2022. július 1., Annamária, Tihamér
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart

Két barát, a japán Kazuhide Sekiyama és Junichi Sugahara, a Spiber alapítói a pókselyemmel molekulárisan azonos anyagot hoztak létre.

Dizájntrendek 

Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést

Az Ellen MacArthur Foundation által létrehozott weboldal gyakorlati példákkal, eszközökkel és forrásokkal támogatja a körforgásos tervezési gondolkodásmód terjedését.

Dizájntrendek 

A Casio is érzi már az idők szelét

A Casio nemrég mutatta be a Pro Trek outdoor karórák legújabb kiadását, amely új, fenntartható irányt képvisel a japán márka kínálatában. A PRW-61-es modell megújuló energiaforrásokból előállított bioműanyag felhasználásával készült.

Dizájntrendek 

A jövő bútorai nem az erdőkből, hanem egy laboratóriumból kerülhetnek ki

Az MIT kutatócsoportja azt állítja, hogy a laboratóriumban termesztett fa helyettesítheti az erdőirtást ösztönző, valódi fából készült termékeket.

Dizájntrendek 

Gombajó bőrtáskával állt elő Stella McCartney

A sztárdizájner és a fenntartható alapanyagokra szakosodott Mylo™️ labor már 2017 óta egy olyan különleges, vegán, nem műanyagalapú anyag kikísérletezésén dolgozik, amellyel helyettesíteni lehet az állati bőrt. Öt év és 5000 próbálkozás után végre bemutatták az első gombabőr táskákat. 

Dizájntrendek 

Kenderből és gombából is készülhet bukósisak

A holland Studio MOM különleges bukósisakja nemcsak a gyártással nem terheli a környezetet, de használat után még komposztálható is.

Dizájntrendek 

Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket

Fosszilis alapú műanyag és aktív szén felhasználása helyett fa, propolisz és élelmiszer-hulladék segítségével készített szűrőjük az eredeti eszközöknél hatékonyabban tisztítja meg a vizet.

Dizájntrendek 

Zöld utakon az örökifjú kék textil

Évente nagyjából egymilliárd farmernadrágot gyártanak a világon, amelynek azonban csak a töredéke kerül újrahasznosításra – ez az elképesztő adat motiválta Plank Jánost az Old Blue névre keresztelt márkájának elindítására.

Dizájntrendek 

Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából

Ferenczi Zita újrahasznosítással készülő sikkes lábelii hosszú sétákon, talpalós munkahelyeken, menős munkahelyeken, sőt túrázáskor is megállják a helyüket, és nem csak azért slow fashion termékek, mert a talpukban újrahasznosított jógamatrac van.

Dizájntrendek 

Újabb gyümölcsök avanzsálnak cipővé és táskává a dizájnerek kezében

Az alternatív bőranyagok kifejlesztése egyre nagyobb jelentőségre tesz szert a divat világában. Ez a törekvés nem csak az állatjóléti megfontolások miatt előremutató: az új anyagok a hagyományos bőrfeldolgozáshoz kapcsolódó vízfogyasztás és -szennyezés felszámolását és a fosszilis alapú műbőr kiszorítását is elősegíthetik.

Dizájntrendek 

Egy egyszerű, fekete póló kalandos eredettörténete

A Vollebak teljesen hagyományos kinézetű fekete pólója ipari kenderből készül, melyet India északi részéről, 500 helyi gazdától szereznek be.

Dizájntrendek 

Magyar márka is kínál vegán szőrmét

Majsovszki Rebekát 2018 körül kezdte el foglalkoztatni a vegán divat témaköre. Ebből írta a szakdolgozatát is, majd létrehozta az állati szenvedés nélküli divatra fókuszáló cégét: a Vegana tavaly év végén indult el, és először kifejezetten a szőrmére fókuszált.

Dizájntrendek 

Halászhálókból álmodott éttermi székeket egy svéd dizájnstúdió

A különleges, alga ihlette szék, a Kelp Chair egy szusiétterem felkérésére készült.

Dizájntrendek 

Etikusan készülő magyar játékok hívják fel a figyelmet a veszélyeztetett fajok sorsára

A Seahorsey márkájú játékok etikusan, újrahasznosított alapanyagokból készülnek, és emellett még a dizájn is a kihalóban lévő élőlényekre hívja fel a figyelmet.

Dizájntrendek 

Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka

Sándor Szandra márkája, amely a globális porondon is a fenntartható divat egyik éllovasának számít, elismerésben részesült a Drapers Awardson.

Dizájntrendek 

Sikerre tervezett, fenntartható magyar dizájntermékek

Közel száz innovatív terméket fejlesztettek a Magyar Divat & Design Ügynökség második design LAB inkubációs programja során.

Dizájntrendek 

Canopée: A természet organikus formáiból táplálkozó papírlámpa

A környezetbarát alapanyagból készülő lámpatestet a gingko biloba növény levelei inspirálták.

Dizájntrendek 

Kamay ko: A japán építészetből merítkező fenntartható táskák Magyarországról

A Kamay ko tervezői, Sziládi Noémi és Eichner Viktor hisznek abban, hogy az időtállóság a fenntartható élet egyik legfontosabb ismérve.

Dizájntrendek 

Versbe öltöztek a főtaxi környezetbarát autói

A Főtaxi környezetbarát flottájának 100 autóját díszítették fel Petőfi Sándor-, Jókai Mór-, Kazinczy Ferenc- és József Attila-idézetekkel az április 11-i költészet napja és az április 22-i Föld napja közötti időszakra.

Dizájntrendek 

Pollenből papír – környezetbarát fejlesztés Szingapúrból

A szingapúri Nanyang Műszaki Egyetem tudósai létrehoztak egy virágporalapú papírt, amelyről a nyomtatóval felvitt szöveget kémiai úton maradéktalanul le lehet törölni, így a lapot minimum nyolc alkalommal gond nélkül újra lehet hasznosítani.