2020. október 28., Simon, Szimonetta
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így készítsünk saját mikrokertet

Jó szórakozás lehet egy japán mikrokert, úgynevezett Wabi Kusa elkészítése. A kaizen szemlélet alapján inspirált Asahi Super Dry most öt lépésben bemutatja, hogyan hozhatunk létre egyszerűen és gyorsan egy saját üvegedénybe rendezett, folyamatosan változó díszkertet.

Mi is az a Wabi Kusa?

A kaizen szemlélet a japán kultúra meghatározó eleme, a célja a tökéletességre való folyamatos törekvés. A látásmód szerint az élet minden területén állandóan lehet fejleszteni egy tevékenységet és annak eredményét is. Az Asahi Super Dry-hoz hasonlóan a Wabi Kusa is ezen elveken alapul: az üvegedénybe épített japán kiskertek egyszerre képviselik a folytonosságot és az eleganciát, emellett a személyiségünk szerint alakíthatjuk, díszíthetjük azokat.

Hogyan készül?

Elsőként keressünk egy magasabb falú üvegedényt, amely otthont ad majd a növényinstallációnknak. Törekedjünk arra, hogy széles bejárata legyen, így könnyedén hozzáférhessünk majd a kész kertünkhöz. 

Fotó: Noguchi & Peters

Az Urban Jungle Budapest szerint a Wabi Kusához érdemes vegyesen mocsári és félterráriumi növényeket választanunk, ez utóbbiak a kezdők számára is könnyebben kezelhetők. Az ültetéshez elengedhetetlen a jól kiválasztott, nedves, agyagos ültetőközeg. A Green Aqua akvarista szakértője szerint bizonyos növényfajtáknál attól függően, hogy víz alatt vagy szárazföldön tartjuk, különféle levélformák jelenhetnek meg – ezzel bátran kísérletezhetünk a még különlegesebb Wabi Kusa létrehozása érdekében. A szárazföldi, mocsári növényeknek nagy a páraigényük, így folyamatosan spriccelni kell rájuk a vizet az ültetés közben is. A kertünket természetes alapanyagokkal is díszíthetjük, például apró kövekkel vagy uszadékfával – a lényeg, hogy ízlésünknek megfelelő és lakóhelyünkhöz illő, természetes kompozíciót kapjunk végeredményül.

Hol tároljuk?

Az üvegedényekbe rakott növények biztos tárolását segítheti és személyre szabhatja egy elegáns tartóállvány. A Hello Wood letisztult, finoman megmunkált fa keretet javasol, amely egyszerű, szofisztikált vonalvezetésével kiemeli a Wabi Kusa növények természetes és elegáns szépségét – például a fenyő puha és egyszerűen megmunkálható anyagából könnyen elkészíthetjük a vázat. A felületvédelemről mindenképpen érdemes a befejezés előtt gondoskodnunk, így nem kell a karbantartással foglalkoznunk a későbbiekben.

Hogyan tartsuk életben?

Szerencsére ezek a különleges mikrokertek nem igényelnek magas szintű növénygondozási ismereteket. A Wabi Kusák fenntartásához fontos, hogy a növények gyökerei állandóan vízben álljanak, ezért gondoskodni kell a rendszeres vízellátásról. Elengedhetetlen a rendszeres fény, ezért világítsuk meg lámpával napi 10-12 órán keresztül. Ezt követően már csak a lehullott leveleket kell eltávolítani, illetve időszakosan visszanyírni, formázni.

Neked ajánljuk
Álmodd meg te az Európai Hulladékcsökkentési Hét legjobb magyar akciószervezőinek járó díjat! Újra elindulnak a Zöld Kalandozások Vess véget a huzatnak! Ösztöndíjprogram környezettudatos egyetemistáknak Pályázat autóbusztöltő berendezések gyártóinak és forgalmazóinak
Tovább a forrásra: octogon.hu
Vissza
Hírfolyam