Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 28., Gedeon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Csináld magad! 

Praktikus palántabölcsők az újrahasznosítás jegyében

A kertek vagy balkonládák benépesítésére hivatott kis magokat az egyszerűség kedvéért érdemes lebomló csíráztatóba telepíteni: ilyeneket egyszerű alapanyagokból, otthon magunk is készíthetünk.

Csináld magad! 

Játékos hétköznapok az újrahasznosítás jegyében

A koronavírus miatt otthonlétre ítélt gyerekek gyorsan ráunhatnak a meglévő játékaikra, az unatkozást elhárítását pedig nehéz lenne olyan létszükségletnek tekinteni, ami a járványhelyzetben megér egy boltlátogatást. Szerencsére az otthonainkban számos hulladék, csomagolás és kiszolgált ruhadarab kínálja magát, hogy egy gondűző közös barkácsolás után változatosságot csempésszen a gyerekszobákba. Íme, egy ötletadó videó...

Csináld magad! 

A kiszolgált nyakkendők a gyerekszobába vágynak

Csak pár öltés, két gomb és egy kis töltőanyag kell hozzá, hogy egy sok fontos tárgyalást megélt ruhadarab elegáns színekben pompázó, decens kígyóként szolgáljon tovább.

Csináld magad! 

Puff neki, micsoda ötlet!

Hogyan lesz 20 műanyag palackból dizájnos, trendi bútor?

Csináld magad! 

A kreatív újrahasznosítás nem lejárt lemez

Ellentétben a CD-romokkal, amik mára sokszor tönkrementek, vagy kihasználatlanul porosodnak egy fiók fenekén. Mivel nem igazán újrahasznosíthatók, gyakran a kommunális hulladékban kötnek ki. Pedig alakjuk, szilárdságuk és látványos felületük egyaránt kiváló alapanyaggá teszi őket.

Csináld magad! 

Tűvel és cérnával a mindennapokat átszövő szemét ellen

Egyre többen küzdenek azért, hogy a vásárlások kapcsán keletkező hulladék mennyiségét visszaszorítsák. De hiba lenne, ha a tartós bevásárlótáskára megjelenő igényt újabb, rengeteg erőforrást és energiát felemésztő termékek létrehozásával elégítenénk ki. Ezt felismerve indította el a „nemkellzacskó” mozgalmat egy ceglédi vállalkozó édesanya. 

Csináld magad! 

Saját kézfertőtlenítővel egy újabb flakont a boltban felejthetsz

Út közben nincs mindig lehetőségünk, hogy hatékony, szappanos kézmosással vegyük fel a harcot a mikrobákkal. De ez nem ok arra, hogy minden hónapban egy újabb kis flakonnal növeljük a műanyagfogyasztásunkat.

Csináld magad! 

Színpompás kelmék a konyhából

A konyhánkban megforduló zöldségek nem csak az ízlelőbimbóinkat, a szemünket is kényeztethetik. A lila káposzta, a gyömbér, a cékla vagy éppen a hagymahéj természetes pasztellszíneket kölcsönözhet fonalainknak és ruhadarabjainknak.

Csináld magad! 

Kényeztesd madárkaláccsal az etető népét!

A zsiradékkal összetapasztott kis magcsomagok praktikus és tápláló eleséget jelentenek az énekesmadaraknak.

Csináld magad! 

Magvas gondolatok a vitaminpótlás és az újrahasznosítás jegyében

Nem csak a salátákat és a megszokott vajas kenyeret dobja fel egy marék csíra, a zöldre szomjazó tekintetnek is felüdülés a zöld hajtások látványa. Elő a befőttes üvegekkel! 

Csináld magad! 

Így készítsünk saját mikrokertet

Jó szórakozás lehet egy japán mikrokert, úgynevezett Wabi Kusa elkészítése. A kaizen szemlélet alapján inspirált Asahi Super Dry most öt lépésben bemutatja, hogyan hozhatunk létre egyszerűen és gyorsan egy saját üvegedénybe rendezett, folyamatosan változó díszkertet.

Csináld magad! 

Csak némi fonal és két szorgos kéz

Ha egy kis pihentető barkácsolásra vágysz, maradék fonalakból, feldarabolt pólókból akár szerszám használata nélkül is látványos karkötőt, övet vagy éppen fülmelegítőt varázsolhatsz.

Csináld magad! 

(Ne) kerülj tüskés hangulatba!

Ha nem földlabdás fára esett a választásod, karácsony után pár nappal már felfigyelhetsz a lepotyogó tűlevelek finom neszezésére vagy éppen egy rájuk lépő családtagod dühös sziszegésére. De ne csak a folyamatos takarítás jelentette bosszankodás jusson eszedbe róluk – többféleképpen is hasznosíthatod az illatos kis halmokat.

Csináld magad! 

Frappáns kis „madárcsárda” otthoni alapanyagokból

Csak egy tejes dobozra, madzagra, ollóra és ragasztóra, meg persze némi magra lesz szükséged, hogy ebben a frappáns madáretetőben vendégelhesd meg a kertedben keresgélő cinkéket.

Csináld magad! 

A karácsonyi dekoráció ne csak meghitt, megfontolt is legyen!

Az év végén, az ünnepek közeledtével egyre jobban vágyunk rá, hogy meghitt, békés hangulatot teremtsünk a lelkükben, és ezt elősegítendő az otthonukban is. De egyáltalán nem biztos, hogy a sokadik csillámban fürdetett rénszarvasos ajtódísz fog utat mutatni a lelkünk harmóniája felé. Főleg, ha a giccses csoda hirtelen ötlettől vezérelt megvásárlása rossz szájízt hagy maga után.

Csináld magad! 

Ne csomagoljuk be a mondanivalónkat: az ajándékozás is lehet hulladékmentes

Nincs szükség nehezen újrahasznosítható, pillanatok alatt szemétté avanzsáló csomagolópapírokra ahhoz, hogy az ajándékozás pillanatai titokzatosak és felemelőek legyenek.

Csináld magad! 

Házi potpourri a kellemes illatokért

Az illatos, száraz növénykeverék otthonunkba varázsolja a nyugalmat, a frissességet, gyönyörködteti szemünket és kényezteti orrunkat, ráadásul a máskülönben kukába kerülő gyümölcshéjat és elnyílott virágot is hasznosíthatjuk vele.

Csináld magad! 

Ha tányértörésre kerül a sor...

A kerámia, a porcelán törékeny holmi, és ha a szívednek kedves darab az áldozat, nem csak környezetvédelmi megfontolásokból lesz nehéz a szíved, mielőtt a kukába hajítod. Legközelebb a legszebb darabokat tartsd meg bátran, de ne csak porfogóként őrizgesd őket.

Csináld magad! 

Színpompás konfetti környezetkárosítás nélkül

Ha ősz, akkor a legtöbb dekorációs elem középpontjában a falevelek állnak. Főként, ha az évszak kombinálódik egy különleges eseménnyel, ahol konfettit dobálva ünnepelhetünk. Ilyen esetekben jön jól a saját készítésű ökokonfetti, amelyet lelkifurdalás nélkül szórhatunk bárhol.

Csináld magad! 

Mi a jó madáretető titka?

Az énekesmadarak, amikor elfogynak a kerti bogyók, már éheznek. Hideg ősszel sem jutnak egykönnyen táplálékhoz, rovarokhoz, magokhoz és elegendő bogyóhoz. Tehát ha időnk és kedvünk engedi, nyugodtan elkezdhetjük már november elejétől a madarak etetését.