2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Balkonkertészkedésre fel!

A zöld levelek szerelmeseként nem kell a boltok plasztikba burkolt finomságaira hagyatkoznod. Ha megfogadod Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész-oktatójának tanácsait, akár az ablakpárkányodon is egész évben megtermelheted az ínycsiklandó vitaminforrásokat, és az üde növények látványával is gazdagabb lehetsz. 

Túlzás lenne azt állítani, hogy bárhol lehet egészséges salátát nevelni, de tényleg sokkal kevesebb igénye van, mint a népszerű mediterrán fűszereknek vagy a közkedvelt paradicsomoknak – olvasható a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán megjelent útmutatóban.

Mint minden egyéb balkonkert esetében, itt is van pár szempont, aminek meg kell felelnünk:

  • Forgalmas úttól távolabb eső területen vágjunk csak bele, hisz a kipufogógáz és a por nem tesz jót a növényeknek. Ilyen helyre érdemes inkább szívós futó- vagy dísznövényeket ültetni.
  • Csak akkor kezdjünk termesztésbe, ha napi szinten tudunk gondoskodni a növényekről. 1-2 nap kiesés még megoldható trükkökkel, de ha életvitelünkre jellemző az ingázás, inkább ne veteményezzünk.
  • Legyünk tisztában a környezeti jellemzőkkel (napos, árnyékos, szeles stb.), és azokhoz igazítva válasszunk növényeket!
  • A közösségi terek használata előtt (gang, udvar, tető stb.) mindig kérjünk engedélyt a felelősöktől.

Ha valakinek nincs külső párkánya, mikrozöldek formájában akkor is egész évben termeszthet magának ízes és egészséges friss zöldeket. A kis helyet foglaló miniveteményes a balkonkert többi növényével ellentétben nem igényel több hónapos elköteleződést, 1-2 hét alatt szüretelhető a városi legelőnk. A kulcsa a bio csíramag és és a napi kétszeri vízpermet.

A mikrozöldek mellett márciustól a szezon végéig vethetünk és szüretelhetünk tépősalátákat. A levélsaláták előnye, hogy a fejet növesztő salátával ellentétben levelenként folyamatosan szüretelhetők, és kitűnően nevelhetők balkonládában. Balkonládában magról nevelhetünk metélőpetrezselymet és zellert is, csak mindig nézzük meg a tasak utasításait, nehogy szezonon kívül próbálkozzunk vele. 

További útmutatásért és trükkökért olvasd el Bajzák Anna útmutatóját.

Neked ajánljuk
Elő a lapkákkal! Káosz van a fürdőszobában? Pedig a papírgurigák is ötletes tárolóvá avanzsálhatnak Négy helyszínen több mint száz filmmel várja a közönséget a gödöllői Nemzetközi Természet- és Környezetvédelmi Fesztivál Amerikában szigorúbb szabályokra számíthatnak a fenntartható alapok 18 millió forintot gyűjtött a menekülteknek a CIB Bank
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam