2020. január 18., Piroska
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi fán terem a főzőláda?

Egy évezredes berendezéssel sokkal kényelmesebbé, energiahatékonyabbá, vagyis környezetkímélőbbé teheted a gasztronómia világába tett kalandozásaidat. Sőt, ehhez még nagy beruházásra sem lesz szükséged.

A főzőláda lényegében egy jól szigetelt doboz, amely lehetővé teszi, hogy a kellően felhevített ételeket a hőmérséklet fenntartásával, további energia használata nélkül főzzük meg.

Természetesen hosszabb főzési idővel kell számolnod, de mivel a folyamat nem szorul felügyeletre, nyugodtan végezheted egyéb teendőidet vagy pihenhetsz.

A hasonló eszközök a fejlődő világ konyháiban a szabad tüzelésű főzéssel járó egészségkárosítás csökkentésében játszanak fontos szerepet, de a gáz- és áramfogyasztás mérséklésével bárkinek (és a környezetnek is) jó szolgálatot tehet egy főzőláda. Szinte bizonyos, hogy a háztartásodban minden adott ahhoz, hogy a legegyszerűbb kivitelben elkészíthesd:

  • Szerezz egy nagyobb dobozt vagy ládát;
  • Béleld ki valamilyen hőszigeteléssel
    (hagyományosan szalmát használtak erre a célra);
  • A tetejére keress egy alkalmas párnát;
  • Az aljára pedig egy falapot, hogy stabilan álljon rajta a főzőedény.

A ládának befőzéskor, tészták kelesztésekor vagy joghurtkészítéskor is nagy hasznát veheted.

Főzőláda zabkásával Fotó: Permaculture Association/flickr.com
Neked ajánljuk
Kényeztesd madárkaláccsal az etető népét! A karácsonyi dekoráció ne csak meghitt, megfontolt is legyen! Spóroljunk a fűtésen huzatfogóval! Attenborough szerint Kína tehetne a legtöbbet a felmelegedés elleni küzdelemben (videóval) Újabb elektromosautó-megosztó terjeszkedne Európában
Tovább a forrásra: fozolada.hu
Vissza
Hírfolyam