2018. december 13., Luca, Otília
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hazai szikra: íme az ökosütő

Csak ki kell nyitni, behelyezni az ételt, majd a nap felé fordítani, és így kevesebb mint fél óra alatt el is készülnek az ízletes fogások – ilyen egyszerűen működik az a mobilgrillező, melyet a környezetbarát sütők új mércéjeként tartanak számon. Külön öröm, hogy az innovatív találmányt hazánkban álmodták meg. 

Az GoSun névre keresztelt eszköz működése leginkább a napkollektoréhoz hasonlít, hiszen a nap hőenergiáját hasznosítja. A szerkezet „lelke” egy boroszilikát üvegből készülő vákuumcső (ebbe megy az étel), amely nemcsak tökéletes szigetelőként működik, de rendkívül tartós is. Az ilyen boroszilikát üvegekből szokták ugyanis készíteni azokat a hőálló főzőedényeket, villanykörtéket, laboratóriumi eszközöket, melyeknek jól kell tűrniük a hőmérséklet-változásokat, de még a kémiai korróziót is.

A nap fényéből nyert hőenergia percek alatt tűzforróra melegíti a cső belsejét, elérve akár a 291 Celsius-fokos hőmérsékletet is! Így akár fél óra is elegendő ahhoz, hogy két fő számára elkészüljenek a sült, párolt vagy épp főzött finomságok.

A grillező remekül szigetelő vákuumcsövének másik óriási előnye az, hogy miközben belsejében kavarog a forróság, külső felülete végig hideg marad.

És hogy a környezetbarát működés még némi zöldmarketinggel is meg legyen támogatva, a gyártó vállalja, hogy minden egyes eladott mobilsütő után 20 fát elültet.

Neked ajánljuk
Egy dizájnerlámpa a fenntarthatóság jegyében Több száz napelemmel gazdagodott Kapuvár Utazás a jegesmedvék csodás birodalmába – George Turner fotói Környezetbarát, vegyszermentes, vízzel lemosható körömlakk gyerekeknek és felnőtteknek Jármű-korszerűsítés a Magyar Postánál
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam