2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Házi potpourri a kellemes illatokért

Az illatos, száraz növénykeverék otthonunkba varázsolja a nyugalmat, a frissességet, gyönyörködteti szemünket és kényezteti orrunkat, ráadásul a máskülönben kukába kerülő gyümölcshéjat és elnyílott virágot is hasznosíthatjuk vele.

Néha a friss levegő kevés ahhoz, hogy igazán jól érezzük magunkat. Ha a rövid késő őszi, téli napokon fáradtak, levertek vagyunk, egy kellemes illat sokat javíthat a hangulatunkon. Ezt biztosítják a természetes légfrissítők, amelyeket könnyedén elkészíthetünk házilag is – írja a Zöld Újság.

A potpourri egy illatos, száraz növénykeverék, amely otthonunkba varázsolja a nyugalmat, a frissességet, gyönyörködteti szemünket és kényezteti orrunkat.

Az elkészítéséhez narancs, citrom, lime, ananász, alma, körte (lehet gyümölcsszelet, vagy csak a héja is), szárított levendula, rozmaring, bazsalikom, fahéj, ánizs, babérlevél, oreganó, vanília, menta, és minden más illatos gyümölcs, növény és fűszer számításba jöhet, vagyis nem csak virágszirmokban gondolkozhatunk.

Egy jól elkészített potpourri a szemet is gyönyörködteti Fotó: Murugash Suppiah/flickr.com

A virágszirmokat, leveleket és a felhasználható gyümölcsök héjat megszáríthatjuk a fűtőtesten, a folyamat 7-10 napot vesz igénybe, de a gyümölcsök gyors aszalására az alaposan felmelegített sütő is alkalmas, amelyben mindössze 20 perc alatt elérhetjük a kívánt eredményt. A szárított leveleket és a virágszirmok egy részét morzsoljuk szét, majd dolgozzuk össze. 

Az elkészült keverékünket töltsük csinos üvegbe, majd ízlésünknek megfelelően cseppentsünk hozzá illatesszenciát, és fedjük le.

5-6 hét szükséges ahhoz, hogy alaposan összeérjenek az illatok, ennek elősegítéséhez az edényt és tartalmát rendszeresen forgassuk.

Neked ajánljuk
Mihez kezdhetsz az összegyűlt csomagolópapírokkal? A fenyőtüskék felsöprésekor gondolj a jövőbeli takarításokra is Az új lassan kikerül a falra – de mi legyen a régivel? Új, ingyenes platform segíti a természettudományos tárgyak oktatását Közel 41 000 ételcsomag kerülhetett szétosztásra
Tovább a forrásra: zoldujsag.hu
Vissza
Hírfolyam