2021. szeptember 24., Gellért, Mercédesz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fűszerkeveréket, fűszersót házilag is készíthetsz magadnak!

Ráadásul ezzel nemcsak a jóízű falatok ökológiai lábnyomát csökkentheted, de a cél eléréséhez a balkonod is a szemedet és a környéket látogató beporzókat kényeztető oázissá alakul át.

„Neveljünk a balkonon fűszernővényeket, és kétszítsük magunk fűszersót, ételízesítőt, ízesített olajat, ecetet” – bíztat mindenkit Bajzák Anna, a Zöldítők balkonkertész képzésének oktatója, aki a Tudatos Vásárlók Egyesületének oldalán osztotta meg tanácsait.

A szakértő rámutat: az otthonunkban termesztett növények se szállítási, se tárolási, se csomagolási lábnyommal nem rendelkeznek. A gondosan ápolt, évelő fűszerek hosszú éveken át teraszunk díszei és ételeink ízesítői lehetnek, ha pedig a környezet is megfelelő, egészséges és vegyszermentes ízekkel támogathatják a fenntarthatóságra való törekvésünket.

A legtöbb fűszer virágzása idején boldog pihenőhelye a beporzásért felelős rovaroknak: ebből a szempontból különösen szerencsés választás a zsálya, a levendula, a szurokfű, a citromfű, a bazsalikom, a kakukkfű vagy a rozmaring.

A megfelelő növények kiválasztásához érdemes körülnézni a család által kedvelt és rendszeresen használt fűszerkeverék összetevői között. Szüret után a növényeket sötét, de jól szellőző kamrában lógatva vagy napra helyezett kartondobozban érdemes szárítani – figyelmeztet Bajzák Anna.

A fűszerkeverék elkészítéséhez nem kell más, csak a ropogósra szárított fűszerek, egy tiszta mozsár, illetve a tároláshoz csírátlanított, száraz üvegek.

Ha fűszersót, sós ételízesítőt, levesfűszereket, rizottóízesítőket is szeretnénk készíteni, érdemes bio mezőgazdaságból friss petrezselymet, sárgarépát, paszternákot, karalábét, zellert és hagymákat is beszerezni. Ezeket aprítógéppel előkészítjük, van, aki kiszárítja őket, más receptek szerint nem kell, mert a só tartósít. A kívánt arányban sóval és fűszerekkel összedolgozzuk, és – fentiekhez hasonlóan – kicsi befőttesüvegekbe töltjük – olvasható a TVE oldalán, ahol további ötleteket is kapunk saját fűszerkertünk és ételízesítőink elkészítéséhez.

Neked ajánljuk
Szeptemberben minden kis tenyér, zseb és táska tele van vadgesztenyékkel A kerti munkák során is hasznos, ha van kéznél szódabikarbóna Élet a Nagy-korallzátonyon – Tavasz (természetfilm) Mekkora rizikóval járnak a mindennapi használati tárgyaink? A nagyvárosokban a dugók miatt a leggyorsabb közlekedési eszköz a bicikli
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam