2019. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hogyan lehetsz kreatív és környezetbarát?

Kreativitással és kézügyességgel sokat tehetünk azért, hogy a testünk, a lelkünk vagy az otthonunk szépségéhez szükséges tárgyakhoz minél kisebb környezetkárosítás árán jussunk hozzá. Azonban arra érdemes odafigyelnünk, hogy hobbink gyakorlása során is tudatos döntéseket hozzunk.

Alapanyagok

A háztartásban keletkező hulladékok igazi kincsesbányát jelentenek egy kreativ ember számára. De ne csak a vécépapír-gurigák, befőttesüvegek vagy műanyag palackok kapcsán jusson eszedbe az újrahasznosítás. A készen vásárolt termékek esetében is fordulj az újrahasznosított vagy újrahasznosítható alapanyagok felé.

A természet színei Fotó: Ken Bosma/flickr.com

Törekedj a természetességre: a termésekből, szalmából, kukoricacsuhéból készült dekorációk komposztálhatók. Ha zöldségek és virágok nedveit használod a textilek megfestéséhez, nem kell aggódnod, hogy vegyszereket szennyezed a vizeket. A boltban vásárolt papírragasztónak is létezik környezetbarát alternatívája.

Szerszámok

Az újrahasználat jegyében boldogan vedd birtokba az idős rokonoktól rád hagyományozott eszközöket: egy horgolótű, kötőtű vagy szövőkeret nem igazán tud tönkremenni, ráadásul a patinás darabok különleges érzelmi töltettel is rendelkeznek.

Az eszközök kiválasztásakor lehetőség szerint kerüld el a műanyagból készült darabokat (fa nyomdakészlet) Fotó: opitec.hu

Ha nem számíthatsz ilyen értékes örökségre, nézz körül az apróhirdetési oldalakon: hátha éppen most adja fel valaki azt a kedvtelést, amibe beleszerettél. Amennyiben mindenképp új eszközt kell vásárolnod, részesítsd előnyben a tartós és javítható darabokat – és szükség esetén gondoskodj is a megjavításukról.

Az elektromos berendezések esetében, mint általában, itt is figyelj oda, hogy csak akkor fogyasszanak áramot, ha éppen használod őket Fotó: pxhere.com

mindennek legyen második élete

A félresikerült darabok ne a kukában végezzék: szedd szét, és egy következő projekt keretében használd fel őket. Minden darab elkészítésekor vedd számításba, hogy előbb-utóbb elhasználódik, tönkremegy.

Mint az igazi dizájnerek, úgy tervezz, hogy az általad készített tárgyak is újrahasznosíthatók, részeikre bonthatók legyenek.

Neked ajánljuk
Minden szendvics ilyen tasakról álmodik! Egyszer véget érnek az esős napok... Az IKEA környezettudatos kreativitásra csábít Újabb elpusztult bálnákról érkezett hír Kínából eregetik az ózongyilkos freont
Tovább a forrásra: createandcraft.tv
Vissza
Hírfolyam