2019. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Csináld magad! 

Mit teremtettek az alkotó energiák?

Mások jól sikerült alkotásai kiváló inspirációforrást jelenthetnek, ha ötleteket vadászunk meglévő alapanyagaink, eszközeink kihasználásához. Az idei Alkotó Energia pályázatra beérkezett művekből sem lesz nehéz ihletet meríteni.

Csináld magad! 

Adj új esélyt a ruháidnak!

Bármilyen rafinált (és gyakran környezetszennyező) eljárásokat használ is a textilipar a színpompás ruhaköltemények előállítására, az árnyalatok előbb-utóbb megkopnak – de ez nem ok arra, hogy egy ruhadarab a kukában végezze.

Csináld magad! 

Hova tegyem?! Akaszd a füledre!

Feleslegessé vált valami pici, könnyű, és legalább kettő van belőle? Biztosan készülhet belőle egy egyedi fülbevaló!

Csináld magad! 

Farsangi álarcok az újrahasznosítás jegyében

Lassan közeledik a jelmezbálok és velük a vicces, hátborzongató vagy éppen meseszép farsangi maszkok ideje. De hiba lenne készen vett műanyag darabokban gondolkozni, hiszen pár régi újság felhasználásával egyedi álarcot készíthetünk.

Csináld magad! 

Páratlan lehetőségek – páratlan zoknikból

A háztartásokban előforduló legtitokzatosabb jelenség a zoknik párjának felszívódása. A rejtély hátterét mi sem fogjuk megfejteni, de a hátramaradt darabok hasznosítására mutatunk néhány ötletet.

Csináld magad! 

Vízkereszt után is van élet a tűlevélnek

Ha a fánkról lepotyogó szagos kis tüskéket összegyűjtjük, számos hasznos és hangulatos tárgyat készíthetünk belőlük.

Csináld magad! 

Az újrahasznált PET-palack

Amíg kint tombol a zimankó, bent a lakásban nevelgetett fűszernövényekkel vagy a kertünk tervezgetésével csempészhetünk egy kis zöldet a mindennapjainkba. A PET-palackokat mindkettőhöz hasznosíthatjuk. (Fotó: Pierre Pocs/Visualhunt.com)

magyarmezogazdasag.hu
Csináld magad! 

Madáretetők másképp

Ilyenkor jólesik otthon maradni, és a meleg lakásban barkácsolni egy kicsit. Nagy örömet szerezhetünk a kertünkben élő madaraknak, ha újrahasznosított madáretetőt készítünk számukra. Ráadásul ezt a foglalatosságot kreatív vénával megáldott gyermekeink is garantáltan imádni fogják, így közös családi időtöltésnek is kiváló.

Csináld magad! 

Mi legyen a szaloncukorpapírral?

A fényes, csillogó kis csomagolásokat érdemes összegyűjtened, hiszen jövőre akár saját készítésű édességgel is megtöltheted őket – de vidám kiegészítők alapanyagaként sem utolsók.

Csináld magad! 

Környezettudatos magyar találmány: biciklivel hajtható hurkatöltő

„Tekerj, ha éhes vagy!” – vallja Bíró Szabolcs, aki megörökölt húsdarálóját és hurkatöltőjét úgy alakította át, hogy biciklivel is hajthassa a szerkezetet. A találmány nemcsak sportossá, de környezettudatossá is teszi használóját, mert áram sem kell a működtetéséhez. 

Csináld magad! 

„Süssünk” karácsonyra madárkalácsot is!

Ha szeretnénk saját kezűleg készített finomsággal meglepni a környékbeli madarakat, amely elegendő energiát ad nekik, hogy átvészeljék a nagy téli hideget, egyszerűen készíthetünk madárkalácsot számukra.

Csináld magad! 

Hógömb az újrahasznosítás jegyében

A gyerekeket a környezettudatos érvek nem igazán tántorítják el attól, hogy apró műanyag figurákból egész hadsereget állomásoztassanak a szobájukban, habár a nagy részüket szinte sosem veszik a kezükbe. Ezek az elfeledett apró kacatok egy kis ügyeskedés árán a téli esték hőseivé léphetnek elő.

Csináld magad! 

Szaloncukor házilag

A házi szaloncukrot nem bonyolult előállítani, ráadásul jóval olcsóbb is, mint bolti társai. Sőt, ha te magad készíted, tudni fogod, mit tartalmaz, és személyre szabhatod az ízesítését, ráadásul jóval kevesebb hulladékot termelsz vele.

Csináld magad! 

A hulladékmentes ünnepi dekorációt ne a boltokban, a természetben keressük!

Nincs is jobb recept az ünnepi hangulathoz, mint egy kiadós kirándulás után összegyűlni az asztal mellett egy jó tea és egy közös barkácsolás erejéig. 

Csináld magad! 

Világbajnok ökoshopper könyvtáska karácsonyra fillérekből

A bevásárlótáska több, mint egy darab textil. Sokat mesél rólunk, a világhoz és nem utolsósorban a környezetünkhöz való viszonyunkról. Többféleképpen is nemet mondhatunk a bennünket ellepő műanyagokra: Pauline Holseeltől például megtanulhatjuk, hogy készíthetünk egyedi és stílusos könyvtáskát a plasztikzacskók helyett.  

Csináld magad! 

Karácsonyi díszek az újrahasznosítás jegyében

A tönkrement izzókat sose dobd a kommunális hulladékba! Leadhatod őket a barkács- és műszaki áruházakban, vagy egy csapásra megspórolva az új karácsonyfadíszek által okozott környezeti terhelést is, díszíthetik a karácsonyfádat.

Csináld magad! 

Új esélyt adni a ruháknak környezettudatos ötlet!

Tudatosan vásárolod a ruháidat, odafigyelsz a természetes anyagok használatára, a feleslegessé vált darabokat eladod vagy eladományozod, a menthetetlen darabokat pedig a használtruha-gyűjtőbe viszed el. Mit tehetsz még?

Csináld magad! 

Ég a gyertya, ég...

A téli hónapokban egyre gyakrabban vágyunk a táncoló lángok megnyugtató, otthonos látványára.

Csináld magad! 

Mi mindenre jó egy gyümölcsleves doboz?

A Sió karácsonyi dobozaiból Csorba Anita, Magyarország egyik legnépszerűbb „Csináld magad!” alkotója segít ünnepi díszeket varázsolni.
(Fotó: Mindenunkagyumolcs/youtube.com)

siogyumolcs.hu
Csináld magad! 

Zero waste bevásárlózacskó

Ha szeretnéd lecsökkenteni a műanyaglábnyomodat, ne csak a plasztik bevásárlószatyrot, de a zöldségfélék, pékáruk tárolására szolgáló zacskókat is érdemes elkerülnöd.