2021. január 25., Pál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Újrahasznosított divat magyar tervezőktől

A mindennapok során felhalmozott tárgyak előbb-utóbb elkopnak, elromlanak, vagy csak egyszerűen lecseréljük őket. Azonban hazánkban is egyre több upcycling vállalkozás működik, amelyek új életre keltik a lyukas farmernadrágot vagy bicikligumit, a reklámmolinót és a biztonsági övet. A tudatosvasarlo.hu nyomán válogattunk!

Az upcycling nem más, mint egy adott tárgy „újratervezése”, avagy továbbhasznosítása.

Ebben az esetben nem a szelektív gyűjtéssel kéz a kézben járó újrahasznosításról beszélünk, hanem arról, hogy az adott tárgy minimális átalakítással új funkciót kap, és így válik tovább használhatóvá. Ez a fajta szemléletmód nemcsak külföldön virágzik, számos hazai vállalkozás is szép, hasznos, praktikus vagy épp egyedi terméket állít elő hulladékká vált anyagokból. Termékeik üzletekben és webáruházakban egyaránt elérhetők. Íme néhány a sok közül.

Medence Csoport

A 2000-ben alakult alkotóműhely többek közt a dizájn és a környezetvédelem területét igyekszik összekötni, és gyakorlati keretek közé terelni. Használt reklámmolinókból készítenek dizájntáskákat és egyéb kiegészítőket, illetve kreatív újrahasznosító műhelyprogramjaikon bárki kipróbálhatja, megtapasztalhatja a molinótáska alkotásának élményét is.

A Medence csoport táskái Fotó: medencedesign.com

Norsy táskák

Szatmári Noémi családjával és barátaival indította el vállalkozását. Táskákat, pénztárcákat és egyéb kiegészítőket készítenek – a szövés technikájával – papírhulladékból, ötvözve a divat és az újrahasználat elemeit.

Presso Design

András és Kata testvérek, 2012-ben közösen hozták létre Presso Design elnevezésű cégüket. A két fiatal használt kávés zsákok felhasználásával tervez és készít látványos és praktikus iPad-tokokat, laptoptáskákat, női táskákat és hasonló termékeket. A zsákokat bőrrel kombinálják, így valóban időtálló és elegáns darabokat alkotnak.

Presso Design táska Fotó: Pressodesign.com

Ursuslupus

Ez a vállalkozás néhány éve indult; kis léptékben, kézzel előállított termékei lyukas vagy leselejtezett biciklibelsőből és gumimatracból készülnek. Mindkettő olyan hulladékféleség, mely egyébként nem gyűjthető szelektíven, így minden átalakított és használatba „visszahozott” darab a hulladékcsökkentést szolgálja. Ezekben a megfizethető dizájntermékekben nem csak a bringarajongók lelhetik örömüket!

Felvarrom

A céget 2008-ban alapította három fiatal. Öveket, pénztárcákat, tolltartókat, táskákat készítenek kidobásra ítélt, további felhasználásra már alkalmatlan biciklialkatrészekből, belső és külső gumikból. A folyamatosan fejlődő budapesti vállalkozás már 5 fővel dolgozik, az általuk fel nem használt alkatrészeket újrahasznosításra adják le. 

Bicikligumi-belsőből készült Felvarrom övFotó: Felvarrom.hu

Balkan Tango

A 2005 óta működő Balkan Tango első budapesti üzlete 2009-ben nyílt meg. Kerékpárbelsőkből készült, egyedi tervezésű, jó minőségű termékeik közt – egyebek közt – akad női táska, pénztárca, öv és telefontok is. Minden darab a hétköznapi használhatóságot célozza meg.

Old Blue

Az elkötelezett veszprémi kisvállalkozás fő célja, hogy munkájuk által a gyakorlatban is támogassák a környezetvédelem ügyét. Az elkopott, kidobásra ítélt farmerruhák még használható részeit „mentik” meg, s alakítják át praktikus, hétköznapi termékekké. Kínálatuk meglepően színes: bevásárlószatyortól a rongyszőnyegen át a bútorkárpitig sokféle használati eszközt kínálnak a vásárlóknak. 

További izgalmas környezettudatos vállalkozásokról az alábbi linken lehet olvasni.

Neked ajánljuk
Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Az erdőktől a gardróbokig – új ösvényeken a fenntartható divat felé Ki van a BIO mögött?/Termelők és termékek a hazai biogazdálkodás szolgálatában (videók) Pusztulnak a Vas megyei lucfenyvesek Hátrányos helyzetű települések iskolái pályázhatnak a digitális oktatást segítő eszközökért
Tovább a forrásra: tudatosvasarlo.hu
Vissza
Hírfolyam