2020. június 3., Klotild
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Karbonsemleges cipővel rukkolna elő az Adidas

Egy átlagos futócipő előállítása annyi káros anyagot termel, mint 60 kilométer autózás.

Dizájntrendek 

Rafinált táskákkal dicsérik a raffiát

Idén nyáron a természetesség a kiegészítőkről is visszaköszön. A divatismerők előrejelzései szerint a raffia veszi át az uralmat a kifutókon.

Dizájntrendek 

Mert parkokra szükség van

A Devolution tervezőiroda meghökkentő projektje arra a problémára reflektál, hogy Kínában mindent beépítenek, miközben a zöldfelületek biztosítására egyáltalán nem fordítanak figyelmet.

Dizájntrendek 

Föld alatt burjánzó finom csipkék igézetében

Az Amszterdamban élő Diana Scherert elvarázsolják a gyökerek földben megbújó, finom hálózatai. Sikerült kidolgoznia egy eljárást, amellyel képes elérni, hogy a növények gyökérzete finom mintákba rendeződjön.

Dizájntrendek 

Anya és lánya szerelemprojektje ez a különleges, magyar márka

Az Elischer R márka fő koncepciója az, hogy organikus anyagokból környezetbarát ruhák szülessenek.

Dizájntrendek 

Íme, az otthoni kertészkedés jövője

A terraplantert megalkotó dizájner célja az volt, hogy egy természetes anyagokból elkészíthető, esztétikus megoldást találjon a hobbikertészek ambícióinak két nagy ellensége: a vízhiány és a túlöntözés ellen.

Dizájntrendek 

Legyél a saját gardróbod dizájnere!

Ha egy ruhadarab varázsa kicsit megkopott, még nem feltétlenül kell a textilgyűjtőben landolnia. Csak egy szabad estére és némi kreativitásra van szükség, hogy egy friss csavarral újra a ruhatárad díszévé avasd.

Dizájntrendek 

Tényleg az újrahasznosítás a jövő: íme, a mobil csempegyár

Az egyik oldalon bemegy a hulladék, a másikon kijön a burkolat.

Dizájntrendek 

Még hogy a szemüvegkeret csak műanyag lehet!

A Fabala szemüvegkeretek megálmodói rajonganak a fáért. Izgalmas és szépséges, erős és könnyed, ráadásul gyönyörűen öregedő alapanyagnak látják, amely az idő múlásával nem használttá, csak éretté válik – így minden egyes darabba beivódik a története.

Dizájntrendek 

Környezetbarát fuvallatok kánikula ellen

A hagyományos ventilátorok és légkondicionálók ugyan hatékonyan hűtik a lakás levegőjét, de meglehetősen környezetszennyező eszközök – az olasz idea3Di stúdió Geizeer nevű eszköze erre a problémára kínál megoldást.

Dizájntrendek 

A földműveskabátok második élete

A kanadai Bentgablenits márka újraértelmezett földműveskabátokkal áll ki a fenntarthatóság mellett.

Dizájntrendek 

Ő sem habozott az újrahasznosítás útjára lépni

A műanyag-megmunkálás – közelebbről CNC-marás – során keletkező poliuretán hab többnyire a szeméttelepeken végzi. De ennek nem kell így lennie, ha egy tehetséges anyagmérnök még időben közbelép.

Dizájntrendek 

A 2022-es téli olimpia szervezői pályázatot hirdettek az érmek és a fáklya megtervezésére

Elvárás a jelentkezőkkel szemben, hogy „csodálatos kivitelezésű és művészi színvonalú” terveket nyújtsanak be, amelyek összhangban vannak az olimpia alapértékeivel, így a fenntarthatósággal is.

Dizájntrendek 

A H&M díjjal támogatja a fenntarthatóság feltörekvő tervezőit

A Global Change Award összesen 1 millió euróval támogatta az öt nyertes pályázatot, amelyeket a legjobbnak, leginkább innovatívnak ítélt a zsűri a beérkező csaknem 6000 pályázat közül.

Dizájntrendek 

Dorawyn: „Lassú divat” egy apokaliptikus látomás jegyében

Tesényi Dóra tervező ruhái egy képzeletbeli törzs számára készülnek – nőknek, akik egy romba dőlt bolygón, a természettel harmóniában próbálnak újrakezdeni. 

Dizájntrendek 

A fémkacatok fényes, új élete

Van, akinek a régi szerszámok az igazi kincsek, és lelki szemei előtt minden elhasználódott alkatrész új életre kel. Németh Kristóf éppen ilyen, csak ő formába is önti a megálmodott dolgokat.

Dizájntrendek 

Ferencz Borbála kezében a félredobott drukkersálak is új formába lendülnek

Ferencz Borbála újrahasznosított poliészterből varrt ruhái és műanyaghulladékból előállított ékszerei új aspektusból mutatják meg, mit is jelent a fenntarthatóság, sőt az öltözködés egyik lehetséges alternatíváját is felmutatják.

Dizájntrendek 

Magyar dizájnertáskák a fenntarthatóság jegyében – ez a FRAUU

A Koppenhágából indult márka a fenntarthatóság jegyében ötvözi a skandináv és magyar életstílus jegyeit.

Dizájntrendek 

Íme, az örök életű bambusz fogkefe

Már egy ideje divatosak a lebomló, környezetbarát bambusz fogkefék, ám időről időre ezeket is kénytelenek vagyunk lecserélni. Ez a különleges darab azonban örökre velünk maradhat!

Dizájntrendek 

Elektronikai hulladékból vagány divatkiegészítők

Az újrahasznosítás egy különleges módját választotta a fiatal tervező, aki kiselejtezett kütyükből készít szokatlanul izgalmas kiegészítőket.