2021. október 25., Bianka, Blanka
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Cipő, csésze, gumikacsa – mit mivel ragasszak meg?

Ha ragaszkodsz a tárgyaidban testet öltött nyersanyagok és energia minél alaposabb kihasználásához, érdemes ellesned azokat a fortélyokat, amelyekkel szükség esetén megreparálhatod őket.

Otthoni tárgyainkban a gyakori használat miatt számos apró hiba keletkezik, amelyekre eleinte nem is nagyon ügyelünk. Ezek később nagyobb bajokat idézhetnek elő, pedig a kis hibák gyakorta könnyen orvosolhatók egy egyszerű ragasztással – írja az Ezermester.hu.

Ahhoz, hogy az ilyen megelőző javítások ne csak rövid ideig legyenek hatásosak, ajánlatos néhány lényeges szempontot figyelembe venni. Először is a javítandó tárgy anyagát jól határozzuk meg. A felület nagysága is a sikert befolyásoló tényező: megnehezíti a dolgunkat, ha kis felületekről van szó, különösen, ha nagy igénybevételnek vannak kitéve.

A törési felületek tisztasága, zsírmentessége a tartós ragasztás alapfeltétele.

A fenti szempontok mellett nagyon fontos a célra legmegfelelőbb ragasztó kiválasztása. Szerencsére már szinte mindegyik anyagféleséghez beszerezhetők jó kötőszilárdságú ragasztók, ezekből mindig a lehető legkisebb mennyiséget célszerű megvásárolni, mert hosszabb tárolás közben használhatatlanná válhatnak.

  • A pillanatragasztók gyorsan kötnek, a ragasztás helye azonban merev, mondhatni rideg lesz, hajlítás esetén elpattan. Csak vékony rétegben elterítve hatásosak, a kötés szilárdsága pedig lepréselve lesz igazán erős. 
  • A diszperziós faragasztók fából készült ajtók és ablakok, faipari termékek, valamint dekorációs anyagok ragasztására alkalmasak. 
  • A rendszeresen használt lábbelik kéregszéltűzései gyakran elválnak a felsőrésztől. Ez bőr- vagy más rugalmas kötésű oldószeres ragasztóval vékonyan bekenve könnyen visszaragasztható. A leváló talpszél sem ritka cipőhiba. Kijavítása előtt a széthúzott belső felületeket át kell csiszolni, meg kell tisztítani. Utána erős cipőragasztót használjunk.
  • Hátizsákok és egyéb táskák, sőt a levéltárcák felfeslett szélszegéseit is érdemes frissiben leragasztani, mégpedig rugalmas kötést adó poliuretán ragasztóval, vékonyan felkenve.
  • A CD- és más műanyag tokok pántjai is sérülékenyek. Ha csak megrepedt az átlátszó tok vége, akkor ezt speciális pillanatragasztóval még érdemes összeragasztani. Gyakran törnek el a műanyag gyerekjátékok, ezek javítására is ez a ragasztó használható.

További ragasztótípusokról és technikákról az Ezermester cikkéből tájékozódhatsz.

Neked ajánljuk
Újra Zöld Kalandozásokra hív a Humusz Fából vas... kés?! A sportruházat is lehet etikus és fenntartható Kék Bolygó Podcast: 9 G-vel repülünk Tarjánban is ültettek fákat a településfásítási programon belül
Tovább a forrásra: ezermester.hu
Vissza
Hírfolyam