2018. szeptember 19., Vilhelmina
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Dizájntrendek 

Gombából táskát? Baraksó Alexandra szerint lehetséges!

„Ahogy egyre mélyebben foglalkozom a témával, úgy ismerem fel, hogy mennyire komplex és sok irányból vizsgálandó egy tárgy vagy bármilyen termék fenntarthatósága. Minden egyes lépésünknél fontos, hogy kérdéseket tegyünk fel arról, hogy az adott mozzanat mit szolgál és mit okoz a környezetben” – vallja a Manera - studió – különleges anyagokkal kísérletező tervezője.
(Fotó: Manera - studio -/facebook.com)

rebellivemagazine.com
Dizájntrendek 

Recycling és slow fashion dizájnertáskákba öntve: ez a RePityke

A RePityke sztorija egy barátsággal, hirtelen jött szabadidővel és rengeteg nagyszülőktől örökölt ruhával kezdődött még 2015 tavaszán. Az újrahasznosított anyagokkal dolgozó táskamárka megálmodóival a rebellivemagazin.hu készített interjút.

Dizájntrendek 

Mit csinálnak a nyugdíjas telefonfülkék?

A telefonfülke telefon nélkül sem haszontalan: akár aszaló, szárító vagy zuhanyfülke is készülhet a kiszolgált darabokból. A bama.hu a pellérdi szőlőhegyen élő újrahasznosító mesterrel, Ács Imrével készített interjút.

Dizájntrendek 

Fából készült felhőkarcolók Stockholmban?

Izgalmasat álmodott az Anders Berensson Architects a svéd Centrum Párt fővárosi alakulatának felkérésére: egy fa felhőkarcolókból épített vízparti projekt tervezetét. Harmincegy, szálfából készült épületet, ami ötezer új, környezetbarát lakást jelentene a Masthamnen nevű városrésznek.

Dizájntrendek 

Ursuslupus – kiegészítők bicikligumiból, sátoranyagból és gumimatracból

Hogyan jut el valaki odáig, hogy főállásban tegyen a fenntartható jövő eléréséért? Mi lehet inspiráló egy lyukas biciklibelsőben vagy éppen egy szakadt gumimatrac foszlányaiban? A rebellivemagazine.com interjújában Jeney Orsolya, az Ursuslupus megálmodója, a Helsinki Design Week egyik magyar kiállítója mesél az újrahasznosítás és a dizájn kapcsolatáról.
(Fotó: Ursuslupus/facebook.com)

rebellivemagazine.com
Dizájntrendek 

Font(os): használj te is ökobetűt!

Az Ryman Eco, vagy az Ecofont zöld betűtípusokkal rengeteg tintát spórolhatunk meg, így nemcsak olcsóbb lesz az otthoni és irodai nyomtatás, hanem még a környezetet is megkímélhetjük vele. Ráadásul egész mutatósak is. 

Dizájntrendek 

A C&A sem akar kimaradni a sorból

A holland C&A állítja, hogy a világ legfenntarthatóbb farmernadrágját fejlesztette ki. A farmeranyagok kezelésében a festés és a vegyi anyagokkal való kezelés jár a legnagyobb szennyezéssel. A cég új farmere azonban természetes anyagokból készült, komposztálható, s még a gyári munkások is fair fizetésben és bánásmódban részesülnek.

Dizájntrendek 

Élelmiszer-hulladékból virágcserép

A világméretű élelmiszerhulladék-probléma is ihlette azt az újonnan tervezett virágcserepet, amely szerves anyagból készül, nem szennyezi a környezetet, és ha túl nagyra nő benne a növényünk, cserepestül kiültethetjük.

Dizájntrendek 

A csatornacsőlakás lehet az új trend Hongkongban

Mivel Budapestnél alig kétszer nagyobb alapterületen 7,3 millióan élnek, Hongkongban állandóan a lakhatási lehetőségek bővítésén gondolkoznak. James Law helyi építész átalakított csatornacsövekből tervezett lakóegységeket, melyek nemcsak környezetbarátak, de megoldást jelenthetnek az égető lakáshiányra is.

Dizájntrendek 

Mesés divatfotók partra mosott szeméttel a főszerepben

Marina DeBris divattervező természetes vizeink szennyezettségére igyekszik felhívni a figyelmet: a Los Angeles és Sydney tengerpartjait elcsúfító szemétből készít elragadó kollekciókat.
(Fotó: U.S. Fish and Wildlife Service Headquarters/Wikimedia Commons)

nuus.hu
Dizájntrendek 

Egy óra, amely nemcsak pontos és szép, de környezetbarát is

A fenntartható divat melletti elköteleződés egyre ritkábban jár az igényesség és az esztétikum feláldozásával. Lassan a luxuscikkek piacán is megjelennek a tudatos vásárlók igényeit kiszolgáló darabok – amivel valamennyien jól járunk.

Dizájntrendek 

Így néznének ki a híres logók környezetbarát verzióban

Kevés grafikus gondolkodik úgy, hogy mennyi tintát vesz majd igénybe az általa tervezett logó, pedig ha belegondolunk, mennyi helyre nyomják rá a híres logókat, ez elég fontos szempont lenne. Az Ecobranding kezdeményezés újragondolta az ikonikus márkajelzéseket úgy, hogy környezetbarát módon minél kevesebb tintát használjon.

Dizájntrendek 

Tiltólistára került a bőr a helsinki divathéten

2019-től nem lehet bőrből készült ruhát vagy kiegészítőt bemutatni a helsinki divathéten – így állnak ki a szervezők a bőr feldolgozásával járó állatkínzás és környezetkárosítás ellen.

Dizájntrendek 

Egy elfeledett hanghordozó új köntösben tér vissza

Lassan felnő egy generáció, amelynek már a CD-hallgatás is kőkorszaki technológiának tűnik, kazettát pedig talán sosem fogtak a kezükben. A szeméttelepre száműzött szalagok azonban nem fognak szégyenükben felszívódni. Egy szingapúri tervező úgy döntött, kézzel fogható valósággá teszi a „zene szövedékét”.

Dizájntrendek 

Gyermekruha, amely együtt nő a gyerekekkel

A találó „ráncocska” nevet adta ötletgazdája azoknak a különleges gyermekruháknak, amelyek együtt nőnek apró tulajdonosaikkal.

Dizájntrendek 

A fenntartható városokhoz sokkal több őrült zsenire és lelkes civilre lenne szükség

Az ENSZ jelentése szerint 2050-ben a világ népességének már 68 százaléka városokban fog összetömörülni, ami azt jelenti, hogy 2,5 milliárd emberrel nő a városi övezetek lakossága. A jelentős demográfiai változás a modern urbanisztika egyik legnagyobb kihívása. Puskás Nikolett városkutató egy társasjáték segítségével igyekszik alternatívákat ajánlani a jövő társadalmának egyik legégetőbb problémájára.
(Fotó: EG Focus/flickr.com)

gazdasag.online
Dizájntrendek 

Zero waste stílusosan

A Shamo Bags olyan termékeket kínál, melyekkel kiválthatók az eldobható, egyszer használatos eszközök, helyettük tartós, éveken át elkísérő darabokkal lehetünk gazdagabbak.

Dizájntrendek 

Papírtányér kéretlen levelekből

Sokat tehetünk környezetünkért, ha az eldobható pikniktányéroknak búcsút intünk, vagy egy környezettudatosabb alternatívát választunk. Andrew Simpson ausztrál tervező az újrahasznosítás mellett döntött, levélszemét-préselővel alkot papírmasé tányérokat hulladékpapírból.

Dizájntrendek 

A mindent elözönlő műanyagból építenek bárkát egy szebb jövőért

Két utazásszervező, egy tervezőmérnök és egy tradicionális hajóépítő család sarja fogott össze, hogy megtisztítsa Kenya strandjait – erőfeszítéseik gyümölcse egy 22 méter hosszú bárka lesz, amellyel Afrika legelmaradottabb térségeibe is elviszik a műanyag okozta természeti katasztrófa hírét.

Dizájntrendek 

A kisállatok és a medencetulajdonosok is hálásak lehetnek ezért az ötletért

Nálunk még nem túl gyakori látvány a kertek végében kéklő medence, de ha az egyre melegedő nyarak hatására elcsábulnánk, már nem kell majd a medencénkben csapdába kerülő apró állatok miatt aggódnunk vagy éppen viszolyognunk.