2019. július 20., Illés
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Nem fáradoztak „héjába” – itt a burgonya bútorlap!

Egy londoni székhelyű vállalkozás krumplihéj felhasználásával, káros adalékanyagok hozzáadása nélkül állít elő a bútorgyártásban használt MDF-lapokhoz hasonló tulajdonságokkal rendelkező, lebomló alapanyagot.

Dizájntrendek 

Ők komolyan veszik a dolgok körforgását

A deer.wood csapata fából készíti izgalmas tárgyait, a bevétel egy részét pedig facsemeték ültetésébe forgatja vissza.

Dizájntrendek 

Divatos lépések a körforgásos gazdaság felé

Fenntarthatóvá tenné a cipőipart egy új vállalkozás. A cég újrahasznosított műanyagból készíti kifejezetten jóvágású termékeit.

Dizájntrendek 

A fenntarthatóság az új trend a divatban

A fenntarthatóság mára a legtöbbször használt szavak egyikévé vált a környezetvédelemben. Lényege, hogy csakis olyan alapanyagokhoz nyúljunk, melyeknek előállítása nem jár több károkozással a természet számára, mint amennyit nyerünk rajtuk.

Dizájntrendek 

Elmarad a divathét Stockholmban

A Svéd Divattanács bejelentette, a fenntartható jövő érdekében többé nem ad otthont a Stockholm Divathétnek, amit félévente rendeznek meg. Ezzel a lépéssel szeretnék kimozdítani a divatipart a hagyományos keretek közül, mindezt egy hónappal a 2020-as tavaszi/nyári kollekciót bemutató esemény megrendezése előtt.

Dizájntrendek 

Buszra és beporzókra várva

A holland Utrecht városában a buszmegállók tetején virágos rét fogadja a buszra várókat és remélhetőleg a méhek és dongók egyre népesebb táborát is.

Dizájntrendek 

Magvas gondolatok az újrahasznosítás körül

Hogyan oldhatnánk meg a kényes áruk, különösen az élelmiszerek biztonságos szállítását anélkül, hogy szép lassan az egész bolygót becsomagolnánk – ez az a kérdés, amire egyre több tervező próbál válaszokat keresni, köztük George Bosnas görög dizájner is.

Dizájntrendek 

Egy sportcipő, amelyben mindenkinek kicsi az ökolábnyoma

A kanadai illetőségű Native Shoes új sportcipője kizárólag lebomló, növényi eredetű alapanyagokból készül.

Dizájntrendek 

Óceáni plasztikból készül a Prada legújabb táskája

Többek között halászhálókhoz használt nejlonmaradványokból fog készülni a kollekció.

Dizájntrendek 

Az ananásztól a nyálkagombáig: a jövő divatja Londonban születik

A brit Királyi Művészeti Akadémia dizájn szakos hallgatói idén a környezettudatos divat jegyében született alkotásaikból tartottak bemutatót.

Dizájntrendek 

A macskák napelemet vennének

Egy New York-i dizájnstúdió megelégelte, hogy a napelemeket sokan még mindig csak egy költséges és ráadásul csúnya úri hóbortnak tartják – egy kedves és látványos installációval szeretnék javítani a technológia megítélését.

Dizájntrendek 

Fenntartható eszcájg, egy kis csavarral

Édes és fűszeres ízesítésű, ehető evőeszközöket gyártanak Indiában.

Dizájntrendek 

Svédországban a méhek is mekibe járnak

A McDonalds svéd éttermei a beporzókkal kapcsolatos figyelemfelkeltő kampányhoz csatlakoztak, nagyon frappáns módon: a tetőre helyezett McKaptárokkal.

Dizájntrendek 

Ha az ember és a természet leleményessége találkozik...

Elfelejthetjük az alumíniumból vagy éppen műanyagból készült fülhallgatókat. A szintetikus biológia világában az alkatrészeket nem fröccsöntik, hanem laborokban sarjadnak.

Dizájntrendek 

Szellemhálók új szerepben

A tengerekben kallódó, olykor potenciális delfin-, teknős- vagy éppen cápacsapdaként, máskor széttöredezve mikroműanyagként kárt okozó egykori halászhálókból alkot új, hasznos tárgyakat egy rotterdami dizájnerstúdió.

Dizájntrendek 

A meghitt esték fénye egy palackba rejtve

A borospalackok üres állapotukban is különleges hangulatot csempészhetnek a nyáresti beszélgetésekbe – mondjuk ha egy stílusos és környezettudatos lámpa formájában új értelmet nyernek.

Dizájntrendek 

Van, aki nem tud lemondani a fültisztító pálcikáról

Még akkor sem, ha a környezet is fontos a számára. Talán egy ilyen ember tervezte azt a frappáns kis tárgyat is, amely száműzheti a közkedvelt higiéniai terméket az egyszer használatos műanyagok feketelistájáról.

Dizájntrendek 

Ütött a fenntarthatatlan tárgyak órája

A klasszikus időmérő eszközök és a fenntarthatóság szerelmeseire is gondoltak ennek a különleges karórának a megálmodói.

Dizájntrendek 

Csukából is lehet csuka?

Európa egyetlen halbőrfeldolgozója, egy izlandi cég környezetbarát módon állít elő halbőrt, amelyből a klasszikus tehénbőrnél erősebb bőrtermékek készíthetők.

Dizájntrendek 

Gombaboltozatok alatt járva a környezetbarát világ mindjárt elérhetőbbnek tűnik

Ez fogalmazódhatott meg a Milánói Dizájnhét látogatóiban, amikor az Orto Botanico di Brera nevű botanikus kertben járva szembesültek Carlo Ratti különleges, gombából növesztett boltíveivel.