2019. szeptember 23., Tekla
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Hínáralapú biofonallal a fenntartható cipőkért

A textilipari termékek gyártása a legtöbb esetben hatalmas ökológiai lábnyomot hagy maga mögött, ám egyre több cég és startup foglalkozik a környezettudatos alapanyagok alkalmazásának lehetőségeivel. Az AlgiKnit tengeri hínárt használ fel a stílusos cipők készítéséhez, ami áttörést jelenthet a környezetbarát cipőgyártás terén.

Egy új textilösszetevő, a hínáralapú bioyarn jelentheti a következő áttörést a környezetbarát cipőgyártásban. Az AlgiKnit által készített anyag kellően masszív, vízben nem oldódik, és még festhető is.

A cég a fenntarthatóságban látja a jövőt, szerintük rossz ötlet olyan tornacipőt gyártani, amely két év használat után a kukában végzi, ráadásul évtizedek vagy akár évszázadok alatt sem bomlik le, ezért tornacipőit (AlgiKicks) már úgy tervezi, hogy azokat a mikroorganizmusok idővel lebontsák.

Fotó: aaronnesser.com

A textilipar jelentős hatással van a környezetre. A WWF jelentése szerint a jelenlegi pamut-előállítási módszerek közel sem fenntarthatóak: 20 000 liter víz kell ahhoz, hogy elegendő pamutot állítsanak elő egyetlen pólóhoz és egy farmernadrághoz. Az óriási vízigény mellett a gyapottermesztéshez használt permetezőszerek és műtrágyák jelentős környezetszennyező hatással is bírnak. 

Az Egyesült Államokban terjedő legújabb „trend”, a „gyors divat” pedig még tovább ront a helyzeten az olyan ruhák gyártásával, melyek igen gyorsan elhasználódnak. Csak az USA-ban 13 milliárd textilipari hulladék kerül a szeméttelepekre a Forbes jelentése szerint, holott nagy részük újrahasznosítható lenne.

Neked ajánljuk
A természet meleg fényei A zöld divat királynője, Livia Firth Száműzi a műanyag játékokat a Burger King A világ több vezető cége tervezi csökkenteni az üvegházhatású gázok kibocsátását Költséghatékony, kényelmes és környezetbarát megoldás – a menstruációs kehely
Tovább a forrásra: ecolounge.hu
Vissza
Hírfolyam