2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehetsz kreatív és környezetbarát?

Kreativitással és kézügyességgel sokat tehetünk azért, hogy a testünk, a lelkünk vagy az otthonunk szépségéhez szükséges tárgyakhoz minél kisebb környezetkárosítás árán jussunk hozzá. Azonban arra érdemes odafigyelnünk, hogy hobbink gyakorlása során is tudatos döntéseket hozzunk.

Alapanyagok

A háztartásban keletkező hulladékok igazi kincsesbányát jelentenek egy kreativ ember számára. De ne csak a vécépapír-gurigák, befőttesüvegek vagy műanyag palackok kapcsán jusson eszedbe az újrahasznosítás. A készen vásárolt termékek esetében is fordulj az újrahasznosított vagy újrahasznosítható alapanyagok felé.

A természet színei Fotó: Ken Bosma/flickr.com

Törekedj a természetességre: a termésekből, szalmából, kukoricacsuhéból készült dekorációk komposztálhatók. Ha zöldségek és virágok nedveit használod a textilek megfestéséhez, nem kell aggódnod, hogy vegyszereket szennyezed a vizeket. A boltban vásárolt papírragasztónak is létezik környezetbarát alternatívája.

Szerszámok

Az újrahasználat jegyében boldogan vedd birtokba az idős rokonoktól rád hagyományozott eszközöket: egy horgolótű, kötőtű vagy szövőkeret nem igazán tud tönkremenni, ráadásul a patinás darabok különleges érzelmi töltettel is rendelkeznek.

Az eszközök kiválasztásakor lehetőség szerint kerüld el a műanyagból készült darabokat (fa nyomdakészlet) Fotó: opitec.hu

Ha nem számíthatsz ilyen értékes örökségre, nézz körül az apróhirdetési oldalakon: hátha éppen most adja fel valaki azt a kedvtelést, amibe beleszerettél. Amennyiben mindenképp új eszközt kell vásárolnod, részesítsd előnyben a tartós és javítható darabokat – és szükség esetén gondoskodj is a megjavításukról.

Az elektromos berendezések esetében, mint általában, itt is figyelj oda, hogy csak akkor fogyasszanak áramot, ha éppen használod őket Fotó: pxhere.com

mindennek legyen második élete

A félresikerült darabok ne a kukában végezzék: szedd szét, és egy következő projekt keretében használd fel őket. Minden darab elkészítésekor vedd számításba, hogy előbb-utóbb elhasználódik, tönkremegy.

Mint az igazi dizájnerek, úgy tervezz, hogy az általad készített tárgyak is újrahasznosíthatók, részeikre bonthatók legyenek.

Neked ajánljuk
Így készül az újrahasznosítható arcmosó korong A környezettudatosság menő – gondold újra az iskolakezdést! Kreatív kampány a vízpazarlás ellen A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: createandcraft.tv
Vissza
Hírfolyam