2020. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Ökológiai problémából innovatív lehetőség

Invazív tarisznyarákok páncéljából készítenek lebomló bioműanyagot Kanadában.

Dizájntrendek 

Lassan a sztárvilágban is utat tör a környezettudatosság

A vörös szőnyeges felvonulás finoman szólva nem a fenntartható divat jegyében végrehajtott szertartás volt – legalábbis eddig. Hiszen nehéz lenne az „egy alkalom egy ruha” ökölszabályát környezetbarátnak nevezni. Bár a legtöbb híresség egyelőre kitart az egy alkalomra szóló darabok mellett, már bátor ellenpéldákkal is találkozhatunk.

Dizájntrendek 

A küldetéstudat fényes sikert hozhat

A fenntartható dizájnélmény megteremtése mellett a Lumoconcept küldetése, hogy megerősítsék a hazai kézműipari hagyományokat, és a piac más szereplőivel közösen alkothassanak.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat ügye nem egy banánhéjon fog elcsúszni

Egy svájci márka, amely praktikus, mégis elegáns biciklistáskákkal teszi dizájnossá a tudatos közlekedők mindennapjait, új alapanyagával felforgathatja a fenntarthatatlan forrásokra támaszkodó iparágat.

Dizájntrendek 

Hulladékból háztartási tisztítószer

Az élelmiszer-hulladék említésére biztosan nem az illatos tisztaság képe rémlik fel előttünk. Pedig egy amerikai startup bebizonyította, hogy a költségesen elszállított és a lerakókban klímaromboló metánt eregető szerves szemét jelentős része értékes, például folyékony tisztítószerként hasznosítható alapanyag.

Dizájntrendek 

Ettől a lámpától az arcunk is felderül

Pierre Calleja biokémikus mikroalgák felhasználásával tervezett lámpája nem csak kellemes fényével tűnik fel.

Dizájntrendek 

Így igazán nem kihívás a komposztálás

A Design terminál idei mentorprogramjának győztese a Compocity névre keresztelt startup, amely a beltéri komposztálást forradalmasító megoldást dolgozott ki.

Dizájntrendek 

Nem csak a futókörnél, a körkörös gazdaságban is jeleskedik az Adidas

Nagy vállalást tett a sportszergyártó: pár éven belül szinte csak újrahasznosított műanyagot fognak használni.

Dizájntrendek 

Van, aki minden lépésével a klímatudatosságért áll ki

A kellemes viseletek tervezői is szembesülnek korunk kellemetlen kérdéseivel. A MOME textiltervező szakán a klímaváltozás egyre sürgetőbb problémájához kapcsolódott a félévi tervezési feladat.

Dizájntrendek 

Lehet az egyszer használatos környezetbarát?

Egy észt bolthálózat, az R-Kiosk Európában az elsők között kínál olyan egyszer használatos elviteles poharakat, amelyek fedője is teljesen megújuló nyersanyagból készül.

Dizájntrendek 

Japánban nem csak a cseresznyefa, a fenntartható dizájn is virágzik

A divatipar nem csak az alapanyagok termesztése vagy gyártása, a szállítás és a töméntelen felesleges ruhából képződő szeméthegyek révén árt a környezetnek – a ruhákon oly elbűvölően mutató színeknek is megvan az árnyoldaluk.

Dizájntrendek 

Lassan javul a divatipar rossz renoméja

A témában felszólaló kutatók, az egyre tudatosabb vásárlók, a borzalmas ruhagyári balesetek, a fenntarthatóbb divatért kampányolók hangja lassan a divat világát is ráébreszti a társadalom- és környezetkárosító gyakorlatának tarthatatlanságára.

Dizájntrendek 

Madárfürdők elegáns köntösben

A modern építészet és formatervezés végtelenül egyszerű, sokszor steril formavilága miatt természetidegennek tűnhet – pedig ez egyáltalán nem szükségszerű.

Dizájntrendek 

A miskolci villamos lett Európa legszebbje

A 2019-es Európa legszebb karácsonyi villamosa címért 23 város ünnepi villamosa szállt harcba, melyek közül két hazai villamos is dobogós helyen végzett: Budapest harmadik, Miskolc első helyezést ért el. 

Dizájntrendek 

A napelem nem csak hasznos, szép is lehet

Az épületek homlokzata nagy, gyakran napsütötte felület, csakhogy az indusztriál stílus elvakult szerelmesein kívül valószínűleg kevesen találnának ízlésesnek egy napelemekbe burkolt otthont. Igaz, kérdés: hogyan is fest az a napelem?

Dizájntrendek 

Egy jó öreg megoldás újrafelfedezése

Az emberi meggondolatlanság és kényelmesség  vezetett oda, hogy a legkevésbé indokolt esetekben, kérészéletű tárgyak készítésekor is a könnyen megmunkálható és – látszólag – tartós műanyaghoz nyúltunk. Most a környezet kárán tanulva visszatérhetünk az ártalmatlan alternatívákhoz, amelyeket el sem kellett volna hagynunk.

Dizájntrendek 

(Nem) légből kapott ötlet

Fenntartható termékekké alakítja lecserélendő egyenruháit a norvég légitársaság.

Dizájntrendek 

Játékos dizájnmegoldásokkal az aggasztó jövő is belakható

A növekvő tengerszint és a szélsőséges időjárási események elszaporodásával az elkövetkező évtizedekre a váratlan áradások és a vízzel elöntött területek látványa a mindennapok részévé válhat – de egy dizájnerhallgató szerint ez nem kell, hogy az ismert életünk teljes feladásával járjon.

Dizájntrendek 

Zöld, közösségi és nagyon menő – Így fest egy igazán előremutató co-working iroda

Nem csupán a cégek és szabadúszók köreiben egyre népszerűbbek a közösségi irodák, de az építészek is izgalmasabbnál izgalmasabb koncepciókkal állnak elő a témában. Los Angeles legújabb co-working helye azonban egy minden képzeletet felülmúló kezdeményezés: dzsungel a városban.

Dizájntrendek 

A fenntartható divat olasz csillaga: Stella Jean

A ruhaipar rengeteget elvesz: szennyezi a környezetet és gyakorta kizsákmányolja az alkalmazottakat. Rómában azonban él egy tervezőnő, aki arra törekszik, hogy inkább adjon. Ő Stella Jean.