2021. május 8., Mihály
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Mi a jó madáretető titka?

Az énekesmadarak, amikor elfogynak a kerti bogyók, már éheznek. Hideg ősszel sem jutnak egykönnyen táplálékhoz, rovarokhoz, magokhoz és elegendő bogyóhoz. Tehát ha időnk és kedvünk engedi, nyugodtan elkezdhetjük már november elejétől a madarak etetését.

Ha etetni kezdjük a madárkákat, akkor egészen addig, amíg újra hozzá nem jutnak természetes módon a táplálékukhoz, az etetésüket rendszeresen folytatni kell! Ellenkező esetben sokkal nagyobb kárt fogunk okozni, mintha neki se álltunk volna – figyelmeztet a 24.hu írása.

Nem kell hozzá vásárolni sem, minimális költségből otthon is el tudjuk készíteni a saját madáretetőnket.

Kevés kézügyességgel praktikus madáretetőket varázsolhatunk magunknak. Ragyogó etetőt készíthetünk a fák ágaira például egy kivágott lopótökből, PET-palackból, de akár kidobásra ítélt műanyag edényekből is tákolhatunk esőbeállóval ellátott madár-önkiszolgálót.

Kókuszhéjból az emberi szemnek is mutatós etető készülhet Fotó: pixabay.com

Néhány fontos szempontra azonban figyeljünk oda madáretetőnk elkészítésekor:

  • Legyen teteje, hogy se az eső, se a hó ne tudja az élelmet tönkretenni.
  • Kerüljön szélvédett és száraz helyre.
  • Ne legyen éles pereme, mert a landolásnál a madarak lábát elvághatja.
  • Ha a madáretető összeállításakor használunk ragasztót, figyeljünk, hogy ne legyen szem (csőr) előtt, mert a kis madárkák kicsipegethetik, és ez a halálukat okozhatja.
  • Amennyire lehet, az etető készüljön természetes anyagból, mert a madarak is bátrabban közelítik meg.
  • Legyen könnyen tisztítható! Fontos, hogy az összekoszolódott, összekeveredett piszkot is ki tudjuk venni, és kiborítani. A nem megfelelően tisztán tartott etető akár járványt is okozhat a madarak között.
  • Az egyik legfontosabb szempont, hogy a madarak (így az etető is) védve legyenek a macskáktól!


Neked ajánljuk
Amikor a lehullott szirmok új életre kelnek Amikor a lehullott szirmok új életre kelnek Az európaiaknak egyre fontosabb az újrahasznosítás Szezonális térkép – A helyi zöldség és gyümölcs egészségesebb Egy egész város fogott össze a tiszakécskei családért
Tovább a forrásra: 24.hu
Vissza
Hírfolyam