2019. március 26., Emánuel
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Így lehet egy egyszerű palackból a lakás dísze

Kevesen találnák igényes lakberendezési megoldásnak a pillepalackok vázaként való hasznosítását – legalábbis amíg nem találkoznak Libero Rutilo dizájnremekeivel.

Dizájntrendek 

Ők szövik a fenntartható textiliparról szóló álmokat

Az amerikai Unifi az egyik legnagyobb poliészter és nylon szövetanyag előállítója a világon, ráadásul az egyik vezető újító is a fenntartható szintetikus és újrahasznosított alapanyagok tekintetében. 

Dizájntrendek 

Egy játékosnak tűnő modell a települések jövőjét mutatja meg

A SPACE10, az IKEA koppenhágai kutató- és dizájnlaboratóriuma bemutatta a SolarVille fantázianévre hallgató tervet. A gyerekjátéknak tűnő makett egy abszolút komoly terv és javaslat, amely alapján akár egy komplett fenntartható települést is fel lehetne építeni.

Dizájntrendek 

Müskinn: különleges találkozásokból születő táskák

Szépség, letisztultság, minőség, kényelem, csavarral – leginkább ezzel az öt szóval lehetne jellemezni a Müskinnt. Tóth Eszter és Sziládi Noémi alkotói műhelyében kiegészítők és táskák készülnek bőrből, vászonból és más kísérleti, újrahasznosított anyagokból.

Dizájntrendek 

Ég a gyertya, ég – természetes, nem csak szép

A gyertya meleg, pislákoló lángja az ünnepek, a születésnapok és a szürke téli esték megkerülhetetlen tartozéka. Ez hosszú évtizedekig egyet jelentett a kőolaj-feldolgozás melléktermékeként keletkező paraffin mérgező füstjével, de ennek nem kell így lennie.

Dizájntrendek 

Trendi a régiből lett új

Egyre szélesebb rétegeket hódít meg magának a fenntartható öltözködés divatja – már a luxuskategóriába tartozó márkák számára sem idegen az alapanyagok felelős megválasztásának és felhasználásának gondolata.

Dizájntrendek 

Kertültetésre hív a méhbarát divatkollekció

A Bobo Choses gyerekruhamárka új, tavaszi-nyári To Make a Garden kollekciójának középpontjában a méhek megmentése áll.

Dizájntrendek 

Újrahasznosítás egy békésebb világért

Chicagóban csak 2013-ban négyszáz emberrel végzett pisztolylövés, a rendőrség ugyanebben az évben 1500 darab illegálisan tartott lőfegyvert foglalt le. Egy társadalmi vállalkozó sajátos megoldást talált az összegyűjtött pisztolyok hasznosítására.

Dizájntrendek 

Az óceán és az ékszerész közös alkotásai

„Amit mi tettünk tönkre, magunknak kell megjavítanunk” – vallja Visy Dóri, aki óceáni hulladékból készített mesés ékszerkollekciót.

Dizájntrendek 

Elege lett a divatos cipőkből, piacra dobta saját márkáját

Bár az USA gazdaságát húzó Szilícium-völgy elsősorban a technológiai cégek bölcsője, ahol a legtöbb innováció jellemzően kódokban születik, mégis időről időre olyan klasszikusnak mondható iparágak megreformálása is innen indul, mint a cipőgyártás.

Dizájntrendek 

Organic lights – uszadékfák új élete

Ezek a lámpák egyedi dizájnt és naturális letisztultságot képviselnek. Valaha uszadékfák voltak, de az emberi kéz segítségével új életre keltek, hogy természetes fényt vigyenek az otthonokba.

Dizájntrendek 

A svéd bútorgyártó szobai kiskerttel rukkolt elő

Egy 17 lépéses összeszerelési útmutatót tett közzé az IKEA a tavalyi év végén, amellyel bárki könnyedén elkészítheti saját, az otthoni kertészkedést lehetővé tevő bútorát, és így megtermelheti magának az alapvető zöldféléket.

Dizájntrendek 

(Gondolat)ébresztő cipők

Igazán energikus és magabiztos léptekkel járhat az, aki a nat-2™ Coffe Line fantázianevű cipőit hordja: hiszen nem elég, hogy tisztán növényi alapanyagokból készült lábbeliben feszít, de még a kávéiparban keletkező melléktermékek újrahasznosításához is hozzájárult.

Dizájntrendek 

A termék elkészítési folyamata és megvalósítása maga az üzenet

Németh Nini divat- és textiltervező nem hagyományos módon közelit a tervezéshez: zero waste szemlélettel alkot. A természet tisztelete nem csupán hivatásában és hamarosan debütáló márkája esetében, de a mindennapjaiban is nagy jelentőséggel bír. (Fotó: Németh Nini/designisso.com)

designisso.com
Dizájntrendek 

Nyomtatott utcabútor háztartási hulladékból

Hogyan hasznosítható a háztartásunkban keletkezett hulladék úgy, hogy közben városképet is fejleszt?

Dizájntrendek 

Ami a szívén, az a ruháján

Pápai Lilla, a WYHOYS márka alapítója sokat tett az organikus öltözködés hazai elfogadtatásáért és terjesztéséért. Az alkotó szándéka, hogy arra buzdítsa a divat iránt fogékony embereket: ruházkodásukon keresztül is képviseljék azokat az értékeket, amelyeket magukéinak vallanak. (Fotó: AJKAI Dávid)

designisso.com
Dizájntrendek 

Nem minden fenntartható, ami annak szeretne látszani

Szerencsére a divatban is egyre elterjedtebb a fenntarthatóság, azonban ha a hangzatos hívószavak mögé nézünk, gyakran kiderül: számos alapanyag van, amely közel sem olyan környezetbarát, amilyennek elsőre tűnik.

Dizájntrendek 

Kókuszból készült lábbelik

A környezet és a természet védelme iránt elkötelezett vásárlók kedvence lehet az az indiai cipőmárka, amely a bőrhöz hasonló tulajdonságokkal rendelkező darabjait teljes egészében növényi alapanyagokból állítja elő.

Dizájntrendek 

Fából vasparipa

A my Boo nevű német startup járművei még a biciklik mezőnyében is különösen öko és fair daraboknak számítanak: vázaik ugyanis Ghánában készülnek, mégpedig bambuszból.

Dizájntrendek 

Sulapac, a műanyag fenntartható alternatívája

A globális műanyagproblémára egyre többen keresik a megoldást, köztük Suvi Haimi és Laura Kyllönen biokémikusok is.