2018. február 19., Zsuzsanna
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Világvárosok, éghajlatváltozásra felkészülni!

Lebegő megapoliszok, szmogfogó épületek, high-tech fák jelenthetik a választ az éghajlatváltozásra. A hulladékok újrahasznosítása, illetve a biomassza hatékony feldolgozása mellett a városok más módon is tehetnek a fenntartható fejlődés megvalósítása érdekében. A  Best Machinery csapata a világvárosok high-tech törekvéseit tekintette át.

Lebegő városok Hollandiában

Köztudomású, hogy Hollandia jelentős része a tengerszintnél alacsonyabb magassággal rendelkezik, így a vízszint esetleges emelkedése beláthatatlan következményekkel járhat. A probléma okán a holland kutatók új megoldást dolgoztak ki, mellyel a katasztrófa elháríthatóvá válik.

A gátak magasságának növelése helyett a vízen lebegő ház koncepcióját dolgozták ki. Rotterdam közelében már ki is jelölték azt a vízfelületet, ahol a beruházás első ütemében ezres nagyságrendben épülhetnek fel a lebegő lakhelyek.

Épített high-tech fák Szingapúrban


Szingapúr - az apró ázsiai városállam – mérnökei is meghökkentő ötlettel rukkoltak elő. Az ország mindig is kiemelten kezelte a fenntarthatóságot, illetve a fenntartható fejlődést. Ebbe a szemléletmódba illenek bele azok a 25-50 méter magas mesterségesen „épített fák”, amelyek valójában egy-egy ökológiai központként 200-250 fajnak adnak otthont.

A high-tech fákon napelem, illetve esővízgyűjtő rendszer is található, amelyek hasonlóan az igazi fákhoz, begyűjtik és szétosztják a napfényt, valamint az éltető vizet. Mindezek mellett a fák árnyékoló funkcióval is rendelkeznek, és még a környezet hűtését is lehetővé teszik.

A bestmachinery.hu-n a francia főváros szmogfogó épületeit is megcsodálhatjuk.

Tovább a forrásra: bestmachinery.hu
Vissza
Hírfolyam
Ajánló
Jönnek a „plusz házak” – az ökoházak új generációja „Éghajlatbarát” megoldások a mezőgazdaságban „Találd meg, írd le és őrizd meg!” – pályázat a vizes élőhelyek világnapja alkalmából 12 millió hollandot veszélyeztet a tengerszint-emelkedés 1970 óta súlyosan csökkent a madarak száma Dániában