2021. július 30., Judit, Xénia
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Készítsünk hasznos komposztkeretet – vagy szépséges komposztkast

Hogy miért is hasznos, ha az emberek – és minél többen – elkezdik a szerves hulladékot külön gyűjteni és újrahasznosítani? Persze, hogy a kommunális hulladék mennyiségének csökkentése érdekében. Ha otthon folyamatosan gyűjtjük a komposztot, abból nagyjából egy év leforgása alatt humusz keletkezik, ami kiváló táptalaj a növényeknek. És hogy miben lehet a konyhai, illetve kerti zöldhulladékot gyűjteni? Komposzttárolóban, azaz komposztkeretben vagy éppen komposztkasban.

A legkézenfekvőbb megoldás a fából készült keret, amit nemcsak lécekből lehet összeilleszteni, hanem akár egymáshoz rögzített raklapokból is, négyzet vagy téglalap alapú hasábot építve.

Fontos, hogy a lécek között biztosítva legyen a szellőzés, ne legyen teljesen zárt a keret oldala.

Fotó: Pixabay.com

A célnak kiválóan megfelel a drótháló is, amit általában kerítésekhez használnak.  Érdemes a a tetejére egy ponyvát vagy akár egy fatetőt helyezni, hogy a komposzt ne ázzon meg. 

További lehetőség a téglából épített komposztkeret: ezt úgy képzelhetjük el, mint egy kútkávát. Ilyenkor is ügyeljünk rá, hogy a téglák ne illeszkedjenek túl szorosan egymáshoz, hagyjunk hézagot közöttük.

Komposztkas Fotó: hulladekboltermek.hu

Azok számára, akik ódzkodnak egy „mezei” keret vagy háló állításától a kertjükben, esztétikus megoldás lehet a komposztkas, amely látványnak is gyönyörű! A lényege, hogy két keretet kell készíteni, egy magasabbat belülre (kb. 1 m) és egy alacsonyabbat (kb. 40 cm) köré. Belülre gyűjthetjük a komposztot, a külsőt pedig feltöltjük földdel, és ültetünk bele virágot, vagy elképzelésünk szerinti növényeket.

Neked ajánljuk
Balkonkertészkedésre fel! Könnyed vízparti móka az újrahasznosítás jegyében Megújult berendezéssel folytatódhat a nagy csendes-óceáni szemétsziget eltakarítása Környezetvédelmi megfontolásokból betiltják a nagy teljesítményű számítógépek árusítását több amerikai államban Rekordösszegben bocsátott ki zöldkötvényt a Hell
Tovább a forrásra: humusz.hu
Vissza
Hírfolyam