2020. október 21., Orsolya
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

A fenntartható divat adu ásza az alga

A fenntartható működésre való törekvés, a környezettudatos alapanyagok keresése egyre több dizájner figyelmét fordítja a tengerek felé.

Dizájntrendek 

Új ruhadarabként folytatják a megunt svéd pulóverek

A vásárlók szeme láttára új ruhadarabot készítenek a megunt vagy megnyúlt pulóverekből a H&M egyik stockholmi áruházában.

Dizájntrendek 

Íme egy légszűrő, amely nemcsak hatékony és környezetbarát, de bájos is

A megfelelő minőségű levegő a lakásban nemcsak a légzőszervi betegségek megelőzésében, de a megfelelő idegrendszeri működés fenntartásában is fontos szerepet játszik. Csakhogy az általánosan elterjedt HEPA-szűrők alapanyaga a legkevésbé sem környezetbarát – pedig a természet erre is kínál megoldást.

Dizájntrendek 

Szemrevaló lámpákkal az optikai hulladék ellen

Az optikusoknál kihelyezett szemüvegkereteket gyakran nagyítás nélküli műanyag lencsékkel látják el, amelyek a végleges lencse behelyezését követően a szemétben végzik – egy jól menő üzlet esetében akár heti 200 darab. De mindjárt máshogy alakul a sorsuk, ha egy elkötelezett dizájner szemet vet rájuk.

Dizájntrendek 

Már most mennyi minden viseli magán a változó klíma bélyegét!

Esős telek, az őshonos fajok eltűnése és az élhetetlenné vált területekről menekülő tömegek – egy finn dizájnerstúdió vibráló bélyegekkel üzen a klímaváltozás fenyegető következményeiről.

Dizájntrendek 

A körforgásos gazdaság jegyében telik majd az idei Budapest Design Week

Magyarország legjelentősebb dizájneseménye október 1. és 11. között hibrid formában jelentkezik, azaz a programok jelentős része az online térben valósul meg. A fesztivál idén is a Magyar Formatervezési Díj és a Design Management Díj átadásával indul, a díjazottak munkáit online kiállításon nézhetik meg az érdeklődők.

Dizájntrendek 

Egy brit innováció útját állja az abroncsokról elszabaduló mikroműanyagnak

Az autóktól származó szennyezésről mindenkinek a kipufogóból származó füst jut az eszébe. Pedig a járműveink kerekeiről minden jelentős manőver során leszakadó, apró részecskék csaknem olyan súlyos veszélyt jelentenek a környezetre.

Dizájntrendek 

Félredobott plasztikból is készülhet luxuskaróra

A Svájcban készülő Tom Ford Ocean Plastic Timepiece minden darabjához 35 palacknyi műanyagszemetet használnak fel.

Dizájntrendek 

A baktériumok (szín)pompás fordulatot hozhatnak a divat világába

A szintetikus festékek hatalmas víz- és energiaigénye nagyban hozzájárul ahhoz, hogy a divat napjainkban az egyik leginkább környezetkárosító iparágnak számítson. Egy dán dizájnerhallgató szerint a baktériumokat segítségül hívva sokat javíthatnánk a jelenlegi helyzeten, és a vibráló színekről sem kéne lemondanunk.

Dizájntrendek 

Lebomló pulóverrel az egyre gyarapodó szeméthalmok ellen

Igazán fenntartható pulóvert tervezett egy londoni vállalkozás: a ruhadarab akár a kertben elásva is lebomlik, ráadásul a lehető legkevesebb energia felhasználásával állítják elő.

Dizájntrendek 

A gombák forradalmasíthatják a műbőr előállítását

Az első tesztek szerint a gomba költséghatékony, fenntartható, társadalmi és környezetvédelmi szempontokból egyaránt elfogadható alternatíva, vagyis méltó versenytársa lehet az állati és a műanyagalapú műbőrnek.

Dizájntrendek 

Csipkés csempékbe kapaszkodva újulhat meg a viharvert hongkongi korallvilág

2018-ban hatalmas tájfun csapott le Hongkongra, ami a rendkívül fajgazdag Hoi Ha Van védett tengeri területen élő korallok között is hatalmas pusztítás végzett: hatvan fajból mindössze egy pár vészelte át a katasztrófát, a zátonyok 80 százaléka megsemmisült. Külső segítség nélkül csak hosszú évtizedek alatt épülne újra a fontos tengeri élőhely. 

Dizájntrendek 

Egy újabb ígéretes kísérlet a fenntartható dizájn világából

Egy kanadai–iráni tervező, Roya Aghighi a Brit Kolumbia Egyetem mérnökeivel együttműködve olyan ruhadarabot dolgozott ki, amelyen élő algák nyelik el a viselője körüli szén-dioxid-kibocsátást. A fotoszintetizáló, biológiai úton lebomló alapanyagot tervezője Biogarmentrynek keresztelte.

Dizájntrendek 

Rákpáncél és kávézacc – egy kellemes étkezés romjaiból izgalmas ötletek születhetnek

A bőripar termékeit szerte a földön, számtalan területen használjuk. Azonban nemcsak az alkalmazása, de az előállításával járó szennyezés is általános jelenség. Ezt elégelte meg Uyen Tran dizájner, aki két legyet ütött egy csapásra: nemcsak egy kevésbé környezetterhelő eljárást sikerült kidolgoznia, de az élelmiszer-hulladék hasznosításának is új irányt mutatott.

Dizájntrendek 

A körforgásos gazdaságot járja körül az idei Budapest Design Week

Tartsd körforgásban! – ez idén a Budapest Design Week mottója, amelyet a vírushelyzetre tekintettel október 1. és 11. között hibrid formában rendez meg a Magyar Formatervezési Tanács és a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatala, így 2020-ban a klasszikus helyszínek mellett az online térben is lesznek programok.

Dizájntrendek 

Egy újabb bájos ötlet bújt elő a Samsung dobozából

Az elektronikai óriás otthoni újrahasznosítást támogató ötletversenyén a strapabíró tévésdobozból álmodtak már egyebek mellett virágtartót, szerszámosládát és babaházat. 

Dizájntrendek 

A népszerű svéd szabadidős termékcsalád az újrahasznosított gyapjúra szavaz

Új, gyapjúból készült típusokkal bővül idén ősszel a Fjällräven világszerte népszerű Kånken termékcsaládja. A Kånken Re-Wool, valamint a Kånken Re-Wool Sling hátizsákok alapanyaga a fenntartható forrásból származó, újrahasznosított gyapjú.

Dizájntrendek 

Így igazán kényelmes lehet a természet lágy ölén üldögélni

Részben ülőhely, részben land art elem, és minden kertnek pompás éke lehet a Terra! ülőke. A megkapó bútort a megrendelők maguk állíthatják össze egy kartonpapírból készült váz segítségével

Dizájntrendek 

Etikus divatmárkák Magyarországról

Hazánkban egyre több ruha- és kiegészítőgyártó áll be az etikus és fenntartható divat ügye mögé.

Dizájntrendek 

Igazi vízparti viselet – könnyű, nyári papucs algából

Amerikai kutatók algából készítettek flipflopot, a lábbeli lebomló alapanyaga miatt nem szennyezi a környezetet.