2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Szeptemberben minden kis tenyér, zseb és táska tele van vadgesztenyékkel

De a tüskés páncélból előbukkanó melegbarna gerezdek nem csak a gyerekszoba lakóinak érdeklődésére tarthatnak számot. A fürdőszobában is jó szolgálatot tehetnek.

Mivel a vadgesztenyefa termése nem ehető, sokan csak a gyermekeknek szedik össze kellemes alkotójáték gyanánt, pedig ennél jóval sokoldalúbb növényről van szó, amely más területeken is segítséget jelenthet – írta a meg a Femina.

A mosódió széles körben ismert a háztartási munkákban, de az ára viszonylag magas, ráadásul távoli, ázsiai országokból importálják Európába.

Sokan nem is tudják, de hasonlóan magas szaponintartalma miatt a vadgesztenye éppúgy használható környezetbarát, vegyszermentes, bőrbarát takarító- és mosószerként.

Ehhez semmi egyebet nem kell tenni, mint a héjat éles késsel lehámozni, mivel a belső termésből oldódik ki jobban a növényben levő szaponin. Az apróbb darabokra vágott béllel megtölthető a mosózacskó vagy egy fél pár zokni, amely a mosógép dobjába helyezendő. Erőssége csakugyan nagyjából a mosódióval megegyező.

Felmosószer vadgesztenyéből

Vízben kifőzve akár felmosásra alkalmas szer is készíthető vadgesztenyéből. Ehhez a mosószerhez hasonlóan a terméshús szükséges, amelyet néhány darabra vágva kell a vízbe helyezni. Az erősség tetszés szerint variálható, fél liter vízhez 2-3 darab elegendő. 10 perc forralás után vedd le a tűzről, majd hagyd langyosra hűlni az egészet. Enyhén sárgászöldes lé lesz a végeredménye. A szer alkalmas a bútorok takarítására, a padló felmosására is, sőt házi, bőrbarát mosógélhez is adható.

Forrás: WoodlandsTV/youtube.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: femina.hu
Vissza
Hírfolyam