2020. június 4., Bulcsú
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Bemutatkozik a NOÉ, a Tiszai Ökohajó

A Highlights of Hungary-díj célja az értéket teremtő, inspiráló projektek felkutatása. A 2014-es év egyik díjazottja Vesmás Péter, a NOÉ-program és az innovatív lakóhajó ötletének megálmodója volt – a nyertes projektről a Marie Claire magazinnak mesélt.

Hogyan indult, és mostanra hova fejlődött a NOÉ?

Immár 50 év kajakozás (először profiként, aztán túrázóként) közben született az ötlet, hogy milyen jó is lenne közvetlenül a Tiszán élni. Egy nyertes innovatív termékfejlesztési pályázat indította el a NOÉ megvalósítását. Szerencsésen el is készült a lakóhajó, amely most a TÉR és FORMA építészirodánk „lakóhelye” lett.

Ha csupán egyetlen szegmenst kellene kiemelni, mi az, ami a legjobb egy ilyen innovatív projekt alkotása során?

A hajótervezés maga, illetve az, ahogyan összehozzuk az építészetet és a dizájnt a legkorszerűbb, azaz önellátó, energiatakarékos, ökologikus megoldásokkal.

A 2013 augusztusában helyére került hajót a hvg.hu beszámolója szerint ötven négyzetméteres beltér jellemzi, egy amerikai konyhás nappali, két hálószoba, illetve egy szintén ötven négyzetméteres, körpanorámás tetőterasz kapott rajta helyet. 

Az úszóhajó tetején elhelyezett 20 napelem a ház teljes energiaszükségletét fedezi: a nyári napfény biztosította energiatöbbletet a rendszerbe visszatáplálhatják, és bár a téli igényeket a hálózaton keresztül elégítik ki, de éves összesítésben nullára jöhet ki a hálózati fogyasztás költsége.

A lakóhajó inspiráló, izgalmas megoldásokban bövelkedő tereit az alkotók videóján is megcsodálhatjuk.

NOÉ lakóhajó Videó: youtube.com/ Péter Vesmás
Neked ajánljuk
Hogyan lehetnek emberközpontúak a jövő városai? Elment a monumentális csomagolások és meglepetések művésze Értékőrzők – Találkozás Szabó Györggyel, a bükki füvesemberrel A gazdasági növekedés visszafogása nélkül lehetünk klímasemlegesek? Megnyitotta a zsebeket a koronavírus-járvány
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam