2021. augusztus 2., Lehel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Építs egy takaros kis hotelt a kertedbe!

Főleg nagyvárosi kertekben, teraszokon lehet nagyon hasznos a méhszálloda, de a természet egésze szempontjából is üdvös, ha a beporzók minél több helyen találnak a számukra is ideális körülményeket.

Számos vadon élő méhfaj van, amely magányosan fészkel. E fajok nőstényei idejük legnagyobb részét azzal töltik, hogy üreges helyeket keresnek, ahová lerakhatják petéiket. Ebben te is a segítségükre lehetsz:

Szálloda a méheknek, ajándék a növényeknek

  • A szükséges anyagok és eszközök: kezeletlen falapok, vékony bambusz, növények szára, festék, esetleg üres műanyag flakon vagy konzervdobozok,
    fűrész, fúrók, csavarok és metszőolló, kampó.

Fotó: Goodful/youtube.com

Készítsd el a dobozt, amelybe a bambusz, a növények szárai vagy a kifúrt fadarabok kerülnek majd. Legalább az egyik oldala legyen nyitott. Vágd le a bambuszrudacskákat, üres növényi szárakat a doboz vagy palack méretének megfelelően. A rudaknak nem kell sem pontosan egyforma hosszúnak, sem egyforma átmérőjűnek lenniük. 

Fontos, hogy a bambuszrudak végei és a fadarabok is simák és tiszták legyenek, mert az ilyeneket kedvelik a méhek.

Az is jó megoldás lehet, ha megfelelő méretű fadarabokba, üreges téglába mély, 2–10 mm átmérőjű lyukakat fúrsz. Végül helyezd el a rudakat, szárakat, fadarabokat vagy ezek kombinációját a dobozban.

A méhszállodát napos, déli, délkeleti fekvésű helyre kell kitenni, legalább egy méterrel a talajszint fölé úgy, hogy ne takarják el a bejáratot a növények. Fontos, hogy mindig száraz legyen a szállodánk – írja a Homeinfo.

Neked ajánljuk
Balkonkertészkedésre fel! Könnyed vízparti móka az újrahasznosítás jegyében Biodiverzitás-szigetekkel próbálkoznak magyar tudósok – máris van eredménye Borsod-Abaúj-Zemplén megye: javították az ivóvíz minőségét Az Ivindo Nemzeti Park is kinccsé vált
Tovább a forrásra: homeinfo.hu
Vissza
Hírfolyam