2019. június 27., László
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Adj új esélyt a ruháidnak!

Bármilyen rafinált (és gyakran környezetszennyező) eljárásokat használ is a textilipar a színpompás ruhaköltemények előállítására, az árnyalatok előbb-utóbb megkopnak – de ez nem ok arra, hogy egy ruhadarab a kukában végezze.

Otthon is könnyűszerrel felfrissítheted ruhád színeit, vagy éppen átfestheted őket egy számodra kedvesebb árnyalatra. A sikerhez azonban érdemes betartani az nlcafe által összegyűjtött tippeket:

  • Ma már nagyon sokféle festéket lehet kapni. Mindig nézd meg, milyen anyagokhoz (természetes vagy műszálas) ajánlják.
  • A színekkel sem árt óvatosan bánni, előre gondold át, milyen alapszínből milyen végeredmény várható.
  • Az ecet remek színtartósító, a festett ruháknak is jót tesz.
  • Sok festéket vasalással is tartósíthatsz.
  • Ha ecsettel felvihető motívumokat festesz, a ruha két rétege közé tegyél valamit, ami megakadályozza, hogy átüssön a festék.
  • Ha mosógépben festesz, sokkal egyenletesebb színt kapsz.
  • Vannak olyan anyagok, amiket nem tudsz otthon igazán szépen befesteni. Ilyenkor még mindig fordulhatsz kelmefestő szakemberhez.
Ha szeretjük a tarka összhatást, akár batikolhatunk is Fotó: essie/flickr.com

Fehér vagy világos színű kelmék festésénél bátran fordulj a természetben (akár a konyhádban) fellelhető alapanyagokhoz, így igazán környezetbarát lesz a folyamat és az eredmény is.

Forrás: Mark Yeongjun Seo/youtube.com
Neked ajánljuk
Építs egy takaros kis hotelt a kertedbe! Egyszer véget érnek az esős napok... Minek mennénk fűszerért a boltba, ha otthon is termeszthetjük? Minden országban hasonló változások kellenek ahhoz, hogy a Föld élhető maradjon Alakor, tönke, tönköly – Újból elterjesztenék az ősgabonafajtákat
Tovább a forrásra: nlcafe.hu
Vissza
Hírfolyam