2022. augusztus 13., Ipoly
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Felvarrom – A bicikligumi új élete

A 2008 közepén indult Felvarrom márka alapítói nemcsak a biciklizés megszállottjai, hanem a hulladékcsökkentésé is. Kerékpárboltokból, szervizekből és magánszemélyektől gyűjtik be az alapanyagul szolgáló bicikligumi-belsőket és -külsőket, hogy új életükben övként, táskaként, pénztárcaként szolgálják tulajdonosaikat – még hosszú évekig.

Felvarrom márka mögött egy testvérpár, Szabó László és Szabó Péter áll, akiknek a biciklizés és a barkácsolás is gyerekkori „örökség”. Hisznek abban, hogy minden tárgy, amit valaha megalkottak, (el)használtak és/vagy eldobtak, más (új) tárgyként ismét használhatóvá tehető.

Ráadásul egy kerékpáralkatrész sok-sok kilométert tesz meg, „világot lát”, története lesz. A tárgyaknak is van múltjuk, és ezt új formájukban is hordozzák magukban. Az apró anyaghibák erről mesélnek.

Ahogy a természet, úgy a tárgyak élete is körfogás, mint a kerékpárunk kereke. Ez a Felvarrom filozófiája.

A Felvarrom csapata, amely ma már az alapítókon túl 5 főből áll, az alapanyagul szolgáló bicikligumi-belsőt és -külsőt, valamint a fém alkatrészeket kerékpárboltoktól, szervizektől, magánszemélyektől gyűjti be. Alapos mosást követően (amihez ökotisztítószert használnak) jöhet az összeszerelés, a gyártás folyamata.

Tolltartó, biciklibelsőből Fotó: felvarrom.com

Környezettudatosságukat a weboldalukon elérhető fenntarthatósági jelentésük is bizonyítja. Az évek során 24 768 darab belsőt, 19 399 külsőt és 18 738 kg fémet hasznosítottak.

És hogy mi készül belőlük?

A külsőkből övek, a belsőkből pénztárcák, táskák, övek, nadrágszárfogók, de kulcstartókat, szobrokat és egyedi grafikával ellátott pólókat is rendelhetünk a webshopjukból.

Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: recity.hu
Vissza
Hírfolyam