2022. július 6., Csaba
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Így termelhetsz fillérekből vegyszermentes zöldséget fenntarthatóan

Nem kell nagy területen gazdálkodnod ahhoz, hogy tehess a növénytermesztéshez kapcsolódó környezeti veszélyek csökkentéséért. A kiskertedben is érdemes törekedned a talaj és környezetbarát módszerek alkalmazására. Számtalan fenntartható megoldás létezik: ilyen a komposztolás, a permakultúra és a hidroponika is.

Hulladékból ajándék

A komposztálás egy újrahasznosítási folyamat, a lehető legjobb és legtermészetesebb módja a háztartásban keletkező szerves hulladék felhasználásának. A komposztálódás során a lebomló szerves anyagok oxidálódnak, kolloidokat képeznek, majd ásványi anyagok és humusz keletkezik belőlük.

Azzal, hogy környezetbarát módon csökkented a saját háztartásodban összegyűlő hulladékot, a szállításához és feldolgozáshoz kapcsolódó kibocsátást is csökkentheted, ráadásul a talaj is meg fogja hálálni a gondoskodást.

A kertek kikerülő hulladék újrahasznosítása megfelelő alapot ad a komposztnak, ugyanakkor ügyelj rá, hogy semmiféle veszélyes hulladéknak számító anyag, illetve hús, kenyér, csont, záptojás, sütés után maradt olaj, vegyszer és gyógyszer ne kerüljön bele.

Használd a természet erejét

A permakultúra az angol permanent agriculture, vagyis állandó mezőgazdaság szavak összevonásából keletkezett. A permakultúra lemásolja a természetes önfenntartó rendszereket. Azon a felismerésen alapszik, hogy az egész mezőgazdaság egy nagy körforgás szerint működik, ami az állatok, növények és a mikroorganizmusok közti összhangon alapul.

A teljes körforgás kialakításához szükséges a növények alapismerete és igényeinek megfigyelése. Lényeges dolog hogy olyan növényeket ültessünk össze, amelyek képesek „összedolgozni”: az egyikük a hasznos rovarokat vonzza, a másikuk a kártevőket tartja távol, a harmadik a talajt trágyázza.

Magaságyások kialakításával elkerülheted a föld mélyen történő átforgatását Fotó: pixabay.com

Úttörő lelkeknek itt a hidroponika!

Sokan gondolják úgy, hogy a a hidroponika lehet a jövő növénytermesztésének kulcsa, hiszen ez megoldást nyújthat a fenntarthatóságra és az élelmiszerkérdésre is. A hidroponika egy olyan fenntartható és profitábilis növénytermesztési metódus, amelyhez talaj nem, csak víz és ásványi anyag szükséges.

A hidroponikus növénytermesztés akár beltérben is megvalósítható Forrás: Her 86m2/youtube.com
Neked ajánljuk
Íme egy saját készítésű kiegészítő a hangulatos nyáresti beszélgetésekhez Így készíthetsz mosogatógép-kapszulát házilag A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: agrarszektor.hu
Vissza
Hírfolyam