2021. január 26., Paula, Vanda
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tűvel és cérnával a mindennapokat átszövő szemét ellen

Egyre többen küzdenek azért, hogy a vásárlások kapcsán keletkező hulladék mennyiségét visszaszorítsák. De hiba lenne, ha a tartós bevásárlótáskára megjelenő igényt újabb, rengeteg erőforrást és energiát felemésztő termékek létrehozásával elégítenénk ki. Ezt felismerve indította el a „nemkellzacskó” mozgalmat egy ceglédi vállalkozó édesanya. 

A zéró önköltséggel járó kezdeményezés meghódította az országot. Ahogy a civil kezdeményezések legtöbbje, a bevételorientált vállalkozásokkal szemben definiálja magát, így a társadalmi felelősségvállalás és a kreatív szemléletformálás számukra a legfontosabb.

Felhívják rá a figyelmet, hogy a környezettudatos életmódra való fokozatos áttérésnek nem feltétlen velejárója az újabb és újabb vásárlás, helyette érdemes inkább szétnézni a lakásban és a ház körül, mert az alternatív megoldások egy része sokszor már adott, csak föl kell ismerni őket.

A nemkellzacsko.hu arra az egyszerű alapvetésre épít, hogy feleslegessé vált, de még használható anyagot szinte bármely háztartásban találni, némi kézügyesség vagy egy kedves, varrni tudó ismerős segítségével pedig mindennek új funkció adható, így nem kell rögtön a méteráruboltba rohanni. Érzékletes útmutatóik és támogató közösségük segítségével bárki bátran tűt és cérnát ragadhat.

Nem megerőltető, ha vásárláskor magammal viszem a vászontáskát, ahogy az sem, ha rávarrunk egy címkét, ami egy weboldalra vezet. Mi, nemkellzacsko.hu-sok nem hangzatosan akarunk világot váltani, ebben rejlik a titok – fogalmazott a Helló Vidéknek a közösség alapítója, Csonka Kata.

Fotó: nemkellzacsko.hu
Neked ajánljuk
Mihez kezdhetsz az összegyűlt csomagolópapírokkal? A fenyőtüskék felsöprésekor gondolj a jövőbeli takarításokra is Az új lassan kikerül a falra – de mi legyen a régivel? Messziről szürke pacák, közelről pótolhatatlan természeti kincsek Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek
Tovább a forrásra: hellovidek.hu
Vissza
Hírfolyam