2020. január 21., Ágnes
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Van, aki minden lépésével a klímatudatosságért áll ki

A kellemes viseletek tervezői is szembesülnek korunk kellemetlen kérdéseivel. A MOME textiltervező szakán a klímaváltozás egyre sürgetőbb problémájához kapcsolódott a félévi tervezési feladat.

Dizájntrendek 

Lehet az egyszer használatos környezetbarát?

Egy észt bolthálózat, az R-Kiosk Európában az elsők között kínál olyan egyszer használatos elviteles poharakat, amelyek fedője is teljesen megújuló nyersanyagból készül.

Dizájntrendek 

Japánban nem csak a cseresznyefa, a fenntartható dizájn is virágzik

A divatipar nem csak az alapanyagok termesztése vagy gyártása, a szállítás és a töméntelen felesleges ruhából képződő szeméthegyek révén árt a környezetnek – a ruhákon oly elbűvölően mutató színeknek is megvan az árnyoldaluk.

Dizájntrendek 

Lassan javul a divatipar rossz renoméja

A témában felszólaló kutatók, az egyre tudatosabb vásárlók, a borzalmas ruhagyári balesetek, a fenntarthatóbb divatért kampányolók hangja lassan a divat világát is ráébreszti a társadalom- és környezetkárosító gyakorlatának tarthatatlanságára.

Dizájntrendek 

Madárfürdők elegáns köntösben

A modern építészet és formatervezés végtelenül egyszerű, sokszor steril formavilága miatt természetidegennek tűnhet – pedig ez egyáltalán nem szükségszerű.

Dizájntrendek 

A miskolci villamos lett Európa legszebbje

A 2019-es Európa legszebb karácsonyi villamosa címért 23 város ünnepi villamosa szállt harcba, melyek közül két hazai villamos is dobogós helyen végzett: Budapest harmadik, Miskolc első helyezést ért el. 

Dizájntrendek 

A napelem nem csak hasznos, szép is lehet

Az épületek homlokzata nagy, gyakran napsütötte felület, csakhogy az indusztriál stílus elvakult szerelmesein kívül valószínűleg kevesen találnának ízlésesnek egy napelemekbe burkolt otthont. Igaz, kérdés: hogyan is fest az a napelem?

Dizájntrendek 

Egy jó öreg megoldás újrafelfedezése

Az emberi meggondolatlanság és kényelmesség  vezetett oda, hogy a legkevésbé indokolt esetekben, kérészéletű tárgyak készítésekor is a könnyen megmunkálható és – látszólag – tartós műanyaghoz nyúltunk. Most a környezet kárán tanulva visszatérhetünk az ártalmatlan alternatívákhoz, amelyeket el sem kellett volna hagynunk.

Dizájntrendek 

(Nem) légből kapott ötlet

Fenntartható termékekké alakítja lecserélendő egyenruháit a norvég légitársaság.

Dizájntrendek 

Játékos dizájnmegoldásokkal az aggasztó jövő is belakható

A növekvő tengerszint és a szélsőséges időjárási események elszaporodásával az elkövetkező évtizedekre a váratlan áradások és a vízzel elöntött területek látványa a mindennapok részévé válhat – de egy dizájnerhallgató szerint ez nem kell, hogy az ismert életünk teljes feladásával járjon.

Dizájntrendek 

Zöld, közösségi és nagyon menő – Így fest egy igazán előremutató co-working iroda

Nem csupán a cégek és szabadúszók köreiben egyre népszerűbbek a közösségi irodák, de az építészek is izgalmasabbnál izgalmasabb koncepciókkal állnak elő a témában. Los Angeles legújabb co-working helye azonban egy minden képzeletet felülmúló kezdeményezés: dzsungel a városban.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat olasz csillaga: Stella Jean

A ruhaipar rengeteget elvesz: szennyezi a környezetet és gyakorta kizsákmányolja az alkalmazottakat. Rómában azonban él egy tervezőnő, aki arra törekszik, hogy inkább adjon. Ő Stella Jean.

Dizájntrendek 

Színes papírszobron a korallzátonyok sokszínűsége

Mlle Hipolyte francia dizájner és illusztrátor bonyolult szobrokat készít vibrálóan színes papírokból. A művész legújabb, háromdimenziós alkotását a korallzátonyok inspirálták, célja, hogy felhívja a figyelmet a klímaváltozás hatására, az egyre törékenyebb tengeri ökoszisztémára.

Dizájntrendek 

A művész, aki újrahasznosított textilből alkotja újra az óceánt

Vanessa Barragão portugál művész textilből alkot szobrokat, nem is akármilyen témában: lenyűgöző alkotásaival az óceánok különleges és színpompás élővilága előtt tiszteleg. Ipari textilhulladékokból gyapjúszőnyegeket, kárpitokat, falidíszeket készít, amelyek a korallok szerkezetét imitálják.

Dizájntrendek 

Ne kapkodj a bútoraid kiválasztásánál se!

Lassan járj, tovább érsz – a népi bölcsesség a fenntartható lakberendezésben is fényesen megállja a helyét.

Dizájntrendek 

Drasztikusan szennyezik a környezetet a karácsonyi pulcsik?

Egy a Guardianen publikált kutatás szerint a hóemberes-rénszarvasos-mikulásos ünnepi pulóverek nagyban szennyezik a környezetet. A Hubbub alapítvány 108 karácsonyi ruha anyagát vizsgálta meg, melyek 11 különböző bevásárlóutcából és online webshopból származtak.

Dizájntrendek 

Gyűrűkbe rejtett vizes varázslat

A vancouveri Secret Wood elbűvölő gyűrűi Kanada természeti csodáit zárják magukba. A robusztus hegyek, a zölden burjánzó erdőségek és a varázslatos északi fény mellett a fenséges vízesések inspirálták a dizájnstúdiót. Mindegyik alkotás egyedi, kézzel készült, és megismételhetetlen alkotás.

Dizájntrendek 

Alaposan odapörkölnek a körkörös gazdaságnak

A Ford Motor Company és a McDonald’s USA kávéhéjból készít autóalkatrészeket.

Dizájntrendek 

Ehető kávéspoharakkal a szemét ellen

Az új-zélandi nemzeti légitársaság kísérletképpen olyan poharakban szolgálja fel a kávét járatain, amelyeket az ital elfogyasztását követően meg lehet enni.

Dizájntrendek 

A Reebok fenntartható futócipőjével hagyja maga mögött a műanyagokat

A sportszergyártó legújabb modellje kőolajszármazékok helyett ricinus, eukaliptusz, alga és természetes gumi felhasználásával készült.