2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A sokoldalú alga betör a divat világába

Talán a fürdésben zavar minket, és a strandokon sem mindig a legesztétikusabb látvány, de egyértelmű polihisztor: az alga lehet a jövő meghatározó megújuló nyersanyaga – többek között a ruhaiparban is.

Értékes alkotóelemei az algát nem csak az élelmiszer-, a bioenergia- és  a kozmetikai ipar számára teszik értékessé, úgy tűnik, a divat is profitálhat a használatából. Ráadásul úgy tűnik, ruhaneműként alkalmazva az egészségünkre is jótékony hatással lehet.

 A Blond&Bieber nevű berlini dizájnerduó mikroalgákból készült porból állított elő textilfestékeket. Az „Algaemy” fantázianévre keresztelt projekt keretében színezett ruhák érdekessége, hogy viselőjük szokásait felfedve változtatják színűket: ha sok időt töltünk a napon, ruhánk színe például zöldről kékre változik.

www.blondandbieber.com/algaemy-textiles

Az algaszálak  felhasználásával készült ruhadarabok sokkal környezetbarátabb anyagot eredményeznek, mivel előállításuk nem igényel sok vizet, termőterületet és permetezőszereket sem.

A német Smartfiber kifejlesztett egy innovatív anyagot, amelyet barna alga és cellulóz felhasználásával készítenek: ez a Seacell.

Az algalevelek Izland partjáról származnak, a vállalkozás a növényekkel fenntartható módon gazdálkodik, a leszüretelt algát természetes eljárással szárítja, porrá őrli, és a cellulózszálakhoz adja.

Kirkjufell, Iceland Fotó: Photo by Jonatan Pie on Unsplash

Az elkészült ruhadarabok légáteresztőek, puhák, ráadásul egészségesek: viselőik hozzájutnak az algákban található ásványokhoz, nyomelemekhez és vitaminokhoz, amelyek a bőr természetes nedvességével érintkezve szabadulnak fel.

Tömegtermelésről egyelőre nincs szó, de a berlini Műszaki Egyetem divat és textil szakirányos hallgatói SeaCell felhasználásával készítettek már egy pólókból, kabátokból és ruhákból álló kollekciót.

„Sustainable Jerseys” (Fenntartható dzsörzé) kollekció Fotó: Dr. Josephine Barbe/ MűszakiEgyetem Berlin
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: lilligreen.de
Vissza
Hírfolyam