2020. október 30., Alfonz
Gyengénlátóknak Nyomtatás E-mail Facebook Twitter RSS Időjárás

Zseniális találmány: növénnyel szűrik a szobalevegőt

A Clairy első terméke egy kerámiaedény volt, amelynek segítségével sikeresen lehetett mentesíteni a levegőt a káros anyagoktól, miközben kellemes dísze volt a lakásnak. 

A NASA tanulmánya már korábban megállapította, hogy bizonyos növények hatékonyan képesek megszűrni a szennyező anyagokat a levegőből, csökkentve ezzel az egészségügyi kockázatokat. A levegőben megtalálható toxinok szűrésében segít a Clairy legújabb terméke, a Natede is.

Clairy Natede Fotó:  kickstarter.com/Clairy

A működési elv igen egyszerű: a NASA tanulmányában említett növények kaspójába egy ventilátort építettek, amely a levegő keringtetése révén sokkal hatékonyabbá teszi a toxinok kiszűrését.

A Firenzei Egyetem biológiai kutatóközpontja szerint a Clairy átlagosan 85 százalékkal csökkenti a levegőben található szennyező anyagok mértékét.

A cég legújabb terméke továbbra is a természet erejével szűri a levegőt, ám kiegészítették egy fotokatalitikus szűrővel, amely UV-ben gazdag fény hatására kezdi meg működését. Mivel soha nem kell cserélni, csupán néha kimosni,  hulladékkal és extra költségekkel sem jár az új technológia.

Ennek az új rendszernek köszönhetően már egy növény is képes az illékony szerves vegyületek 93 százalékát, valamint a baktériumok, vírusok, finom részecskék és szagok 99 százalékát kiszűrni. 

Neked ajánljuk
A fenntartható divat adu ásza az alga A látványossá tett légszennyezés többeket bírhat cselekvésre Több 10 millió forintos beruházással csökkenti ökológiai lábnyomát Magyarország vezető higiéniaipapír-gyártója Bizonyítékot találtak arra, hogy víz van a Holdon Egy ipari csarnok is lehet fenntartható
Tovább a forrásra: origo.hu
Vissza
Hírfolyam