2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Gyöngyöm, gyöngyöm gömbölyödjön!

A nagy, színes gyöngyök látványa igazán jól illik az őszi erdők tarkaságához, és viselőjüket a borongós, szürke napokon is jókedvre derítik. Nem kell azonban rögtön a hobbiboltba szaladnunk – az újrahasznosítás jegyében magunk is elkészíthetjük a láncra, karperecre vagy fülbevalóra kerülő gömböket.

Újságpapírból, felesleges színes magazinból kétféle eljárással is készíthetünk gyöngyöt. A hosszúkás darabokat papírcsíkok feltekerésével, gömbölyűeket pedig papírmasszából készíthetünk.

Tekerem, tekerem papírszeletem...

Az első változathoz fényes felületű, számunkra kedves színű papírra, ragasztóstiftre, fogpiszkálóra, valamint átlátszó körömlakkra lesz szükségünk.

A papírból vágjunk elkeskenyedő csíkokat. Csavarjuk egyszer a fogpiszkáló köré, hogy kicsit megpöndörödjön. Kenjük be a belső oldalát ragasztóval, majd szorosan tekerjük fel a fogpiszkálóra. A gyöngy felületét a tartósság érdekében körömlakkal kenjük le. Hogy elkerüljük a bevonat sérülését és a gyöngyök összetapadását, érdemes hungarocell-lapba tűzve szárítani őket.

A felesleges széleket a ragasztás után érdemes visszavágni Fotó: www.instructables.com
Papír- és üveggyöngyből készült karkötő
Fotó: www.instructables.com

A bátrak hasonló eljárással (jól szellőző helyiségben!) műanyag szatyorból vagy
palackból is készíthetnek gyöngyöket.

„Gömbölyű és gyönyörű”

Tépd az újságpapírt apró darabokra. Tett egy fazékba, majd önts rá annyi forró vizet, hogy éppen ellepje. Hagyd egy órát állni, majd keverd meg alaposan, hogy a papír szétessen.

Csavard ki belőle a vizet, majd keverj áttetszőre száradó ragasztót a masszához, és gyúrj belőle golyókat. Néhány óránként gömbölyíts egyet rajtuk, hogy a száradás alatt is tömörek maradjanak. Ha pár nap után teljesen megszáradtak, finom szemű smirglivel csiszold le az egyenetlenségeiket, fúrj rájuk lyukat, majd hobbifestékkel és lakkal díszítsd a felületüket.

A kézi munkából eredő szabálytalanságok csak még egyedibbé és természetes hatásúvá teszik a gyöngyöket Fotó: Leslie herger/flickr.com
Neked ajánljuk
A fenyőtüskék felsöprésekor gondolj a jövőbeli takarításokra is Egy magányos fehér zokni... Mit tehet a kreatív ipar a fenntarthatóságért – és mit tehet egy tematikus év egy bajban lévő iparágért? Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: instructables.com
Vissza
Hírfolyam