2018. október 17., Hedvig
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Fenntartható felhőkarcoló terve lett az első Hongkongban

A Midori Architects építésze, Aharija Szuraksa (Suraksha Acharya) egy pár ultrazöld, áttetsző tornyot álmodott a hongkongi horizontra. A futurisztikus Aero Hive felhőkarcolók lágy ívű, organikus homlokzatát részben zöld növényzet borítja, emellett az építész kiterjedt szabadtéri tetőtéri kertekkel is ellátta.

A tervezés a fenntartható építészet kritériumainak maximális figyelembevételével valósult meg. A cél a helyi szélsőséges trópusi éghajlat kihívásainak való megfelelés és a CO2-kibocsátás minimálisra csökkentése volt.

Természetesen a két torony formáját és méretét, valamint anyagait is ezen elvek szerint választották ki. Az Aero Hive működésében arra törekszik, hogy megkérdőjelezze azt az eddigi közös negatív meggyőződést, hogy a kortárs magas épületeket nem lehet természetes úton szellőztetni nagy magasságuk miatt. Itt viszont nem találkozunk hermetikusan lezárt terekkel. A speciális porózus burkolat használata lehetővé teszi, hogy optimális legyen a légáramlás a torony bármely magasságában.

A tornyok lekerekített formáját úgy tervezték, hogy energiatakarékos, vagyis önfenntartó legyen, ami azt jelenti, hogy az épületek szögei pontosan egymáshoz igazodnak, hogy kölcsönösen árnyékolhassák egymást bármely napszakban.

A dupla ablakok beengedik a természetes fényt a belső terekbe, miközben korlátozzák a külső trópusi hő beáramlását.

Fotó: Midori Architects

A csavart tornyok kertjei nyitottak lennének a közönség számára, ugyanakkor kiterjedésük révén már hatással lehetnek a városi hősziget alakulására, és a madarakat is odavonzhatják. A terv a hongkongi SKYHIVE felhőkarcoló-tervező verseny győztes pályamunkája lett.

Neked ajánljuk
Teljesen beleolvad a környezetébe a különleges, fenntartható házikó Fából készült felhőkarcolók Stockholmban? Kerítés helyett telepíts élő sövényt A kormányzat is támogatja a klímavédelem ügyét Hamarosan felépül Európa legnagyobb kétoldalú napelemes létesítménye is
Tovább a forrásra: tervlap.hu
Vissza
Hírfolyam