2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

A magyar upcycling mozgalom felemelkedése

Félre, recycling, azaz újrahasznosítás: a divat világában elérkezett az idő, hogy egy még hatékonyabb rendszerhez szokjanak hozzá a tervezők, az upcyclinghoz. Vegyük komolyan: talán ez az utolsó esélyünk, hogy megmentsük a Földet a textilhulladéktól. 

Nem, az upcycling kifejezés nem a hegynek felfelé biciklizésre utal – hanem a fölöslegessé vált anyagok újrafelhasználására, ami a textil és divatipar jövőjét jelentheti. Az újrahasznosítási láz már elérte a legtöbb márkát, de ez édeskevés: a Föld még mindig fokozottan veszélyeztetett helyzetben van a tömeggyártás, a gyapot vízigénye, a gigantikus gyárak és iszonyatos méretű textilhulladék miatt.

A legújabb statisztikák szerint az összegyűjtött ruhadarabok 30%-át tudják a second hand boltok, segélyszervezetek felhasználni, így még mindig hihetetlen mennyiség kerül a szeméttelepre.

Fotó: Anna Gregory/Flickr

Ezzel szemben az upcycling a megmaradt anyagokkal dolgozik: legyen szó a szabás folyamán keletkezett hulladékról vagy kinőtt ruhák részeiről vagy egészen meglepő, fölöslegessé vált anyagokról; mindent megpróbálnak felhasználni, ami egyébként a kukában végezné.

A styledit.hu összegyűjtött hat környezettudatos tervezőt, akikre érdemes odafigyelni:

AWARE by Printa

Magyarország első ökodivatvonalát Majoros Zita kiselejtezett ruhadarabokból élteti: „Régi bőrkabátok, férfiingek, pulóverek, valamint háztartási textíliák és ipari textilmaradékok válnak kezeink alatt újra értékessé és hasznossá” – írja a honlapon. A Printa boltban emléktárgyakat, kiegészítőket és ruhadarabokat is vásárolhatunk. Céljuk, hogy újradefiniálják a szuvenírt, és bevezessék Magyarországra a slow shopping fogalmát.

Sharolta

A Sharolta egy kifjezetten etikus brand: amellett, hogy a honlapon keresztül adakozni lehet, és az upcycling mozgalmat népszerűsíti, például arra is ösztönzik a látogatókat, hogy elhasznált farmerjeiket az ő gyűjtőpontjukon adják le. Az pedig csak hab a tortán, hogy ezekből a maradék textíliákból milyen gyönyörű új kreációk születnek.

Old Blue

Egy igazán jó példa: a kis veszprémi vállalkozás, az Old Blue a használtruha-üzletekből, turkálókból szedi össze az anyagokat, amikből a legkülönbözőbb, új termékeket készítik el: táskákat, babzsákokat, háztartási és divatcikkeket. A honlapon ráadásul nemcsak vásárolni lehet, de saját ötlettel csatlakozni is! Te mit csinálnál használt farmerjeidből? Az Old Blue-nál segítenek kitalálni és megvalósítani.

A styledit.hu cikkéből további izgalmas alkotókat ismerhetünk meg: a Medence csoport sikertörténetét, a különleges alapanyagokat feldolgozó Norsyt, és a Reborn tervezőjét, Burai Pétert.

Neked ajánljuk
300 kapszulából egy kétkerekű Akik biztosan nem unják a banánt A trendi cipők is lehetnek fenntarthatók Száműzi a műanyag játékokat a Burger King 150 évből az utolsó öt volt a legmelegebb
Tovább a forrásra: styledit.hu
Vissza
Hírfolyam