2022. július 5., Emese, Sarolta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Csináld magad! 

Íme egy saját készítésű kiegészítő a hangulatos nyáresti beszélgetésekhez

Ha saját kezűleg készítünk illatgyertyát, nemcsak az összetevőket tudjuk ellenőrizni, de akár saját illatot is választhatunk. A készítéskor használhatunk méhviaszt, ami már eleve illatos, de az otthonunkban felhalmozódott gyertyacsonkok újrahasznosításával is hangulatos fényt varázsolhatunk a kertünkbe.

Csináld magad! 

Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag

Ha nagy tételben szerzed be a hozzávalókat, nemcsak a pénztárcádat kímélheted, de az edényeid kevesebb csomagolási hulladék felhasználásával ugyanolyan tiszták lehetnek.

Csináld magad! 

Közeleg a nyári szünet, előkerülhetnek a szabadtéri játékok

Sőt, akár újak is készülhetnek! Összegyűjtöttünk néhány ötletet, amelyekkel egyszerű eszközök és néhány PET-palack segítségével szórakoztató ügyességi játékokat készíthettek. Maga a barkácsolás is szuper nyári program lehet.

Csináld magad! 

Újrahasznosítható pénztárca pár lépésben

Szerencsére az italoskartonok újrahasznosítására is egyre többen fordítanak figyelmet. Most egy olyan projektet mutatunk be, amivel a gyümölcsleves vagy tejesdobozból praktikus pénztárcát készíthetsz. Ha pedig nem dekorálod, pályafutása végén nyugodt szívvel teheted a szelektív gyűjtőbe a többi közé.

Csináld magad! 

Káosz van a fürdőszobában? Pedig a papírgurigák is ötletes tárolóvá avanzsálhatnak

Egy kosárfonást idéző technikával WC-papír-gurigákból praktikus és látványos tárolókat varázsolhatsz.

Csináld magad! 

Elő a lapkákkal!

Indul a befőzési szezon, előkerülnek az év közben kiürült üvegek. A lapkákat azonban nem mindig lehet vagy érdemes újra felhasználni. Azonban kreatív célokra még az elcsorbult vagy éppen  rozsdás fedelek is alkalmasak lehetnek.

Csináld magad! 

Nincs is kézenfekvőbb alapanyag egy kis húsvéti kézműveskedéshez

A húsvét nemcsak a hímes tojások, de a finomabbnál finomabb tojásételek készítésének az ideje is. Az eredmény: töméntelen tojáshéj, amit akár további alkotáshoz is felhasználhatunk.

Csináld magad! 

Kényeztető piperék saját kezűleg

Bár lassan itt a tavasz, egy-egy hűvösebb nap után még jólesik egy forró fürdő. A boltban kapható piperék viszont általában csomagolásban érkeznek, ami növeli a hulladék mennyiségét, és akár több ezer kilométert utaztak... A praktika.hu bemutat néhány otthon is egyszerűen elkészíthető változatot, amelyek ajándéknak is kitűnőek!

Csináld magad! 

Céklalevéllel a vashiány ellen

Kevesen gondolnák, hogy a céklagumókon pár nap után megjelenő levelek értékes, vasban gazdag zöldségnek számítanak, és bár legtöbbször le szoktuk vágni és kidobni, valójában egy pár nap hajtatás után izgalmas saláta-alapanyag is lehet.

Csináld magad! 

Ezüst ékszerek tisztítása házi ökomódszerekkel

Az ezüst ékszereket az idő múltával mattítják, besötétítik a szennyeződések, ezektől azonban különleges vegyszerek nélkül, házilag is megszabadulhatunk.

Csináld magad! 

És a szakadt leggingsekkel mi lesz?

A közkedvelt, ám könnyen elhasználódó rugalmas nadrágok nem csak a textilgyűjtőben végezhetik – a horgolók és kötők körében népszerű pólófonal helyettesítésére is használhatjuk őket.

Csináld magad! 

A téli esték kiválóan alkalmasak a fonalmaradékok eltűntetésére

Akár mesterien horgolsz, akár csak most tanulod az alapokat, ezt a téli hangulatot árasztó kis dekorációt könnyedén elkészítheted, ráadásul a nagyobb alkotásaid után maradt rövidke fonalak is hasznosulhatnak.

Csináld magad! 

Hangulatos és illatos esték az újrahasznosítás jegyében

A déligyümölcsök kiváló vitaminforrást jelentenek, a héjuk azonban sajnos gyakran vegyszerekkel van kezelve, így a konyhában nem hasznosítható. Mégis kár lenne azonnal a kukába hajítani: néhány sütikiszúró segítségével ugyanis illatos és mutatós mécsestartó készülhet belőlük.

Csináld magad! 

A régi karácsonyok is üdvözletüket küldik

A legtöbb háztartásban lapul néhány (vagy éppen jó sok) karácsonyi üdvözlőlap, amelyek szépségükre tekintettel évek óta a fiókok mélyén várják sorsukat. A csillámos, fényes darabok ráadásul egy mély sóhaj kíséretében sem kerülhetnek a szelektív hulladékba – de karácsonyfadíszként új esélyt kaphatnak.

Csináld magad! 

A csomagolópapír-hegyek nem emelik az ünnep fényét

A hagyományos csomagolópapírok és zacskók elhagyása és a környezetbarát ajándékcsomagolások választása egyszerű módja a környezeti terhelés csökkentésének.

Csináld magad! 

Szeptemberben minden kis tenyér, zseb és táska tele van vadgesztenyékkel

De a tüskés páncélból előbukkanó melegbarna gerezdek nem csak a gyerekszoba lakóinak érdeklődésére tarthatnak számot. A fürdőszobában is jó szolgálatot tehetnek.

Csináld magad! 

Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak!

Ráadásul ezzel nemcsak a jóízű falatok ökológiai lábnyomát csökkentheted, de a cél eléréséhez a balkonod is a szemedet és a környéket látogató beporzókat kényeztető oázissá alakul át.

Csináld magad! 

Adj stílszerű keretet a nyári pillanatoknak!

Még javában tartanak a forró napok, így a család bőven összegyűjthet az enyhet adó finomságok után maradó fapálcikákból egy marokra valót. Csak némi ragasztóra és vidám festékekre lesz szükséged, hogy a kedves nyári fényképeid frappáns keretekbe kerülhessenek.

Csináld magad! 

Sminklemosó korong – házilag

Egyre nagyobb népszerűségnek örvendenek az utóbbi években a mosható sminklemosó korongok, amelyek segítségével elérhetjük, hogy a sminkelés sokkal kevesebb hulladékkal járjon. Az Ökoanyu cikke nem csupán azt mutatja be, hogyan készíts ilyet házilag, de azt is elárulja, milyen anyagból érdemes. 

Csináld magad! 

Könnyed vízparti móka az újrahasznosítás jegyében

A parafadugó az egyik legkönnyebben elérhető és legsokoldalúbban feldolgozható barkácsalapanyag, amelyből például mókás strandjáték is készülhet – maga a munkafolyamat is gyerekjáték.