2019. május 19., Ivó, Milán
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szaloncukor házilag

A házi szaloncukrot nem bonyolult előállítani, ráadásul jóval olcsóbb is, mint bolti társai. Sőt, ha te magad készíted, tudni fogod, mit tartalmaz, és személyre szabhatod az ízesítését, ráadásul jóval kevesebb hulladékot termelsz vele.

Ha van a családodban olyan személy, akinek valamilyen ételintoleranciája van, vagy nem eszik cukrot, esetleg él-hal a különleges édességekért, érdemes elkészítened számára a házi szaloncukrot, akár gasztroajándékként. Természetesen magadat is meglepheted vele, ahogyan Nóri, az Éva magazin munkatársa is tette. 

A házi szaloncukor gyakorlatilag bármilyen masszából előállítható, ami formázható és van tartása: gesztenye, marcipán, aprított aszalt gyümölcsök vagy darált csonthéjasok, sőt még zabkásából is készülhet. Nóri választása a kókuszreszelékre esett, amit aszalt vörös áfonyával gazdagított, majd édeskés sűrített tejjel (így külön édesítést sem igényelt) tett formázhatóvá.

Házi készítésű kókuszos-vörös áfonyás szaloncukor Fotó: Nóri/Éva magazin

Hozzávalók

  • 150 g étcsokoládé 
  • 100 g kókuszreszelék 
  • 100 g sűrített tej 
  • egy kisebb marék aszalt vörös áfonya

Elkészítés

  • A kókuszreszeléket alaposan keverd össze a sűrített tejjel, majd aprítsd fel a vörös áfonyát, és ezt is add hozzá a masszához.
  • Bélelj ki sütőpapírral egy kisebb tepsit, majd helyezd rá a hengerekre formázott töltelékeket, és tedd hűtőszekrénybe fél-egy órára.
  • Olvaszd meg vízgőz fölött a csokoládét, majd egy villa segítségével egyenként mártsd bele a töltelékeket. Tedd egy rácsra őket, majd újabb egy órára menjenek a hűtőbe.
  • Ha megdermedtek, egy késsel óvatosan szedd le a szaloncukrokat a rácsról. Ha úgy látod, hogy nem elég szép a talpuk, mártsd az aljukat újra csokoládéba, és dermeszd meg őket még egyszer.
  • A csomagolásukhoz választhatsz egyszerű sütőpapírt, amire filccel karácsonyi mintákat rajzolhatsz.

A végeredmény kissé rusztikus, de éppen ettől látszik, hogy saját kezűleg készült. Ha valaki mégis egységesebb külsejű szaloncukorra vágyik, jégkockatartóban is elkészítheti a bonbonokat, így egyforma darabokat kap majd.

Neked ajánljuk
Hulladékmentes uzsonna: nejlon helyett textilzsák (videó) In Nomine Terra Calens – A melegedő Föld nevében Gyereknapi hétvégével indul a Magyar Nemzeti Parkok Hete a Tőserdőben A Tesco és a Mars az élelmiszer-pazarlás ellen Egy rejtett hálózat kényes egyensúlya
Tovább a forrásra: evamagazin.hu
Vissza
Hírfolyam