2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Akik biztosan nem unják a banánt

Kosrae egy 42 négyzetmérföldes sziget Mikronéziában, a Csendes-óceán nyugati szegletében. A paradicsomi szépségű, termékeny vulkáni szigetet gyakran „az alvó hölgy szigeteként” emlegetik – de a névre rácáfol lakói nyughatatlan tettvágya, amit banánlevélből készülő környezet- és emberbarát pénztárcáik sikeressége is tanúsít.

Dizájntrendek 

A természet meleg fényei

A dizájnerek nem csak a fenntarthatóság szempontjai miatt fordulnak a természetes alapanyagokhoz – például itt van ez a levelekből formált lámpaernyő: lebomló alapanyag, energiatakarékos kézimunka, de ami valójában elvarázsol, az az erezet finom csipkéje és a naplementét idéző színek vibrálása.

Dizájntrendek 

A zöld divat királynője, Livia Firth

Colin Firth brit színész olasz felesége nem csak a sztárokat szeretné meggyőzni a tudatos és környezetbarát öltözködés fontosságáról.

Dizájntrendek 

Megint egy pólóval közelebb kerültünk a környezetbarát öltözködéshez

A Vollebak nevű strartup tervezett egy olyan pólót  bükk- és fenyőfarostok pépjéből, illetve algából, amelyet megfelelő baktériumok jelenlétében három hónap alatt teljes egészében vissza lehet adni az anyatermészetnek.

Dizájntrendek 

Ez a fülhallgató kizárólag újrahasznosított anyagokból készül

A House of Marley nevű vállalat bemutatta új vezeték nélküli fülhallgatóját, amelyet úgy terveztek meg, hogy a lehető legnagyobb mértékben környezetbarát legyen.

Dizájntrendek 

300 kapszulából egy kétkerekű

A Nespresso alumínium kávékapszulái napszemüvegek, kések és tollak után most egy stílusos városi kerékpárban öltenek újra formát.

Dizájntrendek 

A trendi cipők is lehetnek fenntarthatók

A Converse Renew Canvas kollekciójának vászonrésze 100 százalékban újrahasznosított műanyag palackokból előállított poliészterből készült.

Dizájntrendek 

Egy fiatal magyar lány szó szerint szemétből készít trendi dizájnertáskákat

A reneszánszukat élő kézművesek egy letűnt kor zálogai. A tömeggyártás megjelenése marginalizálta az ügyes kezű iparosokat a piacon, de az egyedi, kétkezi munkával készült és a környezettudatosságot szem előtt tartó termékeknek továbbra is fontos szerepük van a társadalomban. A téma kapcsán a HelloVidék a Cifra Szoba alapítójával, Kálmán Kamillával beszélgetett. Steiner Petra írásának kivonata.

Dizájntrendek 

Elindult hódító útjára a kávézaccból és PET-palackból készült cipő

Jesse Khan Tran és Son Chu vietnámi vállalkozók saját fejlesztésük nyomán műanyag palackokból és kávézaccból készítettek cipőket Finnországban. A fiatalok által alapított Rens márka nem kisebb célt tűzött ki maga elé, mint azt, hogy kávézaccból és szemétté vált üres PET-palackokból készít cipőt, ezzel is csökkentve a világot megfojtó szemét mennyiségét. (Fotó: Rensoriginal)

sokszinuvidek.24.hu
Dizájntrendek 

Parafa ház – az új építészeti innováció

Első ránézésre olyan, mint egy falumúzeum egyik háza, pedig nem a múlt, hanem a jelen és a jövő egyik lehetséges forradalmasítója áll szemben velünk: a Cork House elnevezésű projekt fenntartható építészeti gondolatvilágával hívta fel magára a figyelmet, főszerepben a parafával.

Dizájntrendek 

A hullámlovasok szeretik a tengert...

...ezért nem is szennyezik. Érthető hát, hogy éppen szörfösök alapították azt a vállalkozást, amely a gyorsan elhasználódó neoprén öltözeteket téríti el a szemétlerakóktól, hogy praktikus jógamatracokat készítsen belőlük.

Dizájntrendek 

Ez a dizájner (nem) kukoricázik, ha fenntartható ötletekre van szükség!

A mexikói Fernando Laposse szemet gyönyörködtető munkái a lakberendezés világába visznek jókedvű és több jó ügyet is szolgáló csavart.

Dizájntrendek 

Mi lenne, ha a termékeket egyszerűen egymásba csomagolnánk?

A piperecikkek garmadájától roskadozó fürdőszobák az egyszer használatos műanyag csomagolóanyagokkal árasztják el a világot – pedig ennek nem feltétlenül kéne így lennie!

Dizájntrendek 

Ámulatba ejtő ékszerek számítógép-alkatrészekből

Révai Krisztina ékszerkészítő, a REkreáció márka alapítója használt számítógépek alaplapjaiból és videokártyákból készít ékszereket.

Dizájntrendek 

Nem fáradoztak „héjába” – itt a burgonya bútorlap!

Egy londoni székhelyű vállalkozás krumplihéj felhasználásával, káros adalékanyagok hozzáadása nélkül állít elő a bútorgyártásban használt MDF-lapokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező, lebomló alapanyagot.

Dizájntrendek 

Ők komolyan veszik a dolgok körforgását

A deer.wood csapata fából készíti izgalmas tárgyait, a bevétel egy részét pedig facsemeték ültetésébe forgatja vissza.

Dizájntrendek 

Divatos lépések a körforgásos gazdaság felé

Fenntarthatóvá tenné a cipőipart egy új vállalkozás. A cég újrahasznosított műanyagból készíti kifejezetten jóvágású termékeit.

Dizájntrendek 

A fenntarthatóság az új trend a divatban

A fenntarthatóság mára a legtöbbször használt szavak egyikévé vált a környezetvédelemben. Lényege, hogy csakis olyan alapanyagokhoz nyúljunk, melyeknek előállítása nem jár több károkozással a természet számára, mint amennyit nyerünk rajtuk.

Dizájntrendek 

Elmarad a divathét Stockholmban

A Svéd Divattanács bejelentette, a fenntartható jövő érdekében többé nem ad otthont a Stockholm Divathétnek, amit félévente rendeznek meg. Ezzel a lépéssel szeretnék kimozdítani a divatipart a hagyományos keretek közül, mindezt egy hónappal a 2020-as tavaszi/nyári kollekciót bemutató esemény megrendezése előtt.

Dizájntrendek 

Buszra és beporzókra várva

A holland Utrecht városában a buszmegállók tetején virágos rét fogadja a buszra várókat és remélhetőleg a méhek és dongók egyre népesebb táborát is.