2018. július 16., Valter
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Dizájntrendek 

Ehető papír mentheti meg a méhek életét

A méhek nagyon fontosak a saját túlélésünkben is, hiszen óriási szerepük van az ökoszisztémánk fenntartásában. Egy új találmány rengeteg rovar életét mentheti meg azzal, hogy táplálékot biztosít nekik az egyre hosszabb nektárgyűjtő útvonalaik során.

Dizájntrendek 

Hulladékból is készülnek az új bankkártyák

Újabb területen hasznosítják az óceánokból kigyűjtött műanyag hulladékot: az American Express bankkártyákat gyárt belőle.

Dizájntrendek 

Átlátszó fa forradalmasíthatja az építkezést

Az átlátszó fa nem csupán környezetbarát építőanyag, de számos más jó tulajdonsága is van, amelyek egy napon még igen népszerűvé tehetik.

Dizájntrendek 

Bosszantó szemét? Értékes alapanyag!

Egy rágógumit átlagosan néhány percig rágunk, majd eldobjuk – de ettől sajnos még nem tűnik el. Az angliai Anna Bullus elhatározta, hogy összegyűjti és újrahasznosítja a kidobott rágókat. Az utcai hulladék így új életet kezdhet mint köztéri szemetes vagy éppen kávéspohár, számolt be a Bbc.com nyomán a Korkorosgazdasag.hu.

Dizájntrendek 

Díjat nyert Magyarország első passzívház óvodája

Az Archikon építésziroda által tervezett budapesti Meséskert óvoda bejutott a Baumit Life Challenge nemzetközi építészeti verseny középület kategóriájának első hat jelöltje közé. A háromszintes épület legizgalmasabb eleme a tetőterasz, ahol szabadtéri színpad és játszótér található, jó időben pedig a tornaórák helyszínéül szolgál.
(Fotó: facebook.com/Archikon)

lakaskultura.hu
Dizájntrendek 

A tengeri teknősök is szeretik az új magyar fürdőruhamárkát

Ha valaki még mindig abban a hitben él, hogy a környezettudatosság nem menő és az ökodivat vagy a fenntarthatóság nem szexi, érdemes felkeresnie az Undersea Bikini webshopját. A fast fashion vállalatok fő célcsoportját jelentő 18–25 évesek biztosan beleszeretnek majd egy-két fürdőruhába. A márka egyik alapítójával, Tóth Mónival Mengyán Eszter, a fenntartható divattal foglalkozó Holy Duck! blog írója készített interjút.
(Fotó: Undersea Bikini/facebook.com)

holyduck.hu
Dizájntrendek 

A légtisztító akár építőművészeti alkotás is lehet

A milánói dizájnhéten minden évben az innovatív alkotásoké a főszerep. A környezetvédelmi megoldások és a légszennyezés problémája egyre inkább foglalkoztatja az építészeket és a dizájnereket is. Kengo Kuma szmognyelő építészeti anyagot, Daan Roosegaarde légtisztító biciklit tervezett. 

Dizájntrendek 

Kávészacskókból kiegészítő – Coffewear: az ökotudatos magyar dizájnmárka

A kávé és az ökotudatosság kapcsolata sokrétű: a reggeli ébresztőt kérhetjük repohárban, a kávékapszulákból készülhet ékszer, a zaccból remek komposzt varázsolható és még hosszan lehetne sorolni. Most a magyar dizájnerek is beálltak a sorba, Győrbíró Csenge a kávészacskók újrahasznosításával készít trendi kiegészítőket.

Dizájntrendek 

Étkészlet konyhai hulladékból

Kosuke Araki a mindennaposnak számító háztartási hulladékból, illetve a zöldség- és húspiac hulladékából készít letisztult, minimalista edényeket.

Dizájntrendek 

Élesztőgombákból készül csomagolás Lengyelországban

A kombucha készítésekor használt eljárással, baktériumok és élesztőgombák segítségével készíti egy lengyel dizájner hallgató a Scobyt, amely a folpack és a műanyag zacskó környezetbarát utódja lehet.

Dizájntrendek 

Itt az első akku nélküli elektromos fogkefe

A környezetbarát anyagokból fogkeféket gyártó Goodwell olyan elektromos fogkefével rukkolt elő, amelynek nincs szüksége időigényes töltésre.

Dizájntrendek 

Növényi hulladékból készülhetnek majd a ruháink

A divatipar éves szinten 100 milliárd új ruhaneműt és kiegészítőt állít elő, amelyeknek aztán 3/5-ét egy éven belül kidobják. Kidolgozták a lehetőségét, hogyan lehetne élelmiszeripari és mezőgazdasági hulladékokból olyan jó minőségű, újrahasznosítható textilt előállítani, ami a tékozló iparág teljes alapanyagigényét kielégíthetné.

Dizájntrendek 

Egy nagy oroszlán védi a zaj- és levegőszennyezéstől a Hungária körút mellett élőket

Az új falszakasz több ezer állatnak, kétszáz dolgozónak és a látogatóknak is nagyobb védelmet biztosít a közlekedési zaj- és porszennyezéssel szemben, ráadásul a városkép is látványosabb és színesebb lett.

Dizájntrendek 

Zöldebb és jobb városok

Miként kellene egy zöldvárosnak kinéznie? Koppenhágára kellene hasonlítania, ahol magas a kerékpárral közlekedők aránya, illetve az újrahasznosítás mértéke? Vagy mit szólnánk Curitibához, a brazíliai Paraná állam fővárosához, amely gyalogosközpontú várostervezést alkalmaz? Vagy talán Etiópia fővárosára, Addisz-Abebára kellene hasonlítania egy zöldvárosnak, ahol teljes mértékben megújuló energiából biztosítják az áramellátást?
(Forrás: Daniel Ansel Tingcungco/flickr.com)

vg.hu
Dizájntrendek 

Itt az Adidas első óceáni műanyaghulladékból készített tréningszettje is

A világcég áttörő újítása, az óceáni műanyaghulladékból készült futócipő, a Parley UltraBOOST után néhány évvel megérkezett az újrahasznosított anyagból készült kapucnis pulcsi és tréningnadrág is, szintén a háromcsíkos márka és a Parley For The Oceans környezetvédelmi szervezet együttműködésében.

Dizájntrendek 

Fészek Részek – Környezetbarát bútorok Magyarországról

A Fészek Részek márka munkásságában a környezettudatosság és a fenntarthatóság első számú szempont: a bútorok különlegessége, hogy okos gyártmányrajzuknak köszönhetően hulladékanyag nélkül előállíthatók.

Dizájntrendek 

Az óceánok szemetéből készítenek divatos karkötőket

A tengerek és óceánok szemetét összegyűjteni a világ jelen állása szerint sajnos szélmalomharc, mégis vannak, akik nem veszik félvállról a dolgot. A tonnákban mérhető hulladékból divatékszert készítenek, amivel nem csak újrahasznosítanak, de működésük alapjait is megteremtik.

Dizájntrendek 

Magyar divat- és formatervezők fenntartható alkotásai a helsinki design weeken!

Hazai divat- és formatervezők mutatkoznak be idén a Helsinki Balassi Intézet – Magyar Kulturális és Tudományos Központ galériájában, a kiállítás a fenntarthatóság iránt érzékeny kreátorok munkáit ismerteti majd. A tárlat egybegyűjti azon tervezők munkáit, akik kiemelkedően fontosnak tartják a jelen és a jövő környezeti, gazdasági és társadalmi kihívásaival való szembenézést, és a fenntartható fejlődés koncepciójába illeszkedve alkotnak.
(Forrás: Fészek Részek/www.feszekreszek.hu)

rebellivemagazine.com
Dizájntrendek 

Tésztából készít szívószálakat ez a környezettudatos kávézó

Legyünk bármilyen környezettudatosak is, nehéz mindenre odafigyelni. Így pihenés közben könnyű megfeledkezni arról, hogy a szívószálakkal is gyarapítjuk a műanyaghulladék mennyiségét. Némely vendéglátóegységben bevezették a szívószálmentességet, máshol papírból készült szívószálakra váltottak, a stocktoni Shakes Ice Cream Cafe azonban egészen újszerű megoldást választott műanyaglábnyomának csökkentésére.

Dizájntrendek 

Farmer – újraálmodva

A Humusz Szövetség a Réthy Fashion szigetszentmiklósi újrahasznosítási központjában járt, hogy megnézzék, hogyan lesznek a régi ruhákból új termékek.