2018. december 18., Auguszta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Csináld magad! 

Szaloncukor házilag

A házi szaloncukrot nem bonyolult előállítani, ráadásul jóval olcsóbb is, mint bolti társai. Sőt, ha te magad készíted, tudni fogod, mit tartalmaz, és személyre szabhatod az ízesítését, ráadásul jóval kevesebb hulladékot termelsz vele.

Csináld magad! 

A hulladékmentes ünnepi dekorációt ne a boltokban, a természetben keressük!

Nincs is jobb recept az ünnepi hangulathoz, mint egy kiadós kirándulás után összegyűlni az asztal mellett egy jó tea és egy közös barkácsolás erejéig. 

Csináld magad! 

Világbajnok ökoshopper könyvtáska karácsonyra fillérekből

A bevásárlótáska több, mint egy darab textil. Sokat mesél rólunk, a világhoz és nem utolsósorban a környezetünkhöz való viszonyunkról. Többféleképpen is nemet mondhatunk a bennünket ellepő műanyagokra: Pauline Holseeltől például megtanulhatjuk, hogy készíthetünk egyedi és stílusos könyvtáskát a plasztikzacskók helyett.  

Csináld magad! 

Karácsonyi díszek az újrahasznosítás jegyében

A tönkrement izzókat sose dobd a kommunális hulladékba! Leadhatod őket a barkács- és műszaki áruházakban, vagy egy csapásra megspórolva az új karácsonyfadíszek által okozott környezeti terhelést is, díszíthetik a karácsonyfádat.

Csináld magad! 

Új esélyt adni a ruháknak környezettudatos ötlet!

Tudatosan vásárolod a ruháidat, odafigyelsz a természetes anyagok használatára, a feleslegessé vált darabokat eladod vagy eladományozod, a menthetetlen darabokat pedig a használtruha-gyűjtőbe viszed el. Mit tehetsz még?

Csináld magad! 

Ég a gyertya, ég...

A téli hónapokban egyre gyakrabban vágyunk a táncoló lángok megnyugtató, otthonos látványára.

Csináld magad! 

Mi mindenre jó egy gyümölcsleves doboz?

A Sió karácsonyi dobozaiból Csorba Anita, Magyarország egyik legnépszerűbb „Csináld magad!” alkotója segít ünnepi díszeket varázsolni.
(Fotó: Mindenunkagyumolcs/youtube.com)

siogyumolcs.hu
Csináld magad! 

Zero waste bevásárlózacskó

Ha szeretnéd lecsökkenteni a műanyaglábnyomodat, ne csak a plasztik bevásárlószatyrot, de a zöldségfélék, pékáruk tárolására szolgáló zacskókat is érdemes elkerülnöd.

Csináld magad! 

Mire mész a maradékkal?

Jó kezekben egy fonalvég, utolsó kis darab anyag, látszólag felesleges nyesedék is megtalálja a helyét, és értékes alkotóelemmé válik.

Csináld magad! 

Környezetbarát szöszök, természetes szövetek

A tudatos fogyasztók elvárásaihoz alkalmazkodó divatvilág nyomdokain járva saját kreációinkhoz is érdemes előnyben részesíteni a környezetbarát, egészséges textíliákat. Ezzel nemcsak a hobbink ökológiai lábnyomát csökkenthetjük, de magunk és a családunk egészségéért is sokat tehetünk. 

Csináld magad! 

10 szuper dekorációs ötlet vadgesztenyéből

Kellemes őszi hangulatot áraszt, és sokféleképpen felhasználható. Egy kicsi kézügyesség és némi lelkesedés kell hozzá, de utána gyönyörködhetünk az eredményben.

otthonlap.hu
Csináld magad! 

Hogyan lehetsz kreatív és környezetbarát?

Kreativitással és kézügyességgel sokat tehetünk azért, hogy a testünk, a lelkünk vagy az otthonunk szépségéhez szükséges tárgyakhoz minél kisebb környezetkárosítás árán jussunk hozzá. Azonban arra érdemes odafigyelnünk, hogy hobbink gyakorlása során is tudatos döntéseket hozzunk.

Csináld magad! 

Pulcsimentő patchworktakaró

Ahogy közeledik a hideg idő, újra előkerülnek a tavalyi gyapjúpulóverek. Ha egyikről-másikról kiderül, hogy valamiért már nem hordható, takaróként még új esélyt kaphatnak rá, hogy a borongós napokon színeikkel és melegükkel beburkoljanak.

Csináld magad! 

Így készíthetsz színpompás dekorációt lehullott levelekből

Csempésszük be az ősz hangulatát a lakásba! Színes préselt falevelekkel számtalan dolgot díszíthetünk.

morzsafarm.hu
Csináld magad! 

Gyöngyöm, gyöngyöm gömbölyödjön!

A nagy, színes gyöngyök látványa igazán jól illik az őszi erdők tarkaságához, és viselőjüket a borongós, szürke napokon is jókedvre derítik. Nem kell azonban rögtön a hobbiboltba szaladnunk – az újrahasznosítás jegyében magunk is elkészíthetjük a láncra, karperecre vagy fülbevalóra kerülő gömböket.

Csináld magad! 

Őszi szélben száll a sárkány

A lassan színesedő erdő látványát még jobban feldobhatjuk, ha kirándulásainkra egy tarka sárkányt is magunkkal viszünk. Készíthetjük papírból, de ha strapabíróbb darabot szeretnénk, egy mintás műanyag szatyrot is újrahasznosíthatunk.

Csináld magad! 

Mesés apróságok papírmaséból

A régi újságok, reklámanyagok némi csiriz bevetésével csaknem bármivé átlényegülhetnek a kezünk között: készülhet belőlük kis tál a kincseknek, ékszerek vagy akár szobrok is. Ráadásul a papírlapok tépkedése és ragasztgatása a gyerekeknek is kiváló program.
(Fotó: UNclimatechange/flickr.com)

nagyszuloklapja.hu
Csináld magad! 

Van, akinek nem roncsok a régi abroncsok

Az elhasználódott autógumi számtalan lehetőséget rejt magában – ne hagyd kihasználatlanul az udvaron hányódni, mert a szúnyogok imádnak a karimájában megrekedő esővízben szaporodni. Inkább készíts belőle homokozót, hintát, egy kényelmes fotelt, vagy...

Csináld magad! 

Reneszánszát éli a legártalmatlanabb papírragasztó

Tökéletesen gyerekbarát, ártalmatlan a környezetre, ráadásul mivel bármikor előállíthatjuk otthon is, a csomagolása sem kerül a szemétbe. Készítsünk csirizt a családi barkácsolásokhoz!
(Fotó: zero-hulladek.blogspot.com)

hulladekvadasz.hu
Csináld magad! 

Hangolódj az iskolakezdésre saját krétatáblával!

Ha a sufninkban a kidobásra szánt tárgyak közt lapul egy régi gyúródeszka, használaton kívüli polc vagy hátlap, egy kis táblafestékkel praktikus táblát készíthetünk. Használhatjuk dekorációs célra, üzenőfalként, játékhoz vagy a gyerekek készségfejlesztésére is.