2022. augusztus 12., Klára
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

„Nehéz feldolgoznom, hogy valami szemét”

Burai Péter, a Reborn márka alapítója a roncstelepre került autók biztonsági öveiből készít táskákat, pénztárcákat. Fő motivációja nem a környezettudatosság, sokkal inkább az, hogy használhatatlan dolgokból értéket teremtsen mások számára.

Burai Péter molinótáskákkal kezdte, amelyekre biztonsági övekből varrták a pántokat. Egy idő után annyi öv halmozódott fel, hogy táskapántnak hosszú évek alatt sem tudták volna mind felhasználni. Ekkor jött az ötlet, hogy készüljenek belőlük táskák, és rövid kísérletezés után megszületett a jelenlegi külső. Péter szerint rendkívül nehéz ezzel az anyaggal dolgozni, cserébe viszont strapabíró táskák születnek.

Fotó: Reborn/facebook.com

„Csak mert egy termék környezettudatos, még nem biztos, hogy hasznos is. A legutóbbi karácsonyi vásáron egy srác vett egy táskát. Megkérdeztem, magának veszi-e. Azt mondta, hogy a barátnőjének. Elmondtam, miből van, és milyen autótípusból. Nem tudta, nem azért választotta, hanem mert tetszett neki. Ez nekem nagyobb elismerés, mint ha csak környezettudatosságból vette volna.” 

Burai Péter szerint a beszerzés, a mosatás és a válogatás a munkafolyamat legmacerásabb része. „Egy évtizedekig használt biztonsági öv olyan koszos, hogy háromszor kell átmosni ipari mosógéppel” – mondta el a tervező a hvg.hu-nak.

Az alapanyagot ezután táblásítják, ami azt jelenti, hogy az öveket egymáshoz varrják a széleken, és a folyamat végén varrható anyagdarabot kapnak. A táblásítás bonyolult, mert az övek varrás közben sem mozdulhatnak el. Ezt ragasztócsíkokkal oldják meg, amiket utólag leszednek. Vágni speciális vágógéppel lehet, ami rögtön el is forrasztja a végeket, így nem foszlanak fel. A táblásítás után körülbelül négy óra alatt készül el egy táska.

Fotó: Reborn/facebook.com

A műhely zsákszámra teli van válogatott, felgöngyölített övekkel, az ember nem is gondolná, hogy ennyifélét gyártanak. Péter gyorsan sorolja a típusokat, és azt is, melyik milyen autóból került hozzá. Van itt 1200-as Lada övéből készült táska Lada-rajongóknak, de előkerül tűzoltótömlőből készült neszesszer is.

A tervező szeret kísérletezni. A cipzárat kivéve a táskák minden része újrahasznosított anyagból készül. Belső zsebeit bontott légzsákok darabjaiból varrják, nem is szabják át, így mindegyik zseb kicsit félkör alakú.

Ez nem baj, ellenkezőleg: értékesebb attól, hogy jól látszik az anyag előélete.

Fotó: Reborn/facebook.com
Neked ajánljuk
Péntek Csaba: A hamburgered ára A zavarba ejtő 4000 éves szikla Egyenletes gitárütemek, emelkedő hőmérséklet Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre A siker titka vidéken, 20. rész – Keresztyén manufaktúra (videó)
Tovább a forrásra: hvg.hu
Vissza
Hírfolyam