2018. április 19., Emma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Csináld magad! 

Mi mindenre jó az a pici fül!

Az alumínium italos dobozok kiválóan újrahasznosíthatók, de a letörött nyitófülek még nagyobb megtiszteltetésben részesülhetnek: dizájnos lakberendezési tárgy, ékszer vagy akár jelmez is készülhet belőlük.

Csináld magad! 

Papír-újrahasznosítás kreatívan

Kreatív és látványos, de ugyanakkor pénztárcabarát ötletet keresel a hétvégére? Jöjjön néhány papírból elkészíthető DIY-ötlet, ami egyben tökéletes módja a papír újrahasznosításának is. Akad köztük könnyen kivitelezhető, hasznos, dekoratív vagy éppen vicces. Amire szükséged lesz, az némi kézügyesség, ragasztó, olló és sok-sok feleslegessé vált papír.

inspiraciok.hu
Csináld magad! 

Mit tanulhatunk egy tárgyterapeutától – Nagy István írása

„Tisztelem az apósomat. Megoldásai lenyűgöznek. Képes mindent működésbe hozni, ami megállt, elromlott. Apósom mindent begyűjt: a „hátha jó lesz még valamire” ösztöne dolgozik benne. És tényleg, semmit nem vásárol, mert az óriásira nőtt valami-kupacból előtúrja azt a jelentéktelen semmirekellőséget, amit, ha itt meghajlít, ott megköszörül, újra hasznos tagjává lesz a civilizáció alkotta tömegtermelésben világra vajúdott tárgyak túlnépesedett közösségének” – részlet Nagy István Képmás Magazinban megjelent írásából.

Csináld magad! 

Húsvéti tojások, természetesen – természetesen!

A környezetbarát húsvéti készülődés része, hogy a tojásokat természetes anyagokkal festjük színesre. Ha a természetet a tojásokon is meg szeretnénk idézni, gyűjtsünk apró leveleket: ha a festés során harisnyába bújtatott tojásokra helyezzük őket, a levelek negatív rajzolata díszíti majd a kész tojásokat.

Csináld magad! 

Farmereink utóélete

A farmer az egyik legellenállóbb ruhadarab. Nem csoda, hiszen kemény munkásemberek ruhatárából indult diadalútjára, hogy a divat hullámain csaknem minden ruhásszekrénybe eljusson, a tulajdonos korától, nemétől, ízlésétől függetlenül. Ha már végképp hordhatatlan, ép darabkái még sokáig, számtalan formában szolgálhatnak minket.

Csináld magad! 

Gyűjtögessük a parafa dugókat

Talán a jó borból átsugárzó nimbusz vagy a parafa kellemes tapintása, különleges tulajdonságai teszik: a boros dugókat valahogy nem szívesen dobja ki az ember. Nem is kell! Vicces, kedves, esztétikus és praktikus tárgyak sorát készíthetjük belőlük.

Csináld magad! 

Szabadítsuk ki a fényképeinket

Egyre többen ismerik fel, hogy a fénykép akkor tud igazán értékessé válni – akár mint emlék, akár mint művészeti alkotás –, ha nemcsak egy kétes biztonságú adathordozó virtuális gyűjteményében, de a lakásunk terében is jelen van. Az előhívott fénykép pedig kerülhet albumba, vagy hogy méltó helyet készítsünk neki, a régi magazinjaink kupacait, esetleg a felesleges gombjainkat is pusztíthatjuk egy kis kézműveskedés keretében. (Fotó: totallygreencrafts.com)

nlcafe.hu
Csináld magad! 

Nagyi evőeszközei felmagasztosulnak

Régi, patinás evőeszközök sok helyről érkezhetnek a háztartásunkba, de mindegy, hogy egy kedves nagynéni vagy nagymama hagyatékából, a bolhapiacról vagy a lomtalanításról kerültek hozzánk, sokkal több mindenre lehetnek hivatottak, mint gondolnánk.

Csináld magad! 

Cipős dobozból csinos rendszerező

Szinte minden háztartásban kallódik néhány cipős doboz, amikor pedig új évszak köszönt ránk, még több csatlakozik hozzájuk. Sokszor sajnáljuk kidobni őket, mert praktikus tárolólehetőséget látunk bennük – a következő útmutatót követve valóban ízléses rendszerező készülhet belőlük.

Csináld magad! 

Kulcstároló és kulcstartó – legóból

Ha a tarka kockák egyre ritkábban ébresztik fel az egykor lelkes konstruktőrök alkotókedvét, és a legós dobozok csak a polcon porosodnak, eljött az eladás, továbbajándékozás ideje. Egy pár darabot azonban bátran megmenthetünk belőlük, például egy vidám hangulatú kulcstárolóhoz.

Csináld magad! 

Készíts mini melegházat a palántáknak

Itt a február: aki kertben vagy balkonon zöldségeket, virágokat nevel, már zizegő magos zacskókat babrálgat a boltok polca előtt, és a leendő ágyásokról álmodozik. Hogy biztosan sikerüljön életerős palántákat nevelnünk, érdemes kis melegházakat készítenünk nekik: csak néhány PET-palackra lesz szükségünk.

Csináld magad! 

Felbecsülni felesleges, megbecsülni érdemes

A bizsuk nem igazán értékes, de sokszor különleges ékszerek: sokszor teszik egyedivé viselőjük megjelenését. De ha rendetlenül, rendezetlenül tároljuk őket, talán nem is tudjuk, mi minden van a birtokunkban. Így könnyen eshetünk abba hibába, hogy nem használjuk ki a meglévő darabokat, feleslegesen gyűjtjük a hasonló csecsebecséket, és összegabalyodva könnyen tönkre is mehetnek. A femcafe.hu összeállításában számtalan megoldást találhatunk a tárolásra, többségüket kreatív óráinkban magunk is elkészíthetjük.

www.femcafe.hu
Csináld magad! 

PET-„petúniák” színes csokra

Egy szürke, csöpögős délután a tavasz után ácsingózva meglephetjük magunkat egy vidám, időtálló virágcsokorral. Az elkészítése nagyon egyszerű, így akár gyerekek is részt vehetnek benne.

Csináld magad! 

Így készíts pólóból fonalat

Csaknem minden szekrény alján lapul néhány megunt, kicsit kinyúlt póló. Ha a színei még mindig tetszenek, egy kis időráfordítással kiváló alapanyagként szolgálhatnak majd a jövőben. A pólófonalból készülhet ékszer, hajpánt, tároló, szőnyeg...

Csináld magad! 

Készülj a tavasz fogadására egy vidám, virágos ajtódísszel

Csak néhány papír tojástartóra és a mezei virágok tarkaságában pompázó festékre lesz szükséged ahhoz, hogy vendégeidet is a közelgő tavaszra hangold ezzel a vidám ajtódísszel.

Csináld magad! 

PET-palackból ízléses kaspó

Tucatnyi PET-palack fordul meg a háztartásunkban, de nem kéne mindegyiket a szemetesig vinnünk – néha a beolvasztás helyett egy-egy látványos dekoráció is készülhet a flakonokból! Íme egy zöld és kreatív megoldás, amellyel akár a gyerekeket is lefoglalhatjuk!

Csináld magad! 

Mi legyen a megunt pulcsik sorsa?

A ruhák jönnek-mennek, az ízlésed változik, de ez nem jelenti azt, hogy ne lehetne felhasználni máshogy, teljesen új funkciót, új életcélt adva nekik. Az újrahasznosítás nemcsak a környezetet védi, de még szemet és lelket gyönyörködtető eredménnyel is járhat. 

Csináld magad! 

4 kutyajáték kiselejtezett ruhákból

Kár lenne rágókötélre és egyebekre költeni, régi pólók, ruhák újrahasznosításával egyszerű, de nagyszerű kutyajáték készülhet kis kedvencünknek.

zoldneklennijo.hu
Csináld magad! 

Ruhajavítás egyszerűen

Egy apró sérülés miatt még nem kell a kedves ruhadarabunknak a hulladékgyűjtőben végeznie. A javítás fontos eszköz a felesleges vásárlások elkerülésére, aminek hála az új ruhadarab előállítása során keletkező károsanyag-kibocsátás is csökkenthető. És ha egy kis textilfestéket is bedobunk, igazán csinos lesz a végeredmény.

retikul.hu
Csináld magad! 

Szuper gyerekjátékok újrahasznosított kartondobozokból

A kartondoboz remek újrahasznosításra váró alapanyag: mindig akad belőle a ház körül, és izgalmasnál izgalmasabb gyerekjátékokat varázsolhatunk belőle kis fantáziával és minimális kézügyességgel.

szinesotletek.blog.hu