2018. október 16., Gál
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter Időjárás

Fenntartható, innovatív, magyar – Ditta Felt ruhamárka

A fenntartható design a fast sashion világával szemben ellenzi a gyors és olcsó tömegtermelést, megfelelő munkakörülményeket és igazságos béreket biztosít, környezetbarát anyagokat fejleszt ki és használ, minimalizálja az energia- és vízfogyasztást. A designisso.com az irányzat egyik hazai képviselőjével, Simon Judittal, a Ditta Felt tervezőjével készített interjút.

Simon Judit a darabok tervezésekor a minőségi, egyedi megmunkálású textilekre alapozva a slow design és a fenntarthatóság elvét helyezi a középpontba.

Designissio: A fast fashion márkák mellett milyen alternatívát kínál a Ditta Felt, milyen irányelveket képvisel?

S. J.: A Ditta Felt márka a környezetvédelemre és korunk problémáira érzékeny – az ökológiai fenntarthatóságra fókuszál. Munkáimban a tradicionális, innovatív és modern, minőségi nemezelt textilek, természetes alapanyagok, kézműves megmunkálású textilek köré építkezem. Kísérleti textiljeim a nemezelés technikai lehetőségeit aknázzák ki, széles lehetőséget adva a háromdimenziós, plasztikus formáknak, anyagtársításoknak, hagyományos és modern technikák ötvözésének.

Forrás: dittafelt.com

Mi volt az inspirációd a legutóbbi kollekciónál?

A Ditta Felt kezdetben nemezből készült ruhadarabokat jelentett elsősorban, majd ez kiegészült más egyedi megmunkálású textilekkel a slow fashion elveit követve. A Fraigled kollekció a márkához hűen személyes intuíciókat követ; textilek, viseletek és történeteik jelennek meg benne. Fő inspirációként az épített környezet törékenységét hangsúlyozza a természet erejével szemben, és ennek lenyomatait vizsgálja. Olyan környezeti elemekből merített ihletet, melyeken az idő, a természeti elemek nyomot hagytak, formálták, átalakították azokat. Ezeket a nyomokat, sérülésből fakadó jegyeket adaptáltam textilre.

Milyen technikákat alkalmaztál ehhez?

A textilek egyedi megmunkálású eco print technikával készültek, amelyhez rozsdás felületek felhasználásával készülnek a mintalenyomatok. A minta szabályossága, sorolása és a technikából fakadó véletlenszerűségek találkozása alakítja a felületeket. A ruhák színeit növényi festés és a vas-oxid vörösei adják.

Fotó: dittafelt.com

Milyen szempontokat tartottál fontosnak a Fraigled kollekció tervezésénél?

Egy érzékeny, mégis modern kollekció megalkotása volt a cél, melyben a kézi megmunkálású textilek kapnak főszerepet. A sziluettek, formák letisztultak. A tervezés során fontos szerepet kap, hogy a végeredmény sokféle testalkaton is működhessen, ne csak a kifutóra termett lányokon mutasson jól. Fókuszban itt is a környezettudatosság áll, ami a márka egyik alapköve. A kézi nemezeléssel készült textilek, illetve az eco print nem igényel mesterséges színezékeket.

Neked ajánljuk
Fából készül az új, környezettudatos jógamatrac Már készül az otthoni kuka, amelyik felismeri, mit dobunk bele Nem mind zöld, ami fénylik Mesterséges aszály indíthat migrációs hullámot Irakból Hét hónapnyi csapadék zúdult Franciaországra – az árvíz halálos áldozatokat is követelt
Tovább a forrásra: designisso.com
Vissza
Hírfolyam