2022. július 4., Ulrik
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Etikus divat

Te azt mondod, ökotudatos, én azt mondom, etikus. Vagy fordítva. A divatiparnak kulcsfontosságú szerepe van a világ fenntartható fejlődése szempontjából. Nem mindegy ugyanis, hogyan készülnek és hová kerülnek a szezononként változó ruhaneműk, miután kimentek a divatból. Ma már számos rokonszenves szervezet dolgozik a világban azért, hogy a szakmabeliek és a közönség szemlélete mihamarabb minél szélesebb körben fenntarthatósági szemüveggel nézzen a kifutókra és a kirakatokra.

A környezetbarát és fenntartható divatipar eszménye mellett egyre több olyan divatdiktátor köteleződik el, mint Vivian Westwood.

Vivian Westwood 2016. november 26-án, az Albert híd közelében, Chelsea-ben, Londonban tiltakozásra szólította fel a tömegeket, hogy felhívja a figyelmet az éghajlatváltozásra

S hogy mi számít ma igazán etikusnak és ökotudatosnak a divatvilágban? Íme néhány alapvető kritérium:

Fair: az ellátási és termelési láncban részt vevő minden szereplővel méltányosan bánik. A nemek között egyenlőség van, a bérek korrektek, s nem alkalmaznak gyermekmunkát.

Környezetbarát: olyan erőforrásokat és alapanyagokat használ, amelyek nem károsítják a természeti környezetet. Tevékenysége során fenntartható technológiákat alkalmaz és mérhetően csökkenti a káros anyagok kibocsátását. Carbonsemleges, azaz a működése során keletkező szén-dioxid-lábnyom nettó értéke nulla. Olyan épületeket létesít, amelyek igyekeznek a környezetvédelmi teljesítményt javítani, energiatakarékosak, víztakarékosak, CO2-kibocsátásuk kedvező, miközben beltéri környezetminőségük is jobb.

Organikus és állatbarát: működése során kiemelt figyelmet fordít a márka arra, hogy tekintettel legyen a vadon élő állatok és a környezet szempontjaira. A növényvédő szerek használatát korlátozza, nem alkalmaz tiltott mesterséges vegyi anyagokat, és hozzájárul ahhoz, hogy az állatok, amelyekkel gazdálkodik, szabadon lehessenek. Nem kegyetlen az állatokkal, nem végez rajtuk teszteket, a gyapjúhoz vagy bőrhöz használt állatok számára a lehető legmagasabb életminőségét biztosítja. Olyan forrásokból merít, amelyek nem károsítják a természeti környezetet, és elősegíti az élőhelyek megmaradását a helyi növény- és állatvilág számára.

Újrahasznosít: figyelembe veszi a föld erőforrásainak végességét, és igyekszik csökkenteni az általa termelt hulladékok mennyiségét, miközben új termékekké is feldolgoz egyszer már használt anyagokat.

Önkéntesen támogat bizonyos kulturális, környezetvédelmi, szociális vagy más társadalmi célokat adomány formájában vagy pénzzel saját alapítványon vagy civil szervezeteken keresztül.

Energiatakarékos: erőfeszítéseket tesz energiafogyasztása csökkentésére a termék gyártása és felhasználása során egyaránt.

Beszerzései etikusak: olyan termékeket és anyagokat szerez be, amelyek tisztességes munkafeltételek mellett készültek fenntartható erőforrásokból.

Tisztességesen kereskedik: kedvezőbb árakra, tisztességesebb munkakörülményekre, helyi fenntarthatóságra törekszik, miközben méltányosan bánik a fejlődő világ munkavállalóival is, s igyekszik piaci pozícióikat javítani. A gyapottermesztőknek méltányos árat fizet a termésért, amelynek útja átlátható.

Honlapján az Ethical Fashion Forum sok más figyelemre méltó ajánlást és elvárást is közread.

Neked ajánljuk
A pókhálóból merített inspiráció forradalmasíthatja a textilipart Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést A Tisza-tavi PET Kupa indulói idén is felvették a harcot a szeméttel Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: The Ethical Fashion Group
Vissza
Hírfolyam