2018. augusztus 14., Marcell
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Csináld magad! 

Íme a környezetbarát, újrahasználható DIY-törlőkendő takarításhoz

A takarítás is lehet környezetbarát! Mutatunk egy egyszerű praktikát, hogyan készíthetsz gyorsan és könnyedén újrafelhasználható nedves törlőkendőt, hogy ne csak az otthonod, de a lelkiismereted is tiszta maradjon.

Csináld magad! 

Magvas gondolatok gyöngyfűzéshez

Aki szereti az aprólékos munkálkodást és a saját készítésű ékszereket, több mint valószínű, hogy a gyöngyfűzésért is odavan. Aki emellett a környezetért is rajong, vásárolhat újrahasznosított, környezetbarát üveggyöngyöket, vagy – feladva az alapanyagokhoz fűződő előítéleteit – körbenézhet a konyhájában és a kertjében.

Csináld magad! 

Szappanspórolásra fel!

A műanyagmentes július jegyében érdemes megfontolni, hogy a flakonos folyékony szappan helyett nem térhetnénk-e vissza a tradicionális szilárd változathoz. Ha praktikus zsákocskába rejtjük, sokáig tart, ráadásul kapásból egy bőrradírozó fürdőkesztyűre is szert teszünk.

Csináld magad! 

Ügyes kezekkel lefaraghatjuk a család ökológiai lábnyomát

Persze hogy tudjuk, mennyi környezetszennyezés, kizsákmányolás és felesleges hulladék köthető a divat világához – aki szereti a szép textileket és a csinos ruhadarabokat, mégis könnyen elcsábul a fast fashion üzletek kimeríthetetlen kínálatát és olcsó darabjait látva. Pedig ha van egy kis kézügyességünk, és nagymamáink nyomdokain járva a saját divattervezőnkké lépünk elő, valóban egyedi, ráadásul környezetbarát lehet a ruhatárunk.
(Fotó: Pixabay.com)

textilorszag.hu
Csináld magad! 

A műanyag palackok új élete

Ha fenntartható, s élhető környezetünkért minél többet szeretnénk tenni, a legjobb az lenne, ha nem vásárolnánk műanyag palackot, hanem helyette inkább az újratölthető kulacsokra szavaznánk. Azonban sok háztartásban előfordulnak kósza műanyag flakonok, melyeket ha nem dobunk a szelektív szemétbe, rengeteg jópofa vagy hasznos tárgy készíthető belőlük. Itt a nyári szünidő, s a vakáció remek lehetőség, hogy a csemetékkel barkácsoljunk. Most 17 kreatív ötletet mutatunk az újrahasznosítás jegyében, legyen szó mókás ceruzatartóról vagy mini üvegházról.

kuffer.hu
Csináld magad! 

Strandtáska pólóból!

A tavalyi, napszítta felsőrész az idei strandolásokra is elkísérhet: a naptejet, telefont és egy jó könyvet elrejtő, bohókás strandtáska készülhet belőle. 

Csináld magad! 

Mondj búcsút a folpacknak – készíts méhviaszos kendőt!

Ha eddig alufóliába vagy folpackba csomagoltunk, akkor jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladékunk mennyiségét méhviaszos kendő használatával.

Csináld magad! 

Evőeszköztartót minden táskába!

Biztosan időbe telik majd, míg az Európai Bizottság új javaslata, amely az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítását célozza, a mindennapjainkra is hatással lesz. De mi már most is dönthetünk úgy, hogy elkerüljük például az eldobható evőeszközök használatát. Ha felszereljük magunkat egy praktikus és esztétikus evőeszköztartóval, bárhol tiszta lelkiismerettel fogyaszthatjuk el ebédünket.

Csináld magad! 

Nagyszerű ötletek régi CD-k újrahasznosítására

A CD lassan úgy tűnik, menthetetlenül kimegy a divatból, időtállóságban pedig sajnos nem versenyezhet a bakelittel, ezért nem biztos, hogy érdemes őrizgetnünk őket. A megunt, már nem használt CD-ket számtalan kreatív módon újrahasznosíthatjuk! A tudnivalok.eu összegyűjtött néhány nagyszerű ötletet, amelyekből ihletet meríthetünk.

tudnivalok.eu
Csináld magad! 

Készíts helikoptert – tojástartóból!

Ahol tojást vásárolnak, oda tojástartó is kerül. Olykor-olykor érdemes megmenteni egy kartonból készült darabot a szelektív hulladékból, az ügyes kezűek bájos játékokat készíthetnek belőlük: pingvint, teknőst... vagy akár helikoptert!

Csináld magad! 

A Jófogás elindított egy DIY-oldalt, amely az újrahasznosításra fókuszál

Reneszánszát élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, amelyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt. A Jófogás elindított egy DIY-oldalt, amely az újrahasznosításra fókuszál, és ötleteivel segít a tárgyaknak új életet adni.

Csináld magad! 

Képkeret újratöltve

Képkeretből egyszerűen készíthetünk egy praktikus és stílusos tű- és egyéb varrószertárolót kreatív sarkunk díszítésére.

hulladekvadasz.hu
Csináld magad! 

Készítsünk hasznos komposztkeretet – vagy szépséges komposztkast

Hogy miért is hasznos, ha az emberek – és minél többen – elkezdik a szerves hulladékot külön gyűjteni és újrahasznosítani? Persze, hogy a kommunális hulladék mennyiségének csökkentése érdekében. Ha otthon folyamatosan gyűjtjük a komposztot, abból nagyjából egy év leforgása alatt humusz keletkezik, ami kiváló táptalaj a növényeknek. És hogy miben lehet a konyhai, illetve kerti zöldhulladékot gyűjteni? Komposzttárolóban, azaz komposztkeretben vagy éppen komposztkasban.

Csináld magad! 

Mi mindenre jó az a pici fül!

Az alumínium italos dobozok kiválóan újrahasznosíthatók, de a letörött nyitófülek még nagyobb megtiszteltetésben részesülhetnek: dizájnos lakberendezési tárgy, ékszer vagy akár jelmez is készülhet belőlük.

Csináld magad! 

Papír-újrahasznosítás kreatívan

Kreatív és látványos, de ugyanakkor pénztárcabarát ötletet keresel a hétvégére? Jöjjön néhány papírból elkészíthető DIY-ötlet, ami egyben tökéletes módja a papír újrahasznosításának is. Akad köztük könnyen kivitelezhető, hasznos, dekoratív vagy éppen vicces. Amire szükséged lesz, az némi kézügyesség, ragasztó, olló és sok-sok feleslegessé vált papír.

inspiraciok.hu
Csináld magad! 

Mit tanulhatunk egy tárgyterapeutától – Nagy István írása

„Tisztelem az apósomat. Megoldásai lenyűgöznek. Képes mindent működésbe hozni, ami megállt, elromlott. Apósom mindent begyűjt: a „hátha jó lesz még valamire” ösztöne dolgozik benne. És tényleg, semmit nem vásárol, mert az óriásira nőtt valami-kupacból előtúrja azt a jelentéktelen semmirekellőséget, amit, ha itt meghajlít, ott megköszörül, újra hasznos tagjává lesz a civilizáció alkotta tömegtermelésben világra vajúdott tárgyak túlnépesedett közösségének” – részlet Nagy István Képmás Magazinban megjelent írásából.

Csináld magad! 

Húsvéti tojások, természetesen – természetesen!

A környezetbarát húsvéti készülődés része, hogy a tojásokat természetes anyagokkal festjük színesre. Ha a természetet a tojásokon is meg szeretnénk idézni, gyűjtsünk apró leveleket: ha a festés során harisnyába bújtatott tojásokra helyezzük őket, a levelek negatív rajzolata díszíti majd a kész tojásokat.

Csináld magad! 

Farmereink utóélete

A farmer az egyik legellenállóbb ruhadarab. Nem csoda, hiszen kemény munkásemberek ruhatárából indult diadalútjára, hogy a divat hullámain csaknem minden ruhásszekrénybe eljusson, a tulajdonos korától, nemétől, ízlésétől függetlenül. Ha már végképp hordhatatlan, ép darabkái még sokáig, számtalan formában szolgálhatnak minket.

Csináld magad! 

Gyűjtögessük a parafa dugókat

Talán a jó borból átsugárzó nimbusz vagy a parafa kellemes tapintása, különleges tulajdonságai teszik: a boros dugókat valahogy nem szívesen dobja ki az ember. Nem is kell! Vicces, kedves, esztétikus és praktikus tárgyak sorát készíthetjük belőlük.

Csináld magad! 

Szabadítsuk ki a fényképeinket

Egyre többen ismerik fel, hogy a fénykép akkor tud igazán értékessé válni – akár mint emlék, akár mint művészeti alkotás –, ha nemcsak egy kétes biztonságú adathordozó virtuális gyűjteményében, de a lakásunk terében is jelen van. Az előhívott fénykép pedig kerülhet albumba, vagy hogy méltó helyet készítsünk neki, a régi magazinjaink kupacait, esetleg a felesleges gombjainkat is pusztíthatjuk egy kis kézműveskedés keretében. (Fotó: totallygreencrafts.com)

nlcafe.hu