2021. július 27., Liliána, Olga
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Hazai dizájntermékek segítségével hasznosul a Horvátország partjait szennyező hulladék

A Milánói Design Héten mutatkozott be a Moseanic lámpa, amely egy tengeri műanyaghulladék felhasználásával készülő, magyar fejlesztésű innováció. Előállítása európai együttműködéssel történhet, amihez napi több mint 450 kilogramm műanyagszemetet gyűjtenek össze Horvátország partjairól.

Dizájntrendek 

A szemüvegkeretek is lehetnek fenntarthatók

Június elején mutatta be bioacetátból készült fenntartható szemüvegkeret- és napszemüveg-kollekcióját a DbyD. A márka a mennyiségi fogyasztás helyett a minőségre és a tartósságra helyezi a hangsúlyt.

Dizájntrendek 

Újabb tervezők fantáziáját indította be az évente kidobott, több millió tonna narancshéj

A közösségi finanszírozás fázisában járó „narancslámpát” három szaftos szicíliai narancs héjából állítják elő, és jól irányítható, változtatható intenzitású fényének köszönhetően igazán energiatakarékos lakberendezési tárgynak ígérkezik.

Dizájntrendek 

Fenntartható kollekcióval a hazai élővilág megóvásáért

A Samsung és Anna Daubner divattervező együttműködésében született meg az a különleges kapszulakollekció, amely a hazai védett állatfajok és a magyar természeti értékek megóvása inspirál, miközben megvásárlói a Hortobágyi Madárpark – Madárkórház Alapítvány munkáját is támogatják.

Dizájntrendek 

Már a svájci luxusórák is környezettudatos szíjat kapnak

A Greubel Forsey svájci karóragyártó a legújabb luxusmárka, amely igyekszik a fenntarthatósággal magához csábítani a fiatalabb vásárlókat. 

Dizájntrendek 

A hordozható légtisztító jelentené a jövőt?

A levegő minősége jelentősen befolyásolja a városok élhetőségét, lakóik egészségét és életkilátásait. Nem csak a dugókban ücsörgők és a zebránál várakozók tüdeje van támadás alatt, sőt. A metróval közlekedők akár magasabb szennyezettséggel is számolhatnak.

Dizájntrendek 

A világ nem varázsütésre lesz fenntarthatóbb, de apró lépésekkel is messzire juthatunk

A Criribu Design megálmodója szerint tudatosan kell keresni azokat a megoldásokat, amelyek segítik Földünk megóvását.

Dizájntrendek 

A fenntarthatóságot szem előtt tartva alkotó magyar fotósok és formatervezők mutatkoztak be Romániában

Az apropót a kilencedik alkalommal megszervezett Romanian Design Week adta, amely a román formatervezői szakma legfontosabb eseményének számít.

Dizájntrendek 

Az Adidas is letette a voksát a gombabőr mellett

Az adidas már hosszú évek óta elöl jár az alternatív alapanyagok használatában a cipők terén, az első világmárka volt például, amelyik újrahasznosított óceáni műanyaghulladékból gyártott sportcipőt.

Dizájntrendek 

A Telenor környezetbarát mobiltokkal ünnepelte a madarak és fák napját

A Telenor, a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület, valamint a Cellect együttműködéséből megszületett, limitált szériás mobiltelefontokok 100%-ban lebomló, növényi alapú anyagból készültek.

Dizájntrendek 

Delka bag – egy táskára való fenntarthatóság

A magyar dizájnermárka újrahasznosított bútorszövet és textilbőr táskákat, biopamut hímzett pólókat, biopamut hímzett zoknikat és szájmaszkokat készít.

Dizájntrendek 

Faipari hulladékból luxustermék

A Desktop Metal 3D nyomtatással foglalkozó cég olyan eljárást fejlesztett ki, amellyel minőségi, a valódi fától majdnemhogy megkülönböztethetetlen anyagok állíthatóak elő a fafeldolgozás melléktermékeként keletkező fűrészporból és a papírgyártás során összegyűlt ligninből.

Dizájntrendek 

Egy új csempe is bizonyítja: a tojáshéjnak sincs keresnivalója a szeméttelepeken

A bomlásnak induló tojáshéjak bűzösek, vonzzák a legyeket, és a hulladéklerakók metántermeléséhez is hozzájárulnak. Pedig rendkívül sokoldalú alapanyagról van szó, amely a fogászat és az egészségügy után most az építészetben is bizonyíthat.

Dizájntrendek 

Viking sisakra hajazó pohárral zöldülhet a kávéipar

Az Egyesült Királyságban becslések szerint évente 35 milliárd pohár kávét isznak meg az emberek, amiből 2,5 milliárd adagot egyszer használatos csészékben szolgálnak fel. Ezáltal a csomagolás és  mintegy félmillió tonna őrölt kávé végzi szemétlerakókban. Erre a hatalmas szennyezésre hozhat megoldást  a kávéipar szerint a  ButterflyCup.

Dizájntrendek 

A megunt bőrruhák is kaphatnak új esélyt

A MIMIKRI Design alkotóinak hitvallása szerint nem minden szemét, ami kukába kerül: egy régi, előnytelen fazonú bőrszoknyából is lehet teljes értékű, divatos és egyedi táska.

Dizájntrendek 

Hulladékból készült képek biztatnak újrahasznosításra Cegléden

Kis dolgokkal, apró odafigyeléssel is rengeteg formában tehetünk környezetünkért – akár játékosan is. Mi sem bizonyítja ezt jobban, mint azok a kupakokból készült állatok, amelyekből Cegléd egyik központi terén szerveztek kiállítást.

Dizájntrendek 

A zöldségek az alkotás örömét is táplálhatják

A répa szívderítő sárgája, a spenót harsogó zöldje, a paradicsom temperamentumos pirosa nem csak a vitaminokat juttathatja eszünkbe. Egy japán dizájner megelégelte, hogy nem tudta kellően biztonságos zsírkrétával bátorítani apró sarja alkotókedvét – a megoldásra a konyhában talál rá.

Dizájntrendek 

Új minimalista és környezetbarát kollekcióval jelentkezett a ZIA

A Csizmazia Anett által 2017-ben alapított ZIA márkának mára már védjegyévé váltak a minimalista, fenntartható és könnyen kombinálható ruhadarabok, és nem képez kivételt ez alól a legújabb, 2021-es nyári kollekciója sem.

Dizájntrendek 

Fűrészporból környezetbarát műanyag

Amerikai tudósok olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabad földben akár már két hét után darabokra esett, és három hónap múltán pedig teljesen elbomlott.

Dizájntrendek 

Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett

Miamiban dizájnerbögrék hívják fel a figyelmet az emelkedő tengerszint következményeire.