2018. június 18., Arnold, Levente
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Csináld magad! 

Strandtáska pólóból!

A tavalyi, napszítta felsőrész az idei strandolásokra is elkísérhet: a naptejet, telefont és egy jó könyvet elrejtő, bohókás strandtáska készülhet belőle. 

Csináld magad! 

Mondj búcsút a folpacknak – készíts méhviaszos kendőt!

Ha eddig alufóliába vagy folpackba csomagoltunk, akkor jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladékunk mennyiségét méhviaszos kendő használatával.

Csináld magad! 

Evőeszköztartót minden táskába!

Biztosan időbe telik majd, míg az Európai Bizottság új javaslata, amely az egyszer használatos műanyag termékek visszaszorítását célozza, a mindennapjainkra is hatással lesz. De mi már most is dönthetünk úgy, hogy elkerüljük például az eldobható evőeszközök használatát. Ha felszereljük magunkat egy praktikus és esztétikus evőeszköztartóval, bárhol tiszta lelkiismerettel fogyaszthatjuk el ebédünket.

Csináld magad! 

Nagyszerű ötletek régi CD-k újrahasznosítására

A CD lassan úgy tűnik, menthetetlenül kimegy a divatból, időtállóságban pedig sajnos nem versenyezhet a bakelittel, ezért nem biztos, hogy érdemes őrizgetnünk őket. A megunt, már nem használt CD-ket számtalan kreatív módon újrahasznosíthatjuk! A tudnivalok.eu összegyűjtött néhány nagyszerű ötletet, amelyekből ihletet meríthetünk.

tudnivalok.eu
Csináld magad! 

Készíts helikoptert – tojástartóból!

Ahol tojást vásárolnak, oda tojástartó is kerül. Olykor-olykor érdemes megmenteni egy kartonból készült darabot a szelektív hulladékból, az ügyes kezűek bájos játékokat készíthetnek belőlük: pingvint, teknőst... vagy akár helikoptert!

Csináld magad! 

A Jófogás elindított egy DIY-oldalt, amely az újrahasznosításra fókuszál

Reneszánszát élik a csináld magad projektek, de egyre nehezebb olyan ötleteket találni, amelyek nem igénylik, hogy alapanyagok tömkelegét vásároljuk meg a barkácsolás előtt. A Jófogás elindított egy DIY-oldalt, amely az újrahasznosításra fókuszál, és ötleteivel segít a tárgyaknak új életet adni.

Csináld magad! 

Képkeret újratöltve

Képkeretből egyszerűen készíthetünk egy praktikus és stílusos tű- és egyéb varrószertárolót kreatív sarkunk díszítésére.

hulladekvadasz.hu
Csináld magad! 

Készítsünk hasznos komposztkeretet – vagy szépséges komposztkast

Hogy miért is hasznos, ha az emberek – és minél többen – elkezdik a szerves hulladékot külön gyűjteni és újrahasznosítani? Persze, hogy a kommunális hulladék mennyiségének csökkentése érdekében. Ha otthon folyamatosan gyűjtjük a komposztot, abból nagyjából egy év leforgása alatt humusz keletkezik, ami kiváló táptalaj a növényeknek. És hogy miben lehet a konyhai, illetve kerti zöldhulladékot gyűjteni? Komposzttárolóban, azaz komposztkeretben vagy éppen komposztkasban.

Csináld magad! 

Mi mindenre jó az a pici fül!

Az alumínium italos dobozok kiválóan újrahasznosíthatók, de a letörött nyitófülek még nagyobb megtiszteltetésben részesülhetnek: dizájnos lakberendezési tárgy, ékszer vagy akár jelmez is készülhet belőlük.

Csináld magad! 

Papír-újrahasznosítás kreatívan

Kreatív és látványos, de ugyanakkor pénztárcabarát ötletet keresel a hétvégére? Jöjjön néhány papírból elkészíthető DIY-ötlet, ami egyben tökéletes módja a papír újrahasznosításának is. Akad köztük könnyen kivitelezhető, hasznos, dekoratív vagy éppen vicces. Amire szükséged lesz, az némi kézügyesség, ragasztó, olló és sok-sok feleslegessé vált papír.

inspiraciok.hu
Csináld magad! 

Mit tanulhatunk egy tárgyterapeutától – Nagy István írása

„Tisztelem az apósomat. Megoldásai lenyűgöznek. Képes mindent működésbe hozni, ami megállt, elromlott. Apósom mindent begyűjt: a „hátha jó lesz még valamire” ösztöne dolgozik benne. És tényleg, semmit nem vásárol, mert az óriásira nőtt valami-kupacból előtúrja azt a jelentéktelen semmirekellőséget, amit, ha itt meghajlít, ott megköszörül, újra hasznos tagjává lesz a civilizáció alkotta tömegtermelésben világra vajúdott tárgyak túlnépesedett közösségének” – részlet Nagy István Képmás Magazinban megjelent írásából.

Csináld magad! 

Húsvéti tojások, természetesen – természetesen!

A környezetbarát húsvéti készülődés része, hogy a tojásokat természetes anyagokkal festjük színesre. Ha a természetet a tojásokon is meg szeretnénk idézni, gyűjtsünk apró leveleket: ha a festés során harisnyába bújtatott tojásokra helyezzük őket, a levelek negatív rajzolata díszíti majd a kész tojásokat.

Csináld magad! 

Farmereink utóélete

A farmer az egyik legellenállóbb ruhadarab. Nem csoda, hiszen kemény munkásemberek ruhatárából indult diadalútjára, hogy a divat hullámain csaknem minden ruhásszekrénybe eljusson, a tulajdonos korától, nemétől, ízlésétől függetlenül. Ha már végképp hordhatatlan, ép darabkái még sokáig, számtalan formában szolgálhatnak minket.

Csináld magad! 

Gyűjtögessük a parafa dugókat

Talán a jó borból átsugárzó nimbusz vagy a parafa kellemes tapintása, különleges tulajdonságai teszik: a boros dugókat valahogy nem szívesen dobja ki az ember. Nem is kell! Vicces, kedves, esztétikus és praktikus tárgyak sorát készíthetjük belőlük.

Csináld magad! 

Szabadítsuk ki a fényképeinket

Egyre többen ismerik fel, hogy a fénykép akkor tud igazán értékessé válni – akár mint emlék, akár mint művészeti alkotás –, ha nemcsak egy kétes biztonságú adathordozó virtuális gyűjteményében, de a lakásunk terében is jelen van. Az előhívott fénykép pedig kerülhet albumba, vagy hogy méltó helyet készítsünk neki, a régi magazinjaink kupacait, esetleg a felesleges gombjainkat is pusztíthatjuk egy kis kézműveskedés keretében. (Fotó: totallygreencrafts.com)

nlcafe.hu
Csináld magad! 

Nagyi evőeszközei felmagasztosulnak

Régi, patinás evőeszközök sok helyről érkezhetnek a háztartásunkba, de mindegy, hogy egy kedves nagynéni vagy nagymama hagyatékából, a bolhapiacról vagy a lomtalanításról kerültek hozzánk, sokkal több mindenre lehetnek hivatottak, mint gondolnánk.

Csináld magad! 

Cipős dobozból csinos rendszerező

Szinte minden háztartásban kallódik néhány cipős doboz, amikor pedig új évszak köszönt ránk, még több csatlakozik hozzájuk. Sokszor sajnáljuk kidobni őket, mert praktikus tárolólehetőséget látunk bennük – a következő útmutatót követve valóban ízléses rendszerező készülhet belőlük.

Csináld magad! 

Kulcstároló és kulcstartó – legóból

Ha a tarka kockák egyre ritkábban ébresztik fel az egykor lelkes konstruktőrök alkotókedvét, és a legós dobozok csak a polcon porosodnak, eljött az eladás, továbbajándékozás ideje. Egy pár darabot azonban bátran megmenthetünk belőlük, például egy vidám hangulatú kulcstárolóhoz.

Csináld magad! 

Készíts mini melegházat a palántáknak

Itt a február: aki kertben vagy balkonon zöldségeket, virágokat nevel, már zizegő magos zacskókat babrálgat a boltok polca előtt, és a leendő ágyásokról álmodozik. Hogy biztosan sikerüljön életerős palántákat nevelnünk, érdemes kis melegházakat készítenünk nekik: csak néhány PET-palackra lesz szükségünk.

Csináld magad! 

Felbecsülni felesleges, megbecsülni érdemes

A bizsuk nem igazán értékes, de sokszor különleges ékszerek: sokszor teszik egyedivé viselőjük megjelenését. De ha rendetlenül, rendezetlenül tároljuk őket, talán nem is tudjuk, mi minden van a birtokunkban. Így könnyen eshetünk abba hibába, hogy nem használjuk ki a meglévő darabokat, feleslegesen gyűjtjük a hasonló csecsebecséket, és összegabalyodva könnyen tönkre is mehetnek. A femcafe.hu összeállításában számtalan megoldást találhatunk a tárolásra, többségüket kreatív óráinkban magunk is elkészíthetjük.

www.femcafe.hu