Mindenütt jó, de legjobb otthon...
2020. március 31., Árpád
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Az ananász a divat ásza

Ha a zöldszemléletmód zseniális stílusérzékkel társul, ananászlevélből is látványos táskák születhetnek.

Dizájntrendek 

Installációval üzentek a Világgazdasági Fórumnak

Tengeri moszatból készült installációval üzent a Világgazdasági Fórum résztvevőinek egy német képzőművész, aki úgy véli, az ökoszisztéma megóvására használhatjuk ugyanazt az emberi találékonyságot, amellyel a bolygót tönkretettük.

Dizájntrendek 

Ismét kiderült: nem minden hulladék, ami annak látszik

Az élelmiszeriparban keletkező elképesztő mennyiségű melléktermék hasznosítására sorra születnek az elképesztőnél elképesztőbb ötletek. Most éppen a lazacbőrre került a sor.

Dizájntrendek 

Ahol főszerepet játszik a pálcika

A keleti konyhával együtt a fa evőpálcikák is meghódították a világot, hogy néhány ízletes falat megmozgatása után rögtön a kukában landoljanak. Felix Böck kanadai dizájner egy szusivacsora romjai fölött mélázva ébredt rá, hogy a rövid életű evőeszközök messze nem teljesítik be a bennük rejlő lehetőségeket.

Dizájntrendek 

Micsoda koffeindús körforgás!

Évente világszerte nagyjából 600 millió eldobható csésze kerül a szeméttelepekre. Pedig ahogy egy asztrál startup újítása rámutatott, a környezetbarát megoldás már a sötét nedű előállításának első lépéseinél adott lehetne.

Dizájntrendek 

Kis furfanggal a halpénz is hasznot hajthat

Kínai kutatók szerint a viselhető, hajlítható kijelzővel felszerelt kütyük előállításakor használt műanyag helyettesítésére jó alternatíva lehet a halpikkely.

Dizájntrendek 

Sikkes új szerepben a tengerből kihalászott hulladék

A Rothy strapabíró táskakollekciója nemcsak a felhasznált alapanyagok, de a takarékos gyártási folyamat miatt is figyelmet érdemel.

Dizájntrendek 

A hátráló garnélák vihetik előbbre a környezetbarát műanyagok ügyét

Egy ausztrál orvostanhallgató rákvacsora közben ébredt rá, hogy a keze ügyében van a megoldás a kőolajalapú plasztik fenntartható helyettesítésére.

Dizájntrendek 

Ez a pelenka biztosan megbirkózik a fenntarthatóság kihívásaival

Luisa Kahlfeldt speciális anyagból tervezett, szumó névre keresztelt pelenkái még a hagyományos, mosható verzióknál is környezetbarátabb darabok.

Dizájntrendek 

Akinek a csirke lába kikaparja a szerencséjét

Egy indonéz tervező sajátos ötletével a vendéglátóhelyeken keletkező hulladék mennyiségét szeretné visszaszorítani. Ráadásul mivel egy melléktermék újrahasznosításáról van szó, a „tyúkbőr” cipő környezeti lábnyoma is kifejezetten apró.

Dizájntrendek 

Igazán szimpatikus: egy ruha, ami a kórokozóknak visszatetsző

Az Intergravity nem csak az organikus és újrahasznosított textíliák használatára fordít figyelmet. Szöveteik a mikrobák megtelepedését akadályozó bevonatot kapnak, ami a higiénia mellett a környezetnek is kedvez: ritkább mosás, kisebb vízfelhasználás.

Dizájntrendek 

Harm Less – Lebomló design tárgyak

Miért ne lehetnének a minket körülvevő tárgyaink is ugyanúgy mulandóak, mint mi magunk? Zala Zsófi alkotásai amellett, hogy őszinték és egyszerűek, legfőbb különlegességük, hogy növényi anyagokból és hulladékból készülnek, ezzel is hozzájárulva a tömeggyártás által eredményezett hulladékmennyiség csökkentéséhez. (Fotó: Zala Zsófi/hypeandhyper.com)

hypeandhyper.com
Dizájntrendek 

Lepkeszárnyak és pikkelyek igézetében – valóság lehet a vegyszermentes ragyogás

A divat világában szerzett sokéves tapasztalat hatására Elissa Brunato londoni dizájner és anyagtervező eltökélte: megteremti a lehetőségét annak, hogy a színek vibráló szépsége a természet kizsákmányolása nélkül születhessen újra a kifutókon.

Dizájntrendek 

Fenntartható sportfelszereléssel készül az olimpiára a Nike

Kosárlabdázóknak és focistáknak tervezett a 2020-as Tokiói Olimpiai Játékokra ruhakollekciót a Nike, amely tartalmazza a versenyruházatot és az edzéseken használt felszerelést is.

Dizájntrendek 

Szabás-varrás, szemét nélkül?

A Synflux kutatócsoport felfedezte a szövethulladék csökkentésének innovatív módját: olyan ruhadarabokat készít, amelyek tökéletesen illeszkednek az ember testéhez.

Dizájntrendek 

Fenntartható kollekcióval rukkolt elő a Puma

A Puma a First Mile nevű szervezettel együttműködve hozott létre egy fenntartható sportruhákból és cipőkből álló kollekciót.

Dizájntrendek 

Hallga csak, hogy nő az alga!

És nem elég, hogy a növekedése közben szén-dioxidot nyel el, ráadásul elképesztően sokrétűen hasznosítható alapanyag. Egy holland tervezőpáros szerint az apró növények hozhatják el a 3D-nyomtatók forradalmát. 

Dizájntrendek 

Ez a kis eszköz is a körforgásos gazdaság malmára hajtja a vizet

A fürdőszobákat elárasztó műanyag flakonoknak, de a vízben ázó szappantömböknek is gátat vetne egy német startup. A megoldáshoz ráadásul a tengeri élővilágot sakkban tartó tönkrement halászhálókat használnák fel.

Dizájntrendek 

Egy hétig New Yorkban nyüzsögtek a környezetbarát divatdiktátorok

Más gyártók szemete, vegán sneaker, fémhulladék, 3D-nyomtatás – New Yorkból felvonultak a divat jövőjét meghatározó irányzatok és személyiségek. (Fotó: MTI/AP/John Minchillo)

noizz.hu
Dizájntrendek 

Európai Divathetek: mit tud kezdeni a divat a klímaváltozással?

Egyre több divateseményen kerül előtérbe a fenntarthatóság, ahol a környezeti kihívásokra is válaszokat keresnek a tervezők.