2021. január 22., Artúr, Vince
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Csináld magad! 

A narancs nem csak egészséges, hangulatos is lehet

A hűvös téli hónapokban különösen népszerűek a vitaminban gazdag déligyümölcsök. Sajnos ezek héját gyakran kezelik vegyszeresen, azért a konyhában nem igazán hasznosíthatók. Azonban a hideg januári estéknek így is meghitt, meleg fényt kölcsönözhetsz a segítségükkel.

Csináld magad! 

Egy magányos fehér zokni...

Mindössze ennyi választ el ettől a kedves téli dekorációtól és a kreatív újrahasznosítás jóleső örömétől.

Csináld magad! 

A madaraknak is kijár az ünnepi lakoma: kültéri karácsonyfa újragondolva

Ha rikítóan piros almákkal, stílszerűen formált, gusztusos madárkalácsokkal díszítjük fel kertünk egyik fáját, nemcsak a madaraknak okozhatunk örömet, de az otthonunk karácsonyi dekorációját is új szintre emelhetjük. 

Csináld magad! 

A fenyőtüskék felsöprésekor gondolj a jövőbeli takarításokra is

Ha az új évben szívesen váltanál környezetbarát tisztítószerekre, de nem szívleled az ecet illatát, most itt van a kezed ügyében a megoldás. Legalább egy napra áztass fenyőtüskéket, kisebb fenyőgallyakat az ecetbe. Amint az illóolajok megtették a hatásukat, töltsd át az ecetet szórófejes flakonba. Illatos tisztítószert készíthetsz narancs- vagy citromhéj felhasználásával is.

Csináld magad! 

Bulihangulat környezettudatosan

A langyos ősznek köszönhetően most is találhatunk lehullott zöld vagy színes leveleket,  amelyekből egy papírlyukasztóval könnyedén készíthetünk szabadtéren is lelkiismeret-furdalás nélkül használható, lebomló konfettiket.

Csináld magad! 

Az új lassan kikerül a falra – de mi legyen a régivel?

Az aktualitásukat biztosan elvesztették, de ettől még esztétikai értéket és hasznosítható papírfelületet bőven találhatsz a 2020-as naptáraidban. Ezekkel az ötletekkel kaphatnak még egy kis haladékot a szelektív gyűjtő előtt.

Csináld magad! 

Mihez kezdhetsz az összegyűlt csomagolópapírokkal?

Nem feltétlenül kell a kukában végeznie – egy tetszetős mintájú papírból a konyhába vagy a nappaliba is készíthetsz hasznos vagy éppen hangulatos tárgyakat, amelyek egész évben az ünnepek meghitt pillanataira emlékeztetnek majd.

Csináld magad! 

Néha érdemes új oldalról szemügyre vennünk a dolgokat

Amikor a CD kora is lejár, bárki gondolkodás nélkül kidobja az utolsó mohikánként egy doboz mélyéről előbukkanó magnókazettákat. Pedig legalább egy tokot érdemes megtartani – egyszerű és frappáns megoldást kínál ugyanis egy egyértelműen mai problémára.

Csináld magad! 

Ha ragaszkodsz is a csomagoláshoz, a ragasztót nyugodtan elengedheted!

Az ünnepi meglepetés sokak számára ma is elképzelhetetlen a csomagolások bontogatása nélkül. Ha te is így vagy ezzel, válassz könnyen feldolgozható, matt papírokat. Az újrahasznosítás ellenségének számító műanyag ragasztószalagok helyettesítésére pedig mi mutatunk néhány egyszerű megoldást.

Csináld magad! 

Karácsonyi gömbök az újrahasznosítás jegyében

Ha a te otthonodban is megbújnak régi karácsonyi képeslapok, mert nem volt szíved kidobni őket, néhány egyszerű hozzávaló segítségével hangulatos fenyődíszt készíthetsz belőlük.

Csináld magad! 

A száncsengőről egyelőre le kell mondanunk...

De az olykor langyos, máskor fogvacogtató szelek is meghitt hangulatot hozhatnak, feltéve hogy egy szép hangú szélcsengő akad az útjukba. A megvalósításhoz csak némi fémhulladékra és zsinegekre lesz szükséged.

Csináld magad! 

Örökzöld karácsonyfa egy kis csavarral

Manapság számtalan alternatíva létezik arra, hogyan tudjuk kiváltani a vágott fenyőfát. Fenntartható és nagyon mutatós megoldás például a pozsgás növényekből – úgynevezett szukkulensekből – „feltornyozott” karácsonyfa, amelyet célszerű viszont egy hűvösebb szobában vagy télikertben elhelyezni.

Csináld magad! 

A fürdőszobában is van tér az újrahasznosításra

Egy színes, piha-puha fürdőszobaszőnyegtől a helyiség hangulata és a komfortérzésed is javulhat. Az elkészítéséhez a rendelkezésedre álló alapanyagok függvényében több technika közül is választhatsz.

Csináld magad! 

Ollókat elő – barkácsoljunk a hulladékcsökkentés jegyében!

Kartonpapírból és WC-papír-gurigából társasjáték is készülhet! A közös barkácsolás alatt pedig a hulladék témáját is alaposan körüljárhatjuk. Mindehhez a szolnoki Verseghy Ferenc Könyvtár oldalán közzétett útmutatók, kvízek és tájékoztatók lesznek a segítségünkre.

Csináld magad! 

Egy magazin a kreatív újrahasznosítás szerelmeseinek

Az MVM Paksi Atomerőmű Zrt. az Újra! magazinnal is szeretné népszerűsíteni és elősegíteni a meglévő értékek megőrzését, teret biztosítani mindazoknak, akik a munkájuk során nemcsak maradandó nyomot hagynak maguk után, hanem környezettudatosak is, és inspirálóan hatni azokra, akik most ízlelgetik a folyamatos megújulás érzését, vagy még nem is kóstolták.

Csináld magad! 

Csavarós megoldás a textilmaradék újrahasznosítására

A vékony textilcsíkok, maradék csipkék és kurta szalagok bohókás ékszerként kaphatnak új esélyt.

Csináld magad! 

Elő a gurigákkal!

December elsejéig még éppen elég időnk van ahhoz, hogy belevágjunk egy saját adventi naptár elkészítésébe, amivel az újrahasznosítás jegyében várhatjuk az ünnepi visszaszámlálást.

Csináld magad! 

Csak egy palackra vagy a saját poloskacsapdától

Az enyhe őszben a sokak életét megkeserítő invazív poloskák még most is gyakran betévednek az otthonokba. Néhány egyszerű alkatrészből praktikus csapdát készíthetünk, amellyel egyszerűbben szabadulhatunk meg a bűzös és hangos látogatóktól.

Csináld magad! 

Csak egy kartondoboz választ el egy igazán kreatív gyerekszobától

Egy kartondoboz átalakítása már önmagában is élvezetes, közös játék lehet, ha pedig kész a műremek, indulhat az igazi móka. 

Csináld magad! 

Vess véget a huzatnak!

Nemcsak a hőérzeted és az energiafogyasztásod javulhat, de a háztartásodban hányódó tönkrement ruhadarabok, félretett anyagmaradékok vagy éppen a fél pár zoknik is hasznosulhatnak, ha egy praktikus huzatfogó kígyót kanyarítasz belőlük.