2019. május 22., Júlia, Rita
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Van, aki nem tud lemondani a fültisztító pálcikáról

Még akkor sem, ha a környezet is fontos a számára. Talán egy ilyen ember tervezte azt a frappáns kis tárgyat is, amely száműzheti a közkedvelt higiéniai terméket az egyszer használatos műanyagok feketelistájáról.

Dizájntrendek 

Ütött a fenntarthatatlan tárgyak órája

A klasszikus időmérő eszközök és a fenntarthatóság szerelmeseire is gondoltak ennek a különleges karórának a megálmodói.

Dizájntrendek 

Csukából is lehet csuka?

Európa egyetlen halbőrfeldolgozója, egy izlandi cég környezetbarát módon állít elő halbőrt, amelyből a klasszikus tehénbőrnél erősebb bőrtermékek készíthetők.

Dizájntrendek 

Gombaboltozatok alatt járva a környezetbarát világ mindjárt elérhetőbbnek tűnik

Ez fogalmazódhatott meg a Milánói Dizájnhét látogatóiban, amikor az Orto Botanico di Brera nevű botanikus kertben járva szembesültek Carlo Ratti különleges, gombából növesztett boltíveivel.

Dizájntrendek 

Nem csak a környezet, a társadalomtudatos dizájn előtt is érdemes kalapot emelni

A játék öröme valamennyi ember lelkét építi – ezért fantasztikus ötlet, hogy a LEGO látássérültek számára fejlesztett speciális kockákat.

Dizájntrendek 

Megérkezett Budapestre a környezetbarát kávéscsésze

Hogy csökkentse a kávéfogyasztás környezeti hatását, több budapesti kávézó is bevezette a speciális újratölthető kávéspoharak Ausztráliában szárba szökkent rendszerét. Megérkezett Budapestre a HuskeeCup!

Dizájntrendek 

Hogy MIBŐL van ez a pulóver???

Újrahasznosított kávézaccból és műanyag palackokból készül az a pulóver, amelynek megvalósításához az internetezők gyűjtötték össze a szükséges pénzt.

Dizájntrendek 

Seed bonbon, hogy a természetnek is megköszönd

Kevés találóbb ajándék létezik egy tavaszi ünnepen, mint egy olyan bonbon, amelyből új növények sarjadnak.

Dizájntrendek 

Broken nature – a tönkrement természet

Milánóban a dizájn segítségével ismerhetjük meg az emberi tevékenység romboló hatásait.

Dizájntrendek 

Újrahasznosított söröspoharakból épült focipálya Szocsiban

A tavaly nyáron megrendezésre kerülő labdarúgó-világbajnokság egyik hivatalos szponzora, a Budweiser különleges műfüves pályát építtetett Szocsiban.

Dizájntrendek 

Csicsergéssel terhes lámpák

Az utcalámpák annyira magától értetődő részei a városoknak, hogy legfeljebb hibás működésükre szoktuk felkapni a fejünket. Egy lengyel tervezőpáros azonban új megvilágításba helyezte a köztéri lámpatesteket, és ötletük a cinkék részéről is hangos helyeslésre talált.

Dizájntrendek 

Négy nap a fenntartható divat jegyében

Idén negyedik alkalommal kerül megrendezésre a már nemzetközileg elismert esemény, a Globális Fenntarthatósági Divathét (Global Sustainable Fashion Week, #GSFW).

Dizájntrendek 

ReMécses: egy gyermeki kérdésből lett környezetbarát termék

Mi történik a temetői mécsesekkel? Hogyan lehet újrahasznosítani a félig égett gyertyákat? Ki és hogyan segíthet, hogy a megemlékezés megható gesztusának ne hulladékhegyek legyenek a szomorú mementói?

Dizájntrendek 

Egy ruandai csapat változatosságot csempé(s)zett az újrahasznosítás világába

A világon megvásárolt hatalmas tömegű műanyag túlnyomó része nem kerül újrahasznosításra – ezen változtatna az két dizájner is, aki a szemétre szánt samponos flakonokból és műanyag kupakokból álmodott vidám és ellenálló csempéket.

Dizájntrendek 

Divatba jöttek a nyugtalanító csíkok

Ed Hawkins klímakutatónak különleges érzéke van az éghajlatkutatás tényeinek könnyen emészthető tálalásához. Az elmúlt száz év hőmérséklet-változását bemutató színskálája aggasztó üzenete ellenére a legváratlanabb helyeken tűnik fel, az autók karosszériájától egészen a papucsokig. 

Dizájntrendek 

100 „újrahasznosíthatatlan” műanyag szatyor – 1 dizájnos hangszóró

Mióta Kína bezárta kapuit a nyugati világ hulladéka előtt, egye nagyobb fejtörést okoz a fejlett világ szemete. Egy fiatal brit tervezőcsapat be akarja bizonyítani, hogy a kizárólag elégetésre érdemesnek tartott műanyag szatyrok izgalmas alapanyagként szolgálhatnak.

Dizájntrendek 

Homárpáncélból bioműanyag

Lehet, hogy a szemét fogalma egyszer tényleg feleslegessé válik? Londonban tanuló dizájnerhallgatók a homárok eddig kidobott páncéljából állítanak elő műanyagot.

Dizájntrendek 

Így lehet egy egyszerű palackból a lakás dísze

Kevesen találnák igényes lakberendezési megoldásnak a pillepalackok vázaként való hasznosítását – legalábbis amíg nem találkoznak Libero Rutilo dizájnremekeivel.

Dizájntrendek 

Ők szövik a fenntartható textiliparról szóló álmokat

Az amerikai Unifi az egyik legnagyobb poliészter és nylon szövetanyag előállítója a világon, ráadásul az egyik vezető újító is a fenntartható szintetikus és újrahasznosított alapanyagok tekintetében. 

Dizájntrendek 

Egy játékosnak tűnő modell a települések jövőjét mutatja meg

A SPACE10, az IKEA koppenhágai kutató- és dizájnlaboratóriuma bemutatta a SolarVille fantázianévre hallgató tervet. A gyerekjátéknak tűnő makett egy abszolút komoly terv és javaslat, amely alapján akár egy komplett fenntartható települést is fel lehetne építeni.