2021. június 24., Iván
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Foltvarrás: amikor a kósza, apró textilfecnik is megdicsőülnek

A patchworktechnika történetének kezdetei több ezer évre nyúlnak vissza.

A legenda szerint Buddha varratta az első foltokból álló takarót. A foltvarrást két angol néven is ismerjük: és bár a patchwork- és a quilttechnikát ma már általában kombinálják egymással, eredetileg különböző módszerrel készült textileket jelentettek – írja a Haon.hu.

 A patchwork a klasszikus foltvarrás, amikor különböző színű, mintájú, de azonos formájú anyagdarabkák összeillesztésével szabályos mintázatot alakítanak ki.

Ezt az emberi – vagyis asszonyi – lelemény, a takarékosság igénye szülte. A quilt lényege, hogy több réteg anyag összeöltögetésével jön létre egy steppelt textília, tulajdonképpen egy vastag takaró, mely a hideg elleni védekezésre szolgált.

A legkisebb anyagmaradékok vagy egy kedves, mintás ruhadarab ép darabkái is új szerepkörbe juthatnak Fotó: shutterstock.com

A steppelés nagyjából a 17. század környékén kezdett szélesebb körben terjedni, és főként takarók készítésére használták.

A foltvarrás célja minden használható anyag megmentése volt, a szegényebb családok ruhadarabjaikat kockákra vágták, így születtek újjá a – valamely okból már hordhatatlan – ruhák ágytakaró vagy függöny alakjában.

A divat új lendületet kapott, amikor az Amerikába özönlő telepesek feleségei – szintén takarékossági okból – foltvarrással mentették meg textiljeiket az enyészettől. A legtöbb ekkor készült munka takaró volt, de hamarosan függönyök, szőnyegek is kerültek ki a szorgos kezek alól, az értékük egyre nőtt: a foltmunkák sokszor fizetőeszközként szolgáltak.

A foltvarrás örök divat. Bár a varrógép – már a lábbal hajtott is – forradalmasította a mozaikvarrást, a gépi steppelés soha nem lesz olyan hatású, mint a kézi. Éppen ezért egy valódi, kézzel varrott patchworktakaró bármely lakás értékes dísze lehet.

Fotó: shutterstock.com
Neked ajánljuk
Zöldebben gondolkodunk a járvány hatására Elő a cerkával, ecsettel, filccel – ismerkedj meg a hermelinnel! Hogyan nőtt a fejünkre a műanyag? Tovább szigorodik az egyszer használatos műanyag termékekre vonatkozó szabályozás Velencei-tó: Oxigénhiánytól pusztulnak a halak, de mi lehet a gyors megoldás?
Tovább a forrásra: haon.hu
Vissza
Hírfolyam