2022. július 3., Kornél, Soma
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Fenntartható, innovatív, magyar – Ditta Felt ruhamárka

A fenntartható design a fast sashion világával szemben ellenzi a gyors és olcsó tömegtermelést, megfelelő munkakörülményeket és igazságos béreket biztosít, környezetbarát anyagokat fejleszt ki és használ, minimalizálja az energia- és vízfogyasztást. A designisso.com az irányzat egyik hazai képviselőjével, Simon Judittal, a Ditta Felt tervezőjével készített interjút.

Simon Judit a darabok tervezésekor a minőségi, egyedi megmunkálású textilekre alapozva a slow design és a fenntarthatóság elvét helyezi a középpontba.

Designissio: A fast fashion márkák mellett milyen alternatívát kínál a Ditta Felt, milyen irányelveket képvisel?

S. J.: A Ditta Felt márka a környezetvédelemre és korunk problémáira érzékeny – az ökológiai fenntarthatóságra fókuszál. Munkáimban a tradicionális, innovatív és modern, minőségi nemezelt textilek, természetes alapanyagok, kézműves megmunkálású textilek köré építkezem. Kísérleti textiljeim a nemezelés technikai lehetőségeit aknázzák ki, széles lehetőséget adva a háromdimenziós, plasztikus formáknak, anyagtársításoknak, hagyományos és modern technikák ötvözésének.

Forrás: dittafelt.com

Mi volt az inspirációd a legutóbbi kollekciónál?

A Ditta Felt kezdetben nemezből készült ruhadarabokat jelentett elsősorban, majd ez kiegészült más egyedi megmunkálású textilekkel a slow fashion elveit követve. A Fraigled kollekció a márkához hűen személyes intuíciókat követ; textilek, viseletek és történeteik jelennek meg benne. Fő inspirációként az épített környezet törékenységét hangsúlyozza a természet erejével szemben, és ennek lenyomatait vizsgálja. Olyan környezeti elemekből merített ihletet, melyeken az idő, a természeti elemek nyomot hagytak, formálták, átalakították azokat. Ezeket a nyomokat, sérülésből fakadó jegyeket adaptáltam textilre.

Milyen technikákat alkalmaztál ehhez?

A textilek egyedi megmunkálású eco print technikával készültek, amelyhez rozsdás felületek felhasználásával készülnek a mintalenyomatok. A minta szabályossága, sorolása és a technikából fakadó véletlenszerűségek találkozása alakítja a felületeket. A ruhák színeit növényi festés és a vas-oxid vörösei adják.

Fotó: dittafelt.com

Milyen szempontokat tartottál fontosnak a Fraigled kollekció tervezésénél?

Egy érzékeny, mégis modern kollekció megalkotása volt a cél, melyben a kézi megmunkálású textilek kapnak főszerepet. A sziluettek, formák letisztultak. A tervezés során fontos szerepet kap, hogy a végeredmény sokféle testalkaton is működhessen, ne csak a kifutóra termett lányokon mutasson jól. Fókuszban itt is a környezettudatosság áll, ami a márka egyik alapköve. A kézi nemezeléssel készült textilek, illetve az eco print nem igényel mesterséges színezékeket.

Neked ajánljuk
Új honlap segíti a körkörösség elvét érvényesítő terméktervezést A Casio is érzi már az idők szelét Mesterséges cápa szája nyeli el a szemetet Hollandiában Péntek Csaba: A hamburgered ára Kanada nemet mond a műanyag zacskókra és polisztirol edényekre
Tovább a forrásra: designisso.com
Vissza
Hírfolyam