2021. október 24., Salamon
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Egy kis pepecseléssel megszabadulhatsz a folpacktól

A méhviasz kendők remek megoldást jelentenek a hulladék csökkentésére. Gyakorlatilag bármire használhatod őket, amire a folpackot is használnád: belecsomagolhatod a szendvicset, lefedheted vele a salátástálat, letakarhatod a kelesztés alatt álló tésztát és bevonhatod vele a félig megevett zöldséget vagy gyümölcsöt.

A legtöbb méhviasz élelmiszer-csomagolást pamutszövet, méhviasz, fenyőgyanta és jojobaolaj felhasználásával készítik. A megoldás hatalmas előnye, hogy a méhviasz kendőből nem lesz szemét egyetlen használat után, sőt, amikor hosszabb idő után elhasználódik, még akkor is menthető.

Amint a kendők felülete kopásnak indul, újból felvihetjük rá az összetevőket, vagy komposztálhatjuk a kendőt – szemben a műanyagból készülő alternatívával.

 A Bien leírása alapján a saját kendő elkészítéséhez organikus pamutszövetre, 2,5 evőkanál méhviaszpelletre, 2 teáskanál fenyőgyantára és 1 evőkanál jojobaolajra lesz szükséged. A pamut kendőt mosd ki és hagyd megszáradni. A szövetet vágd a kívánt formára és méretre. Használj cikcakkollót, hogy megelőzd az anyag foszlását. Melegítsd elő a sütőt 90 fokra. Egy kisebb méretű edényben vízgőz felett olvaszd össze a méhviaszpelletet, a fenyőgyantát és a jojobaolajat.

A szövetdarabokat helyezd egy komposztálható sütőpapírral kibélelt tepsibe, majd egy szilikonecset segítségével vond be őket mindenhol a viasszal. Tedd a tepsit 2 percre a sütőbe, majd vedd ki, és ellenőrizd, hogy maradtak-e egyenetlenségek vagy száraz foltok. Ha igen, akkor ezeket vond még be az ecset és a viasz segítségével, majd tedd vissza a kendőket újabb két percre. Ha kész, a kendőket egy ruhacsipesz segítségével akaszd fel a fogasra, hogy meg tudjanak száradni.

Neked ajánljuk
Újrahasznosított karácsonyi díszek készítésére buzdít a Játéksziget Külföldön már elismerték, itthon is jön a Vadlovak – Hortobágyi mese (filmelőzetessel) Sétaműhely a Bartókon és környékén A globális felmelegedés több vesebetegséghez vezethet Kapszulákból származó kávézacc táplálja a pannonhalmi levendulamezőket
Tovább a forrásra: bien.hu
Vissza
Hírfolyam