2022. május 27., Hella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Ki készítette a ruhámat?

Vajon hányan tudjuk, kik is készítik a ruháinkat? Hol dolgoznak? Milyen körülmények között? Egyszerű kérdések ezek, a legtöbb esetben mégsem tudjuk a választ. Pedig a ruhadarabjaink mögött sokszor nem egy, hanem sok-sok ember áll. Minél nagyobb egy márka, annál több.

2013-ban összeomlott egy nyolcemeletes ruhagyár Banglades fővárosában, és bekövetkezett az utóbbi évek legmegrázóbb ruhagyári balesete. Több mint kétezer ember megsérült, és több mint ezer ember halt meg. A világon sokan csak ekkor figyeltek fel arra, hogy hatalmas baj van a divatiparral, amelyet egy ideje a fast fashion márkák uralnak. Dokumentumfilmek születtek a témában, mozgalmak indultak, kampányok szerveződtek.

A Fashion Revolution nonprofit szervezet Nagy-Britanniában alakult. Létrehozói úgy gondolták, hogy 1134 emberélet túl sok ahhoz, hogy szó nélkül hagyják.

Azt vallják, a divatipar etikus és átlátható átalakítására van szükség. Ebben pedig hatalmas szerepük van a vásárlóknak, azaz nektek, nekünk is.

Abban hisznek, hogy az átláthatóság az első lépés az ipar átalakulása érdekében, és ez egy egyszerű kérdéssel indul: Ki készítette a ruhámat? Who made my clothes?

Ki készítette a ruhámat? Fotó: greensefa/flickr

2014 óta minden évben április 24-én egyre többen teszik fel ezt a kérdést a közösségi oldalakon. Legyenek ők diákok, vezetők, oktatók, divatszeretők, szülők vagy kereskedők, azt szeretnék, hogy a márkák tegyék átláthatóvá a működésüket. Lehessen tudni, kik állnak a ruhák mögött, kik dolgoztak rajta, milyen körülmények között. Azt szeretnék, hogy maguk a márkák is még kíváncsibbak legyenek.

A vous.hu a Fashion Revolution Day kapcsán Mandzák Enikővel, a PIZSI pizsamamárka megálmodójával együtt arra kérte a magyar divat képviselőit, mutassák meg, ki készítette a ruhákat, amelyeket tőlük megveszünk.

Neked ajánljuk
Mi születhet egy jógamatrac és egy kávészsák nászából Két amerikai dizájnerhallgató újragondolta a vízszűrőket Rangos nemzetközi elismerésben részesült a Nanushka Sokallják a 480 farkast Svédországban, 170-re akarják csökkenteni Nemcsak a hordozórakéták, de a kibocsátásuk is az eget veri
Tovább a forrásra: vous.hu
Vissza
Hírfolyam