2021. december 5., Vilma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható felhőkarcoló terve lett az első Hongkongban

A Midori Architects építésze, Aharija Szuraksa (Suraksha Acharya) egy pár ultrazöld, áttetsző tornyot álmodott a hongkongi horizontra. A futurisztikus Aero Hive felhőkarcolók lágy ívű, organikus homlokzatát részben zöld növényzet borítja, emellett az építész kiterjedt szabadtéri tetőtéri kertekkel is ellátta.

A tervezés a fenntartható építészet kritériumainak maximális figyelembevételével valósult meg. A cél a helyi szélsőséges trópusi éghajlat kihívásainak való megfelelés és a CO2-kibocsátás minimálisra csökkentése volt.

Természetesen a két torony formáját és méretét, valamint anyagait is ezen elvek szerint választották ki. Az Aero Hive működésében arra törekszik, hogy megkérdőjelezze azt az eddigi közös negatív meggyőződést, hogy a kortárs magas épületeket nem lehet természetes úton szellőztetni nagy magasságuk miatt. Itt viszont nem találkozunk hermetikusan lezárt terekkel. A speciális porózus burkolat használata lehetővé teszi, hogy optimális legyen a légáramlás a torony bármely magasságában.

A tornyok lekerekített formáját úgy tervezték, hogy energiatakarékos, vagyis önfenntartó legyen, ami azt jelenti, hogy az épületek szögei pontosan egymáshoz igazodnak, hogy kölcsönösen árnyékolhassák egymást bármely napszakban.

A dupla ablakok beengedik a természetes fényt a belső terekbe, miközben korlátozzák a külső trópusi hő beáramlását.

Fotó: Midori Architects

A csavart tornyok kertjei nyitottak lennének a közönség számára, ugyanakkor kiterjedésük révén már hatással lehetnek a városi hősziget alakulására, és a madarakat is odavonzhatják. A terv a hongkongi SKYHIVE felhőkarcoló-tervező verseny győztes pályamunkája lett.

Neked ajánljuk
Új magyar márkát fedezhetnek fel a fenntartható divat szerelmesei Az épületek emelésének nem szükségszerűen kell a természet rombolásával járnia Vetlényi Alma új kollekciója ha lehet, még zöldebb A Növekedési Kötvényprogram a megújuló erőművek épülését is segíti Már nem szokatlan, hogy rénszarvasra vadásznak a jegesmedvék? (videóval)
Tovább a forrásra: tervlap.hu
Vissza
Hírfolyam