges programokkal készül a Szent Iván-éjre a Fővárosi Állat- és Növénykert

A Szentivánéj az Állatkertben program a nyári vakáció indításaként, hagyományteremtő szándékkal kerül megrendezésre a csillagászati nyár kezdetén. 

Lencsevégen 

Varázslatos Magyarország – Hazánk legszebb természetfotói egy kiállításon

A Varázslatos Magyarország megnyitotta 11. fotókiállításának kapuit a Városliget szívében, a Magyar Mezőgazdasági Múzeumban, 144 lélegzetelállítóan szép fotóval, amelyek nemzeti parkjaink különleges világát mutatják be.

Házi mozi 

Egy magyar kajakos pár sasokat mentett ki a Duna romániai szakaszán (videókkal)

Két, ritkának számító fehérfarkú rétisast mentett ki a Dunából két magyar kajakos, akik végighajóznak a folyó teljes, 2850 kilométeres szakaszán, hogy akciójukkal a környezetvédelem fontosságára is felhívják a figyelmet. Videó is látható az eddigi útjukról, benne a sasok megmentéséről.

Házi mozi 

Vad víz – Aqua Hungarica (filmajánló)

A WWF Magyarország ajánlásával június 3-tól mozikba került új magyar természetfilm hazánk legkülönlegesebb vízi és vízközeli életközösségeit mutatja be, rendkívül látványos képsorokkal. 

Dizájntrendek 

A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk

A Criribu Design megálmodója szerint tudatosan kell keresni azokat a megoldásokat, amelyek segítik Földünk megóvását.

Házi mozi 

Steve Cutts: A fordulópont (animáció)

A fogyasztói társadalom emberét nem kímélő Steve Cutts e rövid animációs filmje a környezet pusztulását, az éghajlatváltozást és a fajok pusztulását vizsgálja különböző szempontokból.