2020. augusztus 4., Dominika, Domonkos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Az egészség megóvásához nem csak műanyagon át vezet az út

Banánfa rostjából készült szövettel veszik fel a harcot a műanyagszennyezéssel a Fülöp-szigeteken, ebből az anyagból készítik a járványellenes küzdelemben fontos szerephez jutó maszkokat.

Dizájntrendek 

Mire nem jó az ananászlevél!

Az ízletes déli gyümölcs leveléből készült textilek régóta jelen vannak a fenntartható divattervezők fegyvertárában, de úgy tűnik, a sokoldalú alapanyag a mérnökök fantáziáját is megmozgatta.

Dizájntrendek 

Farmer, újratöltve

Fapéppel kevert régi darabokból készít új farmert a Levi’s.

Dizájntrendek 

Instant megoldás – így a zacskós leves is lehet környezetbarát

Holly Grounds egyetemi hallgató a külön-külön zacskózott hozzávalóiról hirhedt gyorlevesek környezeti terhelését megelégelve kifejlesztette az  „oldható tésztacsomagolást”.

Dizájntrendek 

A lyocellt felkapta a divatvilág, és ezzel a fenntarthatóság ügye is jól jár

A lyocell anyagot már közel négy évtizeddel ezelőtt feltalálták, ám csak az utóbbi néhány évben lett igazán népszerű. 

Dizájntrendek 

Az elviteles is lehet esztétikus, sőt, egyben környezetbarát is

PriestmanGoode Zero című koncepciója változatos növényi alapanyagok és egy jutalmazási rendszer összekapcsolásával búcsút tudunk mondani a kényelem kultúrájának, hiszen a jól megtervezett csomagolás egyszerre lehet praktikus, tartós és gyönyörű. 

Dizájntrendek 

Egy frappáns megoldás, hogy a tartós tényleg többször használatos is legyen

Az eldobható, egyszer használatos tárgyak, például szívószálak ideje lejárt. De ha az alternatív megoldások használata körülményes, nehezen találnak utat a mindennapjainkba. Hogyan lehet például egy többször használatos szívószál higiénikus? Íme, egy frappáns válasz.

Dizájntrendek 

Íme, a Samsung doboz-újragondoló versenyének legsikerültebb alkotásai

A megszokott, egyoldalú megoldások – például egy tévés doboz kihasználatlan tárolása vagy kidobása – helyett kerestek új utakat a Samsung és a Dezeen divatmagazin „Out of the Box” versenyén indulók. Ki gondolta volna, hogy ekkora lehetőségeket rejthetnek magukban a készülékek megvásárlásával mellékesen otthonunkba kerülő csomagolóanyagok?

Dizájntrendek 

Sok kis öltés sokra megy

A Pinkponilo csapata 2017-ben egy közösségi teret szeretett volna létrehozni, ami végül is közösségi varrodává alakult, ma pedig már fenntartható divattal foglalkozó stúdióként működik.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni

Egy barcelonai székhelyű startup, az Indianes fenntartható és lebomló cipőkollekciója mezőgazdasági cégek által kidobott banánrostból készül.

Dizájntrendek 

Portugáliában a szőnyegek is parafából vannak

Susana Godinho dizájner számára hosszú szakmai pályafutással a háta mögött természetes, hogy a textilgyártás során keletkező hulladékból szépséges szőnyegeket álmodhat. Friss kollekciójába egy ilyen területen meglepő, megújuló anyag használatával visz fenntartható csavart.

Dizájntrendek 

Gyapjúból is készülhet környezetbarát csomagolóanyag

Az idén hatodik alkalommal megrendezett EIT InnoEnergy PowerUp! verseny nemzetközi döntője az észt Woola győzelmével zárult, amely habszivacs, illetve más műanyagok helyett hőálló, ütésálló, komposztálható és nem utolsósorban környezetbarát báránygyapjú-maradékokból gyárt csomagolóanyagokat.

Dizájntrendek 

Sztárokkal tör be a fenntartható divat világába a Gucci

A luxusmárka Gucci Circular Lines névre keresztelt zöld vonalán belül dobta piacra újrahasznosítható, ökoanyagokból készült termékeit. Az újdonsághoz kapcsolódóan Built a Treehouse címen (magyarul Építs lombházat) kampányt is indítottak, amelyben a természet megóvásának fontosságát hangsúlyozzák.

Dizájntrendek 

Zöldellő hidat álmodtak a Szajna fölé

A Rescubika dizájnstúdió futurisztikus látványterve arra a gondolatkísérletre igyekszik választ adni, lehetséges-e, hogy a jövő városai a mostaninál kevésbé kaotikus, zsúfolt és nehezen élhető helyek legyenek.

Dizájntrendek 

Új esélyt kapnak az ősi mesterségek

Szalai Bálint itthon. című projektje a szülővárosa, a vajdasági Ada kisipari hagyományait és közösségét erősítheti, dizájneszközökkel kiegészítve a helyi mesteremberek szaktudását.

Dizájntrendek 

Adjunk esélyt az anyagoknak

„Te hogyan szereted a tojást?” – teszi fel a kérdést Basse Stittgen dizájner sajátos kollekciója, amellyel az élelmiszer-pazarlás és a tudatos anyaghasználat kihívásait igyekezett szó szerint megragadható formába önteni.

Dizájntrendek 

Környezettudatos táskákkal jelentkezik az Eastpak

A RE-BUILT TO RESIST névre keresztelt kollekciójukat elhasznált táskák darabjaiból állították össze.

Dizájntrendek 

Lámpa szinte bármiből lehet

Legalábbis ami a fényforrás testét illeti. Mexikói dizájnerhallgatók arra vállalkoztak, hogy az ország elmaradott, gyakran elektromos infrastruktúrával sem rendelkező területein élő közösségek számára dolgozzanak ki egyszerű, napelemmel működő világítási megoldásokat.

Dizájntrendek 

Rendkívüli helyzetekben is fenntarthatóan

Megjelent a lemosható és fertőtleníthető pécsi kesztyű.

Dizájntrendek 

Belsőséges fények egy dán dizájner műhelyéből

A húsipar jelentős környezeti lábnyomát tovább növeli, hogy jelentős mennyiségű melléktermék végzi hulladékként. A természeti népek számára még magától értetődő volt, hogy a feldolgozott állatok minden darabját hasznosították, hiszen gyakran különleges tulajdonságokkal rendelkező alapanyagokról van szó.