2021. január 15., Loránd, Lóránt
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

A használt maszkból is lehet alapanyag?

Az ENSZ adatai szerint a pandémia hatására globálisan kétszázszorosára nőtt az eldobható maszkok forgalma, 2020-ban elérve a 166 milliárd dollárt. Becslésük alapján a betegség megelőzése érdekében használt eldobható védőfelszerelések 75 százaléka a szeméttelepeken és a természetes vizeinkben végezheti. Pedig egy dél-koreai dizájner bebizonyította, az eldobható maszk is újrahasznosítható lehet.

Dizájntrendek 

A fenntartható divatipar sztárjai

„Ki vezeti a divat változását?” – tette fel a kérdést nemrég a Brit Divattanács a 2020-as divatdíjak kihirdetése előtt, amelyekkel 20 személyt és márkát ismertek el a divatipar pozitív változásaiért a meglehetősen kiszámíthatatlan tavalyi évben.

Dizájntrendek 

Egy belga startup mindenkiből gazdát varázsol

Ráadásul kuncsaftjainak a sikertelen ültetés kudarcával és a kellő szakértelem híján sokszor oly hiábavaló vesződséggel sem kell számolniuk.

Dizájntrendek 

Mit tanulhatunk a méhektől?

Aki nem az anyatermészettől, minden mesterek úrnőjétől merít inspirációt, hiába fárad – vallotta Leonardo da Vinci. Ötszáz év múltán egyre több dizájner ismeri fel, mennyire mélyen igaza volt. 

Dizájntrendek 

A számítástechnikának sem muszáj a szeméthegyekről szólnia

A Karlsruhei Technológiai Intézet (KIT) munkatársai egy olyan nyomtatott kijelzőt fejlesztenek, amely biológiailag lebomlik. A képernyő olyan mértékű alkalmazkodási és tapadási képességgel rendelkezik, amelynek köszönhetően akár közvetlenül a kézen is elhelyezhető.

Dizájntrendek 

Figyelem kell ahhoz, hogy a bambusztól zöldüljön a divatvilág

Sok szakértő véli úgy, hogy a növényi alapú anyagok hozhatnak fenntartható fordulatot a textilgyártásban, a bambuszban pedig kifejezetten sok lehetőséget látnak. De valóban környezetbarát ez a növény?

Dizájntrendek 

Fényes jövőt álmodtak a növényi maradványoknak

Egy olasz dizájnerstúdió a dohányföldeken, az ipari kendertermesztés során és a szőlő feldolgozásakor keletkező növényi melléktermékeket hasznosító lámpakollekcióval rukkolt elő.

Dizájntrendek 

Nem megy a kukába, táska lesz belőle

Kimaradt bútorkárpitokból, bőrből, nadrágokból, ingekből vagy lakástextil-hulladékokból készülnek az újrahasznosított RePityke táskák. Mindig éppen abból, ami kéznél van, ezért két egyforma darab sosem születik. Ha idén a lassú és fenntartható divat szellemében szeretnél ajándékozni, náluk is érdemes körülnézned! (Fotó: RePityke/facebook.com)

pestihirlap.hu
Dizájntrendek 

A H&M új kollekciója újrahasznosított anyagokból készül

A H&M idei őszi–téli Conscious Exclusive kollekciójának célja, hogy ráébresszen: a valaki által kidobott tárgyak olyan kincsekké alakulhatnak, amiket egy másik ember szeretni és értékelni tud.

Dizájntrendek 

(C)sikkes tálak – egy eltökélt dizájnertől bármi kaphat új esélyt

Sachi Tungare indiai dizájner saját kezűleg gyűjtött össze öt kiló cigicsikket, hogy a füstszűrők feldolgozásával hívja fel a figyelmet arra a súlyos szennyezésre, amit a világszerte minden évben eldobált több mint 4 billió cigarettavég okoz.

Dizájntrendek 

Divatos és ötletes táskák szemétből

Egy olasz házaspár a legújabb trendeknek megfelelő táskákat készít hulladékból.

Dizájntrendek 

Károly herceg is hisz a fenntartható divatban

A walesi herceg 1986-ban létrejött alapítványa, a The Prince’s Foundation a fenntartható lakásépítéseket, a közösségi projekteket és a tradicionális kézműves szakmákat támogatja.

Dizájntrendek 

Fenntartható luxuskollekcióval kampányol a tartós ruhák és a tudatos fogyasztás mellett az LG

Az LG Electronics összefogott a Net-a-Porter nemzetközi online luxusáruházzal, hogy egy limitált kiadású, kiváló minőségű, környezetbarát, ruhakollekciót alkossanak, amelyet úgy terveztek meg, hogy évekig hordható legyen.

Dizájntrendek 

Íme, az első, tengeri hulladékból készült napszemüveg

Boyan Slat és cége, a The Ocean Cleanup bemutatta az első olyan műanyag termékét, mely alapanyagát a nagy csendes-óceáni szemétszigeten gyűjtötték össze. A szemüveg ára nem csekély, de a bevétel 100%-át takarításra költik.

Dizájntrendek 

Akiket kiakasztott a feldolgozhatatlan textilhulladék

Mindennap 400 tonna használt ruhát válogatnak át a világ legnagyobb textil-újrahasznosító vállalatának számító Soex németországi telephelyén. Az alapanyagok minőségének romlásával, a kevert szálak térnyerésével egyre nagyobb mennyiségű hulladék végzi az égetőben.

Dizájntrendek 

Megkezdődött a magyar fejlesztésű házi komposztálókészülék tesztelése

A Compocity 2020 nyarára tervezett pilotprojektje  a koronavírus miatt nem tudott eddig megvalósulni, november végéig azonban elkészülnek az első, tesztelésre alkalmas komposztálók, majd különféle közösségeknél és partnereknél kipróbálják őket.

Dizájntrendek 

A törékeny termékek már gombába bugyolálva is utazhatnak

Egy francia gyertyagyártó nem tudott megbarátkozni a gondolattal, hogy az 50 órát égő mécseseit 500 év alatt lebomló műanyag hab védje a szállítás viszontagságaitól.

Dizájntrendek 

Finom csipkékbe rendezett kábelkötegek hirdetik az újrahasznosításban rejlő lehetőséget

Alexandra Sipa kollekciójával a hazájában, Romániában jellemző szigorú takarékosságot és az országban kedvelt divat finomságát és nőiességét egyszerre szerette volna megragadni.

Dizájntrendek 

Tulipánfesték és hangszigetelő farmer: bármilyen hulladékot újra lehet hasznosítani

Használt farmerből hangszigetelés és lebomló ruhák: holland cégek járnak az élen abban, hogy bebizonyítsák: ami másnak hulladék és ezzel járó költség, az valójában nyersanyag, és még bevételt is hozhat.

hvg.hu
Dizájntrendek 

Társadalom- és környezettudatos kényelmet élvezhetnek a magyar ebek

A fenntarthatóság és a felhasználóbarát szemléletmód mentén tervezte meg és hozta létre a Mökki kutyafekhelyrendszert a Maacraft és a Madzag.