2019. november 19., Erzsébet
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Szárba szökkenő bútorok

Nincs értékesebb alapanyag, mint amelyik megtermelése során lélegző, élő organizmusként vesz részt a valamennyiünket éltető légkör karbantartásában. Ezért is dühítette annyira Gavin Munrót, hogy a tradicionális bútorkészítés folyamatában a fa tetemes része – mint forgács vagy éppen fűrészpor – gyakorlatilag veszendőbe megy.

Dizájntrendek 

A patinás fadarabok történetének folytatója

Góbi Gábor szabadúszó grafikus a reklámvilág rózsaszín ködéből szabadulva, őszinte, kézzel fogható és fenntartható módon készült tárgyak-értékek alkotására vágyva hozta létre környezettudatos márkáját, a gobi.designt.

Dizájntrendek 

Az életünkhöz idomuló bútorok

Ahogy anyagi lehetőségeink, családi körülményeink változnak, úgy bővül, szűkül az általunk belakott tér – de ennek nem feltétlenül kéne újabb és újabb bútorok és lakberendezési tárgyak vásárlásával járnia.

Dizájntrendek 

Fenntartható topánok az aprócska ökológiai lábnyomért

Egy 2016-ra vonatkozó becslés alapján a divattal járó tetemes szén-dioxid-kibocsátás mintegy ötödéért a cipőgyártás felelős. Nem csoda, hogy a tudatos tervezők a fenntarthatóbb alapanyagok és eljárások felé fordulnak.

Dizájntrendek 

Lehet a műanyag értékes?

Az anyagban magában, vagy a hozzá fűződő viszonyunkban, használati szokásainkban kell keresnünk a plasztik körül kibontakozó környezeti válság okait? Ezek a kérdések foglalkoztatták azt a francia dizájnert, aki a közellenséggé vált műanyagot állította lakberendezési kollekciójának középpontjába.

Dizájntrendek 

Dizájner madáretetők gondos kezekből

A MAACRAFT műhelyében magas minőségű, környezetbarát tárgyakat és delikátesz termékeket készítenek, miközben értelmi sérült felnőttek ismerhetik meg a munka világát, örömét. 

Dizájntrendek 

Ananásszal a fenntartható textiliparért

A tíz legkörnyezetszennyezőbb iparág egyike a divatipar. A káros hatások csökkentésén fáradozik dr. Carmen Hijosa, aki a 90-es években érkezett a Fülöp-szigetekre mint bőráru-kereskedelemmel foglalkozó szakértő.

Dizájntrendek 

Fenntartható dizájn és divat vásárt rendez az ArtConscious

Az esemény célja, hogy népszerűsítse a fenntartható, illetve szociálisan érzékeny divat és dizájn iránt fogékony, valamint a környezeti változásokra és társadalmi problémakörökre reagáló hazai divat- és formatervezők, képzőművészek munkáit.

Dizájntrendek 

Ha a szívószálról lemondani nem akaródzik, válassza műanyag helyett a makarónit!

A tészta szerelmesei a környezetvédelemben is kedvenc ételüket hívják segítségül: olasz bárokban csőtésztát használnak a műanyag szívószál kiváltására.

Dizájntrendek 

A szőrme szerelmesei is kaptak egy esélyt a fenntarthatóságra

A héten mutatta be Stella McCartney – a fenntartható divatipar egyik úttörője – a világ első bioműszőrméjét.

Dizájntrendek 

Hogy ne tűzveszély, hanem szépség forrása legyen a tűlevél

Gaurav MK Wali indiai dizájnert nem csak a fenntarthatóság és a környezet szempontjai vezették, mikor szívmelengető színű tárgyaihoz alapanyagot választott – a lakóhelyét folyamatosan fenyegető természeti katasztrófa elhárítására keresett megoldásokat.

Dizájntrendek 

Van, akinek a törött cserép tényleg szerencsét hoz

A brit kerámiaipar fellegvárától alig egyórányira székelő liverpooli dizájnercsapat 100 százalékban hulladékból – üveg-, kő- és kerámiatörmelékből – készülő edénykollekcióval rukkolt elő.

Dizájntrendek 

Fenntartható táskák rendhagyó papírból

A spanyol Analó márka papírtáskái remek alternatívát jelenthetnek azoknak, akik a klasszikus bőr kiegészítők helyett keresnek fenntartható megoldást.

Dizájntrendek 

Környezetbarát startup: használt fából új bútor

Ha a „nyugdíjas” gerendák dizájnos bútorként kapnak új esélyt, számos fa menekülhet meg a kivágástól.

Dizájntrendek 

Stella McCartney tovább menetel a fenntartható divat felé

Több mint 75 százalékban környezetbarát kollekcióval rukkolt elő a 2020-as tavaszi–nyári szezonra Stella McCartney brit divattervező, aki hétfőn mutatta be saját elmondása szerint eddigi legfenntarthatóbb kreációit a Párizsi Divathéten.

Dizájntrendek 

A kávé a ruhagyárak poshadt levegőjét is felfrissítheti

Kávézacc sem kell ahhoz, hogy megjósoljuk: a textilgyártással járó szennyezésnek előbb-utóbb véget kell vetni. Ebben segíthet az az új eljárás, amelyben a reggeli presszó után maradt hulladék környezetbarát ruhafesték formájában hasznosul.

Dizájntrendek 

A mosógép ideje lejárt?

Egy dán cég olyan öntisztuló ruhát gyárt, amelyet sokkal ritkábban kell kimosni.

Dizájntrendek 

A klímaváltozás jegyében zajlik a Párizsi Divathét

Apokaliptikus forróságban is kényelmes öltönyök, extrém időjárás és komoly vállalások uralták a kifutókat Párizsban.

Dizájntrendek 

Egészséges és esztétikus: algafarmot a nappalikba!

Az ENSZ már 1974-ben hangsúlyozta: gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően az alga alapvető szerepet játszhat élelmezési problémáink megoldásában. Csakhogy az alga látványa jellemzően nem az étvágyunkat vagy a szépérzékünket ébreszti fel – hacsak nem ismerjük már Hyunseok An különleges kertecskéit.

Dizájntrendek 

Akik biztosan nem unják a banánt

Kosrae egy 42 négyzetmérföldes sziget Mikronéziában, a Csendes-óceán nyugati szegletében. A paradicsomi szépségű, termékeny vulkáni szigetet gyakran „az alvó hölgy szigeteként” emlegetik – de a névre rácáfol lakói nyughatatlan tettvágya, amit banánlevélből készülő környezet- és emberbarát pénztárcáik sikeressége is tanúsít.