2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Csináld magad! 

Könnyed vízparti móka az újrahasznosítás jegyében

A parafadugó az egyik legkönnyebben elérhető és legsokoldalúbban feldolgozható barkácsalapanyag, amelyből például mókás strandjáték is készülhet – maga a munkafolyamat is gyerekjáték.

Csináld magad! 

Balkonkertészkedésre fel!

A zöld levelek szerelmeseként nem kell a boltok plasztikba burkolt finomságaira hagyatkoznod. Ha megfogadod Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész-oktatójának tanácsait, akár az ablakpárkányodon is egész évben megtermelheted az ínycsiklandó vitaminforrásokat, és az üde növények látványával is gazdagabb lehetsz. 

Csináld magad! 

Így termelhetsz fillérekből vegyszermentes zöldséget fenntarthatóan

Nem kell nagy területen gazdálkodnod ahhoz, hogy tehess a növénytermesztéshez kapcsolódó környezeti veszélyek csökkentéséért. A kiskertedben is érdemes törekedned a talaj és környezetbarát módszerek alkalmazására. Számtalan fenntartható megoldás létezik: ilyen a komposztolás, a permakultúra és a hidroponika is.

Csináld magad! 

Amikor a lehullott szirmok új életre kelnek

Ha szereted a rusztikus hangulatot árasztó, kézi készítésű papírokat, érdemes lehet összegyűjtened a gyümölcsfáknak lassan búcsút mondó szirmokból néhány marokkal. Ha megszárítod őket, némi papírhulladék felhasználásával látványos ajándékkísérőket, meghívókat vagy scrapbookkiegészítőket készíthetsz a segítségükkel.

Csináld magad! 

Mókás palántapacákok tojáshéjból

Húsvétkor a legtöbb háztartásban rengeteg tojás fogy, így bőven lesz alapanyagunk ehhez a kedves ötlethez, ami nemcsak a héjak hasznosítására ad alkalmat, de a kis zöld palánták, fűszerek vagy pozsgások látványával a tavaszt is véglegesen becsempészi az otthonunkba.

Csináld magad! 

Épül már a fecskefészek

Nemcsak cikázó repülésének bájával, de a kellemetlenkedő szúnyogok kordában tartásával is belopja magát az emberek szívébe. Meglévő fészkeik megóvása mellett saját darabok készítésével is elősegíthetjük a madarak szaporodását.

Csináld magad! 

A csomagolásból lehet az újabb meglepetés

A húsvétkor különösen népszerű, ajándékot rejtő csokitojások sárga kapszuláiból egyszerű hozzávalók segítségével jópofa kis keljfeljancsikat faraghattok.

Csináld magad! 

Az egyik leghatékonyabban újrahasznosítható alapanyag a kézműveskedőknek is izgalmas lehetőségeket tartogat

A csaknem végtelenszer újrahasznosítható alumíniumot a sör- és üdítőgyártók is előszeretettel használják. Mivel rendkívül könnyen megmunkálható fémről van szó, ezek a dobozok látványos dekorációk és ékszerek készítésére is alkalmasak.

Csináld magad! 

Egy kis pepecseléssel megszabadulhatsz a folpacktól

A méhviasz kendők remek megoldást jelentenek a hulladék csökkentésére. Gyakorlatilag bármire használhatod őket, amire a folpackot is használnád: belecsomagolhatod a szendvicset, lefedheted vele a salátástálat, letakarhatod a kelesztés alatt álló tésztát és bevonhatod vele a félig megevett zöldséget vagy gyümölcsöt.

Csináld magad! 

Cipzárjavításra fel!

Sokszor egyébként jó állapotú táskák, cipők és kabátok végzik a ruhagyűjtő konténerben a cipzár hibája miatt, pedig egy kis trükkel és egy fogóval otthon is orvosolhatjuk a problémát.

Csináld magad! 

Felesleges szemétből lesz a lakás dísze: dekortippek a kerti hulladék felhasználására

A tavaszt idéző téli napokon már a türelmetlen kertbarátok kezében csattog a metszőolló. Gyűlik halomban az ág, a rőzse, a szőlővenyige, és ott a nagy dilemma: mi is legyen velük? A tetszetős darabok akár a lakás díszeivé is avanzsálhatnak!

egy.hu
Csináld magad! 

Játékok kartonpapírból

Kreatív módon tanítja gyermekeit a mindennapi eszközök használatára egy londoni anyuka: használt kartonpapírból készíti el a játékaikat – írja a MyModernMet cikkét idézve a praktika.hu.

Csináld magad! 

Legyél te is hoteltulajdonos!

A magányos életet élő, emberre nézve veszélytelen, ám a növények beporzásában rendkívül fontos szerepet játszó darazsak és méhek már március elején elkezdenek alkalmas bölcsőkamrák után kutatni. Gondoskodj róla, hogy a te kertedben is otthonra találhassanak!

Csináld magad! 

Elő a páratlan kesztyűkkel!

Ahogy telnek a téli hónapok, úgy sokasodnak az elárvult kesztyűk. De legyen kicsi vagy nagy, egy- vagy ötujjas, lyukas vagy éppen bosszantóan új, bármelyikből készülhet a gyerekeket megörvendeztető jópofa figura vagy dekoráció.

Csináld magad! 

A narancs nem csak egészséges, hangulatos is lehet

A hűvös téli hónapokban különösen népszerűek a vitaminban gazdag déligyümölcsök. Sajnos ezek héját gyakran kezelik vegyszeresen, azért a konyhában nem igazán hasznosíthatók. Azonban a hideg januári estéknek így is meghitt, meleg fényt kölcsönözhetsz a segítségükkel.

Csináld magad! 

Egy magányos fehér zokni...

Mindössze ennyi választ el ettől a kedves téli dekorációtól és a kreatív újrahasznosítás jóleső örömétől.

Csináld magad! 

A madaraknak is kijár az ünnepi lakoma: kültéri karácsonyfa újragondolva

Ha rikítóan piros almákkal, stílszerűen formált, gusztusos madárkalácsokkal díszítjük fel kertünk egyik fáját, nemcsak a madaraknak okozhatunk örömet, de az otthonunk karácsonyi dekorációját is új szintre emelhetjük. 

Csináld magad! 

A fenyőtüskék felsöprésekor gondolj a jövőbeli takarításokra is

Ha az új évben szívesen váltanál környezetbarát tisztítószerekre, de nem szívleled az ecet illatát, most itt van a kezed ügyében a megoldás. Legalább egy napra áztass fenyőtüskéket, kisebb fenyőgallyakat az ecetbe. Amint az illóolajok megtették a hatásukat, töltsd át az ecetet szórófejes flakonba. Illatos tisztítószert készíthetsz narancs- vagy citromhéj felhasználásával is.

Csináld magad! 

Bulihangulat környezettudatosan

A langyos ősznek köszönhetően most is találhatunk lehullott zöld vagy színes leveleket,  amelyekből egy papírlyukasztóval könnyedén készíthetünk szabadtéren is lelkiismeret-furdalás nélkül használható, lebomló konfettiket.

Csináld magad! 

Az új lassan kikerül a falra – de mi legyen a régivel?

Az aktualitásukat biztosan elvesztették, de ettől még esztétikai értéket és hasznosítható papírfelületet bőven találhatsz a 2020-as naptáraidban. Ezekkel az ötletekkel kaphatnak még egy kis haladékot a szelektív gyűjtő előtt.