2018. január 20., Fábián, Sebestyén
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Házi mozi 

A bolygó üzemeltetése

A világ népessége 2011-re átlépte a 7 milliárdot, és évente átlag 80 millióval tovább gyarapodik. A világ energiaigénye előreláthatólag 25 százalékkal nő a következő 10 évben, és 2050-re várhatóan megkétszereződik. Hogyan, milyen energiával elégíthetjük ki ezt a növekvő igényt? Az olcsó energiaforrások ideje lejárt. A választott energiaforrások jó része Földünk klímájára is hatással van. Bolygónk üzemeltetése, jövője mai döntéseinken múlik.

Hét mérföld 

Januári téli túrák nemzeti parkjainkban

„Transzbükki átkelés, Terepmadarász túra a Debreceni Nagyerdőn, Szarvasgombászat a Sebesi-völgyben, Hortobágyi Bagolynap, vagy éppen Téli nyomkeresés a szikesen” – az elmúlt évek sikerére tekintettel immáron két hétvégén (január 20–21. és 27–28.) húsz túraajánlattal várják a természetkedvelőket a magyar nemzeti parkok a „Téli túrák nemzeti parkjainkban” program keretében.

magyarnemzetiparkok.hu
Hét mérföld 

Top téli túrák

A legtöbb túraútvonal négy évszakos (kivéve, amelyik nem), de akkor is vannak olyanok, amelyeknek kifejezetten jól áll a fehér hótakaró, vagy akár csak a dér, vagy a zúzmara és a kopár növényzet sem teszi szomorúvá. Az alábbiakban olyan túraútvonalakat mutatunk be, melyeket személyesen is megjártunk 0 fok környékén, vagy akár az alatt is.

mozgasvilag.hu
Pályázatok 

Világíts rá! – A szelektív hulladékgyűjtés fontosságára

A Világítástechnikai Társaság országos tájékoztató kampányának keretében pályázatot ír ki „VILÁGÍTS RÁ!” címmel. A pályázat célja, hogy ismertté tegye a lámpahulladékok szelektív hulladékgyűjtésének fontosságát, és népszerűsítse a környezettudatos világítási megoldásokat. A pályázat a Földművelésügyi Minisztérium támogatásával valósul meg a „Szelektálok” program keretében.

Házi mozi 

USA: a világ legveszélyesebb országa

Hurrikánok, vulkánkitörések, földrengések, tornádók és áradások? Ez a dokumentumfilm bemutatja az Egyesült Államok kiszolgáltatottságát a természet erejének. A lakosság jelentős része gyakran alábecsüli a fenyegető kockázatot, de megismerünk olyan embereket, akik szembenéznek az elkerülhetetlennel, és megmutatják, hogyan készülnek fel rá.

Programajánló 

Madarászat Kígyóson január 21-én

A Körös–Maros Nemzeti Park Téli túrák nemzeti parkjainkban elnevezésű programsorozatának keretein belül január 21-én madarászni hívja az érdeklődőket. A résztvevők nemcsak a madármegfigyelés módszereivel és eszközeivel ismerkedhetnek meg, de az évszaknak megfelelően ott tartózkodó madárfajokkal is.

Könyvajánló 

Szőröstül-bőröstül

Joacim Lund riportkönyvében arra keresi a választ, hogyan tudnánk kitörni az élelmiszer-üzletláncok olcsó, ezért rossz minőségű és szűk választékú áruinak fogságából. Hogyan változtassunk az utóbbi évtizedekben teljesen megváltozott étkezési szokásainkon, hogy visszatérhessünk a tudatos táplálkozáshoz, egészséges főzéshez.

Programajánló 

Gyalogos teljesítménytúra a Dél-Alföldön

A Csongrád Megyei Természetbarát Szövetség 2018. január 20-án (szombaton) rendezi meg hagyományos téli teljesítménytúráját. A Mínusz 30 túra útvonala Makó és Szeged közt a Maros és a Tisza bal parti árvízvédelmi töltésén halad. A közel 31 kilométeres táv gyalogosan és futva is teljesíthető.

Programajánló 

Téli túra az ártéri erdőben január 20-án

Nagy kiterjedésű rétek, változatos ártéri erdők, holtágak, vízállások, kubikok együttese alkotja a Mártélyi Tájvédelmi Körzet sajátos hangulatú tájait. A Kiskunsági Nemzeti Park Igazgatóság által szervezett túrán lehetőség lesz az itt telelő vadmadarak, ölyvek, héják és sasok megfigyelésére is.

Programajánló 

Barangolás a Tápió-vidéken

Január 20-án, szombaton, szerencsés időjárás esetén hideg, zúzmarás, sőt havas dombokat, völgyeket járhatunk végig a túra során. Érintjük a Tápió-vidék egyik legnagyobb vizes élőhelyét, az Úri-halastavat, a hangulatos Gombai-patak völgyét és a 200 éves Török-hidat.

Lencsevégen 

Hogyan fotózzuk a téli tájat?

Sok amatőr fotós van, aki egész évben szereti fotózni a természetet vagy megörökíteni az időjárás adta változásokat (lásd például az idokep.hu Képtár rovatát). A napokban végre kis hazánk is hóba borult. Akik minél jobban elkészített képeken szeretnék megörökíteni a havas tájat, azok példákkal illusztrált, angol nyelvű, egyszerű útba igazítást kaphatnak a photographylife.com honlapon.

photographylife.com
Lencsevégen 

National Geographic: „A nap képe”

A National Geographic angol nyelvű honlapján mindennap új, varázslatos fotó kerül fel „A nap képe” rovatba, ahol visszamenőleg is meg lehet tekinteni a legjobbnak ítélt képeket. Érdemes bekukkantani a többségében természetfotókból álló sorozatba, amelyek mellett számtalan érdekességet láthatunk a különböző országok és tájak kultúrájáról, a Földön zajló életről is.

nationalgeographic.com
Zenesarok 

Figyelj belső áramlásaidra!

Lee Ru-ma, művésznevén Yiruma (jelentése: „elérlek”, „a szívedbe lopom magam”) Dél-Koreában született 1978-ban. A nemzetközileg ismert zeneszerző zongorista még gyerekként Angliába került, miután 5 évesen zongorázni kezdett, és néhány év alatt kiderült, hogy rendkívül tehetséges.
 

Programajánló 

Varázskert a javából: a Budakeszi Vadaspark

Minden eddiginél többen, mintegy 180 ezren keresték fel tavaly a Magyarországon őshonos és a Kárpát-medencébe betelepített állatfajokat természetes élőhelyükön bemutató Budakeszi Vadasparkot, amely idén is számos újdonsággal várja a látogatókat. 

Programajánló 

Érdemes korán nevezni a Gerecse 50-re

Idén április 28-án rendezik hazánk legnépszerűbb teljesítménytúráját, a Gerecse 50-et, immár 37. alkalommal. A távok nem változtak, vagyis ismét  50, 30, 20 és 10 km-es szakaszok közül választhatnak a túrázók. Tavaly óta azonban a túra létszámlimittel működik, így nem árt sietni a jelentkezéssel.

Dizájntrendek 

Ezek a tokok nem csak az iPhone-t védik

A legtöbb ember a dizájn és a funkcionalitás kellemes találkozásáért kedveli az Apple egyik legnépszerűbb termékét, az iPhone-t. Az iPhonelife.com válogatásában olyan tokok közül mazsolázhatunk, amelyek nemcsak szépek és védelmezőek, hanem környezetkímélők is.

Hét mérföld 

Magyarország Nemzeti Parkjai

Magyarország legszebb tájai, természeti csodái tárulnak fel a Hortobágy szikesétől a Bükk erdein és az Őrség falvain át a Balaton-felvidékig. A 10 részes ismeretterjesztő filmsorozattal olyan helyekre látogatunk, ahol csak a madár jár: nemzeti parkjaink mélyére, az érintetlen természet eldugott rezervátumaiba.

Csináld magad! 

4 kutyajáték kiselejtezett ruhákból

Kár lenne rágókötélre és egyebekre költeni, régi pólók, ruhák újrahasznosításával egyszerű, de nagyszerű kutyajáték készülhet kis kedvencünknek.

zoldneklennijo.hu
Dizájntrendek 

Divatozzunk tudatosan

Se szeri, se száma a bevásárlóközpontokban a divatmárkáknak, amelyek az úgynevezett fast fashion piaci szektorába tartoznak. Az általuk kínált termékek legfőbb sajátossága, hogy viszonylag olcsók, ám nem tartósak. Kate Fletcher 2008-ban a slow fashion fogalmában foglalta össze az etikus és környezettudatos divat alapjait.

Könyvajánló 

Tudatos vásárlók könyve

Provokatív kérdések, elgondolkodtató tények és adatok, hasznos tanácsok. A könyv a 2004 óta megjelenő Tudatos Vásárló fogyasztói magazin első tizenhárom számából tartalmaz válogatásokat a vízfogyasztás, a zöldségek és gyümölcsök, a húsfogyasztás, az energia, a vegyi anyagok, a közlekedés, valamint az utazás témakörében.