2018. október 20., Vendel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Csináld magad! 

Pulcsimentő patchworktakaró

Ahogy közeledik a hideg idő, újra előkerülnek a tavalyi gyapjúpulóverek. Ha egyikről-másikról kiderül, hogy valamiért már nem hordható, takaróként még új esélyt kaphatnak rá, hogy a borongós napokon színeikkel és melegükkel beburkoljanak.

Csináld magad! 

Így készíthetsz színpompás dekorációt lehullott levelekből

Csempésszük be az ősz hangulatát a lakásba! Színes préselt falevelekkel számtalan dolgot díszíthetünk.

morzsafarm.hu
Csináld magad! 

Gyöngyöm, gyöngyöm gömbölyödjön!

A nagy, színes gyöngyök látványa igazán jól illik az őszi erdők tarkaságához, és viselőjüket a borongós, szürke napokon is jókedvre derítik. Nem kell azonban rögtön a hobbiboltba szaladnunk – az újrahasznosítás jegyében magunk is elkészíthetjük a láncra, karperecre vagy fülbevalóra kerülő gömböket.

Csináld magad! 

Őszi szélben száll a sárkány

A lassan színesedő erdő látványát még jobban feldobhatjuk, ha kirándulásainkra egy tarka sárkányt is magunkkal viszünk. Készíthetjük papírból, de ha strapabíróbb darabot szeretnénk, egy mintás műanyag szatyrot is újrahasznosíthatunk.

Csináld magad! 

Mesés apróságok papírmaséból

A régi újságok, reklámanyagok némi csiriz bevetésével csaknem bármivé átlényegülhetnek a kezünk között: készülhet belőlük kis tál a kincseknek, ékszerek vagy akár szobrok is. Ráadásul a papírlapok tépkedése és ragasztgatása a gyerekeknek is kiváló program.
(Fotó: UNclimatechange/flickr.com)

nagyszuloklapja.hu
Csináld magad! 

Van, akinek nem roncsok a régi abroncsok

Az elhasználódott autógumi számtalan lehetőséget rejt magában – ne hagyd kihasználatlanul az udvaron hányódni, mert a szúnyogok imádnak a karimájában megrekedő esővízben szaporodni. Inkább készíts belőle homokozót, hintát, egy kényelmes fotelt, vagy...

Csináld magad! 

Reneszánszát éli a legártalmatlanabb papírragasztó

Tökéletesen gyerekbarát, ártalmatlan a környezetre, ráadásul mivel bármikor előállíthatjuk otthon is, a csomagolása sem kerül a szemétbe. Készítsünk csirizt a családi barkácsolásokhoz!
(Fotó: zero-hulladek.blogspot.com)

hulladekvadasz.hu
Csináld magad! 

Hangolódj az iskolakezdésre saját krétatáblával!

Ha a sufninkban a kidobásra szánt tárgyak közt lapul egy régi gyúródeszka, használaton kívüli polc vagy hátlap, egy kis táblafestékkel praktikus táblát készíthetünk. Használhatjuk dekorációs célra, üzenőfalként, játékhoz vagy a gyerekek készségfejlesztésére is.

Csináld magad! 

Cipzáras cifraságok

Az ügyes kezűek sok csodára képesek – számukra az elromlott cipzár nem leszerepelt, sőt: egyenesen egy alkalmi összeállítás főszereplőjévé léphet elő.

Csináld magad! 

Íme a környezetbarát, újrahasználható DIY-törlőkendő takarításhoz

A takarítás is lehet környezetbarát! Mutatunk egy egyszerű praktikát, hogyan készíthetsz gyorsan és könnyedén újrafelhasználható nedves törlőkendőt, hogy ne csak az otthonod, de a lelkiismereted is tiszta maradjon.

Csináld magad! 

Magvas gondolatok gyöngyfűzéshez

Aki szereti az aprólékos munkálkodást és a saját készítésű ékszereket, több mint valószínű, hogy a gyöngyfűzésért is odavan. Aki emellett a környezetért is rajong, vásárolhat újrahasznosított, környezetbarát üveggyöngyöket, vagy – feladva az alapanyagokhoz fűződő előítéleteit – körbenézhet a konyhájában és a kertjében.

Csináld magad! 

Szappanspórolásra fel!

A műanyagmentes július jegyében érdemes megfontolni, hogy a flakonos folyékony szappan helyett nem térhetnénk-e vissza a tradicionális szilárd változathoz. Ha praktikus zsákocskába rejtjük, sokáig tart, ráadásul kapásból egy bőrradírozó fürdőkesztyűre is szert teszünk.

Csináld magad! 

Ügyes kezekkel lefaraghatjuk a család ökológiai lábnyomát

Persze hogy tudjuk, mennyi környezetszennyezés, kizsákmányolás és felesleges hulladék köthető a divat világához – aki szereti a szép textileket és a csinos ruhadarabokat, mégis könnyen elcsábul a fast fashion üzletek kimeríthetetlen kínálatát és olcsó darabjait látva. Pedig ha van egy kis kézügyességünk, és nagymamáink nyomdokain járva a saját divattervezőnkké lépünk elő, valóban egyedi, ráadásul környezetbarát lehet a ruhatárunk.
(Fotó: Pixabay.com)

textilorszag.hu
Csináld magad! 

A műanyag palackok új élete

Ha fenntartható, s élhető környezetünkért minél többet szeretnénk tenni, a legjobb az lenne, ha nem vásárolnánk műanyag palackot, hanem helyette inkább az újratölthető kulacsokra szavaznánk. Azonban sok háztartásban előfordulnak kósza műanyag flakonok, melyeket ha nem dobunk a szelektív szemétbe, rengeteg jópofa vagy hasznos tárgy készíthető belőlük. Itt a nyári szünidő, s a vakáció remek lehetőség, hogy a csemetékkel barkácsoljunk. Most 17 kreatív ötletet mutatunk az újrahasznosítás jegyében, legyen szó mókás ceruzatartóról vagy mini üvegházról.

kuffer.hu
Csináld magad! 

Strandtáska pólóból!

A tavalyi, napszítta felsőrész az idei strandolásokra is elkísérhet: a naptejet, telefont és egy jó könyvet elrejtő, bohókás strandtáska készülhet belőle. 

Csináld magad! 

Mondj búcsút a folpacknak – készíts méhviaszos kendőt!

Ha eddig alufóliába vagy folpackba csomagoltunk, akkor jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladékunk mennyiségét méhviaszos kendő használatával.

Csináld magad! 

Evőeszköztartót minden táskába!

Biztosan időbe telik majd, míg az Európai Bizottság új javaslata, amely az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítását célozza, a mindennapjainkra is hatással lesz. De mi már most is dönthetünk úgy, hogy elkerüljük például az eldobható evőeszközök használatát. Ha felszereljük magunkat egy praktikus és esztétikus evőeszköztartóval, bárhol tiszta lelkiismerettel fogyaszthatjuk el ebédünket.

Csináld magad! 

Nagyszerű ötletek régi CD-k újrahasznosítására

A CD lassan úgy tűnik, menthetetlenül kimegy a divatból, időtállóságban pedig sajnos nem versenyezhet a bakelittel, ezért nem biztos, hogy érdemes őrizgetnünk őket. A megunt, már nem használt CD-ket számtalan kreatív módon újrahasznosíthatjuk! A tudnivalok.eu összegyűjtött néhány nagyszerű ötletet, amelyekből ihletet meríthetünk.

tudnivalok.eu
Csináld magad! 

Készíts helikoptert – tojástartóból!

Ahol tojást vásárolnak, oda tojástartó is kerül. Olykor-olykor érdemes megmenteni egy kartonból készült darabot a szelektív hulladékból, az ügyes kezűek bájos játékokat készíthetnek belőlük: pingvint, teknőst... vagy akár helikoptert!

Csináld magad! 

A Jófogás elindított egy DIY-oldalt, amely az újrahasznosításra fókuszál

Reneszánszát élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, amelyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt. A Jófogás elindított egy DIY-oldalt, amely az újrahasznosításra fókuszál, és ötleteivel segít a tárgyaknak új életet adni.