2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Tetten ért klímaváltozás – hogy ne veszítsük el a fonalat

A kötött vagy horgolt hőmérséklet-takarók kézzelfogható és látványos lenyomatai az időjárás – vagy ha történeti léptéket választunk, akár a klíma – alakulásának.

A globális felmelegedés nehezen megragadható és befogadható jelenségét egy kötő- vagy horgolótű és egy kupac színes fonal segítségével látványos takaró, sál vagy éppen kendő formájában ragadhatjuk meg.

A hőmérséklet-takaró készítése a színskála meghatározásával indul: a különböző hőmérsékleti tartományokhoz színeket társítunk, majd a napi hőmérsékletnek megfelelő színnel készítjük el a sorokat.

A végeredmény egy színpompás, látványos takaró, amely az adott időszak hőmérsékletének változásait mutatja.

A hőmérséklet-takaró készítése azért nagyon különleges projekt, mert nagyfokú szabadságot biztosít kreativitásunk számára. Szabadon választható meg a takaró mintája, a méret könnyedén változtatható menet közben is, a színek váltakozása pedig biztosítja, hogy sosem lesz unalmas vagy monoton az alkotás.

Ha nem egy adott év időjárását, hanem az éghajlat változását szeretnénk megragadni, érdemes böngészni a történeti adatsorokat, majd egy adott naptári napot vagy hónapot kiválasztani. Így az ahhoz kapcsolódó hőmérsékleti értékek alakulását akár száz éven keresztül, fonalakkal követhetjük nyomon. Magyarországra vonatkozó adatokat a www.met.hu oldalon találhatunk, ha pedig egy másik ország vagy kontinens folyamatait találjuk izgalmasnak, a www.wunderground.com/history oldalt érdemes fölkeresni.

Forrás: The Crochet Crowd/youtube.com
Neked ajánljuk
Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag Íme egy saját készítésű kiegészítő a hangulatos nyáresti beszélgetésekhez Közeleg a nyári szünet, előkerülhetnek a szabadtéri játékok Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: fonalda.com
Vissza
Hírfolyam