2021. április 13., Ida
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás
Dizájntrendek 

Fűrészporból környezetbarát műanyag

Amerikai tudósok olyan műanyagot állítottak elő, amely a szabad földben akár már két hét után darabokra esett, és három hónap múltán pedig teljesen elbomlott.

Dizájntrendek 

Egy hörpintésnyi merengés Florida aggasztó jövője felett

Maiamiban dizájnerbögrék hívják fel a figyelmet az emelkedő tengerszint következményeire.

Dizájntrendek 

Vízinövényekből zöld csomagolóanyag

A Bécsi Agrártudományi Egyetem munkatársai a Dunából rendszeresen kiemelt vízinövényekből állítottak elő környezetbarát csomagolóanyagot. Ötletüket Energy Globe Niederösterreich díjjal ismerték el.

Dizájntrendek 

Rendhagyó húsvéti tojások

A közös természetjárás során összegyűjtött kincsek felhasználásával látványos, a természet sokszínű formáit ünneplő „hímes tojásokat” készíthettek. Mivel igazi tojások híján óvatosságra sincs szükség, a mókába a legkisebbek is önfeledten be tudnak szállni.

Dizájntrendek 

A Manera Stúdió táskái a természettel való harmónia jegyében készülnek

Kis-Baraksó Alexandra növényi alapanyagú textilekből és formatervezett, funkcionális fa alkatrészekből megszülető fenntartható és etikus öltözékkiegészítői a slow dizájn jegyében készülnek.

Dizájntrendek 

Csomagolóanyagból vagy eldobált szatyrokból készülhetnének a jövő ruhái

A polietilénből készített szövet a textilipar zöldítése mellett a műanyagszennyezésre és a nehezen újrahasznosítható ruhák problémájára is megoldást jelenthet.

Dizájntrendek 

Már idén megjelenhetnek az első gombabőrből készült ruhák és cipők

A Bolt Threads cég innovációja elképesztően hasonlít a valódi bőrre, így a divatvilág is lecsapott a fenntartható és etikus megoldásra. Hamarosan a boltok polcaira is kikerülnek az első gombabőr darabok.

Dizájntrendek 

Egy formabontó ötlettel lehetnek fenntarthatók az elektromos kiegészítők

A Mithras Technology AG nevű startup technológiájának lényege, hogy az emberek testhőjét használják az elektronikus eszközök töltésére.

Dizájntrendek 

A szállodai piperék világa is lehet zöldebb

A hotelek fürdőszobáiban a higiénia szempontja megelőzi a környezettudatosságot. Ugyanakkor egyre több szálloda biztatja vendégeit arra, hogy ha lehetséges, mondjanak le a törölközők naponta újra cseréléséről. Egy friss ötlettel pedig az eldobható pipereeszközökből emelkedő hulladékhalmok mérete is csökkenhet.

Dizájntrendek 

Valami régi, valami új – csipkecsodák és fenntartható romantika

Bálint Sára kreációi mintha csak a környezettudatos menyasszonyok álmaiból léptek volna elő.

Dizájntrendek 

Megemeljük a (gomba)kalapunkat a mexikói dizájnerek sisakja előtt

A mexikói NOS dizájnstúdió kőolajalapú műanyagok helyett szalmából és gombafonalakból készít biciklis sisakokat.

Dizájntrendek 

Végre egy maszk, ami nem szennyezi a környezetet – sőt!

A Dél-dániai Egyetem becslései szerint világszerte percenként 3 millió maszkot dobunk el, ami egy hónapban összesen 129 milliárd darabot jelent. Marianne de Groot holland dizájner nemrég egy innovatív ötlettel robbant be a köztudatba: piacra dobott egy környezetbarát és megfizethető alternatívát, az ültethető védőmaszkot.

Dizájntrendek 

Mancika Designs: Mókás bizsuk meghökkentő alapanyagokból

Kocsis Anna – vagyis Mancika – a hulladékmentesség és a nyersanyag-takarékosság jegyében készíti vidám és vagány ékszereit.

Dizájntrendek 

A C&A is a fenntarthatóság felé fordul

A C&A új kollekciója az aktuális társadalmi változásokhoz igazodik. Magában foglalja a természet iránti elkötelezettséget, és olyan új szokásokra reflektál, mint a növekvő otthon eltöltött szabadidő és a home office.

Dizájntrendek 

Az életteli színek és finom minták fémjelezte Labirinda a természethez való kapcsolódás elemi igényéből született

„A növényi festésben találtam meg azt a médiumot, amellyel ki tudom fejezni csodálatomat és tiszteletemet az élővilág felé, egyúttal képviselhetem az ökologikus, fenntartható gondolkodásmódot” – vallja a márkát megálmodó és a különleges darabokat elkészítő Adorján Éva.

Dizájntrendek 

Maradék anyagokból varrt kollekcióval rukkolt elő a Fjällräven

A népszerű svéd outdoor márka 2021 tavaszán a Samlaren termékek piacra dobásával csökkenti tovább ökológiai lábnyomát.

Dizájntrendek 

Leül, ha meghallja, mennyi eldobható maszkot fogyasztott el az emberiség

De biztosan nem egy ennyire stílszerű ülőgarnitúrára. Tobia Zambotti olasz dizájner különleges bútorával a járvány hatására megugró műanyagszennyezésre akarta felhívni a figyelmet.

Dizájntrendek 

Ez a magyar márka megmutatta, miként lehet divatos és fenntartható kollekciót tervezni

Nagy Fanni tervező kollekcióinak különlegessége, hogy a divatos fazonokat hulladékból újrahasznosított és vegán anyagokból készíti. 

Dizájntrendek 

Humor, színek, művészet az újrahasznosítás jegyében

A Smörgås Clothes nevű egyszemélyes márka egy fiatal tervező, Bán Viktória izgalmas projektje, amely az újrahasznosításban rejlő egyediség mellett a kezdeményezőkészség diadaláról is szól.

Dizájntrendek 

Egy betűtípus, amely minden leütéssel a klímaváltozás drámájáról mesél

A sürgető éghajlatváltozásra emlékeztet az a betűtípus, amelyet a klímatudatos emberek számára fejlesztett és tett ingyenesen letölthetővé a Helsingin Sanomat nevű finn napilap. A betűtípus jellegzetessége, hogy a betűk az olvadó jéghegyek sziluettjét mintázzák.