2021. szeptember 21., Máté, Mirella
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Paper Up! – papírra fel!

Koralevics Rita 2012 óta készít Paper Up! néven egyedi karakterű lakberendezési tárgyakat – jellemzően lámpákat, vázákat és kisebb kiegészítőket. A márka minden egyes darabja nyomdai papírhulladék újrahasznosításával készül, tervezőjükkel a stilblog.hu készített interjút.

A papírhulladékból előállított speciális pépes anyag gyönyörűen formálható, alakítható, az anyag felhasználási formája végtelen lehetőséget kínál, a megszülető tárgyak megjelenésükben képesek mindig egy új arcát megmutatni a papír sokszínűségének, szépségének.

Stilblog: Hogyan írható le a munkáidra jellemző tervezői karakter?

Koralevics Rita: A természet adta anyagot sosem lehet megunni, örök inspirációs forrás számomra, ebből merítek. Az alkotói folyamatot egy folyóhoz hasonlítanám, aminek sodrása kihordja a kavicsokat a partra, újra és újra, kicsit és nagyot, 100 meg 100 félét. Van, hogy a sodrás magával visz, sodródni kell, máskor meg jobb a partján időzni, szemlélődni.

Fotó: Paper Up!/facebook

A változás állandóságát, azaz a folyamatos megújulást és az értékek megőrzését tartom szem előtt, aminek filozófiája remélhetőleg átjárja az általam készített dolgokat is.

SB.: Milyen tervezési folyamatokkal dolgozol?

K. R.: Borzasztóan élvezem a harmóniákat keresni, ez egy tárgy esetében 3 dologból adódik: a forma, anyag és szín összjátékából. Ha az anyagot már sikerült uralni, akkor születnek a nagy dolgok, azt is mondhatnám, hogy akkor a lelke már megvan! A tervezésben innen fogva már nagy a szabadság, ekkor jöhet a test, a forma, ami e kettőt összehangolja.

Fotó: Paper Up!/facebook

2016 őszén születtek meg a papírcement termékek, ami sok kérdésre megoldást adott. Amellett, hogy a tárgy megőrzi a papír szépségét, párosul a cement hő és vízállóságával, könnyű súlya kiegészül a cement szilárdságával.

SB.: Mit tartasz a legnagyobb sikerednek?

K. R.: Hogy járhatom ezt az utat, ami azt is mutatja, hogy tudok újat és érdekeset mutatni.

Fotó: Paper Up!/facebook
Neked ajánljuk
Nessana: az időtálló magyar divat ígérete Hogy a vízi növényvilág mire nem algalmas?! Almahéjból óraszíj – itt az ideje, hogy minden hulladék hasznosuljon Újabb érvek a BKK-tól a városi közösségi közlekedés mellett Már lehet regisztrálni a TeSzedd! hulladékgyűjtő akcióra
Tovább a forrásra: stillblog.hu
Vissza
Hírfolyam