2018. február 18., Bernadett
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás
Dizájntrendek 

Ha éhes maradtál, a tányért is megeheted

A Biotrem cég létrehozta az eldobható, de meg is ehető tányért. A terméket Lengyelországban készítik természetes búzakorpából és kis mennyiségű vízből.

Dizájntrendek 

Szemétből épült a közösségi söröző

A Japánban épült Kamikacu Közösségi Ház tervezése és működése a falu lakosságának fenntartható álmai alapján valósult meg: majdnem teljes mértékben újrahasznosított hulladékból épült. A Hirosi Nakamura&NAP által tervezett épület sörfőzdeként és sörözőként működik, de egyben egy olyan közösségi tér is, ahol helyet kap a lakosság hulladékközpontjának boltja és egy étterem is.

Dizájntrendek 

Újratöltve – Alubaba-termékcsalád

Az alumínium dobozok gyártása drága, igen energiaigényes és környezetszennyező folyamat. De a környezeti kockázat és a terhelés nem az alumíniumnak, hanem magának a gyártásának tulajdonítható. Ezek ismeretében észszerűnek tűnik az újrahasznosítás gondolata. 

Dizájntrendek 

Gomba módra szaporodnak a fenntartható divat képviselői

A MycoWorks nevű vállalkozást a világ vezető oktató- és kutatóintézetei – köztük  a Berkeley és a Stanford Egyetem – hozták létre azzal a céllal, hogy állati alapanyagok felhasználása nélkül készülő termékeket fejlesszenek. A bőr helyettesítésére már találtak megoldást – a természetben bőségesen rendelkezésre álló gombák felhasználásával.

Dizájntrendek 

Világvárosok, éghajlatváltozásra felkészülni!

Lebegő megapoliszok, szmogfogó épületek, high-tech fák jelenthetik a választ az éghajlatváltozásra. A hulladékok újrahasznosítása, illetve a biomassza hatékony feldolgozása mellett a városok más módon is tehetnek a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. A  Best Machinery csapata a világvárosok high-tech törekvéseit tekintette át.

Dizájntrendek 

Műanyag palackok helyett ehető buborékokban tároljuk majd az ásványvizet

Az Ooho nevű találmány forradalmasítaná az ásványvíz tárolását: többé nem volna szükség műanyag palackra, helyette elég lenne csak bekapni egy apró, algából készült gömböt. 

Dizájntrendek 

Pillekő – Térbútorok PET-palackból

Tavaly ősszel különös sakkfigurák és ülőalkalmatosságok készültek a kiskunhalasi Bibó István Gimnázium udvarán. A külső szemlélő számára meglepő tárgyak a Pillekő-projekt szervezői szerint egy olyan innovatív környezetvédelmi technológiával készülnek, amely jó lenyomatát adja korunk társadalmi, gazdasági és környezeti problémáinak és egyben lehetőségeinek is.

Dizájntrendek 

Műanyag-újrahasznosítás közösségben

A Precious Plastic, vagyis Értékes Műanyag nevű közösséget Dave Hakkens alapította 2013-ban. Mára több száz taggal küzdenek a műanyag újrahasznosításának elterjesztéséért, a hulladék okozta problémák felszámolása érdekében. Segítségükkel bárki tud újrahasznosítani – otthon is!

Dizájntrendek 

Gyűrűk készülnek a szocializmus évtizedeinek kitűzőiből

A kitűzők most éppen nem szerepelnek kiemelt helyen a divatos kiegészítők rangsorában. Ez ugyanakkor nem jelenti, hogy a régmúlt színes jelvényei ne találhatnának helyet maguknak a ruhatárunkban – csak egy kis fazonigazításra van szükségük. 

Dizájntrendek 

Felvarrom – A bicikligumi új élete

A 2008 közepén indult Felvarrom márka alapítói nemcsak a biciklizés megszállottjai, hanem a hulladékcsökkentésé is. Kerékpárboltokból, szervizekből és magánszemélyektől gyűjtik be az alapanyagul szolgáló bicikligumi-belsőket és -külsőket, hogy új életükben övként, táskaként, pénztárcaként szolgálják tulajdonosaikat – még hosszú évekig.

Dizájntrendek 

Ezek a tokok nem csak az iPhone-t védik

A legtöbb ember a dizájn és a funkcionalitás kellemes találkozásáért kedveli az Apple egyik legnépszerűbb termékét, az iPhone-t. Az iPhonelife.com válogatásában olyan tokok közül mazsolázhatunk, amelyek nemcsak szépek és védelmezőek, hanem környezetkímélők is.

Dizájntrendek 

Divatozzunk tudatosan

Se szeri, se száma a bevásárlóközpontokban a divatmárkáknak, amelyek az úgynevezett fast fashion piaci szektorába tartoznak. Az általuk kínált termékek legfőbb sajátossága, hogy viszonylag olcsók, ám nem tartósak. Kate Fletcher 2008-ban a slow fashion fogalmában foglalta össze az etikus és környezettudatos divat alapjait.

Dizájntrendek 

Kapszulagardrób a slow fashion jegyében

A tudatos vásárlás jegyében a fast fashionnel szemben egyre többen fordulnak a fenntartható, környezetbarát alternatívák felé. Erre törekszik Békési Anna is, aki a tudatos öltözködéssel kapcsolatos élményeiről és erőfeszítéseiről blogot is vezet. 2017-ben egy kapszulagardrób saját kezű elkészítésére vállalkozott a fizika szakos egyetemi hallgató, aki a tudatos ruhaválasztással kapcsolatos tippjeit is megosztotta a vous.hu riporterével.

vous.hu
Dizájntrendek 

Hódít a slow design

Míg a szabadpiac egyik alapelve, hogy a kínálat a keresletet szolgálja ki, a féktelen tömeggyártással egyfelől szennyezzük már a gyártás közben is a környezetet, másfelől előbb-utóbb szeméthalmok formájában halmozódnak fel az el nem adott termékek. A slow design ezzel szemben az egyén, a társadalom és a környezet jólétét is szem előtt tartja. 

Dizájntrendek 

Műanyagból ehető gomba

Műanyagot bont le, és eközben válik ehetővé egy speciális gomba. Holland kutatók kezdtek el kísérletezni a Fungi mutariummal, egy különleges inkubátorral, amelyben a műanyaghulladékot „feldolgozzák” a gombák, és ezáltal ízletes, emberi fogyasztásra alkalmas étellé válnak.

Dizájntrendek 

Ékszerbe zárt természeti kincsek

A Cifra Design tervezője, Bányász Melinda bátyja találmányát felhasználva egy egészen különleges ékszerkollekcióval rukkolt elő decemberben. Bemutatkozik a VIAPLANT, ahol a természet a maga közvetlen natúrságában találkozik a dizájnkiegészítők világával. A koncepció lényege, hogy az újonnan feltalált és Viaplant névre keresztelt anyagban a növényi részekből – a levelekből, a faháncsból, a lekaszált fűből és virágokból – a vizet kivonják, majd az oxigéntől elzárják, az így kapott textúra pedig hosszú ideig megőrzi csodálatosan élénk és élő színét. Így ékszerek formájában  bármikor magunkkal vihetjük a természet egy kis darabját.

design.hu
Dizájntrendek 

Környezettudatos hazai designtermékek

Az NLCafé összeállításában olyan izgalmas magyar tervezők termékei kerülnek bemutatásra, akik a desingos külcsín és a rafinált formák mellett a fenntarthatóságra is különös figyelmet fordítanak. Ékszerként újjászületett kerékpárgumiktól az újrahasznosított textilruhákon át a papírhulladékból készült bútorokig szemezgethetünk az egyedi, stílusos és nem utolsó sorban környezetbarát darabok között.

Nlcafé.hu
Dizájntrendek 

Bemutatkozik a NOÉ, a Tiszai Ökohajó

A Highlights of Hungary-díj célja az értéket teremtő, inspiráló projektek felkutatása. A 2014-es év egyik díjazottja Vesmás Péter, a NOÉ-program és az innovatív lakóhajó ötletének megálmodója volt – a nyertes projektről a Marie Claire magazinnak mesélt.

Dizájntrendek 

A megújuló kreativitás lángja: íme az ökohősugárzó

Akár egy 20 négyzetméteres szoba fűtésére is alkalmas az a dupla kerámiakupolából készített ökohősugárzó, amellyel egy olasz egyetemista rukkolt elő. A különleges találmány a gyertya lángjának erejével, a kerámia hőtároló tulajdonságával, valamint a hőkoncentrálás elvével ontja magából a meleget.

Dizájntrendek 

Az egészséget hozó szerencsehal

A fejlődő világ egyik legsúlyosabb problémája a vashiány, ami többek között a szellemi és fizikai teljesítmény visszaesésével jár együtt. A luckyironfish az, aminek hangzik: egy vasból készült halacska. A környezet- és társadalomtudatos vállalkozás termékének használata egyszerű, mint egy szög: citromlével ízesített levesben kell főzni, a kioldódó vassal a napi szükséglet 75%-át fedezhetjük.