2022. január 27., Angelika
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Épül már a fecskefészek

Nemcsak cikázó repülésének bájával, de a kellemetlenkedő szúnyogok kordában tartásával is belopja magát az emberek szívébe. Meglévő fészkeik megóvása mellett saját darabok készítésével is elősegíthetjük a madarak szaporodását.

A mezőgazdasági vegyszerezés, a szúnyogirtás, az egyre kevesebb háziállat miatt rovarból is kevesebb van. A kevesebb élelem és a megváltozott életkörülmények pedig együttesen azt eredményezték, hogy az elmúlt pár évtizedben a hazai fecskeállomány felére csökkent.

Sajnos sokan leverik a fecskefészket azért, mert a madarak ürüléke beszennyezi a fészek alatti területet. Ez egyszerűen megakadályozható, ha közvetlenül a fészek alá kerül egy ürülékfogó tálca.

 Segíthetjük őket azzal is, ha sárlelőhelyet biztosítunk nekik – a vízre különben is szükségük van, a madárbarát kertben télen-nyáron van a madaraknak víz.

Végül mesterséges fészkeket is készíthetünk nekik. A füsti fecskéknek és a molnár fecskéknek kicsit különböző fészek dukál, de mindkettő elkészítéséhez agyagra vagy földre, gipszre, deszkára, szegekre vagy csavarokra, csirkehálóra és egy kevés vízre van szükség.

A deszka szolgáltatja a fészek alapját, erre kerül a csirkehálóból kialakított váz, amit a gyurma állagúra kikevert agyagos föld és gipsz keverékével kell beborítani. Fontos, hogy a szúrós drótvégeket körültekintően dolgozzuk el. A fészket száradást követően lehet a helyére tenni. A kisebb hiányosságok nem jelentenek problémát – leendő lakói szükség esetén tökéletesítik majd.

A részletes útmutató a vidra-vizitura.hu oldalon érhető el.

Neked ajánljuk
A régi karácsonyok is üdvözletüket küldik A téli esték kiválóan alkalmasak a fonalmaradékok eltűntetésére Hangulatos és illatos esték az újrahasznosítás jegyében Minikonferencia a fenntartható divat és a márkaépítés kihívásairól Még tart az Ana okozta károk felmérése Délkelet-Afrikában
Tovább a forrásra: vidra-vizitura.hu
Vissza
Hírfolyam