2018. június 23., Zoltán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Mondj búcsút a folpacknak – készíts méhviaszos kendőt!

Ha eddig alufóliába vagy folpackba csomagoltunk, akkor jelentősen csökkenthetjük a háztartási hulladékunk mennyiségét méhviaszos kendő használatával.

Az élelmiszerek tárolására az üveg és a többször használatos műanyag doboz is jobb megoldás, mint a gyorsan szemétté váló folpack és társai. De ha csak kis mennyiséget tárolnánk vagy szállítanánk, jól jöhet a méhviaszos kendő: kiválóan alkalmas rá, hogy becsavarjunk egy darabka sajtot, egy szendvicset, vagy akár lefedjük vele egy tető nélküli tálat.

Hozzávalók

  • Pamutvászon textildarab (kb. 30×30 cm)
  • Méhviasztömb vagy pasztilla (kb. 10 g/kendő)

Fontos, hogy a textilt – legyen akár új, akár használt – kimossuk, hogy megszabaduljunk a felesleges festékanyagoktól és szennyeződésektől. Ügyeljünk rá, hogy a méhviasz is kellő tisztaságú legyen, hiszen élelmiszerrel fog érintkezni. A legbiztosabb, ha bioméhészetből származik.

Élelmiszer-tisztaságú méhviaszt egyébként gyakran alkalmaznak az élelmiszeriparban sajtok, gyümölcsök, csokik vagy akár táplálékkiegészítő tabletták fényesítőjeként. Maga a méhviasz változatlan formában távozik a szervezetből.

Elkészítés

  • A textildarabot cikcakkollóval körbevágjuk, ha ilyen nincs kéznél, beszegjük a szélét a foszlás megelőzése érdekében.
  • Ha méhviasztömbbel dolgozunk, akkor lereszeljük nagy lyukú reszelőn, ha pasztillánk van, akkor ezzel nincs dolgunk.
  • A textilt egy tepsiben kiterítjük, kimérünk 10 g méhviaszt, és egyenletesen elosztjuk a textil felületén.
  • A sütőt a legalacsonyabb fokozatra állítjuk, és betesszük pár percre.
  • Ha elolvadt a méhviasz, kivesszük a tepsit. A textilen lehet látni, ha valahova nem jutott a viaszból: ott világos marad az anyag. Óvatosan itassuk fel ezekkel a részekkel a textil alatti olvadt méhviaszt.
  • Pár percre terítsük ki valahova lehűlni.

Már csomagolhatunk is!

A használat során tartsuk szem előtt, hogy nem szabad forró vízzel, illetve mosógépben tisztítani. Használat után hideg vizes konyharuhával kell eltörölni, esetleg lágyabb szappannal csap alatt lemosható.

Olyan ételt, amely jelentős fertőzésveszéllyel jár (pl. nyers húst), ne csomagoljunk bele.

Tovább a forrásra: zoldneklennijo.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Újrahasznosított műanyagból készít utat egy brit startup „A kuka nem éhes” – elindult a Budapest Bike Maffia ételmentő szolgálata 10 éves a Bélaműhely 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 181 ezer kilogrammnyi szemét lehet a Holdon