2021. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Környezetbarát leszámolás az izzadságfoltokkal

A nyári melegben természetes, hogy a testünk izzadással igyekszik hűteni magát, ez azonban a dezodorokkal vegyülve nehezen eltávolítható foltokat okozhat, amelyekkel a folttisztítók is nehezen birkóznak meg. Hatékony és mégis természetbarát csináld magad megoldásokat mutatunk be a kellemetlen jelenség megoldására.

A kellemetlen foltokért a dezodorokban található aluminium és a verejték alkotóelemeinek elegye a felelős. Sajnos ezeken az elszíneződéseken a sima mosás sokszor nem segít, a folttisztítók pedig olykor csak besötétítik a foltot. Szerencsére néhány háztartási alapanyag segítségével könnyen megszabadulhatunk a makacsabb elszíneződésektől is.

Fehér felsők esetén

 • Keverj össze szódabikarbónát, hidrogén-peroxidot és vizet 1-1-1 arányban. Egy felsőrész megtisztításához nagyjából negyed csészényire lesz szükséged mindegyikből, ha viszont többet is mosol, akkor annyival növeld a mennyiséget.
 • Ezzel az oldattal dörzsöld át a foltokat. Még hatékonyabb, ha nem puszta kézzel, hanem fogkefével vagy puha sörtéjű kefével dolgozol.
 • A ruhadarabot ezek után hagyd ázni legalább 30 percig.
 • Végül mosd ki kímélő mosószerrel gépben vagy kézzel, hideg vagy közepesen meleg vízben.
Ezekre lesz szükség a folttisztításhoz Fotó: Shutterstock

A fehér felsőkön folttisztítóként citromlevet is használhatunk, ez esetben a következő lépéseket kell követni:

 • A frissen facsart citromlevet keverd el vízzel 1-1 arányban.
 • Az oldatot alaposan dolgozd bele a foltokba, majd hagyd állni minimum 15-20 percig.
 • A felsőt ezek után mosd ki gépben, a szokott módon.

 Színes felsők esetén

Színes felsőknél a folt eltávolítása mellett fontos szempont a szín védelme.

 • Keverj össze fehér ecetet és vizet 1-1 arányban, majd fogkefével vagy puha sörtéjű kefével óvatosan dörzsöld bele a foltokba.
 • Egy lavór vízhez önts egy csésze fehér ecetet.
 • Áztasd be ebbe a vízbe a felsőrészeket legalább fél órára.
 • Ezek után mosd ki gépben a ruhadarabokat kímélő, folteltávolító mosószerrel, alacsony hőfokon.

+1 tipp: az alumíniummentes dezodorok használatának kerülésével a bőrirritáció és a kellemetlen foltok is elkerülhetők, ezek széles választéka elérhető manapság a patikákban és a drogériákban.

Neked ajánljuk
Könnyed vízparti móka az újrahasznosítás jegyében Hogyan mutassunk ajtót a nyáron erőszakosan nyomuló szúnyogoknak? Nem léphetsz kétszer ugyanabba a kiállításba: folyton változó tárlat vár a Balatonnál A BKK augusztusi akciója: hétfőnként diákbérlettel kedvezményes jegy váltható az állatkertbe Úgy tűnik, az új energiacímkéket még szoknunk kell
Tovább a forrásra: nlc.hu
Vissza
Hírfolyam