2018. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Ők már bezsákolták a dícséretünket

Mindenki szereti a rendet, csak éppen a fenntartása okoz néha problémát. A CUCC papírzsákok erre nyújtanak – fenntartható – megoldást: a szekrény aljába bedobált cókmókok ideje lejárt.

Dizájntrendek 

A fenntarthatóság jegyében fogant a NES új cipőkollekciója

Fenntarthatóság és lehetőségek – ezek a kifejezések jellemzik legpontosabban Szilágyi Andrea divattervező új kollekcióját.

Dizájntrendek 

Etikus márkák a nagyvilágból

A fogyasztók tudatosságának növekedésével egyre több fenntartható, etikus, fair trade márka lép színre a divat világában, s noha az iparág globális ökoszisztémájában sajnos még nem töltenek be akkora szerepet, mint fast fashion társaik, a jövőnk szempontjából meghatározó folyamat kulcsfigurái ők.

Dizájntrendek 

A természet jó tanítómester

Létezik egy megközelítés, amely természeti jelenségek megfigyeléséből merít ötleteket az innovációhoz. Ez a biomimetika. Október végén a természet inspirálta dizájn témakörében rendeztek workshopot az Art Quarter Budapestben.
(Fotó: Stickybot, Wikipedia)

papageno.hu
Dizájntrendek 

Slow fashion Litvániából

Az UPCYCLED BY LT nem csupán egy márka, hanem egy slow fashion kezdeményezés Litvániában – amelynek célja a fenntartható, felelősségteljes termelés, fogyasztás és kereskedelem előmozdítása.

Dizájntrendek 

Hínárból készült ruha a zölddivatipar új reménysége

A divat az egyik legszennyezőbb iparággá vált: a mikroszálas ruhák mosásával temérdek poliészter-mikrorostot juttatunk a vizekbe, és iszonyú mennyiségű kemikáliát ömlesztenek a természetbe a ruhagyárak is. Ahhoz, hogy csökkenjen a szektor ökolábnyoma, komposztálható ruhákra van szükség. 

Dizájntrendek 

Ilyen lámpák mellett biztosan mindenki fejébe befészkelné magát a természet iránti felelősség gondolata

Richard Yasmine asztali lámpái mellett egészen új fénybe kerülnek a természet, az újrahasznosítás és az élhető bolygóért érzett felelősség kérdései.

Dizájntrendek 

Hulladék a tisztaság szolgálatában

Az Izlandi Művészeti egyetem végzős hallgatója, Soley Thrainsdottir a Tisztítás Stratégiái című projektjében arra vállalkozott, hogy vidéken is könnyen hozzáférhető, természetes nyersanyagokból készítsen fenntartható tisztítószereket.

Dizájntrendek 

Remodel, avagy a régi bútorok új élete

A retró tömegbútorok újragondolásával és felújításával foglalkozó Remodel Stúdió nemcsak tudást és munkát ad hátránnyal induló fiataloknak, de az új életre keltett régi darabokkal a környezetvédelemért és a szemléletformálásért is sokat tesz.

Dizájntrendek 

Dizájnékszerek a fenntarthatóság jegyében

A Faludi G márka egyedi tervezésű, kézzel készült üveg ékszereiről ismert. Faludi Gabriella a rebellivemagazin.com-nak elmondta, hogyan gondolta újra a hagyományos recyclingalapú gyártást, és hogyan tudja a fenntarthatóságot folyamatosan szem előtt tartani, miközben a magas minőség és az egyedülálló dizájn jegyében alkotja meg kreációit.
(Kép: Faludi G/facebook.com)

rebellivemagazine.com
Dizájntrendek 

A Bakonynak dedikálja új, limitált kollekcióját az YKRA

Céljuk nem kevesebb, mint hogy felhívják a figyelmet arra a tájra, amiről kevés szó esik, pedig épp olyan szép kirándulóhely, mint a Kékes vagy a Bükk. A mindössze húsz darabra limitált kollekciót a Másfél millió lépés Magyarországon című, nagy sikerű gyalogos országjáró ismeretterjesztő sorozat Bakonyt bemutató része inspirálta.

Dizájntrendek 

A banánhéj is öltöztet

Egy újabb ígéretes startup vállalat, a Circular System a textiliparon belül állt elő úttörő kezdeményezéssel. Gondoltad volna, hogy a reggeli smoothie-hoz használt vagy a munka közben bekapott banán héjából akár textil is előállítható? A Circular System Agraloop módszerét pontosan erre fejlesztették ki.

Dizájntrendek 

A H&M és a WWF új kollekciójával minden kisgyerek a veszélyeztetett vadvilág nagykövete lehet

Senki sem lehet túl fiatal ahhoz, hogy kifejezze a természet csodái iránti rajongását. A WWF a H&M-mel karöltve ismét egy különleges gyerekkollekcióval rukkolt elő: darabjait az élővilág megkapó szépségű, de veszélyeztetett tagjairól készített portrék díszítik.

Dizájntrendek 

Malinko – táska, természetesen

A 2018-ban alapított Malinko márka tervezői –tudatos dizájnerként – szeretnének hozzájárulni a fenntartható jövő megteremtéséhez. Azért dolgoznak, hogy a természetbe visszaforgatható termékeket adhassanak vásárlóiknak.

Dizájntrendek 

Visszacsomagolta a sült krumplit – a héjába

Három olasz dizájner fenntartható alternatívát keresett a sült krumpli tárolására használt papírtölcsérek helyett. Nem mentek messzire a megoldásért...

Dizájntrendek 

Ökotudatos hotel lebeg a vízen Thaiföldön

A 2017-ben megnyitott Z9 Resort nemcsak azért különleges, mert a thaiföldi Srinakarin-tó vizén ringatózva várja a vendégeket... A szálloda tervezésénél és megépítésénél a fenntarthatóság legalább olyan fontos szempont volt, mint a csodálatos környezet, az exkluzivitás és a maximális kényelem.

Dizájntrendek 

Kedvesen bumfordi állatok missziója

Farkas-Pap Éva a Misija Design márkanév alatt készít kerámiaszobrokat és ajándéktárgyakat, melyek játékos formájuk mellett komoly társadalmi üzenetet is hordoznak. 

Dizájntrendek 

Itt a bizonyíték – akár az egész ruhatárunk lehet már környezettudatos

Újrahasznosított, öko, bio, organikus – egyre többször találkozhatunk ezekkel a szavakkal a divatmárkáknál. Az nlcafe.hu oldalán összegyűjtött darabok mind a környezetvédelem és a fenntarthatóság érdekében születnek.
(Fotó: nlcafe.hu)

nlcafe.hu
Dizájntrendek 

Álmodozásra késztet a kátyúk kertésze

Steve Wheen művészetté emelte a gerillakertészkedést. Apró installációival London utcáin varázsolja el és készteti gondolkodásra a járókelőket.

Dizájntrendek 

Montauk óceánpartja ihlette Vetlényi Alma zero waste kollekcióját

Vetlényi Alma debütáló fenntartható kollekcióját a „Gombold újra!” pályázat kapcsán ismerhette meg a nagyközönség, ahol az immár Budapest mellett New Yorkban is tevékenykedő fiatal dizájner elhozta a fődíjat. A tervező zero waste tavaszi–nyári kollekcióját a rebellivemagazine.com mutatta be először.