2018. február 20., Aladár, Álmos
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Bemutatkozik a NOÉ, a Tiszai Ökohajó

A Highlights of Hungary-díj célja az értéket teremtő, inspiráló projektek felkutatása. A 2014-es év egyik díjazottja Vesmás Péter, a NOÉ-program és az innovatív lakóhajó ötletének megálmodója volt – a nyertes projektről a Marie Claire magazinnak mesélt.

Hogyan indult, és mostanra hova fejlődött a NOÉ?

Immár 50 év kajakozás (először profiként, aztán túrázóként) közben született az ötlet, hogy milyen jó is lenne közvetlenül a Tiszán élni. Egy nyertes innovatív termékfejlesztési pályázat indította el a NOÉ megvalósítását. Szerencsésen el is készült a lakóhajó, amely most a TÉR és FORMA építészirodánk „lakóhelye” lett.

Ha csupán egyetlen szegmenst kellene kiemelni, mi az, ami a legjobb egy ilyen innovatív projekt alkotása során?

A hajótervezés maga, illetve az, ahogyan összehozzuk az építészetet és a dizájnt a legkorszerűbb, azaz önellátó, energiatakarékos, ökologikus megoldásokkal.

A 2013 augusztusában helyére került hajót a hvg.hu beszámolója szerint ötven négyzetméteres beltér jellemzi, egy amerikai konyhás nappali, két hálószoba, illetve egy szintén ötven négyzetméteres, körpanorámás tetőterasz kapott rajta helyet. 

Az úszóhajó tetején elhelyezett 20 napelem a ház teljes energiaszükségletét fedezi: a nyári napfény biztosította energiatöbbletet a rendszerbe visszatáplálhatják, és bár a téli igényeket a hálózaton keresztül elégítik ki, de éves összesítésben nullára jöhet ki a hálózati fogyasztás költsége.

A lakóhajó inspiráló, izgalmas megoldásokban bövelkedő tereit az alkotók videóján is megcsodálhatjuk.

NOÉ lakóhajó Videó: youtube.com/ Péter Vesmás
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja 10 lépés a fenntartható élelmiszer-fogyasztás felé 7 megatrend, amely megállíthatja a globális felmelegedést A fenntartható fejlődéshez fenntartható vágyak kellenek A fogyasztók már nem elégednek meg a „zöldre festéssel”