2018. február 21., Eleonóra
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Textil és terápia

„A Retextil nem más, mint régi ruhákból kézzel készített termék: divat, bútor, dekoráció, terápiás eszköz. A Retextil tevékenység végzése alkotó újrahasznosítás, a környezetünkben lévő anyagokból állítunk elő magas minőségű ökodesign-terápiára is alkalmas terméket: hinta, függő tér, bújócskázó, csörgő, labda, építőjáték, ülőpárna, szőnyeg” – olvasható a Pécsen működő társadalmi vállalkozás oldalán.

A Retextil iparművészeti termék, mely lakberendezési tárgyakban, ruházatban és kiegészítőkben ölt testet. Retextilből készült már gyermekhinta, lámpa, jógaszőnyeg, csak a kreativitás szabhat határt a termékek előállításában. Egy Retextil tárgy elkészítése nem igényel semmi mást, csak emberi erőforrást. Nem használ plusz energiát, viszont felhasználja például a turkálók eladhatatlannak minősített árukészletét.

A kidobásra szánt holmikból varázslatos új dolgok jönnek létre. A textilhulladékból fonál lesz, abból pedig olyan ősi technikákkal, mint a fonás, szövés, csomózás, új használati és berendezési tárgyak készülnek. Miközben a háztartási hulladék csökken, a közösségi alkotó tevékenység nő.

Az alapítvány megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztat termékei elkészítéséhez, akik nemcsak közösségi munkát végeznek, hanem lehetőséget kapnak a közös tanulásra, a „közösség megtanulására” is.

A közösségépítés fontos része a tanítás, a képzés. A technológia elsajátítható a Nyitott Műhelyben, ahol pedagógusok, gyógypedagógusok és minden érdeklődő számára átadható a módszer.

A Retextil képzései és oktatási tevékenysége révén terjedhetett el elsőként hazánkban az a rehabilitációs eljárás, mely ötvözi a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatását és a szocioterápiás gyakorlatot.

Tovább a forrásra: zsebinet.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja 10 éves a Bélaműhely A bioműanyag az új alternatíva A bútorbérlés lesz a jövő? A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel”