2020. november 27., Virgil
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A karóra is lehet környezetbarát

A kortárs dizájntrendekre világszerte egyre jellemzőbb, hogy a környezetbarát szempontokat figyelembe véve kerülnek ki termékek a tervezőasztalról, és az alapanyagok választásánál is kiemelt szerepet kap az ökotudatosság. A design.hu nyomán cikkünkben fa alapanyagok felhasználásával készült órákat mutatunk be.

A fenntarthatóság és az ökotudatosság szempontjait szem előtt tartva az úttörő lépésre elszánt tervezők az új formák mellett új alapanyagokban és előállítási folyamatokban is gondolkodnak. Ennek a koncepciónak egyik sarkalatos pontja a természetes, lebomló és megújuló anyagok használata, melyek nem csupán a bolygó jövőjére és a holnap emberére vannak tekintettel, de kiemelkedő jelentőséggel bírnak a dizájn mindennapi életünkben betöltött szerepéről való gondolkodásunk átformálása, valamint a formatervezés határainak kitágítása és a régi konvenciók merész felülírása szempontjából is.

A fa mint a természetben megtalálható, megújuló erőforrásként tekinthető anyag különösen népszerű az ökotudatos tervezők körében.

Újrahasznosíthatósága és maradéktalanul lebomló volta mellett a dizájnerek fantáziáját a faanyag a maga ősi és természetközeli hangulatán kívül árnyalatainak sokféleségével, erezete rusztikusságával is megragadja. Egy fából készült karóra a csuklón rendkívül erős stílus statement, viselője egy olyan hangsúlyos darabbal dobja fel a megjelenését, amely fókuszpontként vonzza a tekinteteket és némán, finom figyelemfelhívással közvetíti a bátor stílus és a gondos értékválasztás üzenetét.

Mosaique

A londoni Mosaique márka amellett, hogy nagy műgonddal készített, vagány dizájntárgyakat kínál, egyszersmind egy missziót is közvetít. A brand megálmodásának is mesébe illő körülményei voltak: az alapító afrikai útja során találkozott egy idős művésszel, aki az utcán a helyben talált hulladékot műalkotásokká formálta, egyebek mellett egyszerű dobokat, ütőshangszereket, szobrocskákat, ornamentikus díszítéseket hozott létre abból, amit mások szemétként hagytak maguk mögött. Ez az élmény ihlette a Mosaique márkát, mely kizárólag fenntartható gazdálkodásból származó, valamint újrahasznosított faanyagot használ férfi és női karóráihoz. Míg a svájci luxusórák high-tech mérnöki munkával érik el minden egyes darabnál tökéletesen ugyanazt az elképesztő minőséget, addig a természetes anyagok használatánál és a kézműves jellegnél fogva a Mosaique minden egyes órája egyedi és megismételhetetlen. Ez a törekvés a roppant változatos formavilágban is tetten érhető, amely különösen szerethetővé teszi a Mosaique-darabokat.

Mosaique óra Fotó: Mosaique

LeeEv UWOOD

A kínai illetőségű LeeEv UWOOD márkája 2016 óta működik, a tervező Zhangshu Ke hosszú ideje dolgozott már a faipar különböző területein, mielőtt elkötelezte magát e csodálatos anyagból készülő karórák és egyéb kiegészítők iránt. A kiváló minőségű juhar-, tölgy-, szantálfa-, valamint a dekoratív hackberry- és zebrano-alapú karórák minden esetben maradékanyagokból készülnek, így csökkentve e kiegészítők ökológiai lábnyomát. A LeeEv célja, hogy visszafordítsa a modern ember érdeklődését a létezésünk gyökereit jelentő természet felé. Dizájn tekintetében ezek az órák egységes képet mutatnak: robusztusabb vonalvezetés, a hagyományos fémszíjak világának megidézése és konzervatív, római számokkal ellátott óralap használata jellemző. A változatosságot a LeeEv esetében a különböző faanyagok adják, megjelenésében viszont nagyfokú egységesség hatja át ezeket a darabokat.

UWOOD óra Fotó: UWOOD

WeWood

A WeWood gondolata Olaszországban született, mára viszont a világon számos helyütt, így Magyarországon is forgalmazzák a hibrid technológiával készült órákat, melyek lelkét egy-egy apró miyota szerkezet, markáns stílusát pedig a természet maga adja. A WeWood az ökodizájn avantgárd képviselőjeként határozza meg magát, stílusteremtő küldetése mellett a cégnek hangsúlyos és a jövő felé mutató tevékenysége a fiatal fák ültetése is – utóbbival kapcsolatban deklarált céljuk, hogy 2020-ra impozáns erdővé növesszék ezt a törekvésüket az egymilliomodik csemete elültetésével. A WeWood – bár vannak csaknem teljesen fából készülő dizájnjaik – előszeretettel alkalmaz vegyes technikát, kedveli a nemesacél óralapok és a fából készült szíj kombinációját, arra azonban kínosan ügyel, hogy kizárólag nem toxikus anyagokat használjanak a gyártás során. A kevert technika nagyobb mozgásteret enged a színek és felületi hatások tekintetében, a napjainkban divatos rose-gold és a smaragd árnyalatok is elérhetők a termékportfóliójukban. Kínálnak teljesen uniszex modelleket, de a felhasznált faanyagok természetes és neutrális színeinek köszönhetően általánosságban igaz, hogy csaknem minden modell kiválóan illeszkedik minden bőrszínhez és a legtöbb megjelenési stílushoz. Ha pedig az órákon keresztül teljesen rabul ejtene bennünket az ökodivat, a WeWoodnál tobzódhatunk az egyéb passzoló divatkiegészítőkben, kezdve a szemüvegkeretektől a férfiaknak szánt nadrágtartókig, sőt csokornyakkendőkig.

WeWood termékek Fotó: WeWood
Neked ajánljuk
Társadalom- és környezettudatos kényelmet élvezhetnek a magyar ebek Károly herceg is hisz a fenntartható divatban A kreatívipar megkerülhetetlen szerepet játszik a környezetileg is fenntartható termelésben A Porsche okkal bízhat a Taycan sikerében Ukrajnában is nagy sikerük van a napelemeknek
Tovább a forrásra: design.hu
Vissza
Hírfolyam