2021. október 23., Gyöngyi
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Dizájnerkollekcióban kapnak második életet a Levi's farmerek

A fenntartható divat jegyében közös kollekciót mutatott be a Kata Szegedi és a Levi’s.

Dizájntrendek 

Egy napra a fenntartható divat fellegvárává vált a Bálna

Október 11–17. között rendezték a Budapest Central European Fashion Week programsorozatot. Október 17-én, a divathét záró délelőttjén a V4-es alkotóké, a fiatal tehetségeké és a környezettudatos tervezőké volt a főszerep.
(Fotó: Kerényi Virág kollekciójának bemutatója. MTI/Balogh Zoltán)

index.hu
Dizájntrendek 

A Volvo a fenntartható textíliák készítésében látja a jövőt

Az autógyártó nemrégiben jelentette be, hogy a jövőben semmilyen állati eredetű anyag, így például bőr sem lesz az autóikban. A helyettesítésére kidolgozott anyagból pedig nemcsak üléshuzatokat, de rögtön egy környezetbarát táskát is készítettek.

Dizájntrendek 

A divat lehet fenntartható, a divat lehet etikus, a divat lehet szerethető

A Kultúrgorilla csapata a Budapest Design Week Nyitott Stúdiók eseményéhez is kapcsolódva szemléletformáló kiállítást szervez.

Dizájntrendek 

A gyapjú új élete – beszélgetés Temesi Apol textiltervezővel

Az élet egyre több területén kerül előtérbe a fenntarthatóság fontossága, a lokalitás, az újrahasznosítás, a természetes alapanyagok alkalmazása. Temesi Apol textiltervező munkájában is visszaköszönnek ezek az irányelvek, gyapjú újrahasznosításával készít akusztikai paneleket. Tárgyai a funkcionalitás mellett dekoratívak, harmonikus színkombinációk, izgalmas felületek és geometrikus formák jellemzik őket.
(Kép: pixabay.com)

glamour.hu
Dizájntrendek 

Hagyományőrzés, fenntarthatóság, közösségépítés bohém módra

„Biciklikerékből készült csillár a plafonon, próbababa retextilből készült nyaklánccal a konyhasarokban, szívecskébe foglalt Frida Kahlo az újrahasznosított farmerkabáton, valamint sok-sok használt ruha és a legkülönfélébb anyagok, amikbe legszívesebben belehemperedne az ember.” A Bohém Tanya Közösségi Műhely megálmodója Kocsis Angéla, aki „ágytakaróból menyasszonyi ruhát, az emberekből pedig közösséget alkot.”
(Kép: pixabay.com)

wmn.hu
Dizájntrendek 

Egy magyar dekoratőr ad új esélyt a természetet szennyező gumiabroncsoknak

Egri Hedvig néhány évvel ezelőtt hagyta maga mögött Budapestet. Amikor elindult vidékre, még nem volt konkrét elképzelése arról, mit fog kezdeni magával. Aztán a téma szembejött vele – és most elégedettebb és boldogabb, mint valaha. Olyan munkát végez, amit szeret, és ami fontos is. Kidobott gumiabroncsokat gyűjt össze és hasznosít újra.

Dizájntrendek 

Sok területen van szükség a változásra

Fenntarthatóbb divat, befogadóbb társadalom, természetesebb anyagok, a tradicionális értékek megbecsülése – a Worth Project keretében megvalósuló Change-kollekció egyszerre több területen szeretne változást elindítani – a tervezők filozófiája pedig a változatosan kihasználható darabokban is visszaköszön.

Dizájntrendek 

Először rendeznek oktatási konferenciát a fenntartható divatról Közép-Európában

A Visegrádi Alap támogatásával, a legnívósabb művészeti és divategyetemekkel együttműködve szervez háromnapos online fenntartható divatkonferenciát szeptember 24. és 26. között a New York-bázisú nonprofit szervezet, a Fashion Forward.

Dizájntrendek 

Egy felvidéki magyar és az ősi maja textilhajtogatás környezettudatos találkozása

Viola Melinda, a Violinda Design megálmodója kidobásra szánt anyagokból alkot táskákat, kiegészítőket egy ősi maja hajtogatási technikával.

Dizájntrendek 

Egy merész kanyarral a divatipar világába tett kirándulást a Mercedes–Benz

Újrahasznosított légzsákokból készítettek izgalmas dizájnerkollekciót.

Dizájntrendek 

Nessana: az időtálló magyar divat ígérete

Kovács Vanessa és vőlegénye 8 évig dolgoztak azért, hogy létrehozzanak egy olyan márkát, amely nemcsak kifinomult stílusjegyeivel, hanem fenntartható, környezettudatos és a hazai szakemberekkel való együttműködésével is kiemelkedik a magyar divatpiacon – derül ki a Glamour interjújából.

Dizájntrendek 

Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?!

Az alga számos dizájner fantáziáját mozgatta már meg az elmúlt évtizedekben, de a benne rejlő potenciált még messze nem sikerült kihasznállnunk – állítják azok a dán és német dizájnerek, akik egy lebomló kapszulakollekciót hoztak létre az ígéretes alapanyagból.

Dizájntrendek 

A kávé és a banán nyerő párosítás

Hogyan lesz a banánhéjból és a kávécsomagolásból menő táska? Olasz és portugál dizájnerek fogtak össze egy fenntartható bőrhelyettesítő megalkotása és a szeméttelepeken felhalmozódó, nem újrahasznosítható hulladék csökkentése érdekében.

Dizájntrendek 

A jövő egyik ígéretes anyaga a parafa

Fabio Molinas tradicionális olasz parafafeldolgozó család sarjaként a hagyományos alapanyagban látja a lehetőséget a 3D-nyomtatás anyagtakarékos, ám jelenleg főként műanyaggal működő technológiájának további zöldítésére.

Dizájntrendek 

A használt ruhákban rejlő mesés lehetőségek bűvöletében

A Secondland upcycled ruhákat kínál, amelyek hangulatára a direkt üzenetek helyett a romantikus nosztalgia jellemző. A márkát Vecsei Kinga Réta álmodta meg, de az organikusan növekvő, egyre népszerűbb projektet ma már együtt viszi a dizájnmenedzser és kiegészítőtervező Tasnádi Katival.

Dizájntrendek 

Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék

A Milánói Design Héten mutatkozott be a Moseanic lámpa, amely egy tengeri műanyaghulladék felhasználásával készülő, magyar fejlesztésű innováció. Előállítása európai együttműködéssel történhet, amihez napi több mint 450 kilogramm műanyagszemetet gyűjtenek össze Horvátország partjairól.

Dizájntrendek 

A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók

Június elején mutatta be bioacetátból készült fenntartható szemüvegkeret- és napszemüveg-kollekcióját a DbyD. A márka a mennyiségi fogyasztás helyett a minőségre és a tartósságra helyezi a hangsúlyt.

Dizájntrendek 

Újabb tervezők fantáziáját indította be az évente kidobott, több millió tonna narancshéj

A közösségi finanszírozás fázisában járó „narancslámpát” három szaftos szicíliai narancs héjából állítják elő, és jól irányítható, változtatható intenzitású fényének köszönhetően igazán energiatakarékos lakberendezési tárgynak ígérkezik.

Dizájntrendek 

Fenntartható kollekcióval a hazai élővilág megóvásáért

A Samsung és Anna Daubner divattervező együttműködésében született meg az a különleges kapszulakollekció, amely a hazai védett állatfajok és a magyar természeti értékek megóvása inspirál, miközben megvásárlói a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány munkáját is támogatják.