2020. október 29., Nárcisz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Redheads design: ökotudatos tervezők itthonról

Talán nem is gondolnánk, de mire egy-egy ruhadarab eljut a boltok polcaira, hihetetlenül nagy utat jár be, és ezzel együtt az ökológiai lábnyoma is jelentősen megnövekszik. De ennek nem feltétlenül kell így lennie. A Perger Zsófia és Ispán Szilvia alkotta Redheads ökotudatos dizájnvállalkozásról a MarieClaire számolt be.

Amikor a kereskedelemmel és menedzsmenttel foglalkozó Szilvi és a grafikus végzettségű, de festészettel és szabadkézi rajzzal is aktívan foglalkozó Zsófi összeállt, feltették maguknak a kérdést, hogy mit is tudnánk ők adni a világnak. Mert az világos volt számukra, hogy mit vesznek el.

Zsófi például tanulmányai során pontosan látta, hogy mennyi hulladék jön létre az alkotás során, de azt is tudta, hogy ennek nem feltétlenül kell így lennie.

Kifejezetten ilyen, low waste szemléletben fogant kettejük szerelemgyermeke, az elsősorban egyedi nyomatos pólókat és üdvözlőkártyákat, csomagolópapírokat forgalmazó márka. De hogyan is lehetséges ez a szemlélet egy olyan iparágban, ahol még korántsem elsődleges cél a fenntarthatóság?

Fotó: facebook.com/redheadsdesign

A tudatosság már az alkotási folyamatnál elkezdődik. Zsófi textilre és papírra kerülő metszeteinek és grafikáinak látványvilága a minimalista esztétika felé közelít. A letisztult, skandináv országokból már jól ismert dizájn nemcsak szép, de a low waste szemléletet is hűen tükrözi, hiszen az egyenes vonalakkal határolt, extra kivágásoktól mentes papírlapra való alkotás sokkal helytakarékosabb. Ráadásul elsősorban monokróm alkotásokról van szó, így a nyomáshoz sincs szükség a feketén kívül extra színekre.

Fotó: facebook.com/redheadsdesign

Az üdvözlőkártyákat és csomagolópapírokat mind újrahasznosított papírra nyomtatják, illetve az ezekre és a pólókra kerülő vízbázisú festék is adalékmentes, és teljes mértékben lebomló anyag. Ez nemcsak a környezetnek, de a komfortérzet szempontjából is egy szuper döntés. A 100%-os pamutpólók, a rájuk kerülő vegyszermentes dizájnnyomattal, összehasonlíthatatlanok a fast fashion által leggyakrabban kínált műszálas anyagokkal.

További érdekességek a Redheads dizájnról az alábbi linken olvashatók.

Neked ajánljuk
Új ruhadarabként folytatják a megunt svéd pulóverek A koronavírus hatására a magyar divat is fenntarthatóbbá válhat Íme egy légszűrő, amely nemcsak hatékony és környezetbarát, de bájos is A világ legerősebb és legdrágább chilije Sárrét szívében terem (videó) Vízenergiával „tankolják” az elektromos hajókat a Niagaránál
Tovább a forrásra: marieclaire.hu
Vissza
Hírfolyam