2022. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Világbajnok ökoshopper könyvtáska karácsonyra fillérekből

A bevásárlótáska több, mint egy darab textil. Sokat mesél rólunk, a világhoz és nem utolsósorban a környezetünkhöz való viszonyunkról. Többféleképpen is nemet mondhatunk a bennünket ellepő műanyagokra: Pauline Holseeltől például megtanulhatjuk, hogy készíthetünk egyedi és stílusos könyvtáskát a plasztikzacskók helyett.  

A 21. század fogyasztói kultúrájában valahogy észrevétlenül is megszoktuk, hogy minden eldobható, lecserélhető, helyettesíthető. Ez a felfogás azonban nemcsak a környezetünknek tesz nagyon rosszat, de formálja a világról alkotott képünket is. Szerencsére vannak olyan alkotók, akik újra és újra figyelmeztetnek bennünket a túlzott és fékek nélküli fogyasztás negatív hatásaira azáltal, hogy időtálló, maradandó értékeket képviselnek és közvetítenek. Pauline Holseel is ilyen.

Könyvtáskái visszacsempészik az időtálló tárgyak eleganciáját a mindennapjainkba – ráadásul ha egy ilyen shopper bag bújik meg a táskánkban, nemcsak egyediek lehetünk, de a lépten-nyomon szembejövő műanyag zacskókra és szatyrokra is nemet mondhatunk.

Karácsonyi ajándéknak is remek választás, egy kis türelem és kézügyesség kell csupán az elkészítéséhez. No meg egy kis fantázia.

Pauline Holseel könyvtáska Fotó: Gyarmati Lili

Első lépés: a táska

Mindenekelőtt szükségünk lesz egy táskára. Ha éppen akad otthon egy minta nélküli, egyszínű (lehetőleg natúr) vászontáska, a célnak az is tökéletesen megfelel. Ha nem, vásárolhatunk is egyet, vagy ha úgy tartja kedvünk, megvarrhatjuk mi magunk. Félméternyi molinóvászonból (kb. 3-400 Ft) már egy kényelmesen megpakolható táskát készíthetünk.

Második lépés: a felirat

Feldobhatjuk a táskánkat egy izgalmas felirattal, egy mondattal, amivel azonosulni tudunk, ami sokat jelent a számunkra. Ehhez mindössze egy textilfilcre vagy festékre van szükség: néhány száz forintért szerezhető be a hobbi- és papírboltokban. 

Dobjuk fel táskánkat egy izgalmas felirattal
Fotó: Gyarmati Lili

Harmadik lépés: a borító

Következik a táska lelke, a könyvborító. Valamilyen számítógépes grafikai programmal – akár Painttel, de a profik választása lehet Photoshop vagy Indesign is – tervezzük meg saját borítónkat. A variációknak csak a képzeletünk szabhat határt. Ezt követően nyomtassuk ki a képet a nyomtatónkkal kompatibilis művészeti vászon papírra. Ha nincs kedvünk a tervezéshez, hobbiboltokban találunk könyvborítót mintázó papírokat, szalvétákat, amiket dekupázstechnikával vigyünk fel bőr-, más néven nátronpapírra, amely vízálló, és nedvesség hatására bőrhöz hasonló jellegűvé változik.

Ha kész a borítónk, csupán néhány lépés van hátra Fotó: Gyarmati Lili

Amikor elkészült a saját, egyedi borítónk, nincs más dolgunk, mint felvarrni a táskára. Hogy igazán könyves hatást kapjunk, a felvarrás előtt hajtsunk vissza a borító mindegyik oldalán 1-1 cm-t. Amikor pedig a varrás során a könyv oldalaihoz érünk, varrjunk be egy-egy kb. 15 cm hosszú, natúr színű köpper szalagot – ezzel tudjuk majd összekötni könyvtáskánkat.

A varrás során az összekötő szalagokról se feledkezzünk meg Fotó: Gyarmati Lili

A borító felvarrása után hajtogassuk be a táska oldalait, majd csukjuk be a könyvünket, kössük össze, és dobjuk a táskánkba. Vagy ajándékozzuk meg vele egy szerettünket!

Elkészült könyvtáskánk vásárlásra vagy ajándékozásra készen...

Egy egyedi, saját készítésű könyvtáska karácsonyra is remek ajándék lehet Fotók: Gyarmati Lili

Az okos ökoshopperek ötletét Pauline Holseel facebook designblogján találtuk, amely ezen kívül is sok más érdekességet tartogat...

Neked ajánljuk
Közeleg a nyári szünet, előkerülhetnek a szabadtéri játékok Íme egy saját készítésű kiegészítő a hangulatos nyáresti beszélgetésekhez Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag A Lánchíd felújításának első éve egyetlen videóba csomagolva A forgalmas sztratoszféra élhetetlenebb bolygóhoz vezet
Forrás: Élő Bolygónk
Vissza
Hírfolyam